­ Bondscoaches positief over prestaties dressuurjeugd richting EK - KNHS

Bondscoaches positief over prestaties dressuurjeugd richting EK

Geplaatst op 11 juli 2020 in Dressuur & Para

Dit weekend stond voor de dressuurjeugd in het teken van de kadervorming en observatie voor de uitzending naar het Europees Kampioenschap in Hongarije. De bondscoaches waren over de prestaties van de U25, Young Riders, Junioren, Children en ponyruiters zeer te spreken. “Ik heb vandaag veel progressie gezien en ook positieve verrassingen van ruiters die (nog) niet tot de kopgroep behoren”, aldus Imke Schellekens-Bartels, de bondscoach van de Pony’s en Children.

Bij Manege de Molenheide in Schijndel staken vrijdag in de U25-groep twee dames met kop en schouders boven de rest uit. Zeeuws amazone Jasmien de Koeyer kreeg na een sterk optreden met Esperanza een percentage van 74.265 toebedeeld en won daarmee de rubriek. Met een nipt verschil (74.167%) eindigde Febe van Zwambagt als tweede met Edson. De amazone uit Bergharen was tevens goed voor de derde plaats. Met Fyeo reed ze 70.882% bij elkaar.

 

Klinkend debuut Glock’s Toto Jr.

Niet alleen deze dames schitterden in Schijndel, ook Hans Peter Minderhoud en Edward Gal gaven noemenswaardige optredens. Minderhoud stelde Glock’s Casper fijn voor in de Grand Prix en verzamelde met zijn rit 73.732%, goed voor de tweede plaats. Glock’s Toto Jr. maakte vrijdag met Edward Gal zijn Grand Prix-debuut in Schijndel. Het optreden van het duo was naast kippenvel goed voor 79.493% en zodoende het winnaarslint.

Jasmien de Koeijer met Esperanza
Jasmien de Koeyer met Esperanza

Uitslagen U25 - Kader & Uitzending wedstrijd
1. Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen) – Esperanza (v. Desperados), 74.265 %
2. Febe van Zwambagt (Bergharen) – Edson (v. Winningmood), 74.167 %
3. Febe van Zwambagt (Bergharen) – Fyeo (v. United), 70.882%

 

Lara van Nek & Baumann’s Despino laten progressie zien

Op zaterdag beten de ponyruiters de spits af, waarbij Lara van Nek met Baumann’s Despino de hoogste ogen gooide. De rit van het paar was goed voor ruim 74%. “Er waren voor vandaag al twee wedstrijden waar ik de meeste ponyruiters had zien rijden. Vandaag was de eerste officiële observatiewedstrijd voor de pony's. Naast dat veel combinaties weer mooi hun wedstrijdritme aan het opbouwen zijn, is er veel progressie te zien. Bij Lara en haar pony was dat ook heel duidelijk te zien en de jury gaf haar de punten dan ook naar. Daar ben ik zeker blij mee”, vertelt Schellekens-Bartels. “Naast de bestaande kopgroep waren er ook een aantal nieuwkomers die me positief hebben verrast. We hebben voor de ponyruiters nog een observatiemoment in Geesteren, dus voor de EK-selectie blijft het nog even spannend.”

Uitslagen Pony’s - Kader & Uitzending wedstrijd
1. Lara van Nek (Wijdewormer) – Baumann’s Despino, 74.19%
2. Sita Hopman – Brouwershaven Uthopia II, 71.143%
3. Jill Kempes – Next Black Magic, 70.571%

 

Kebie Raaijmakers vormt topcombinatie met Happy Feet

Voor de overige jeugdruiters was de wedstrijd in Schijndel de tweede en laatste officiële observatie richting het EK. Bij de Children ging Kebie Raijmakers aan de leiding. “Kebie’s pony Happy Feet is al een paar jaar een vaste waarde voor het team. Hij heeft veel routine en vormt voorafgaand aan dit EK een nieuwe combinatie met Kebie. Ze lieten vandaag een mooie steady proef zien. Verder lieten zowel ‘oude’ bekenden als nieuwkomers een positieve indruk achter. Sommigen hebben door het coronavirus helaas geen internationale ervaring op kunnen doen, maar ik zal toch een keus moeten maken. We hebben een super brede kopgroep, dus de selectie wordt nog een aardige hersenbreker.”

 

Uitslagen Children - Kader & Uitzending wedstrijd
1. Kebie Raaijmakers (Sint-Michielsgestel) – Happy Feet (v. Tuschinski), 78.100%
2. Veerle Farla – Formidable (v. Tango), 73.800%
3. Amber Schelstraete – Burberry (v. Lord Loxley), 73.100%

 

Evi van Rooij aan kop van mega sterke juniorengroep

Evi van Rooij nam bij de Junioren de honneurs waar met Don Tango B met een percentage van 72.374%. Maar de succesvolle jeugdamazone kreeg de winst niet cadeau. Het verschil met de nummer twee (Shanna Baars, 72.323%) was gering. Bondcoach Monique Peutz vertelt: “De Juniorengroep bestaat uit een mega sterke verzameling ruiters. Met acht ruiters die in de 70% rijden vandaag, is dat wel duidelijk. Over het algemeen werd er door iedereen sterk gereden. Ondanks het gebrek aan wedstrijdritme waren er geen zenuwachtige toestanden, een enkeling had last van een hoosbui, maar liet zich daar niet door storen. Ik moet echt zeggen, deze groep is zo sterk dat ik bijna twee teams zou kunnen uitzenden naar het EK.”

Uitslagen Junioren - Kader & Uitzending wedstrijd
1. Evi van Rooij (Sint-Michielsgestel) – Don Tango B (v. Contango), 72.374%
2. Shanna Baars – Fernando (v. Westpoint), 72.323%
3. Sanne van der Pols – Excellentie (v. Don Schrufo), 72.121%

 

Marten Luiten en Talententeam-genoten maken indruk

Marten Luiten stuurde zijn Fynona vandaag naar de overwinning bij de Young Riders. De KNHS Talententeam-ruiter verzamelde met zijn optreden 76.471%. Thalia Rockx scoorde het een na hoogste percentage (75.049%), terwijl Daphne van Peperstraten met 74.657% de top drie vervolledigde. “In Exloo bestond de top drie bij de Young Riders uit dezelfde ruiters, alleen in een andere volgorde. Deze talententeam-leden laten keer op keer rijkunstige kwaliteit zien. Hier bestaat de kopgroep ook uit zo’n acht combinaties die constant scoren. De selectie voor dit team wordt zeker nog even puzzelen. Ik ben na deze twee dagen vooral onder de indruk van het enthousiasme en het fanatisme van iedereen om er na de wedstrijdbeperkingen door het coronavirus weer volop voor te gaan", besluit de bondscoach voor de Junioren, Young Riders en U25.

Uitslagen Young Riders - Kader & Uitzending wedstrijd
1. Marten Luiten (Winschoten) – Fynona (v. Ampère), 76.471%
2. Thalia Rockx (Roosendaal) – Golden Dancer de la Fazenda (v. Bretton Woods), 75.049%
3. Daphne van Peperstraten (Oude -Tonge) – Greenpoint’s Cupido (v. Johnson), 74.657%

Ander Nieuws

  • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
    Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023
  • Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch
    Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch