­ Coronavirus en paardensport **update** - KNHS

Coronavirus en paardensport **update**

Geplaatst op 26 maart 2020

ERMELO (KNHS) – De KNHS houdt de situatie rondom de uitbraak van het coronavirus in Nederland scherp in de gaten. Wij volgen de Overheid, het RIVM, de GGD, NOC*NSF en de FEI nauwgezet en zullen hun advies opvolgen.

UPDATE 26 maart, 9 uur
Dinsdag 31 maart komt de overheid met een update over de maatregelen die gelden tot en met 6 april.

UPDATE 25 maart, 13:30 uur

Extra duidelijkheid verscherpte maatregelen paardensport

Naar aanleiding van de op 23 maart gegeven persconferentie van de Nederlandse overheid over de verscherpte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, ontstond er in de sport veel onduidelijkheid hoe deze verscherping te interpreteren. Inmiddels heeft de overheid een verduidelijking gegeven op het verbod op evenementen tot 1 juni.

De overheid stelt dat het verbod op evenementen geldt voor planbare evenementen die vergunningsplichtig zijn. Voor alle andere evenementen, wedstrijden en samenkomsten blijft het verbod vooralsnog tot en met 6 april staan.

Dinsdag 31 maart komt de overheid met een update over de geldende maatregelen tot en met 6 april.

Wij volgen dit op de voet en zullen zodra hier meer over bekend wordt dit melden op onze website.

Klik hier voor een actueel overzicht van alle geldende maatregelen in de paardensport.


UPDATE 24 maart, 14:30 uur
De Olympische en Paralympische Spelen van Tokio worden vanwege de wereldwijde coronacrisis niet zoals gepland komende zomer gehouden. De nieuwe data van de Spelen zijn nog niet bekend. Het grootste sportevenement ter wereld wordt volgens het IOC in ieder geval niet in 2020 gehouden en niet later dan de zomer van 2021 opnieuw ingepland. NOC*NSF laat weten dat nadere informatie zo spoedig mogelijk volgt.  

UPDATE 24 maart, 13:30 uur
Op 23 maart heeft de Nederlandse overheid besloten per direct aangescherpte maatregelen door te voeren in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn ook van invloed op de geldende maatregelen in de paardensport die sinds 15 maart van kracht zijn. Wel neemt de paardensport op een aantal fronten een uitzonderingspositie in. Zo blijft het mogelijk om paarden de juiste verzorging en beweging te geven.

Op basis van hetgeen er nu bekend is gelden de volgende maatregelen voor de paardensport. Het kan zijn dat hier in de loop van deze dagen nog wijzigingen op komen.

Klik hier voor een overzicht van alle aangescherpte maatregelen tot 1 juni en alle geldende maatregelen tot minimaal 6 april.

UPDATE 23 maart, 20:00 uur
De KNHS heeft kennisgenomen van de zojuist gehouden persconferentie over de verscherpte maatregelen. Wij zijn in overleg met onze partner FNRS en NOC*NSF en komen morgen met een update over de mogelijke gevolgen voor de paardensport.


UPDATE 17 maart, 14:00 uur

Grote solidariteit, ook in de (paarden)sport
Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt, zo ook de (paarden)sport. Iedereen draagt op zijn of haar eigen wijze bij aan het zoveel mogelijk indammen en vertragen van de verspreiding van dit virus zodat we met zijn allen de mensen die een groter risico lopen zo veel mogelijk afschermen. Sporters, trainers, instructeurs, coaches, zzp-ers,  verenigingen, maneges, bonden en ook andere sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten moeten staken. Vaak met grote financiële gevolgen. De KNHS is in samenwerking met andere sportbonden en onder leiding van NOC*NSF in gesprek met de rijksoverheid en de gemeenten om te bezien hoe de nu door hen gecreëerde noodmaatregelen en noodfondsen er aan kunnen bijdragen dat de sport in Nederland ook na deze crisis haar grote maatschappelijke functie weer snel op kan pakken.

UPDATE 16 maart, 14:30 uur

Maatregelen voor paardensportaccommodaties
Naar aanleiding van het besluit van de Nederlandse overheid dat alle sportclubs in Nederland, per direct en in ieder geval tot en met 6 april, moeten sluiten, hebben wij alle maatregelen die vanaf nu gelden in de paardensport op een rij gezet. 

Lees hier het overzicht van alle maatregelen die gelden voor de paardensport tot en met 6 april.

