­ Column Theo Fledderus: Aandacht voor de wedstrijdsport - KNHS

Column Theo Fledderus: Aandacht voor de wedstrijdsport

Geplaatst op 10 maart 2020

Afgelopen weekend was ik bij onze KNHS Indoorkampioenschappen in Ermelo. Ik genoot van de vele geconcentreerde ruiters en hun betrokken ouders in de mooie entourage van het Nationaal Hippisch Centrum! Stralende kampioenen werden rond de piste gemend onder het opzwepende geluid van triomfmuziek. Het was een mooi evenement, met als enig smetje dat de tribunes karig gevuld waren.

Onze Indoorkampioenschappen vormen een mooi eindtoernooi voor de beste jonge ruiters, maar hoe zit het met de rest van onze wedstrijdsporters? Blijven die nog steeds met plezier naar dressuur-, spring- en de overige wedstrijden gaan? Voorzien wij nog voldoende in de behoefte van ruiters, met de wijze waarop we onze wedstrijd aanbieden? We weten dat de deelname aan de wedstrijdsport aan het veranderen is. Voor kinderen zijn we goed bezig, zeker met de invoering van het leeftijdsgericht sporten. Maar geldt dat ook voor de oudere jeugd en de volwassenen?

Uitkomsten onderzoek

Eind vorig jaar hebben we een onderzoek gedaan onder onze wedstrijdruiters. Wat vinden ze van de sport? Wat gaat goed in hun ogen en wat willen ze graag anders? De uitkomsten van dat onderzoek leggen we naast allerlei andere gegevens die we al hebben. Bijvoorbeeld over het aantal wedstrijdsporters (een flinke groei bij de jongste jeugd, maar een scherpe daling in de leeftijdsgroep vanaf ongeveer 16 jaar), over het gebruik van startpassen (een lichte daling in het aantal starts per startpas), over het aantal wedstrijden (dat neemt zeker niet af, overal kun je ieder weekend wedstrijden rijden, alleen is er bij de meeste wedstrijden sprake van een lagere deelname dan voorheen) en over de groei van alternatieven voor onze wedstrijden, waarbij andere dingen belangrijker zijn dan een ranking op basis van resultaten (onderlinge wedstrijden, oefenritten, manegewedstrijden, enzovoort).

Samenwerking

Kortom, er is veel om over na te denken! Maar dat doen we niet alleen. We hebben een mooie en enthousiaste groep van direct betrokkenen bij de wedstrijdsport bijeen gehaald, ook weer een voorbeeld van een ontwikkeling die voortvloeit uit het grote project ‘Van hand veranderen’. Samen met de Kerngroep (*) gaan we kijken welke kant we op moeten en willen gaan. Hoe gaan we de wedstrijdsport doorontwikkelen? Hoe kunnen we zorgen dat deze nog meer aansluit bij de behoefte van onze ruiters? We weten nu al dat daar ook bij hoort dat we als KNHS nog nauwer dan nu moeten samenwerken met onze wedstrijdorganisaties. We zullen het samen moeten doen, kunnen van elkaar leren en elkaar helpen. Zo gaan we samen de wedstrijdsport nog meer bij de tijd maken! 

(*) Samenstelling Kerngroep

Geert van Wijlick: Regiovoorzitter Limburg en lid Ledenraad

Gerard Arkema: KNHS Dressuurforum

Bianca Schoenmakers: Klantpanel, springruiter

Thea Mandemakers: Afgevaardigde regio Drenthe

Tim Moesman: Ondernemer Hippisch Centrum Nootdorp (samenwerking KNHS/FNRS)

Erik Heijligers: Ondernemer Manege Heijligers in Asten

Lieuwe Koopmans: Ondernemer Hippisch Centrum Exloo

Willeke van Vulpen: KNHS vereniging De Voornruiters in Utrecht

Luz-Elena Eikelenboom: Young Leader, springen

 

Theo Fledderus (1956, Diever) is algemeen directeur van de KNHS. Voorheen was Fledderus onder meer algemeen directeur van NOC*NSF en interim-directeur bij de judo- en schaatsbond.

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
  • Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Vergroening in de bestuurskamer
    Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Vergroening in de bestuurskamer
  • Gert Jan Heinen KNHS Kampioen 3* eventing
    Gert Jan Heinen KNHS Kampioen 3* eventing