­ Coronamonitor V: Vertrouwen verenigingen groeit, ledenverlies valt mee en ruime tevredenheid coronadiensten - KNHS

Coronamonitor V: Vertrouwen verenigingen groeit, ledenverlies valt mee en ruime tevredenheid coronadiensten

Geplaatst op 03 juli 2020

Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, hebben FNRS-KNHS Partners in Paardrijden de Coronamonitor voor sportaanbieders vijf keer uitgestuurd naar alle aangesloten hippische ondernemers en verenigingen. De FNRS-KNHS Coronamonitor is een online ledenpeiling waarmee de impact van het coronavirus voor hippische ondernemers en verenigingen gedurende de coronacrisis in kaart wordt gebracht. De Coronamonitor is herhaaldelijk verstuurd om zo het verloop te monitoren. De laatste Coronamonitor hebben KNHS en FNRS afzonderlijk naar ondernemers en verenigingen gestuurd. Deze uitslag brengt u op de hoogte van de evaluatie van de coronamaatregelen van specifiek onze KNHS verenigingen.

De onderstaande informatie is tot stand gekomen door 71 respondenten uit de groep verenigingen met en zonder eigen accommodatie. De uitslagen van deze Coronamonitor wordt gepubliceerd middels een fact sheet en vindt u onderaan dit bericht als download. We lichten de uitslag van de vijfde (week 26) kort toe.

Vertrouwen verenigingen groeit
Het grootste deel van de verenigingen (84%) heeft er vertrouwen in om door de coronacrisis te komen. Het vertrouwen is fors gestegen. Uit de vorige monitor bleek namelijk dat 61,4% er vertrouwen in had. Slechts 1,6% heeft dit helemaal niet. 14,3% blijft neutraal qua uitspraak over het vertrouwen.

Terugblik mild
Bij  de meeste verenigingen (52,1%) is de corona crisis en de gevolgen daarvan verlopen zoals verwacht. Bij een kwart (25,4%) valt het zelfs meer mee dan verwacht tegen (16,1%) waarbij het meer tegenvalt dan verwacht. Een klein deel van (5,6%) zit voor hun gevoel nog middenin de coronacrisis.

Financiële schade voelbaar
De financiële schade door corona is voor meer dan de helft van de verenigingen (68,6%) voelbaar. Toch heeft ook nog 30,4% van de respondenten geen financiële schade geleden door coronacrisis. 

Ledenverlies valt mee
Waar je zou verwachten dat verenigingen te maken zouden krijgen met ledenverlies in coronatijd, valt dit gelukkig mee. 63,4% van de verenigingen zeggen geen leden te zijn verloren. 16,9% heeft tussen de 1 tot 10 leden verloren en 19,7% heeft er zelfs nieuwe leden bij gekregen in de coronatijd.

Ruime tevredenheid coronadiensten
We hebben de verenigingen gevraagd in hoeverre ze tevreden zijn over de diensten die in coronatijd zijn aangeboden om ze te informeren en te ondersteunen en hoe hun tevredenheid hierover is. Meer dan de helft van de verenigingen zijn tevreden tot zeer tevreden over de volgende coronadiensten van de KNHS.

 1. Wekelijkse nieuwsbrieven (69,3%)
 2. Protocollen verantwoord sporten (56,5%)
 3. KNHS FNRS coronaposters (56,5%)
 4. KNHS-FNRS coronamonitor (53,2%)
 5. Corona themapagina op knhs.nl voor sportaanbieders (53,2%)

Het andere deel van de respondenten blijft veelal neutraal in mate van tevredenheid. Soms is de dienst onbekend, dit was het sterkst bij de invulprotocollen voor ruiterkampen en de coronapagina op Buitenrijden.nl. Slechts een heel klein deel geeft aan ontevreden te zijn over bepaalde diensten.

Meeste tevredenheid over de openstelling meetmomenten
Vanaf het moment dan Nederland in lock-down ging, werden alle sportaccommodaties gesloten en kwam de sport stil te liggen. Vanaf dat moment heeft de KNHS samen met de FNRS, NOC*NSF en POS haar uiterste beste gedaan de paardensport zoveel mogelijk toegankelijk te houden op alternatieve wijze. Dit is zeker gewaardeerd door onze verenigingen. De grootste tevredenheid is er over de openstelling van de accommodaties voor het beweging geven van de paarden (75,8%), gevolgd door de mogelijkheid om beoordelings- en meetmomenten te organiseren (62%) en de mogelijkheid voor oefen dressuur, -springen en –cross (46,6%). Soms blijven verenigingen ook neutraal in hun mening, bijvoorbeeld bij paardrijden.nl (37,9% neutraal) en 31% tevreden tot zeer tevreden. Het KNHS Noodloket was het minst bekend bij de leden (24,1% onbekend), gevolgd door de corona-actie cursus Paard&Welzijn (31% onbekend). Ook hier zijn er weinig verenigingen ontevreden, op een enkeling na, dit betreft dan het Paardrijden.nl en de openstelling van de accommodatie, doordat het niet altijd mogelijk werd vanuit de gemeente en beleid hierin niet op één lijn zat.

Meesten geven KNHS een 7
We hebben gevraagd aan de verenigingen welk rapportcijfer ze ons zouden geven op basis van de activiteiten in coronatijd. De meeste verenigingen (39,7%) geven ons een 7. 24,1% geeft ons een 6 en 13,7% een 5 of lager tegenover 22,4% van de verenigingen die een 8 of hoger geven. De meeste verenigingen (63,8%) staan neutraal in de samenwerking met de FNRS in coronatijd en 34,5% is hier tevreden tot zeer tevreden over. Slechts een zeer klein deel 1,7% is ontevreden.

Tot slot
Tenslotte hadden we ook een aantal open vragen, ook met het oog op een mogelijk tweede golf en wat we dan anders of beter zouden kunnen doen. Hierbij kwamen onderwerpen naar voren als de wens om paardensport los te gaan zien van andere sporten, zeker qua binnensporten, naast de digitale communicatie ook bijvoorbeeld ondersteuning van accountmanagement en mogelijkheden voor meer financiële flexibiliteit. 

Download factsheet Coronamonitor V : verenigingen (week 22 - 26 juni 2020)

Download factsheet Coronamonitor IV : verenigingen (week 25 - 28 mei 2020)
Download factsheet Coronamonitor IV : ondernemers (week 25 - 28 mei 2020)

Download factsheet Coronamonitor III : verenigingen (week 19:5 mei 2020)
Download factsheet Coronamonitor III : ondernemers (week 19:5 mei 2020)

Download factsheet Coronamonitor II : verenigingen (week 16-14 april 2020)
Download factsheet Coronamonitor II : ondernemers (week 16-14 april 2020)

Download factsheet Coronamonitor I : verenigingen (week 14: 31 maart 2020)

Download factsheet Coronamonitor I : ondernemers  (week 14:31 maart 2020)

Bekijk ook eens de webpagina Corona en paardensport speciaal voor sportaanbieders.

 

Ander Nieuws

 • Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
  Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
 • Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
  Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
 • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden