­ Coronavirus en paardensport *update 2 december* - KNHS

Coronavirus en paardensport *update 2 december*

Geplaatst op 18 november 2020

UPDATE 2 december 13.30 uur

De mondkapjesplicht is gisteren, dinsdag 1 december, in Nederland ingegaan. Voor een groot deel van de paardensport geldt deze mondkapjesplicht omdat zij aangemerkt zijn als sportaccommodatie. Sportaccommodaties zijn door de overheid aangemerkt als ‘publieke binnenruimte’, waar een mondkapje voor én na de sport verplicht is. Zie hiervoor de website van Rijksoverheid en de website van NOC*NSF.

Het is mogelijk dat bepaalde paardensportaccommodaties niet als publieke binnenruimte aangemerkt worden, maar als privaat of besloten. Neem hiervoor contact op met de lokale autoriteiten. De feitelijke omstandigheden zijn bepalend voor de vraag of een plaats voor publiek toegankelijk is of dat er sprake is van een besloten karakter. Bepalend is hoe de betreffende plaats in werkelijkheid overwegend wordt geëxploiteerd. Bij twijfel is het verstandig om als accommodatiehouder na te gaan of op uw accommodatie een mondkapjesplicht geldt. Er kunnen hierdoor verschillen per type bedrijf en gemeente ontstaan.

UPDATE 30 november 17.00 uur

Mondkapjesplicht in de paardensport vanaf 1 december

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in publieke binnenruimtes, zoals een binnensportaccommodatie. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de overheid. FNRS en KNHS beantwoorden veelgestelde vragen over de mondkapjesplicht aan de hand van de informatie die wij op dit moment (30 november 17.00 uur) beschikbaar hebben. Rijksoverheid en NOC*NSF publiceren dinsdag 1 december 2020 meer informatie. Aan de hand van deze informatie passen wij onze berichtgeving aan waar nodig.

Klik hier voor de veelgestelde vragen over de mondkapjesplicht in de paardensport.

 

UPDATE 18 november 12.30 uur

Corona update: milde versoepeling maatregelen

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op 17 november is aangekondigd dat vanaf 19 november 0.00 uur de extra maatregelen vervallen en we teruggaan naar de maatregelen zoals deze zijn afgekondigd op 13 oktober jl. De belangrijkste boodschap van de overheid hierbij is dat het aantal besmettingen aan het dalen is, maar dat het aantal nog niet laag genoeg is. We moeten dus nog even volhouden, ook in de paardensport. Wel zijn vanaf donderdag groepslessen in de paardensport weer toegestaan.

Minister de Jonge sprak de verwachting uit dat begin december, als de daling doorzet, er mogelijk een verdere versoepeling van de maatregelen komt. Met de dan geldende maatregelen wordt gekeken of meetmomenten of misschien zelfs een vorm van competitie vanaf dat moment weer mogelijk is. Indien de besmettingen en ic-opnames nog verder dalen, is de verwachting dat de tweede helft van januari een tweede versoepeling kan worden doorgevoerd en dat we dan weer op het niveau zitten van deze zomer. Volgens de routekaart van rijksoverheid en NOC*NSF zou dat betekenen dat er dan ook weer verruiming komt in het rijden van wedstrijden.

Klik hier voor een actueel overzicht van de geldende maatregelen in de sport op de site van de rijksoverheid.

 

Maatregelen paardensport in het kort:

 1. We kunnen blijven paardrijden: (groeps-)lessen en trainingen mogen doorgaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 2. Er worden geen wedstrijden verreden.
 3. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Onderlinge wedstrijden zijn voor deze groep toegestaan. Kinderen met klachten blijven thuis.
 4. Na afloop van de les, training of onderlinge wedstrijd geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.
 5. Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen en onderlinge wedstrijden. Voor noodzakelijke ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het opzadelen of opstappen kan een uitzondering worden gemaakt.
 6. Sportkantines, horeca, kleedkamers en douches op sportaccommodaties zijn gesloten.
 7. Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een niet-medisch mondkapje te dragen in de binnenruimtes van de paardensportaccommodaties. Tijdens het paardrijden hoeft het mondkapje niet gedragen te worden. Vanaf 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan zal het mondkapjes advies een plicht worden. Wij communiceren hierover wat dit betekent voor paardensportaccommodaties zodra hier meer over bekend is.

 

Vraag en antwoord:

 1. ZIJN (GROEPS-)LESSEN EN TRAININGEN TOEGESTAAN EN MET HOEVEEL PERSONEN MAG JE TEGELIJKERTIJD PAARDRIJDEN?
 • Groepslessen, individuele lessen, individueel rijden en zijn voor iedereen vanaf 18 jaar zowel binnen als buiten toegestaan, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. Voor een binnenaccommodatie, zoals een binnenrijbaan, geldt hierbij een maximum van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte.
 • Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn er geen beperkingen. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden.
 • Na afloop van het paardrijden, de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.
 • Publiek is niet toegestaan.
 • Zodra je klaar bent met rijden verlaat je de stal, manege of vereniging.


NB: Het door de overheid gestelde maximum aantal van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte is voor alle sporten hetzelfde. Een zelfstandige binnenruimte gaat over de gehele, zelfstandige ruimte in een gebouw. Dit gaat dus verder dan alleen de binnenrijbaan. In de praktijk is het niet mogelijk om 30 combinaties (met 1,5 meter onderlinge afstand) te laten rijden in een standaard binnenrijbaan.

 

 1. ZIJN WEDSTRIJDEN EN MEETMOMENTEN TOEGESTAAN?

Nee, wedstrijden en meetmomenten zijn nu niet toegestaan. Belangrijkste reden hiervoor is dat alle reisbewegingen nog zoveel mogelijk gereduceerd moeten worden.

Minister de Jonge sprak de verwachting uit dat begin december, als de daling doorzet, er mogelijk een verdere versoepeling van de maatregelen komt. Met de dan geldende maatregelen wordt gekeken of meetmomenten of misschien zelfs een vorm van competitie vanaf dat moment weer mogelijk is. Indien de besmettingen en ic-opnames nog verder dalen, is de verwachting dat de tweede helft van januari een tweede versoepeling kan worden doorgevoerd en dat we dan weer op het niveau zitten van deze zomer. Volgens de routekaart van rijksoverheid en NOC*NSF zou dat betekenen dat er dan ook weer verruiming komt in het rijden van wedstrijden. Dat zou betekenen dat er dan in dat geval ook weer wedstrijden in de paardensport gereden kunnen worden.

Lees hier het hele bericht.

 

UPDATE 17 november 19:30 uur
We hebben kennisgenomen van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zojuist. We komen morgen met een update voor de paardensport.

 

UPDATE 5 november 2020 15.30 uur
Onderstaande is wat nu bekend is en wat de overheid zegt. Er zijn nog gesprekken met de overheid en NOC*NSF gaande, wellicht dat hier nog wijzigingen op komen. Twijfel je als sportaanbieder over wat mag, dan adviseren we je altijd even contact met je veiligheidsregio of gemeente op te nemen.

Paardrijden, lessen en trainingen voor personen > 18 jaar
Groepslessen zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor personen vanaf 18 jaar. 
 Individuele lessen, individueel rijden en trainingen in groepjes van maximaal 2 personen (exclusief instructeur) zijn voor iedereen vanaf 18 jaar zowel binnen als buiten in ieder geval wel toegestaan, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. Bij individueel rijden mag een begeleider aanwezig zijn om toezicht te houden in verband met veiligheid en waarborgen van de onderlinge afstand.  

Paardrijden, lessen en trainingen voor personen < 18 jaar
Voor groepslessen, individuele lessen, individueel rijden en trainingen voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn er geen beperkingen. Voor hen kunnen de reguliere (groeps)lessen doorgang vinden. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden.  

Klik hier voor alle geldende maatregelen.

 

UPDATE 5 november 11:30 uur
Op dit moment is nog onvoldoende duidelijk of groepslessen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) in de paardensport de komende twee weken zijn toegestaan. Er zijn veel tegenstrijdige berichten vanuit de overheid. Zodra hier meer duidelijkheid over komt zullen we dat melden.

