­ 5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer - KNHS

5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer

Geplaatst op 04 augustus 2020

Komende dagen stijgt de temperatuur richting de 30 graden Celsius en op sommige plaatsen kan het zelfs warmer worden. Toch kunnen paarden best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor goed kunnen afkoelen. Maar jij kunt zelf ook een aantal dingen doen om de hitte dragelijk te maken voor je paard. De KNHS geeft je 5 tips:

 1. Pas je training aan
  Je kunt bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond gaan rijden, als het wat koeler is.
 2. Laat je paard voldoende drinken
  De waterinname kan op zomerse dagen verdubbelen. Zorg dus voor voldoende vers water! Vind je paard het lastig om te drinken? Voeg dan een scheutje appelsap aan het water toe.
 3. Bescherm je paard tegen de zon
  Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand.
 4. Zorg voor verkoeling
  Je kan hiervoor beter geen deken of ‘cooler’ gebruiken. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het goed af te spuiten met koel water. 
 5. Vul verloren mineralen aan
  Tijdens het zweten verliezen paarden mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Dit kan je aanvullen met een zoutblok of elektrolyten.

Oververhitting 
Paarden kunnen veel beter zweten dan bijvoorbeeld honden, maar ook bij paarden kan hittestress (heat stress) voorkomen. Niet alleen tijdens arbeid, maar ook als de dieren in de zomer in een wei zonder schaduw lopen. Hoe voorkom je problemen? Download het artikel uit Paard&Sport over oververhitting (PDF).

Protocol extreme temperaturen
Het is ook raadzaam om het Protocol extreme weersomstandigheden van De Sectorraad Paarden goed te kennen. Daarin staat bijvoorbeeld met betrekking tot transport te lezen dat er vanaf 27 graden een intensievere controle is door de NVWA, er vanaf 30 graden een verbod is op lang transport (>8 uur, uitgezonderd vervoer met een volledig geconditioneerde wagen) en dat vanaf 35 graden transport van paarden niet is toegestaan (uitgezonderd spoedvervoer naar een kliniek of vervoer met een volledig geconditioneerde wagen).

Luister naar je paard
Zoals bij alles, geldt bij warm weer ook; luister naar jezelf én 
naar je paard. De één kan beter tegen warmte dan de ander.

Categorie: hittegolf, warmte, hitteprotocol, Tips

Ander Nieuws

 • Tips van de top: Maak gebruik van het kuddegedrag
  Tips van de top: Maak gebruik van het kuddegedrag
 • Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen
  Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen
 • Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens hittegolf
  Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens hittegolf