­ 7 tips voor het uit het hoofd rijden van je proef - KNHS

7 tips voor het uit het hoofd rijden van je proef

Geplaatst op 05 mei 2020

Om deel te kunnen nemen aan onze online events op Paardrijden.nl moet je je proef uit je hoofd rijden. Voor de één is het rijden uit het hoofd een makkie, voor de ander een flinke uitdaging. Vorige week vroegen we op social media aan onze leden om hun tips met ons te delen voor het goed uit het hoofd leren van je proef. De tips stroomden binnen. Dank daarvoor. We delen de meest gemelde en meest waardevolle hieronder met je. Succes met het rijden van jouw proef!

 1. Een dressuurproef in één keer leren is een flinke kluif. Deel de proef in stukken en leer ze per 4 onderdelen. Als je de eerste 4 onderdelen kent, pak je de volgende 4 erbij totdat je de hele proef kent.

 2. Oefen de lijnen van je proef in stap, zo kun je je pony of paard lekker losstappen en overbelast je je paard niet.

 3. Focus je niet op de letters maar op de lijnen en de oefeningen. Veel proeven zijn symmetrisch, wat je links doet, doe je vaak ook rechts.

 4. Teken een rijbaan met letters op papier en teken de proef uit. Gebruik drie verschillende kleuren, bv. groen voor de onderdelen in stap, blauw voor de onderdelen in draf en rood voor de onderdelen in galop. Uittekenen helpt echt, uit onderzoek is gebleken dat pen en papier goed zijn voor ons geheugen.

 5. Maak een rijbaan in de huiskamer, schrijf de rijbaanletters op post-its en plak deze op de grond. Nu kun je zelf je proef lopen. Ook beter voor je pony of paard die niet oeverloos het proefje hoeft te lopen en meteen een goede conditietraining voor jezelf. Pas wel op met sokken op een gladde vloer en zet die prachtige vaas met bloemen even aan de kant! ;-)

 6. Oefen je proef met de Dressuurproevenapp. Je kunt de proef zelf inspreken op het tempo van jouw pony of paard. Vervolgens oefen je de proef met oortjes in. Als je de proef een paar keer gereden hebt, ken je de lijnen.

 7. Bekijk de voorbeeldvideo van je proef in de Dressuurproevenapp, desnoods meerdere malen. Als je iemand anders de proef ziet rijden, onthoud je het zelf vaak ook beter.

Wat we ook veel teruglazen is het grote voordeel van het rijden van de proef uit je hoofd. Doordat je weet welke oefeningen je moet rijden ben je veel geconcentreerder en kun je de ruimte tussen de oefeningen benutten om je voor te bereiden op de volgende oefening. Kortom; je kunt je beter focussen. Bijkomend voordeel is dat je maar 1 proef uit je hoofd hoeft te leren. De proeven wisselen niet.

Waarom mag er niet voorgelezen worden?
De RIVM maatregelen zijn leidend en die schrijven voor dat je met niet meer dan 2 personen bij elkaar mag zijn. Naast de ruiter/amazone heb je iemand nodig die de proef filmt en daardoor is er geen ruimte voor een derde persoon die voorleest. Het is voor onze juryleden niet te controleren of mensen al dan niet uit hetzelfde gezin komen of dat de voorlezer onder de 12 jaar is. Daar leent deze opzet, waarin enkel de combinatie op video wordt gezet, zich niet voor. We zijn op de eerste plaats blij met de mogelijkheid en beperkte vrijheid die ons worden gegund en door de richtlijn van het RIVM aan te houden kunnen we met zijn allen garanderen dat we deze niet zullen verspillen.

 

Categorie: paardrijden.nl, online proeven, online beoordeling, dressuurproeven, dressuurproevenapp

Ander Nieuws

 • Wisseling proeven Paardrijden.nl
  Wisseling proeven Paardrijden.nl
 • Nieuwe proeven op Paardrijden.nl vanaf 1 april 2022
  Nieuwe proeven op Paardrijden.nl vanaf 1 april 2022
 • KNHS Dressuur- en menproevenboekje editie 2022 nu verkrijgbaar
  KNHS Dressuur- en menproevenboekje editie 2022 nu verkrijgbaar