 

UPDATE 4 november 17:30 uur

Premier Rutte en minister De Jonge hebben op 3 november extra maatregelen aangekondigd. “We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen.” aldus de premier. Belangrijkste doel van de extra maatregelen is om reisbewegingen en sociale contacten nog verder te reduceren. De nieuwe maatrelen gelden voor twee weken, van woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november. Vanaf 19 november gaan we weer terug naar de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Helaas betekent dit ook dat we voorlopig geen officiële wedstrijden kunnen rijden. Ondertussen blijven de KNHS en FNRS zich inzetten voor meer mogelijkheden binnen de paardensport.

De KNHS en FNRS hebben met het ministerie van VWS, NOC*NSF en het POS gekeken wat de tijdelijke verscherping van de maatregelen betekenen voor de paardensport. Op dit moment is het nog onvoldoende duidelijk of groepslessen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) de komende twee weken zijn toegestaan. Zodra daar meer over bekend wordt zullen we dat melden.

Onderstaand geven we door middel van vraag en antwoord duidelijkheid over de maatregelen die gelden in de paardensport vanaf 4 november 22:00 uur t/m 18 november:

Vraag en antwoord

1. Zijn (groeps)lessen en trainingen toegestaan?

Het is op dit moment onvoldoende duidelijk of groepslessen voor volwassenen (vanaf 18 jaar)  de komende twee weken zijn toegestaan. Zodra hier meer duidelijkheid over komt, zullen we dat hier melden.

Individuele lessen en trainingen in groepjes van maximaal 2 personen (exclusief instructeur) voor iedereen vanaf 18 jaar zijn in ieder geval toegestaan, mits er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Voor de binnenrijbaan geldt hierbij een maximum van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte.

Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn er geen beperkingen. Voor hen kunnen de reguliere (groeps)lessen doorgang vinden. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden. Na afloop van de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen.

 

2. Met hoeveel personen mag je tegelijkertijd paardrijden?

Zowel in de binnen- als buitenrijbaan mag je individueel paardrijden indien je onderling 1,5 meter afstand houdt. Voor de binnenrijbaan geldt hierbij een maximum van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte. Wil je samen paardrijden, dan geldt een maximum van 2 personen per groepje.

Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn hier geen beperkingen, zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden. Na afloop van het paardrijden, de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen. Vanaf 18 jaar geldt ook dat er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. En zodra je klaar bent met rijden verlaat je de accommodatie.

Buitenrijden cq buitenritten: voor buitenritten geldt een maximale groepsgrootte van twee (exclusief instructeur) en er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden. Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn hier geen beperkingen. Na afloop van de buitenrit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen en vanaf 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand houden.

Lees hier het volledige bericht.

 

UPDATE 4 november 15.00 uur

De KNHS en FNRS zijn op dit moment in overleg met VWS, NOC*NSF, LNV en POS om duidelijkheid te krijgen over de aanscherping van de maatregelen en wat dit betekent voor de paardensport. Doel is om zo veel mogelijk reisbewegingen en sociale contacten te reduceren aan de ene kant en aan de andere kant de paardensport zo veel mogelijk verantwoorde ruimte te geven binnen de geldende maatregelen. Zodra hier meer duidelijkheid over is zullen wij in de loop van deze dag met een update van de geldende maatregelen voor de paardensport komen.

UPDATE 3 november

We hebben kennisgenomen van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zojuist. We komen zo spoedig mogelijk met een update over wat de aangekondigde extra maatregelen mogelijk betekenen voor de paardensport.

 

UPDATE 28 oktober

De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zullen naar verwachting in ieder geval nog tot in december duren. Dat zei minister De Jonge gisteravond in het persmoment over de coronapandemie. Het betekent onder meer dat de horeca nog dicht blijft en dat de huidige maatregelen voor de paardensport van kracht blijven. De gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden is begonnen, heeft nog geen duidelijk beeld opgeleverd, zei premier Rutte. "Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen." Volgende week dinsdag 3 november is er weer een persconferentie, tenzij de cijfers zo alarmerend zijn dat er eerder maatregelen nodig zijn.

Routekaart paardensport

Het kabinet publiceerde eerder de routekaart waarmee per risiconiveau wordt aangegeven welke maatregelen gelden. De KNHS en FNRS hebben een eigen routekaart voor de paardensport gemaakt waarbij overzichtelijk de maatregelen voor de hippische sector staan. De routekaart biedt perspectief en toont aan dat verruimingen weer mogelijk zijn zodra het aantal besmettingen daalt en het risiconiveau zakt naar ‘zorgelijk’ en ‘waakzaam’. Indien de besmettingen verder oplopen, kan het kabinet als laatste stap nog een volledige lockdown instellen. Deze laatste stap heeft logischerwijs ook verdergaande gevolgen voor de hippische sector. Alle adviezen en maatregelen van de overheid en het RIVM zijn erop gericht om de gevolgen van de virusuitbraak in te perken, dan wel te vertragen om zo de druk op de zorg te verlichten. De KNHS en FNRS zetten zich, samen met diverse partijen zoals NOC*NSF, SRP en de POS, in dat paardensportaccommodaties bij een volledige lockdown niet hoeven te sluiten omdat de paarden  dagelijks verzorging en beweging nodig hebben voor hun gezondheid en welzijn. De precieze maatregelen die dan gelden voor de paardensport zijn nog niet bekend. Lokaal of regionaal kunnen aanvullend nog andere maatregelen gelden. Voor ieder risiconiveau geldt: volg de basisregels. De routekaart kan op basis van nieuwe beschikbare informatie vanuit de overheid tussentijds aangepast worden.

Klik hier voor de KNHS en FNRS routekaart paardensport

Klik hier voor het volledige bericht

Klik hier voor de geldende maatregelen in de paardensport

Klik hier voor de veelgestelde vragen en antwoorden

 

UPDATE 15 oktober 18.00 uur

Als gevolg van alle nieuwe maatregelen zijn er zowel in Nederland als daarbuiten weer diverse evenementen afgelast. Daaronder ook het NK eventing dat eind oktober verreden zou worden tijdens Dutch Open Eventing bij De Peelbergen in Kronenberg.
Ook de diverse wereldbekerkwalificaties in het Franse Lyon zijn alsnog afgeblazen. Voor de vierspannen is recent een compleet overzicht van het seizoen gepubliceerd, welke gevolgen het niet doorgaan van Lyon op deze planning heeft wordt later bekend. 


UPDATE 15 oktober 16.00 uur

De KNHS en FNRS hebben veel vragen ontvangen naar aanleiding van de gepubliceerde maatregelen van gisteren. Na overleg met het ministerie van VWS en de regiovoorzitters van KNHS-regio’s hebben wij een aantal punten verduidelijkt met betrekking tot de huidige maatregelen die gelden in de paardensport.

Belangrijkste reden voor de huidige coronamaatregelen is om reisbewegingen en sociale contacten zo veel mogelijk te reduceren. Als we ons nu allemaal aan de regels houden, krijgen we het virus eerder onder controle en kunnen de maatregelen ook sneller weer versoepeld worden. De huidige maatregelen gelden voor tenminste twee weken, misschien nog langer. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

Klik hier voor de veelgestelde vragen en de antwoorden hierop

Klik hier voor het bericht met alle geldende maatregelen

 

UPDATE 14 oktober 17.15 uur

Het kabinet heeft dinsdag 13 oktober nieuwe maatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Een aantal maatregelen gelden specifiek voor de sportsector en hebben invloed op de paardensport. Het belangrijkste doel van deze maatregelen is om groepsvorming, sociale contacten en reisbewegingen zo veel mogelijk te reduceren. De nieuwe maatregelen gaan in op 14 oktober om 22:00 uur en gelden voor tenminste twee weken, misschien nog langer. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

Wel paardrijden, geen wedstrijden voor volwassenen
Paardrijden en het volgen van lessen of trainingen is toegestaan indien 1,5 meter afstand gehouden wordt. Dit is mogelijk omdat de paardensport geen teamsport en geen contactsport is. Paardensport vindt voornamelijk buiten of in een grote natuurlijk geventileerde ruimte zoals een binnenrijbaan plaats, waardoor bij de meeste disciplines altijd 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Er geldt een verbod op wedstrijden voor volwassenen. Onderlinge wedstrijden voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar van dezelfde club/vereniging zijn toegestaan, zonder publiek.

