­ Blog reisverhaal Paard&Sport (1): ‘Het begon met een geintje’ - KNHS

Blog reisverhaal Paard&Sport (1): ‘Het begon met een geintje’

Geplaatst op 27 maart 2020

We zijn tijdelijk allemaal aan huis gekluisterd. Misschien laat deze situatie mensen sneller wegdromen naar verre bestemmingen, voor als het straks weer kan. Pepijn van Schijndel, snowboardcoach en beginnend ruiter vertelt in de nieuwe Paard&Sport over zijn magnifieke reisavontuur op een cowboyranch. In een driedelige blog neemt hij ons mee in de aanloop daarnaartoe.

Het begon met een geintje 

Van wintersport naar paardensport, dat zag ik niet aankomen. Als kind bracht ik veel tijd door tussen de dieren op de boerderij van mijn opa en oma in Noord-Brabant, maar mijn volwassen leven staat in het teken van wintersport. Ik mocht als atleet een bescheiden carrière hebben, met als hoogtepunt tot nu toe olympisch snowboardcoach. Slalomsnowboarder Michelle Dekker en ik behaalden als team de Olympische Spelen in Sotchi in 2014, een heel mooie ervaring die mijn liefde voor topsport verder versterkte. Ik ben nu werkzaam als coördinator topsport en talentontwikkeling bij de Nederlandse Ski Vereniging en verdeel mijn werkweken over kantoor en sneeuw, nog steeds met twee benen in de topsport. 

Op de boerderij keek ik elke avond voor het slapen gaan in Rien Poortvliets Het brieschend paard. Een geweldig mooi boek dat ik me nog jaarlijks voorneem om te kopen als ik het tegenkom, maar dat vergeet ik dan weer. Als kind tekende ik ook altijd paarden. Ik zou niet weten waarom, maar niets gaf zo veel voldoening als dat ik die mooie ronding van het onderkaakbeen op papier wist te zetten. Ook die borst- en bilspieren blijf ik machtig mooi vinden. Dat zal wel beroepsdeformatie zijn uit de sport.

 

Cowboys

Mijn vriendin Daniëlle is van kinds af aan al KNHS-lid. Ze was een echt paardenmeisje. Ze zat eerder op een paard dan ik kon skiën en reed jaren bijna dagelijks paard. Als kind reed ze het liefst op een bepaalde pinto, maar die gooide haar er wel eens af tijdens wedstrijden. Dat was allemaal voor mijn tijd. Toen we elkaar net ontmoetten, verbond vooral de wintersport ons. Later, hangend met mijn armen over de bakrand, keek ik bewonderend toe als ze op Imp, het grote en elegante paard van de vrouw van mijn surfmaatje, door de bak galoppeerde. Voor en na het rijden was ik vooral bezig met zorgen dat ik niet achter het paard liep om niet de gevreesde trap te krijgen, sloeg ik beleefd alle pogingen om me te laten poetsen af en hoopte ik dat dat grote paard maar niet op de tenen van Daniëlle ging staan terwijl ze de hoeven krabde. 

Het enige raakvlak met paarden dat ik de laatste jaren had was countrymuziek en cowboys, dat was ontstaan tijdens de mooie trainingskampen met mijn team in Colorado. Ik reed daar meestal rond in een pick-uptruck met een cowboyhoed op mijn hoofd, bezocht onder andere het John Denver Memorial in zijn geliefde Aspen en had Country FM op de speakers, tot groot verdriet van mijn atleten. Met carnaval ben ik altijd verkleed als cowboy, ik stond eens met mijn cowboyhoed op Insta-reclames van Ilse de Langes muziekfestival Tuckerville en Spotify weet feilloos mijn playlists aan te vullen met de nieuwste releases uit Nashville. Als kind heb ik alle Arendsoog-boeken gelezen, waarin ik vooral was geïnteresseerd in de winchesters en indianen.

Paardrijden in Amerika

Toen kwam de dag dat mijn surfmaatje een mooi cadeau had bedacht voor een speciale verjaardag van zijn vrouw. Ze mocht iets uitzoeken met paardrijden. Het maakte niet uit wat. Terwijl hij dacht aan een leuk weekendje paardrijden op het strand of mooie bosritten in Drenthe, riep zij: ‘Paardrijden met de cowboys in Amerika!’ Hij vroeg verbaasd: ‘Maar met wie dan?’ Haar antwoord was: ‘Met Pepijn!’ En daar stond ik dan. 

In de aanloop naar het reisverhaal in Paard&Sport (verschijningsdatum vanaf 3 april) plaatsen we ook blog 2 en blog 3 op onze site. In Paard&Sport neemt Pepijn ons mee naar de Amerikaanse streek van cowboys, prairies, veedrijven en prachtige vergezichten.

Credit openingsbeeld: Ranch Memories/Dwayne Leonard 

Ander Nieuws

  • IJsbrand en Bram Chardon samen op podium WB-finale
    IJsbrand en Bram Chardon samen op podium WB-finale
  • Familie Chardon doet goede zaken bij start WB-finale
    Familie Chardon doet goede zaken bij start WB-finale
  • Hoogendoorn, Hollands, Verweijen en Van Westing winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Exloo
    Hoogendoorn, Hollands, Verweijen en Van Westing winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Exloo