­ Column Theo Fledderus: Lockdown - KNHS

Column Theo Fledderus: Lockdown

Geplaatst op 15 december 2020

Heel Nederland is op slot. De teugels zijn weer aangetrokken. Heel vervelend voor iedereen, maar ik begrijp het wel. Er zijn steeds meer positieve testen, als strenge maatregelen helpen zodat wij sneller weer terug naar normaal kunnen, dan moet het maar. Maar niet ten koste van het welzijn en veiligheid van alle paarden. En dat is inmiddels doorgedrongen bij de beleidsmakers. Want hoewel de maatregelen strenger zijn, mogen we in de paardensport wel meer dan tijdens de intelligente lockdown in maart. Op één puntje na, paardensport mag niet in de binnenrijbaan. Nòg niet.

Tijdens het schrijven van deze column worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet en zijn we, samen met de FNRS volop in overleg met NOC*NSF, VWS, LNV en POS. Dit om ervoor te zorgen dat paardensport wel mag in de binnenrijbaan. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Wij denken dat het lukt en waarschijnlijk kunnen we vandaag of morgen hier meer over zeggen. Immers hebben paarden de beweging nodig voor hun welzijn en in de winter kan dat niet altijd veilig buiten gebeuren.

Voor de veiligheid en het welzijn
De winter kan zorgen voor natte velden, bevroren bodems in de buitenrijbaan of ijzige vlaktes in de bossen. Daar loert gevaar. Een verkeerde stap kan zorgen voor een peesblessure of erger. Paardenmensen weten dat. Daarom is het in het belang van de veiligheid en voor het welzijn van de paarden dat de binnenrijbaan gebruikt kan worden. Daarnaast hebben we het niet over een kleine judozaal of indoor volleybalveld zonder ventilatie. Binnenrijhallen zijn groot en geventileerd met een andere luchtvochtigheid. Daar krijgt het virus veel minder kans.

Grote verschillen met de intelligente lockdown
Er zijn grote verschillen tussen de intelligente lockdown in maart en de huidige situatie. In maart mocht er niet eens buiten gesport worden. Golfbanen gingen dicht en alleen om de paarden te verzorgen mochten we naar de paarden toe. Dat is nu anders. Gelukkig maar. Een tegenslag is dat er geen activiteiten zoals oefenspringen, oefendressuur en meetmomenten mogen plaatsvinden. Er wordt gelukkig al wel nagedacht over het weer opstarten van internationale wedstrijden. Dat vind ik een goed teken. Veel Nederlanders kijken daarnaar uit.

Laten we blijven sporten
De NOS kopte vandaag: 'Toespraak Rutte historisch, alleen sportwedstrijden beter bekeken.' Daaruit blijkt hoe belangrijk sportwedstrijden zijn voor Nederland. Laten we blijven sporten, binnen de geldende maatregelen van de overheid,  zowel buiten als in de binnenrijbaan met het oog op veiligheid zodra het mag. Mijn oproep aan alle paardenliefhebbers: zorg goed voor jezelf, je paard en let op elkaar. Dan rest mij alleen nog om jullie ondanks alles een goede kerst te wensen. Op naar een beter en bovenal gezond nieuw jaar.

 

 

Categorie: column

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
    Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
  • Column Theo Fledderus: onder druk
    Column Theo Fledderus: onder druk
  • Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst
    Column op Sport Knowhow XL Thomas Bosman: Samen investeren in de toekomst