­ Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten - KNHS

Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten

Geplaatst op 25 mei 2020

De KNHS heeft zich vanaf het begin van deze coronatijd samen met haar partners ingezet om ruimte te creëren en te behouden voor het verzorgen en beweging geven van paarden. Nu de maatregelen versoepelen ontstaat er ruimte voor georganiseerde paardensport activiteiten. Hoe de activiteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd kunnen worden binnen de geldende richtlijnen van de overheid hebben wij uitgeschreven in het document Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten. Aan de hand van de bepalingen is het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren, mits de KNHS als overkoepelende sportbond de regie kan houden op de georganiseerde activiteiten en de gemeente daarvoor toestemming geeft.

Activiteiten met beoordelings- en meetmomenten
Officiële wedstrijden en competities zijn - volgens de huidige regels - tot 1 september niet mogelijk. De tot nu toe goedgekeurde wedstrijden worden tot 1 september geannuleerd. Dit doen we enerzijds omdat dit wedstrijden zijn en die dus niet zijn toegestaan, maar anderzijds ook voor het overzicht. Onderlinge (club) trainingswedstrijdjes/potjes zijn mogelijk in eigen teamverband en binnen de club. Het nadrukkelijke doel is primair om te sporten en te bewegen. Het is mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren in de paardensport, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Hierbij maakt de KNHS in coronatijd waarbij wedstrijden nog niet mogen, een uitzondering dat meetmomenten voor winstpunten kunnen tellen. Deze beoordelings- en meetmomenten geven de paardensporters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de opleiding of training met hun paard. Deze meetmomenten hebben louter een educatief- en trainingsdoel.

Belangrijk om de bepalingen te kennen
Voor de beoordelings- en meetmomenten zijn dus de bepalingen opgesteld. De bepalingen zijn geldig voor de sporters die deelnemen, voor de organisatoren van de activiteiten en uiteraard de officials en vrijwilligers. Het is belangrijk om de bepalingen te kennen. Zo staat er bijvoorbeeld in dat een sporter en paard na het deelnemen van de activiteit direct naar huis gaan. Kijken bij andere deelnemers mag niet om zo te zorgen dat er niet te veel mensen op het terrein zijn. Voor organisaties geldt bijvoorbeeld dat activiteiten te allen tijde moeten voldoen aan de richtlijnen van de KNHS en het RIVM. Degene die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en het handhaven van het door de KNHS eerder gepubliceerde protocol: verantwoorde paardensport per 1 juni 2020.

Download hier Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten

Inschrijven via Mijn KNHS
Om regie te houden op de activiteiten die georganiseerd worden in de paardensport en geldende bepalingen, zoals het zoveel mogelijke beperken van fysiek contact, moeten alle deelnemers zich inschrijven en hun inschrijfgeld online betalen via Mijn KNHS. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een startpas. Dit geldt voor alle rubrieken inclusief de impulsrubrieken (BB en alles daaronder). Voor de impulsrubrieken kan een gratis startpas worden aangevraagd.

Waarom de regie?
De KNHS voert de regie in deze ingewikkelde coronatijd omdat de overheid strikte maatregelen hanteert. Hoewel de maatregelen iets versoepelen is het nog steeds belangrijk dat iedereen zich aan de voorwaarden van de overheid houdt zodat de ruimte voor paardensportactiviteiten blijft en op den duur uitgebreid kan worden. We willen er alles aan doen om er voor te zorgen dat officiële wedstrijden eerder dan 1 september weer mogelijk zijn. Om de regie te kunnen houden is inzicht nodig in waar welke paardensportactiviteit plaatsvindt. Zo kan de KNHS blijven inspelen op de landelijke ontwikkelingen en bijsturen als de politiek daarom vraagt.   

Aanvullende informatie voor Sportaanbieders

Aanvragen activiteit met beoordelings- of meetmoment
Sportaanbieders die een beoordelings- of meetmoment willen organiseren kunnen deze vanaf dinsdag 26 mei 13.00 uur via Mijn KNHS aanvragen. Deze worden (zoveel als mogelijk) op basis van de bestaande kalenderprocedure door de regio of het mendistrict in behandeling genomen. Inschrijvingen en het innen van inschrijfgeld verlopen via Mijn KNHS. De afdracht vervalt dan. Bent u nog niet aangesloten op het online innen van inschrijfgeld via Mijn KNHS? Bekijk dan hier hoe het werkt. 

Toestemming gemeente
Zonder toestemming van de gemeente mogen er geen activiteiten georganiseerd worden. Gemeenten kunnen individuele afspraken met organisaties maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is voor sportaanbieders dus belangrijk om bij de gemeente te informeren wat er in uw omgeving geldt. Het lokale beleid is leidend. De regels van veiligheidsregio’s en gemeenten dienen in acht genomen te worden. Activiteiten moeten te allen tijde voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Degene die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en het handhaven van het protocol: verantwoorde paardensport per 1 juni 2020. Klik hier voor het protocol. 

Ander Nieuws

  • Iris Boelhouwer: ‘Een feest om met alle disciplines zo goed te presteren’
    Iris Boelhouwer: ‘Een feest om met alle disciplines zo goed te presteren’
  • Goud voor Hammink, Hendriks en Schuiling op NK Ponymennen
    Goud voor Hammink, Hendriks en Schuiling op NK Ponymennen
  • Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. springen naar WK-brons
    Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. springen naar WK-brons