­ 7 jonge Hippische Helden uit Friesland - KNHS

7 jonge Hippische Helden uit Friesland

Geplaatst op 25 februari 2020 in Dressuur & Para , Springen , Eventing en KNHS

De KNHS-regio Friesland is onze Regio van de Maand en daarom zetten we 7 jonge Hippische Helden uit deze regio in het zonnetje. Maak kennis met het 'geheim' van de familie Veenstra, kersvers regiokampioene Ilse Rijpkema, eventingtalent Cindy Oosterhuis, de ambitieuze zusjes Woerts en de jonge rising star Jorinde Dolfijn.

Broer en zus succesvol in de springsport
De regio Friesland kent verschillende ambitieuze paardenfamilies. Neem broer Gerrit (openingsfoto) en zus Hilde Veenstra uit Drachtstercompagnie. Beide komen succesvol uit in de springsport, zijn in het verleden meerdere keren Fries kampioen geworden met hun pony’s en ze hebben mooie medailles bij elkaar gereden op de Nederlandse kampioenschappen. Gerrit rijdt met twee paarden (Loridon van T&L en Homer van T&L) bij de Junioren en is met Loridon van T&L opgenomen in het B-kader.

De Nederlandse kampioenschappen van 2019 verliepen geweldig voor de familie Veenstra. Zo won Gerrit zilver bij de Junioren en behaalde Hilde die kleur bij de Children, waarna zij de overstap maakte naar de Junioren met haar paard Beverly. Ook 2020 begon goed: Gerrit reed op Jumping Amsterdam foutloos het 1.45m parcours rond. Het geheim van deze familie? Gerrit: “Het management rondom de paarden komt heel precies. We hebben thuis een heel team dat aan onze successen meewerkt. Het is hard werken en veel teamwerk, maar we vinden het een prachtige sport!”

 

Hilde Veenstra

Na tien maanden al Fries kampioen
De zeventienjarige Ilse Rijpkema reed met haar E-pony I am Irresistible naar de eerste plek op de Friese regiokampioenschappen in de DE-L1. En dat smaakt naar meer voor de jonge amazone. “Ik rijd mijn pony pas tien maanden. Ze heeft heel veel potentie voor de toekomst: ze loopt regelmatig scores van boven de 73% en ondanks dat ze een sensibel karakter heeft, weet ze in ring meestal precies wat er moet gebeuren.”

Daarnaast rijdt Ilse ook de zevenjarige Friese merrie Wikke 404. Die heeft ze zelf opgeleid en inmiddels maken ze de overstap naar het Z1. Beide oogappels staan bij haar opa en oma op stal: “Dat is een heel fijne plek, waar we alle trainingsmogelijkheden hebben om goed te kunnen presteren.” Haar doel? Zoveel mogelijk mooie resultaten behalen in de toekomst en zo ver mogelijk komen!

 Ilse Rijpkema en I am Irresistible

Bavaria 0.0 Talent Teamlid eventing
Student Cindy Oosterhuis zit in haar tweede jaar van de studie Psychologie aan de Universiteit in Groningen, maar is daarnaast hard op weg om de top te halen in de eventingsport. Momenteel rijdt ze met haar paard Goodluck in de klasse M en haar doel is om dit jaar hun internationale debuut te maken. Daarnaast hebben ze de punten binnen voor het M2 dressuur en springen ze in de klasse M. Cindy vertelt: “We hebben Goodluck gekocht als vijfjarige en toen verder opgeleid. Hij is heel veelzijdig en heeft een geweldige instelling. Daardoor wordt hij soms wel iets te enthousiast in de cross.” De twintigjarige Cindy is inmiddels al twee jaar teamlid van het Bavaria 0.0 Talent Team en heeft daar naar eigen zeggen heel veel geleerd. Cindy: “Het mooie aan eventing is dat je in alle drie de disciplines moet uitblinken, wil je in de prijzen vallen. Dat maakt het heel divers en uitdagend. Maar als het lukt, geeft dat een geweldig gevoel!”

Cindy Oosterhuis en Goodluck

Twee zusjes, twintig regiotitels
Het huis van familie Woerts moet vast vol staan met prijzen, want zusjes Nina en Flore hebben samen twintig regiotitels en meerdere medailles op de nationale kampioenschappen weten te behalen. Tijdens de recente regiokampioenschappen kwamen daar nog wat linten bij: De zestienjarige Nina werd kampioen in de klasse Z2 met haar paard Catwalk en de twaalfjarige Flore werd kampioen met haar pony Madam’s Menno in de klasse M2. Flore vertelt: “We zijn beide erg graag met paarden bezig en helpen elkaar veel. Zonder de hulp van onze ouders en de goede begeleiding van Denise Nekeman en Benjamin Bakker hadden we dit allemaal niet kunnen bereiken.”

Naast deze nationale successen heeft oudere zus Nina ook internationale wedstrijden gereden: “Ik heb een erg mooie ponytijd gehad, met als hoogtepunt mijn laatste jaar bij de pony’s. Toen werd ik met mijn pony Madam’s Menno opgenomen in B-kader. Ik ben heel blij dat mijn zusje Flore hem daarna heeft overgenomen.” Momenteel start Nina met de paarden Catwalk (v. Voice) en Jamsession Taonga (v. Jazz) bij de Junioren en is ze opgenomen in het KNHS Talentenplan. En Flore? Die zou met haar pony Menno ook héél graag internationale wedstijden willen rijden en in de voetsporen van haar oudere zus treden. Twee ambitieuze Friese zussen om in de gaten te houden, dus!

Flore Woerts met Madam’s Menno (boven) en Nina Woerts met Catwalk (onder)

Met de paplepel ingegoten
De 14-jarige Jorinde Dolfijn draait ondanks haar jonge leeftijd al opvallend succesvol mee bij de paarden. De springamazone uit Buitenpost heeft drie paarden in de klasse Z en ZZ lopen en kijkt al vooruit naar hoger niveau. Het rijden kreeg Jorinde met de paplepel ingegoten via haar moeder, springamazone Hester Klompmaker. ‘Mijn moeder begeleidt mij thuis en op concours. Verder krijg ik dressuurles van Heleen de Haas en via het KNHS Talentenplan krijg ik ook les van Niels Nanning’, aldus Jorinde, die ook in de leeftijdsklasse bij de Children (1.30m-niveau) opvallend aan de weg timmerde. Ze zegt: ‘Vorig jaar april behaalde ik met Ferrand brons op de Nederlandse kampioenschappen voor de Children in Mierlo. Op de Europese Kampioenschappen afgelopen zomer in juli behaalden wij met het Nederlandse team een gouden medaille en met Providence eindigde ik individueel op een 5e plaats. Daarnaast wonnen we afgelopen september het Nederlandse Children-team de Nations Cup finale in Opglabbeek, België. Mijn doel is voor de komende jaren goed te presteren bij de junioren op 1.40m-niveau.’

Jorinde Dolfijn en Ferrand

Met dank aan Annigje Tolman, Media & PR KNHS Regio Friesland 

 

Ander Nieuws

  • Verslag springforum 27 juni 2022
    Verslag springforum 27 juni 2022
  • Formats Wereldkampioenschap Herning
    Formats Wereldkampioenschap Herning
  • Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022