Samengevat gelden de volgende maatregelen voor tenminste de komende twee weken en misschien langer, in de paardensport:

 1. We kunnen blijven paardrijden: lessen en trainingen mogen doorgaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 2. Er worden geen wedstrijden verreden. (Voor topsporters gelden uitzonderingen, zij worden hierover zsm geïnformeerd door de KNHS.)
 3. Onderlinge wedstrijden voor kinderen t/m 17 jaar zijn toegestaan onder de volgende voorwaarden: 
  • Er worden geen ruiters en paarden van buiten de betreffende vereniging of manege toegelaten. (Let op: wedstrijden hoeven niet te worden aangevraagd en zijn niet voor winstpunten.)
  • Er wordt onderling 1,5 meter afstand gehouden.
  • De maximale grootte van 30 personen voor een binnenruimte wordt niet overschreden.
  • Publiek is niet toegestaan.
 4. Voor individuele binnensporten geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte, waarbij er onderling minimaal 1,5 meter afstand moet kunnen worden gehouden. Dit geldt dus voor het rijden in een binnenrijbaan.
 5. Voor individuele buitensporten geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten zolang er meer dan 1,5 meter tussen de groepjes zit. En zolang er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes en zij niet mengen. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij een buitenrit, ruiters per groepjes van 4 duidelijk te onderscheiden moeten zijn, bijvoorbeeld door middel van een gekleurd hesje.  
 6. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar er worden geen wedstrijden verreden. Onderlinge wedstrijden zijn wel toegestaan onder de voorwaarden zoals vermeld bij punt 3. Kinderen met klachten blijven thuis.
 7. Er vindt een gezondheidscheck plaats voor aanvang van de les, training of onderlinge wedstrijd. Dit houdt in dat vooraf aan ruiters gevraagd wordt of zij geen gezondheidsklachten hebben die passen bij het coronavirus.
 8. Na afloop van de les, training of onderlinge wedstrijd geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen.
 9. Ruiters moeten de sportaccommodatie verlaten zodra zij klaar zijn met hun les, training en/of onderlinge wedstrijd.
 10. Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen en onderlinge wedstrijden. Voor noodzakelijke ondersteuning of hulp bij het sporten kan een uitzondering worden gemaakt.
 11. Sportkantines, horeca, kleedkamers en douches op sportaccommodaties zijn gesloten.
 12. Het dragen van mondkapjes is een dringend advies. Het advies is om op de paardensportaccommodaties, buiten het paardrijden om, mondkapjes te dragen voor en na afloop van de les, training en/of onderlinge wedstrijd. Download een poster van de FNRS en KNHS om bezoekers te wijzen op het dragen van een mondkapje op uw accommodatie.
 13. Voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop.

Lees hier het hele bericht.

UPDATE 14 oktober 16 uur

Op dit moment worden de bestaande protocollen op het gebied van sport door de overheid en NOC*NSF verder aangescherpt. KNHS en FNRS wachten deze aanscherping af zodat een juiste doorvertaling van de nieuwe maatregelen voor de paardensport gemaakt kan worden. De verwachting is dat deze beschikbaar zijn voordat de nieuwe maatregelen vanavond ingaan (14 oktober 22 uur).


UPDATE 13 oktober 19.30 uur

We hebben kennisgenomen van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zojuist. We komen zo spoedig mogelijk met een update over wat de aangekondigde extra maatregelen mogelijk betekenen voor de paardensport.

 

UPDATE 12 oktober

De afgelopen weken zijn het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen aanzienlijk gestegen. De Rijksoverheid heeft al laten weten dat verdere maatregelen waarschijnlijk onontkoombaar zijn. De persconferentie van 13 oktober zal duidelijk maken welke kant het op gaat. Het is nu nog niet duidelijk wat de te nemen maatregelen voor de sport in het algemeen en de paardensport in het bijzonder gaat betekenen. Achter de schermen wordt er door KNHS en FNRS hard gewerkt om de nadelige gevolgen voor onze sector zoveel mogelijk te beperken zonder dat dit haaks op het overheidsbeleid staat.

Lees hier het hele bericht.

 

UPDATE 1 oktober

Het bericht Corona update: extra maatregelen van 29 september t/m 20 oktober is aangevuld met de FAQ van NOC*NSF, het bijgewerkte sportprotocol en organisatie van de ALV's. 

Klik hier om naar de bijgewerkte FAQ van NOC*NSF te gaan.  

Klik hier om naar het bijgewerkte Protocol verantwoord sporten te gaan.

Organisatie ALV’s verenigingen
Wij adviseren ALV’s online plaats te laten vinden indien niet voldaan kan worden aan de maximale groepsgrootte van 30 personen en de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Binnen de Corona spoedwet kan de voorjaars ALV georganiseerd worden tot 1 december. De kennissheet ALV in Corona tijd, is te vinden op https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/corona-en-paardensport. Meer informatie over de wijze waarop de digitale ALV georganiseerd kan worden, vind je op nocnsf.nl in het corona-dossier: advies over organiseren algemene vergadering tijdens de corona-crisis.  

 

UPDATE 30 september

Naar aanleiding van de persconferentie van 28 september hebben de KNHS en FNRS een overzicht gemaakt van de maatregelen en de impact die het heeft op de hippische sector. Veel vragen zijn er gekomen over de sluiting van de horeca.

Om hier voor sportaanbieders meer duidelijkheid over te krijgen adviseren we hen om contact op te nemen met uw eigen gemeente. Er is mogelijk ruimte voor lokaal maatwerk en uiteindelijk is de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving. Gelukkig zien wij in de praktijk dat enkele gemeentes meegaan in deze redenatie. 

KNHS en FNRS zullen met hun partners waaronder het Platform voor Ondernemende Sportaanbieders (POS) bij verschillende overheden blijven aankaarten dat voor horecagelegenheden met een volledige horecavergunning een gelijk speelveld gecreëerd moet worden.

Lees hier het hele bericht. 


UPDATE 29 september 

Gisteravond (maandag 28 september) kondigden premier Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen aan die per 29 september 18.00 uur voor minimaal 3 weken gelden. Welke maatregelen zijn van toepassing voor de paardensport? Let op er kunnen regionale verschillen zijn. Kijk voor actuele informatie op de website van de gemeente waarin je woont of die je bezoekt.

Voor de landelijke maatregelen kijk op de website van de rijksoverheid

Samengevat gelden de volgende maatregelen voor de komende drie weken in de paardensport:

 1. We kunnen blijven paardrijden: lessen, trainingen en wedstrijden mogen doorgaan;
 2. Waar mogelijk houdt iedereen anderhalve meter afstand. Als dat onmogelijk is voor een normaal verloop van de sportbeoefening (zoals bijvoorbeeld bij voltige) mag de anderhalve meter tijdelijk worden losgelaten, dit geldt ook voor begeleiding tijdens het op- en afzadelen;
 3. Er vindt een gezondheidscheck plaats voor aanvang van de training of wedstrijd;
 4. Na afloop van de les, training of wedstrijd geldt de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van vier personen voor iedereen vanaf 13 jaar;
 5. Ruiters moeten de sportaccommodatie verlaten zodra zij klaar zijn met hun les, training en/of wedstrijd;
 6. Er mag geen publiek (ook geen ouders) aanwezig zijn bij paardensportactiviteiten. Dit geldt ook voor lessen en wedstrijden;
 7. Uitzondering hierop is dat bij wedstrijden alleen noodzakelijke begeleiding aanwezig mag zijn zoals een chauffeur, groom of voorlezer;
 8. Wij adviseren om wedstrijden en lessen zo veel mogelijk buiten te laten plaatsvinden, indien mogelijk en verantwoord;
 9. Sportkantines en horeca op sportaccommodaties gaan tijdelijk dicht. Let op: de horeca bij commerciële/ondernemende sportaanbieders kan in een grijs gebied vallen, zoals restaurants met een diffuse functie. Bijvoorbeeld deels voor een kinder- of pannenkoekenboerderij, deels voor een manege. Stem in dat geval af met de Veiligheidsregio of Gemeente wat toch mogelijk is.

Lees hier de nadere toelichting op bovenstaande maatregelen

 

UPDATE 28 september 19:30 uur

We hebben kennisgenomen van de persconferentie van Rutte en De Jonge zojuist. We komen zo spoedig mogelijk met een update over wat de aangekondigde extra maatregelen mogelijk betekenen voor de paardensport.

 

UPDATE 28 september

Sinds zondagavond 27 september zijn er naast de zes veiligheidsregio’s in Nederland waar extra maatregelen van kracht waren, nog eens acht regio's toegevoegd. Klik hier voor een overzicht van de veiligheidsregio's waarvoor extra maatregelen gelden. Klik hier voor de aangescherpte maatregelen

Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen. 

 

UPDATE 24 september

Corona: tegemoetkoming voor verenigingen
Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft het kabinet in het voorjaar van 2020 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de amateursport. Voor sportverenigingen zonder winstoogmerk die door de coronacrisis 20% of meer omzetverlies hebben geleden, kan er vanaf 22 september tot 11 oktober een beroep gedaan worden op TASO 2.

Lees hier het hele bericht.

FAQ
De FAQ’s op de website van NOC*NSF worden continue aangevuld met vragen en antwoorden omtrent de laatste maatregelen. Klik hier voor de FAQ van NOC*NSF.

Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen. 

 

UPDATE 22 september

Er is vandaag een update gekomen vanuit NOC*NSF over de meldplicht voor sportactiviteiten op/in sportaccommodaties die van toepassing zijn op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden:

Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht, dus óók voor sportactiviteiten op/in sportaccommodaties.

De meldplicht geldt voor elke afzonderlijke ruimte in/op binnen, of buitensportaccommodatie waar meer dan 50 personen tegelijk zijn. Dat melden kan in één keer voor een langere periode, bijvoorbeeld: “tot eind december 2020 hebben we elke dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag meer dan 50 personen op de accommodatie”. Melden uiterlijk 48 uur voor die samenkomst. Bij de melding moet aangegeven worden wie per samenkomst toezicht houd(t)en vanuit de vereniging. Daarnaast kunnen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio nemen. Het melden kan bij de voorzitter van de veiligheidsregio. Op dit moment richten de veiligheidsregio’s dit meldingsproces in.

Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen. 

 

UPDATE 21 september

Tijdens de persconferentie van 18 september werden aangescherpte maatregelen door het kabinet aangekondigd. Het overgrote deel van de maatregelen blijven hetzelfde maar op regionaal niveau enkele zijn er aangescherpte maatregelen getroffen. Op dit moment overlegt NOC*NSF met de overheid om nog een aantal openstaande vragen voor de sport te beantwoorden. Aanvullende informatie wordt in dit bericht toegevoegd zodra er meer bekend is.

Sinds zondagavond 20 september 18.00 uur zijn in zes veiligheidsregio’s in Nederland extra maatregelen van kracht. De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Klik hier voor de aangescherpte maatregelen.

Het actuele advies aan sportclubs in bovenstaande veiligheidsregio’s is op dit moment
Zorg ervoor dat er altijd een corona coördinator (herkenbaar) aanwezig is op de vereniging. Deze coördinator is aanspreekpunt voor eventuele handhavers die een controle uitvoeren. (Dit is niet nieuw maar in het kader van handhaving van de nieuwe maatregelen nog belangrijker geworden.)
‘Better safe than sorry’: Neem contact op met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden of aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden. Onze verwachting is dat je dat op dit moment voor meerdere dagen tegelijk kunt melden.

Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen. 

 

UPDATE 3 september

Aandachtspunten voor wedstrijdorganisaties ten tijde van Corona

Met het oog op de indoorwedstrijden krijgt de KNHS vragen over de coronamaatregelen. Op veel buitenaccommodaties is genoeg ruimte om de richtlijnen van het RIVM in acht te kunnen nemen. Op indooraccommodaties is soms minder ruimte beschikbaar. We geven wedstrijdorganisaties graag een aantal aandachtspunten mee.

Lees hier de aandachtspunten voor wedstrijdorganisaties over coronamaatregelen tijdens indoorwedstrijden.


UPDATE 1 juli

Bepalingen beoordelings- en meetmomenten aangepast

De bepalingen van activiteiten met beoordelings- en meetmomenten zijn aangepast op de verdere versoepelingen van de maatregelen rondom het coronavirus.

 De belangrijkste wijzigingen:

 • Voor de Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen wordt verwezen naar deze regels van de overheid.
  Wij adviseren iedereen om deze regels door te lezen en ze na te leven.
 • Per 1 september 2020 dient een pony voor deelname aan de eerst volgende wedstrijd gemeten te zijn (conform artikel 30 Algemeen Wedstrijdreglement). De bepaling in het Algemeen Wedstrijdreglement waarin is aangegeven dat pony’s tot en met de leeftijd van acht jaar jaarlijks moeten worden gemeten tussen 1 januari en 1 april door een KNHS-ponymeter, die de meetgegevens in het paardenpaspoort registreert, was komen te vervallen voor deelname aan beoordelings- en meetmomenten tijdens de Corona periode. Nu de wedstrijden per 1 juli weer toegestaan zijn is deze bepaling tijdelijk ook niet van toepassing op KNHS-wedstrijden. Immers hebben er in de afgelopen periode geen metingen plaats kunnen vinden waardoor het voor ruiters niet mogelijk is om hieraan te voldoen. Nu de ponymetingen ook weer plaats kunnen vinden, kunnen ruiters hun pony’s weer laten meten om te kunnen voldoen aan de bepalingen uit het Algemeen Wedstrijdreglement.

De bepalingen voor activiteiten met beoordelings- en meetmomenten zijn hier te downloaden.

UPDATE 25 juni 

Wedstrijden vanaf 1 juli weer toegestaan, informatie voor wedstrijdorganisaties en ruiters

In navolging op de berichtgeving van gisteren dat de wedstrijdsport vanaf 1 juli weer doorgang kan vinden, geven we vandaag meer informatie aan wedstrijdorganisaties en ruiters. 

Wat betekent dit besluit voor wedstrijdorganisaties?
Vanaf 1 juli mogen er weer wedstrijden georganiseerd worden, uiteraard met in achtneming van de spelregels voor de sport in Nederland vanaf 1 juli en van de (hygiëne-) maatregelen van de overheid en het RIVM.

Wedstrijdorganisaties kunnen weer conform de kalenderprocedure via Mijn KNHS een wedstrijd aanvragen bij de regio. (Vraagprogramma’s van wedstrijden die we vanwege de coronacrisis hebben moeten annuleren zullen weer opnieuw ingediend moeten worden.) Organisaties die al een vraagprogramma hebben ingediend voor een beoordelings- of meetmoment kunnen deze vanaf vandaag t/m 30 juni zelf via Mijn KNHS aanpassen en omzetten naar een wedstrijd. Na 30 juni kan de organisatie zelf geen aanpassingen meer doen. Indien er al inschrijvingen gekoppeld zijn aan het vraagprogramma blijven deze behouden. Wanneer een wedstrijdorganisatie het vraagprogramma wijzigt is het belangrijk om de deelnemers, die zich al hebben ingeschreven, per e-mail over de wijzigingen te informeren. Advies hierbij is om in deze informatie e-mail een redelijke termijn te benoemen waarbinnen de deelnemer de mogelijkheid heeft zich kosteloos af te melden.

Tot 1 september blijft de mogelijkheid bestaan beoordelings- en meetmomenten te organiseren. Vanaf 1 juli zal de KNHS voor zowel de beoordelings- en meetmomenten als de reguliere wedstrijden wedstrijdafdracht in rekening brengen. Wedstrijdorganisaties die via Mijn KNHS het online inschrijfgeld innen, brengen we geen wedstrijdafdracht in rekening. De korting van 50% op het online innen van inschrijfgeld via Mijn KNHS wordt verlengd tot 1 januari 2021.

Wat betekent dit besluit voor deelnemers?
Deelnemers die zich al hebben ingeschreven voor een beoordelings- of meetmoment wordt aangeraden via Mijn KNHS het vraagprogramma te raadplegen om zich op de hoogte te stellen van eventuele wijzigingen. Indien de wijziging van het vraagprogramma aanleiding is om de inschrijving te annuleren kan de deelnemer dit via Mijn KNHS doen. Als de sluitingsdatum verstreken is kan er contact opgenomen worden met de wedstrijdorganisatie.

Te allen tijde dienen de spelregels voor de sport in Nederland vanaf 1 juli en van de (hygiëne-) maatregelen van de overheid en het RIVM in acht genomen te worden.

Lees hier het hele bericht en de spelregels voor de paardensport vanaf 1 juli

 

UPDATE 24 juni

Vandaag maakte premier Rutte bekend dat, na een stop van meer dan drie maanden, vanaf 1 juli wedstrijden weer georganiseerd mogen worden. Ook het binnensporten is vanaf 1 juli, onder bepaalde voorwaarden, weer toegestaan. Dit is, na een wekenlange lobby bij NOC*NSF en de Overheid, goed nieuws voor de paardensport!

Nadere informatie voor het organiseren van paardensportwedstrijden
De KNHS werkt de komende dagen nadere informatie uit voor het organiseren van wedstrijden vanaf 1 juli. Deze informatie zal zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden op knhs.nl en gedeeld worden met alle aangesloten wedstrijdorganisaties.

Lees hier het hele bericht.


UPDATE 12 juni

VERSOEPELING IN ADDITIONEEL PROTOCOL EN BEPALINGEN

Nu de maatregelen verder versoepelen zien we ruimte voor versoepeling in het additioneel protocol en de bepalingen van de beoordelings- en meetmomenten. Daarnaast hebben we van sportaanbieders en officials feedback ontvangen. Met de aanpassingen ontstaat er voor sportaanbieders meer ruimte om te kijken naar de beste invulling van de activiteit op basis van de lokale mogelijkheden.

UPDATE 10 juni

Het is lang spannend geweest, maar nu is er meer duidelijk: deze zomervakantie kunnen er weer ruiterkampen georganiseerd worden. Het coronavirus zorgt er wel voor dat ruiterkampen en andere activiteiten er dit jaar anders uit zien. Onder de noemer #Avonturenzomer2020 hebben organisaties aangesloten bij Steunpunt Kindervakanties een campagne voor deze zomer opgezet. Onderdeel daarvan is het gedetailleerde protocol om zomerkampen in 2020 in Nederland mogelijk te maken. De KNHS en FNRS hebben een sjabloon gemaakt waarmee organisatoren van ruiterkampen de maatregelen op hun accommodatie overzichtelijk kunnen maken voor handhaving of gemeente. Ook is er een poster en een formulier beschikbaar.

Klik hier voor het hele bericht.

 

UPDATE 29 mei 10.30 uur

Andere betaalsystemen voor beoordelings- en meetmomenten toegestaan

De KNHS heeft veel vragen gekregen over het verplicht online betalen voor de inschrijving van beoordelings- en meetmomenten. We hebben goed geluisterd naar de constructieve opmerkingen van meedenkende organisaties en verenigingen. Daarom hebben wij besloten deze voorwaarde op twee punten aan te passen.

50% korting op het tarief
De KNHS geeft 50% korting op het tarief dat het online betalen via Mijn KNHS met zich meebrengt. Dit tarief geldt tijdens de corona maatregelen, dus totdat er wedstrijden mogen worden georganiseerd. Dit geldt uiteraard ook voor de grote groep van organisaties die zich al had aangemeld. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar sportaanbiedersdesk@knhs.nl.

Andere betaalsystemen toegestaan
Organisatoren van een beoordelings- en meetmoment voor winstpunten mogen zelf bepalen hoe zij de betaling van inschrijfgeld faciliteren. De KNHS adviseert daarbij met klem om dit online te laten plaatsvinden.

Lees hier het hele bericht. 

 

UPDATE  28 mei 19:00 uur

Binnensportaccommodaties en sportkantines vanaf 1 juli weer open

Het kabinet heeft besloten om het openen van sportscholen en fitnesscentra te vervroegen van 1 september naar 1 juli. Wel plaatst het kabinet een voorbehoud. Alleen als de geldende situatie in Nederland eind juni het toelaat wordt de versoepeling doorgezet, maar het doel is om het binnen sporten zo snel mogelijk verantwoord en veilig toe te staan. Voor veel paardensportaanbieders is dit goed nieuws.

Lees hier het hele bericht. 

 

UPDATE 25 mei 23.00 uur

Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten

De KNHS heeft zich vanaf het begin van deze coronatijd samen met haar partners ingezet om ruimte te creëren en te behouden voor het verzorgen en beweging geven van paarden. Nu de maatregelen versoepelen ontstaat er ruimte voor georganiseerde paardensport activiteiten. Hoe de activiteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd kunnen worden binnen de geldende richtlijnen van de overheid hebben wij uitgeschreven in het document Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten. Aan de hand van de bepalingen is het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren, mits de KNHS als overkoepelende sportbond de regie kan houden op de georganiseerde activiteiten en de gemeente daarvoor toestemming geeft.

Activiteiten met beoordelings- en meetmomenten
Officiële wedstrijden en competities zijn - volgens de huidige regels - tot 1 september niet mogelijk. De tot nu toe goedgekeurde wedstrijden worden tot 1 september geannuleerd. Dit doen we enerzijds omdat dit wedstrijden zijn en die dus niet zijn toegestaan, maar anderzijds ook voor het overzicht. Onderlinge (club) trainingswedstrijdjes/potjes zijn mogelijk in eigen teamverband en binnen de club. Het nadrukkelijke doel is primair om te sporten en te bewegen. Het is mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren in de paardensport, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Hierbij maakt de KNHS in coronatijd waarbij wedstrijden nog niet mogen, een uitzondering dat meetmomenten voor winstpunten kunnen tellen. Deze beoordelings- en meetmomenten geven de paardensporters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de opleiding of training met hun paard. Deze meetmomenten hebben louter een educatief- en trainingsdoel.

Belangrijk om de bepalingen te kennen
Voor de beoordelings- en meetmomenten zijn dus de bepalingen opgesteld. De bepalingen zijn geldig voor de sporters die deelnemen, voor de organisatoren van de activiteiten en uiteraard de officials en vrijwilligers. Het is belangrijk om de bepalingen te kennen.

Download hier Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten

Lees hier de FAQ over de activiteiten met beoordelings- en meetmomenten

Klik hier voor het volledige bericht

 

UPDATE 14 mei 19.30 uur

KNHS ziet mogelijkheden om weer de ring in te kunnen

Vanaf 1 juni mogen er weer buitenactiviteiten, die niet onder wedstrijden en competities vallen, plaatsvinden. Daar zit de ruimte ook om binnen de paardensport weer de ring in te kunnen. Het geeft de mogelijkheid om beoordelings- en meetmomenten te organiseren in de paardensport. Denk aan bijvoorbeeld het rijden van een proef, parcours of cross. Het kan voor elke discipline en in de buitenlucht.

Op deze manier kunnen wedstrijdsporters voor officiële KNHS-juryleden verschijnen, maar ook voor winstpunten rijden en verder werken aan hun trainingsdoelen. Er wordt geen klassement opgemaakt. Je rijdt echt voor jezelf en niet voor prijzen. Deze oefendagen zijn geen wedstrijden waar je tegen elkaar strijdt. Ook gelden er duidelijke regels waar een organisatie aan moet voldoen. Want het is nog steeds essentieel dat de regels van de Overheid en het RIVM worden aangehouden, zodat we met z’n allen voorkomen dat er een tweede golf van het coronavirus komt.

Klik hier voor het volledige bericht.

Om sportaanbieders te ondersteunen heeft de KNHS in samenwerking met de FNRS en NOC*NSF de volgende protocollen en posters ontwikkeld:

Protocol verantwoord sporten voor kinderen en volwassenen van NOC*NSF: Met het protocol verantwoord sporten willen NOC*NSF, de sportbonden en de VSG de gemeenten en uitvoerende partijen richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken. Hierbij willen we zoveel mogelijk ruimte voor lokaal maatwerk bieden, uiteraard binnen de kaders van het kabinetsbeleid en de richtlijnen van het RIVM.

Protocolsjabloon voor paardensportaccommodaties: Het kan zijn dat uw gemeente om een aanvullend protocol specifiek voor uw paardensportaccommodatie vraagt om vanaf 11 mei, naast paardensportactiviteiten voor jeugd t/m 18 jaar ook verantwoord paardensportactiviteiten voor volwassenen aan te bieden. De KNHS en FNRS ondersteunen KNHS-verenigingen en FNRS-ondernemers met een voorbeeldsjabloon waarmee u uw eigen verenigings- of bedrijfsspecifieke protocol kunt opstellen en indienen bij uw gemeente. U kunt het protocolsjabloom opvragen bij de sportaanbiedersdesk van de KNHS: sportaanbiedersdesk@knhs.nl of downloaden in uw organisatieportaal in Mijn KNHS onder werkmap sportaanbieders.

Additioneel (model) Protocol Verantwoorde Paardensport per 1 juni 2020: De KNHS heeft een  additioneel modelprotocol ontwikkeld dat is bedoeld voor hippische sportaanbieders om in goede afstemming met de gemeente en binnen de lokaal geldende noodmaatregelen de gelegenheid te bieden om op een verantwoorde manier vanaf 1 juni 2020 aan variabele paardensportactiviteiten deel te nemen met beoordelings- en meetmomenten. Het sportprotocol van NOC*NSF is hierin leidend.

Posters paardrijden in coronatijd: De KNHS en FNRS ondersteunen sportaanbieders bij de opstart om weer veilig ruiters te ontvangen op de hippische accommodaties in corona tijd. Hiervoor hebben we samen posters ontworpen om de maatregelen op uw hippische accommodatie kenbaar te maken. U kunt kiezen uit posters voor volwassenen of voor de speciale Bixie&Friends posters voor de jongste jeugd.

 

UPDATE 7 mei 13.00 uur

Verruiming maatregelen vanaf maandag 11 mei

Tijdens de persconferentie van het kabinet op woensdag 6 mei heeft premier Rutte met een routekaart perspectief geboden voor verschillende sectoren in Nederland. Hierbij is aangekondigd dat vanaf 11 mei niet-contactsporten, zoals paardrijden, voor alle leeftijden buiten weer zijn toegestaan, mits de 1,5 meter gewaarborgd blijft. Wedstrijden zijn helaas nog niet toegestaan. De KNHS en FNRS hebben gekeken naar wat de nieuwe maatregelen en routekaart betekenen voor de paardensport.

1. Paardensportactiviteiten zoals lessen, trainingen, oefenparcoursen en buitenritten vanaf 11 mei voor iedereen toegestaan in de buitenlucht
Paardensportaccommodaties mogen vanaf 11 mei weer georganiseerde paardensportactiviteiten aanbieden zoals trainingen, oefenparcoursen, oefendressuur en buitenritten aan volwassenen, mits dit in de buitenlucht gebeurt en er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het uitgangspunt blijft zo min mogelijk verplaatsen van personen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt nog steeds: blijf thuis.

In de paardensport wordt onder niet-contactsporten verstaan disciplines waarin je de anderhalvemeter afstand kunt garanderen.

2. Verwachting vanaf 1 september weer wedstrijden mogelijk
De verwachting is dat vanaf 1 september wedstrijden en competities weer mogen plaatsvinden zonder publiek. Tot die tijd is het helaas niet toegestaan wedstrijden en competities te organiseren. De KNHS brengt tot 1 september geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden. De overheid komt voor 1 september met een update.

3. Verwachting vanaf 1 september mogen binnensportaccommodaties en kantines open
Binnensportaccommodaties mogen weer volledig open vanaf 1 september. Per sector of sport wordt in overleg met de overheid gekeken of binnensportaccommodaties van bepaalde sporten eerder open mogen.

4. Uitzonderingspositie binnensportaccommodaties paardensport
Tot 1 september geldt voor de paardensport nog steeds de uitzonderingspositie dat individueel rijden en verzorgen van paarden in de binnenaccommodatie is toegestaan voor paardeneigenaren en verzorgers in verband met het welzijn en de gezondheid van de paarden. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven binnensportaccommodaties (verenigingen, maneges, stallen, etc.) aangepast open voor dierverzorgers (zoals eigenaren, bijrijders en huurders), personeel en dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers.

Het organiseren van sportactiviteiten in binnenaccommodaties is landelijk niet toegestaan. Echter, lokaal beleid blijft bepalend. Gemeenten kunnen individuele afspraken met verenigingen en bedrijven maken. De KNHS en FNRS zijn in gesprek met diverse partijen om op landelijk niveau eenheid in deze regelgeving te verkrijgen. Voor sportaanbieders geldt: ga in gesprek met je gemeente en bespreek wat mogelijk is op jouw vereniging, stal of manege binnen de geldende maatregelen.

5. Sportkantines zonder horecavergunning blijven vooralsnog gesloten
Kantines van sportbedrijven en -verenigingen blijven vooralsnog gesloten tot 1 september. Terrassen en zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand gehouden kunnen per 1 juni weer open. Met een horecavergunning mag je maximaal 30 personen (incl. personeel) op reservering ontvangen. De horecavergunninghouder moet in een gesprek vooraf inschatten of een bezoek risico’s oplevert.

Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van alle geldende maatregelen binnen de paardensport. 

 

UPDATE 6 mei 19:30 uur

Corona: na 11 mei buitensporten voor iedereen

Tijdens de persconferentie van het kabinet op woensdag 6 mei heeft premier Rutte met een routekaart perspectief geboden voor verschillende sectoren in Nederland. Hierbij is aangekondigd dat na 11 mei niet-contactsporten, zoals paardrijden, voor alle leeftijden buiten weer mogen, mits de 1,5 meter gewaarborgd blijft. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan. Dit lijkt wederom goed nieuws voor een groot deel van de hippische ondernemers en verenigingen.

De komende dagen werken de KNHS en FNRS samen met NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en Vereniging van Sport en Gemeenten (VSW) gezamenlijk een nieuw algemeen sportprotocol en sportspecifiek-protocol voor paardrijden uit die door verenigingen, paardensportaccommodaties, ondernemers en gemeentes gebruikt kunnen worden om de sport op hun locatie goed in te richten naar de eisen van de anderhalvemetersamenleving.

Daarnaast komen wij de komende dagen met een update over de geldende maatregelen in de paardensport vanaf 11 mei.

UPDATE 22 april 13:30 uur

Geldende maatregelen paardensport van 29 april tot en met 19 mei
Naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet afgelopen dinsdag 21 april hebben de KNHS en FNRS  gekeken naar wat de nieuwe maatregelen betekenen voor de paardensport. Belangrijkste wijziging op de huidige maatregelen is dat kinderen en jeugd t/m 18 jaar weer samen buiten kunnen sporten, mits dit georganiseerd en onder begeleiding is.

Dit betekent dat paardensportaccommodaties vanaf woensdag 29 april weer georganiseerde paardensportactiviteiten onder begeleiding mogen aanbieden aan kinderen tot en met 12 jaar, mits dit in de buitenlucht gebeurt. Ook jeugd van 13 t/m 18 jaar mogen weer deelnemen aan georganiseerde paardensport activiteiten in de buitenlucht, maar hierbij moet wel minimaal 1,5 meter afstand worden gehouden tussen elkaar. Er mogen geen ouders langs de rijbaan staan en de kantines blijven gesloten. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: blijf thuis.

Sportverenigingen en –clubs blijven gesloten voor volwassenen
Alle sportverenigingen en sportclubs in Nederland blijven op last van de overheid gesloten. Er is alleen een uitzondering voor accommodaties wanneer zij buitensporten voor jongeren tot en met 18 jaar aanbieden. Dit betekent dat er nog geen paardensportactiviteiten voor volwassenen georganiseerd mogen worden.

Paardenwelzijn blijft gewaarborgd
In verband met het welzijn van de paarden blijft het mogelijk voor paardeneigenaren om hun paarden te verzorgen en te rijden zoals dat nu ook het geval is. Hierbij moeten wel alle geldende sociale en hygiëne maatregelen van de overheid nageleefd worden.

Verbod op wedstrijden verlengd tot en met 19 mei
Het verbod op wedstrijden en competities blijft gehandhaafd en wordt verlengd met drie weken tot en met in ieder geval 19 mei. Het verbod op vergunnings- en meldingsplichtige evenementen wordt verlengd tot en met 1 september.


Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van alle maatregelen die gelden in de paardensport na 28 april


UPDATE 21 april 20:00 uur

Naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet op dinsdag 21 april zijn de KNHS en FNRS in overleg over wat de nieuwe maatregelen betekenen voor de paardensport. Belangrijkste wijziging op de huidige maatregelen is dat na 28 april kinderen t/m 12 jaar weer buiten en in teamverband mogen sporten. Jeugd van 13 t/m 18 jaar krijgt ook meer ruimte om buiten te sporten, maar moeten hierbij wel minimaal 1,5 meter afstand houden. Dit lijkt goed nieuws voor met name maneges waar een groot deel van de ruiters jonger is dan 19 jaar. De komende dagen werken de KNHS en FNRS gezamenlijke richtlijnen uit hoe we hier invulling aan kunnen geven. Uiterlijk vrijdag komen we met een update.

 


UPDATE 11 april 19:30 uur

Bereden Politie Nederland geeft richtlijnen voor buitenrijden.
De Bereden Politie Nederland krijgt veel vragen over welke regels er gelden voor het buitenrijden. Daarom geven zij een aantal richtlijnen. Het is belangrijk hierbij de geldende maatregelen van de overheid en het RIVM te allen tijde aan te houden.

Lees hier de richtlijnen van de Bereden Politie Nederland.


UPDATE 1 april 10:30 uur

Geldende maatregelen paardensport verlengd tot en met 28 april
Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een onhoudbare druk op de zorg te voorkomen, heeft het kabinet op 31 maart de bestaande maatregelen met drie weken verlengd. Dit betekent dat alle eerder genomen maatregelen ook in de paardensport worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. De paardensport behoudt op een aantal punten een uitzonderingspositie, waardoor het mogelijk blijft om paarden de juiste verzorging en beweging te geven. Tot slot blijft het verbod op vergunningplichtige evenementen tot 1 juni gehandhaafd.

Klik hier voor een overzicht van alle geldende maatregelen in de paardensport.

UPDATE 31 maart, 19:30 uur
Tijdens de persconferentie op 31 maart heeft de overheid gemeld dat alle huidige maatregelen die gelden tot en met 6 april worden verlengd met een periode van drie weken. Dit betekent dat alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. De KNHS kijkt in overleg en afstemming met partners FNRS, Sectorraad Paarden en NOC*NSF wat dit betekent voor de paardensport. Wij komen 1 april met een update.

Update 30 maart, 16.00 uur
Vandaag kwam de officiële bevestiging van het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatie betreffende de data van de Olympische- en Paralympische Spelen van Tokio in 2021.  De Olympische Spelen zullen van 23 juli tot en met 8 augustus plaatsvinden. De Paralympische Spelen staan van 24 augustus tot en met 5 september op de agenda. Lees hier meer

UPDATE 26 maart, 9 uur
Dinsdag 31 maart komt de overheid met een update over de maatregelen die gelden tot en met 6 april.

UPDATE 25 maart, 13:30 uur

Extra duidelijkheid verscherpte maatregelen paardensport

Naar aanleiding van de op 23 maart gegeven persconferentie van de Nederlandse overheid over de verscherpte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, ontstond er in de sport veel onduidelijkheid hoe deze verscherping te interpreteren. Inmiddels heeft de overheid een verduidelijking gegeven op het verbod op evenementen tot 1 juni.

De overheid stelt dat het verbod op evenementen geldt voor planbare evenementen die vergunningsplichtig zijn. Voor alle andere evenementen, wedstrijden en samenkomsten blijft het verbod vooralsnog tot en met 6 april staan.

Dinsdag 31 maart komt de overheid met een update over de geldende maatregelen tot en met 6 april.

Wij volgen dit op de voet en zullen zodra hier meer over bekend wordt dit melden op onze website.

Klik hier voor een actueel overzicht van alle geldende maatregelen in de paardensport.


UPDATE 24 maart, 14:30 uur
De Olympische en Paralympische Spelen van Tokio worden vanwege de wereldwijde coronacrisis niet zoals gepland komende zomer gehouden. De nieuwe data van de Spelen zijn nog niet bekend. Het grootste sportevenement ter wereld wordt volgens het IOC in ieder geval niet in 2020 gehouden en niet later dan de zomer van 2021 opnieuw ingepland. NOC*NSF laat weten dat nadere informatie zo spoedig mogelijk volgt.  

UPDATE 24 maart, 13:30 uur
Op 23 maart heeft de Nederlandse overheid besloten per direct aangescherpte maatregelen door te voeren in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn ook van invloed op de geldende maatregelen in de paardensport die sinds 15 maart van kracht zijn. Wel neemt de paardensport op een aantal fronten een uitzonderingspositie in. Zo blijft het mogelijk om paarden de juiste verzorging en beweging te geven.

Op basis van hetgeen er nu bekend is gelden de volgende maatregelen voor de paardensport. Het kan zijn dat hier in de loop van deze dagen nog wijzigingen op komen.

Klik hier voor een overzicht van alle aangescherpte maatregelen tot 1 juni en alle geldende maatregelen tot minimaal 6 april.

UPDATE 23 maart, 20:00 uur
De KNHS heeft kennisgenomen van de zojuist gehouden persconferentie over de verscherpte maatregelen. Wij zijn in overleg met onze partner FNRS en NOC*NSF en komen morgen met een update over de mogelijke gevolgen voor de paardensport.


UPDATE 17 maart, 14:00 uur

Grote solidariteit, ook in de (paarden)sport
Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt, zo ook de (paarden)sport. Iedereen draagt op zijn of haar eigen wijze bij aan het zoveel mogelijk indammen en vertragen van de verspreiding van dit virus zodat we met zijn allen de mensen die een groter risico lopen zo veel mogelijk afschermen. Sporters, trainers, instructeurs, coaches, zzp-ers,  verenigingen, maneges, bonden en ook andere sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten moeten staken. Vaak met grote financiële gevolgen. De KNHS is in samenwerking met andere sportbonden en onder leiding van NOC*NSF in gesprek met de rijksoverheid en de gemeenten om te bezien hoe de nu door hen gecreëerde noodmaatregelen en noodfondsen er aan kunnen bijdragen dat de sport in Nederland ook na deze crisis haar grote maatschappelijke functie weer snel op kan pakken.

UPDATE 16 maart, 14:30 uur

Maatregelen voor paardensportaccommodaties
Naar aanleiding van het besluit van de Nederlandse overheid dat alle sportclubs in Nederland, per direct en in ieder geval tot en met 6 april, moeten sluiten, hebben wij alle maatregelen die vanaf nu gelden in de paardensport op een rij gezet. 

Lees hier het overzicht van alle maatregelen die gelden voor de paardensport tot en met 6 april.

UPDATE 15 maart, 20:00 uur

Paardensportaccommodaties voor publiek dicht tot en met 6 april

De Nederlandse overheid heeft zondagmiddag 15 maart besloten dat alle sportclubs in Nederland, per direct en in ieder geval tot en met 6 april, moeten sluiten. Deze maatregel geldt ook voor alle paardensportaccommodaties. Wel vormen paardensportaccommodaties op een aantal fronten een uitzondering hierop. Zij blijven met aangepaste maatregelen beperkt geopend om paarden te voorzien in hun basisbehoeften. Manegelessen moeten helaas per direct afgelast worden. 

Paardensportaccommodaties en paardeneigenaren moeten uiteraard in staat blijven om de paarden op een juiste manier te verzorgen en te laten bewegen. We hebben naast de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze medemens ook de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze paarden.

We realiseren ons dat dit een ingrijpende maatregel is voor iedereen en met name degenen die hun brood verdienen in de paardensport. Toch hebben we begrip voor het genomen besluit en kunnen we niet anders dan dit overheidsbesluit volgen. Welke gevolgen dit exact heeft en hoe we vanuit de paardensport hier het beste invulling aan kunnen geven wordt momenteel in samenwerking met onze partner de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) bekeken. We komen waar nodig met een update. Lees hier het advies dat de FNRS in afstemming met de KNHS geeft aan de bij hun aangesloten paardensportaccommodaties

De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Geen paardensportwedstrijden tot en met 6 april
De KNHS vraagt alle wedstrijdorganisaties alle wedstrijden af te gelasten tot en met 6 april. Dit advies betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt tot en met 6 april  geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

KNHS-verenigingen per direct gesloten
In lijn met NOC*NSF en het genomen overheidsbesluit dienen paardensportverenigingen zonder eigen paarden hun accommodatie de komende tijd te sluiten voor verenigingslessen, evenementen of andere activiteiten. Accommodaties waar paarden gestald staan kunnen met aangepaste maatregelen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften en moeten daarnaast serieuze maatregelen treffen en hun klanten hierover informeren.

Maatregelen paardensportverenigingen:

 • Sluit de accommodatie t/m 6 april 2020

 • Geen lessen, evenementen of andere activiteiten

 • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.

Geen kadertrainingen en bijeenkomst tot en met 6 april
De KNHS heeft alle kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 6 april geannuleerd.

Nationaal Hippisch Centrum en KNHS voor bezoekers gesloten
Het Nationaal Hippisch Centrum en het KNHS-kantoor zijn per direct en tot en met 6 april, gesloten voor bezoekers. De KNHS blijft van maandag tot en met vrijdag per WhatsApp en per mail en beperkt telefonisch bereikbaar.

Nog even onze bereikbaarheid op een rijtje:

 • Het KNHS-kantoor is gesloten.

 • Antwoorden op veel van je reguliere vragen vind je op onze website: Vraag&Antwoord.

 • Het KNHS-kantoor is in beperkte mate telefonisch bereikbaar via de KNHS Servicedesk, 0577-408300 van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Het kan zijn dat je per e-mail antwoord krijgt op je telefonische vraag.

 • Neem bij voorkeur contact op per e-mail: servicedesk@knhs.nl of via WhatsApp: 06-22645441.

De KNHS zal de nadere berichtgeving omtrent het coronavirus nauwgezet blijven volgen en via onze website iedereen op de hoogte houden over verdere ontwikkelingen. Mocht de overheid of NOC*NSF verdere maatregelen treffen die ook van invloed zijn op de paardensport dan zullen wij deze direct doorvoeren en daarover via deze website communiceren. In dit bericht op onze website vind je de laatste updates rond het coronavirus.

Het zijn ingrijpende maatregelen die momenteel in ons land genomen worden. Let op elkaar en op onze paarden. Laten we hopen dat het aantal besmettingen door deze extra maatregelen snel afneemt zodat we snel weer volop kunnen genieten van onze prachtige sport.

UPDATE 13 maart, 16.00 uur
FEI World Cup Finals 2020 Las Vegas afgelast

De FEI heeft bekend gemaakt dat ook de FEI World Cup Finals, die van 15 tot en met 19 april in Las Vegas stonden gepland, niet door gaan. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de wereldbeker dat de finales moeten worden geannuleerd. 

Lees hier het hele bericht

UPDATE 13 maart, 15.50 uur
CAI Exloo geannuleerd
Ook het CAI Exloo, dat van 26 tot en met 29 maart op de agenda stond gaat niet door. Naast de internationale menwedstrijd stond daar ook de eerste competitiewedstrijd van de KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy op het programma.

UPDATE 13 maart, 11:30 uur
Nederlands Kampioenschap Springen Mierlo afgelast
Het bestuur van Concours Hippique Mierlo heeft in nauw overleg met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie besloten om het concours en dus ook de vier Nederlandse Kampioenschappen voor Springruiters, geen doorgang te laten vinden. Het evenement zou van 23 tot en met 26 april in Mierlo gehouden worden.

Lees hier het hele bericht.

UPDATE 12 maart, 17.00 uur
Geen wedstrijden t/m 31 maart
Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de indamming van het coronavirus in Nederland geeft de KNHS gevolg aan de oproep van het RIVM en de Nederlandse overheid. De KNHS vraagt alle wedstrijdorganisaties alle wedstrijden af te gelasten tot en met 31 maart. Dit advies betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt t/m 31 maart geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

De KNHS annuleert ook alle KNHS-evenementen op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Ook bijeenkomsten met minder dan 100 personen. De KNHS wil bijdragen aan het indammen van het coronavirus en verdere verspreiding van het virus voorkomen.

KNHS Indoorkampioenschap Springen afgelast
Het KNHS Indoorkampioenschap Springen op 20, 21, 27 en 28 maart vervalt. Het kampioenschap vindt ook geen doorgang op een andere datum. We zijn ons ervan bewust dat we hiermee veel ruiters en hun fans teleurstellen, maar we stellen de gezondheid van onze ruiters en bezoekers voorop.

Lees hier het hele bericht.

The Dutch Masters afgelast
Naar aanleiding van de persconferentie van premiere Rutte en de daar aangekondigde richtlijnen rondom het Corona virus heeft de directie van The Dutch Masters besloten om per direct de wedstrijden te annuleren. Daarmee komt een einde aan The Dutch Masters 2020.

UPDATE 11 maart, 12.00 uur
Geen KNHS-wedstrijden komend weekend in Noord-Brabant
Vandaag heeft ons het bericht bereikt dat vanuit NOC*NSF geadviseerd wordt om alle (sport)evenementen in Noord-Brabant komend weekend af te gelasten uit angst voor verdere verspreiding van het Coronavirus. De KNHS neemt dit advies over. KNHS-wedstrijdorganisaties in Noord-Brabant die dit weekend een wedstrijd hebben gepland zijn hierover geïnformeerd. Lees hier het hele bericht

The Dutch Masters zonder publiek
De organisatie van de internationale FEI-wedstrijd The Dutch Masters heeft besloten om, in tegenstelling tot het bericht van gisteren, geen publiek toe te laten tijdens het evenement. Klik hier voor het bericht van de organisatie.

UPDATE 10 maart, 20 uur
Het bestuur van Hippisch Gelderland heeft besloten om het evenement in verband met het coronavirus niet door te laten gaan. Het evenement, dat gepland stond van 25 tot en met 28 juni 2020 wordt verplaats naar een nog nader te bepalen datum in 2021.

UPDATE 10 maart, 18 uur
Het bestuur van de The Dutch Masters (Indoor Brabant) heeft in overleg met de veiligheidsregio Brabant Noord en de gemeente Den Bosch besloten dat het evenement in beperkte vorm door gaat. Per dagdeel mogen er niet meer dan 1.000 bezoekers naar binnen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet bekend. The Dutch Masters zal iedereen hier zo snel mogelijk over informeren. Bestuurslid Anky van Grunsven: "We hebben gekozen voor de minst slechte oplossing denk ik. Hopelijk begrijpt iedereen dat er sprake is van overmacht." 

De NOS sprak met de burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, over de beslissing om The Dutch Masters in beperkte vorm door te laten gaan: "Het evenement kan gewoon door gaan, maar dan wel met veel minder publiek. Gezien de grootte van de hal, 60.000 vierkante meter, is dat een acceptabele verdeling op 1.000 mensen." 

UPDATE 6 maart
Vooralsnog worden er geen verdere maatregelen getroffen in de paardensport. Alle wedstrijden en de KNHS-Indoorkampioenschappen gaan vooralsnog gewoon door. Zodra hier wijzigingen op komen zullen wij dat via deze pagina melden.

Voor internationale wedstrijden verwijzen wij naar NOC*NSF: https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport. Hierin staat welke mogelijke maatregelen gelden bij sommige internationale wedstrijden in het buitenland en welke internationale wedstrijden zijn afgelast.

We adviseren deelnemers en bezoekers van paardensportevenementen de actuele adviezen van de RIVM op te volgen en in ieder geval onderstaande maatregelen te treffen:

 • Schud geen handen en was regelmatig minimaal 20 seconden je handen.

 • Afstand (minimaal 1 meter) houden van mensen die ziek zijn, hoesten en niezen.

 • Voorkom aanraking van ogen, neus en mond met handen.

 • Als je verkouden/grieperig bent vooral thuis blijven.

 • Neem contact op met je huisarts als je koorts hebt en / of kortademig bent.

 

Alle actuele informatie is hier te vinden:

https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

 

 

Ander Nieuws

 • Kort verslag menforum 26 november 2020
  Kort verslag menforum 26 november 2020
 • KNHS Indoorkampioenschappen 2021 naar nieuwe datum
  KNHS Indoorkampioenschappen 2021 naar nieuwe datum
 • KNHS-FNRS Springcompetitie 2021 verplaatst
  KNHS-FNRS Springcompetitie 2021 verplaatst