­ Column Theo Fledderus: ‘Denken vanuit de ruiter' - KNHS

Column Theo Fledderus: ‘Denken vanuit de ruiter'

Geplaatst op 15 januari 2020

Het mooie nieuws over de met vijf jaar verlengde samenwerking tussen de KNHS en FNRS brachten we eind 2019 naar buiten. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de FNRS op het KNHS Centrum hebben we de overeenkomst samen getekend. De inkt is droog, dus laten we van start gaan!

De afgelopen vier jaar hebben we natuurlijk al intensiever samengewerkt maar op basis van de nieuwe overeenkomst gaan we de samenwerking duidelijk versterken. Bekeken vanuit de ruiter moet hij of zij het helemaal niet merken dat we twee verschillende organisaties zijn. Het is aan ons ervoor te zorgen dat die ruiter zolang mogelijk, op een goede en leuke manier blijft paardrijden, ieder op zijn eigen niveau. Daar kunnen we elkaar als organisaties enorm bij helpen. Minder mensen hebben een eigen paard en steeds meer begin je te rijden op de manege. Als je wilt kennis maken met paarden en paardrijden, is de manege dus steeds meer de plek om in te stappen. Wij helpen dan graag om goed te leren paardrijden en je daarin door te ontwikkelen. Er is namelijk zoveel variatie te bieden met paarden. Dat is het mooie!

Verschillende typen ruiters
We moeten dus meer vanuit de ruiter denken en ons als één geheel presenteren. Daarom treden we meer dan tot nu toe naar buiten als ‘Partners in Paardrijden’.

Goede samenwerking begint als onze medewerkers samen optrekken. Zij zullen meer als één team opereren en plannen gezamenlijk uitwerken. Concreet willen we producten/diensten ontwikkelen en aanbieden voor verschillende typen ruiters. Onze Ruiteropleidingen Zilver en Brons zijn een goede basis maar mogen nog verder worden doorontwikkeld voor de manegeruiter. Voor de allerjongste ruiters hebben we al de Bixie&Friends Ruiteropleiding gelanceerd. Rondom Bixie&Friends ontwikkelen we een heel jeugdconcept. Zo’n concept ontwikkelen we ook voor de wat oudere jeugd. We hebben natuurlijk al het Young Leaders Program, maar willen daar nog een slag in maken Onze wens is dat ieder FNRS-ruitersportcentrum dit programma adopteert. En tot slot denken we ook aan de veertigplussers, zowel nieuwkomers als herintreders. De groep die belangstelling heeft om opnieuw te gaan sporten en opnieuw of voor het eerst wil paardrijden wordt steeds groter. De huidige trend is dat de sportdeelname bij mensen boven de vijftig met liefst 7 tot 8% groeit, oftewel veel forser dan de toename van de vergrijzing. Voor ons dus een zeer waardevolle groep.

Onmisbare factor
Ook op bestuurlijk niveau gaan de FNRS en KNHS vaker bij elkaar zitten om zo in elkaars keuken te kunnen kijken en meer inzicht in elkaars uitdagingen te krijgen. Hoe meer je met elkaar optrekt, hoe beter je elkaar begrijpt.

Tot slot willen we heel graag dichterbij de manegehouder komen, de onmisbare factor om dit verhaal tot een succes te maken. Ze mogen zich straks laten vertegenwoordigen in de KNHS Ledenraad, zodat ze daar hun stem kunnen laten horen. Voor manegehouders gaan we ook een klankbordgroep oprichten. Zo kunnen deze ondernemers meedenken en -praten over de concepten die we ontwikkelen

Samen kunnen we zo ook ondernemers helpen. Een heel concreet probleem is bijvoorbeeld dat ondernemers met dure verzekeringen te maken hebben. Als er een ongeluk met een paard gebeurt, zit je direct met een hoog eigen risico. We willen daar graag collectief iets in betekenen en zorgen voor een buffer om risico’s beter af te dekken.

Op de eerste plaats doen we dit allemaal voor de ruiters. Die zijn trouwens nu al best tevreden over de KNHS, zo blijkt uit onderzoek. Bij de manegehouders is nog een flinke slag te slaan, maar die uitdaging gaan we graag aan!

Theo Fledderus (1956, Diever) is algemeen directeur van de KNHS. Voorheen was Fledderus onder meer algemeen directeur van NOC*NSF en interim-directeur bij de judo- en schaatsbond.

Categorie: column, Theo Fledderus, KNHS, FNRS, Partners in Paardrijden

Ander Nieuws

  • KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
    KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
  • KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
    KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders