­ 5 tips om de hitte te doorstaan met je paard - KNHS

5 tips om de hitte te doorstaan met je paard

Geplaatst op 23 juni 2020

Komende dagen stijgt de temperatuur richting de 30 graden Celsius. Toch kunnen paarden best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor goed kunnen afkoelen. Maar jij kunt zelf ook een aantal dingen doen om de hitte dragelijk te maken voor je paard. De KNHS geeft je 5 tips:

 1. Pas je training aan
  Je kunt bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond gaan rijden, als het wat koeler is.
 2. Laat je paard voldoende drinken
  De waterinname kan op zomerse dagen verdubbelen. Zorg dus voor voldoende vers water! Vind je paard het lastig om te drinken? Voeg dan een scheutje appelsap aan het water toe.
 3. Bescherm je paard tegen de zon
  Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand.
 4. Zorg voor verkoeling
  Je kan hiervoor beter geen deken of ‘cooler’ gebruiken. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het af te spuiten en het overige water eraf te schrapen. 
 5. Vul verloren mineralen aan
  Tijdens het zweten verliezen paarden mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Dit kan je aanvullen met een zoutblok of elektrolyten.

Oververhitting 
Paarden kunnen veel beter zweten dan bijvoorbeeld honden, maar ook bij paarden kan hittestress (heat stress) voorkomen. Niet alleen tijdens arbeid, maar ook als de dieren in de zomer in een wei zonder schaduw lopen. Hoe voorkom je problemen? Download het artikel uit Paard&Sport over oververhitting (PDF).

Lees meer over paarden en warm zomerweer.

Ander Nieuws

 • KNHS-kantoor gesloten op donderdag 30 juni
  KNHS-kantoor gesloten op donderdag 30 juni
 • KNHS Regiokampioenschappen 2022 van start
  KNHS Regiokampioenschappen 2022 van start
 • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
  De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders