­ 5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer - KNHS

5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer

Geplaatst op 12 juli 2022

Komende dagen stijgt de temperatuur richting de 30 graden Celsius. Paarden kunnen best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor de warmte goed kwijt kunnen. Toch is het belangrijk om je paard in de gaten te houden. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de hitte dragelijk te maken voor je paard. De KNHS geeft je 5 tips:

 1. Pas je training aan
  Je kunt bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond gaan rijden, als het wat koeler is.
 2. Laat je paard voldoende drinken
  De waterinname kan op zomerse dagen verdubbelen. Zorg dus voor voldoende vers water! Vind je paard het lastig om te drinken? Voeg dan een scheutje appelsap aan het water toe.
 3. Bescherm je paard tegen de zon
  Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand.
 4. Zorg voor verkoeling
  Je kan hiervoor beter geen deken of ‘cooler’ gebruiken. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het goed af te spuiten met koel water. 
 5. Vul verloren mineralen aan
  Tijdens het zweten verliezen paarden mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Dit kan je aanvullen met een zoutblok of elektrolyten.

Oververhitting 
Paarden kunnen veel beter zweten dan bijvoorbeeld honden, maar ook bij paarden kan hittestress (heat stress) voorkomen. Niet alleen tijdens arbeid, maar ook als de dieren in de zomer in een wei zonder schaduw lopen. Hoe voorkom je problemen? Download het artikel uit Paard&Sport over oververhitting (PDF).

Paardentransport
De NVWA heeft aangekondigd deze zomer op (zeer) warme dagen aandacht te schenken aan de bescherming tegen de hitte van paarden die buiten in een wei of paddock lopen. Ook zullen transporten worden gecontroleerd. De komende week worden hoge temperaturen voorspeld, dan treedt het Nationaal plan veetransport in werking. 

Houd de verkeersinformatie zorgvuldig in de gaten en bedenk dat de reis afbreken en teruggaan soms echt het verstandigste is. Met een paard in een trailer, of in een veewagen, in een file terecht komen, kan het welzijn van het paard/paarden ernstig aantasten. Wanneer de paardenauto volledig airconditioned is en er ook drinkbakjes aan boord zijn of elke paar uur gestopt wordt om water aan te bieden, kan er natuurlijk ook bij (heel) warm weer wel gereisd worden.

Protocol extreme temperaturen
Het is raadzaam om het Protocol extreme weersomstandigheden van De Sectorraad Paarden goed te kennen. Daarin staat bijvoorbeeld met betrekking tot transport te lezen dat er vanaf 27 graden een intensievere controle is door de NVWA, er vanaf 30 graden een verbod is op lang transport (>8 uur, uitgezonderd vervoer met een volledig geconditioneerde wagen) en dat vanaf 35 graden transport van paarden niet is toegestaan (uitgezonderd spoedvervoer naar een kliniek of vervoer met een volledig geconditioneerde wagen).

Luister naar je paard
Zoals bij alles, geldt bij warm weer ook; luister naar jezelf én 
naar je paard. De één kan beter tegen warmte dan de ander.

Wedstrijdorganisaties
Voor wedstrijdorganisaties heeft de KNHS een advies gemaakt om maatregelen te nemen om het voor de paarden en ruiters zo aangenaam mogelijk te maken. Klik hier. 

Categorie: hittegolf, warmte, hitteprotocol, Tips

Ander Nieuws

 • Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen
  Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen
 • Tips van de Top: Flexie in de halswervels
  Tips van de Top: Flexie in de halswervels
 • Tips van de top: Maak gebruik van het kuddegedrag
  Tips van de top: Maak gebruik van het kuddegedrag