UPDATE 15 maart, 20:00 uur

Paardensportaccommodaties voor publiek dicht tot en met 6 april

De Nederlandse overheid heeft zondagmiddag 15 maart besloten dat alle sportclubs in Nederland, per direct en in ieder geval tot en met 6 april, moeten sluiten. Deze maatregel geldt ook voor alle paardensportaccommodaties. Wel vormen paardensportaccommodaties op een aantal fronten een uitzondering hierop. Zij blijven met aangepaste maatregelen beperkt geopend om paarden te voorzien in hun basisbehoeften. Manegelessen moeten helaas per direct afgelast worden. 

Paardensportaccommodaties en paardeneigenaren moeten uiteraard in staat blijven om de paarden op een juiste manier te verzorgen en te laten bewegen. We hebben naast de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze medemens ook de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze paarden.

We realiseren ons dat dit een ingrijpende maatregel is voor iedereen en met name degenen die hun brood verdienen in de paardensport. Toch hebben we begrip voor het genomen besluit en kunnen we niet anders dan dit overheidsbesluit volgen. Welke gevolgen dit exact heeft en hoe we vanuit de paardensport hier het beste invulling aan kunnen geven wordt momenteel in samenwerking met onze partner de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) bekeken. We komen waar nodig met een update. Lees hier het advies dat de FNRS in afstemming met de KNHS geeft aan de bij hun aangesloten paardensportaccommodaties

De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Geen paardensportwedstrijden tot en met 6 april
De KNHS vraagt alle wedstrijdorganisaties alle wedstrijden af te gelasten tot en met 6 april. Dit advies betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt tot en met 6 april  geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

KNHS-verenigingen per direct gesloten
In lijn met NOC*NSF en het genomen overheidsbesluit dienen paardensportverenigingen zonder eigen paarden hun accommodatie de komende tijd te sluiten voor verenigingslessen, evenementen of andere activiteiten. Accommodaties waar paarden gestald staan kunnen met aangepaste maatregelen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften en moeten daarnaast serieuze maatregelen treffen en hun klanten hierover informeren.

Maatregelen paardensportverenigingen:

 • Sluit de accommodatie t/m 6 april 2020

 • Geen lessen, evenementen of andere activiteiten

 • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.

Geen kadertrainingen en bijeenkomst tot en met 6 april
De KNHS heeft alle kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 6 april geannuleerd.

Nationaal Hippisch Centrum en KNHS voor bezoekers gesloten
Het Nationaal Hippisch Centrum en het KNHS-kantoor zijn per direct en tot en met 6 april, gesloten voor bezoekers. De KNHS blijft van maandag tot en met vrijdag per WhatsApp en per mail en beperkt telefonisch bereikbaar.

Nog even onze bereikbaarheid op een rijtje:

 • Het KNHS-kantoor is gesloten.

 • Antwoorden op veel van je reguliere vragen vind je op onze website: Vraag&Antwoord.

 • Het KNHS-kantoor is in beperkte mate telefonisch bereikbaar via de KNHS Servicedesk, 0577-408300 van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Het kan zijn dat je per e-mail antwoord krijgt op je telefonische vraag.

 • Neem bij voorkeur contact op per e-mail: servicedesk@knhs.nl of via WhatsApp: 06-22645441.

De KNHS zal de nadere berichtgeving omtrent het coronavirus nauwgezet blijven volgen en via onze website iedereen op de hoogte houden over verdere ontwikkelingen. Mocht de overheid of NOC*NSF verdere maatregelen treffen die ook van invloed zijn op de paardensport dan zullen wij deze direct doorvoeren en daarover via deze website communiceren. In dit bericht op onze website vind je de laatste updates rond het coronavirus.

Het zijn ingrijpende maatregelen die momenteel in ons land genomen worden. Let op elkaar en op onze paarden. Laten we hopen dat het aantal besmettingen door deze extra maatregelen snel afneemt zodat we snel weer volop kunnen genieten van onze prachtige sport.

UPDATE 13 maart, 16.00 uur
FEI World Cup Finals 2020 Las Vegas afgelast

De FEI heeft bekend gemaakt dat ook de FEI World Cup Finals, die van 15 tot en met 19 april in Las Vegas stonden gepland, niet door gaan. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de wereldbeker dat de finales moeten worden geannuleerd. 

Lees hier het hele bericht

UPDATE 13 maart, 15.50 uur
CAI Exloo geannuleerd
Ook het CAI Exloo, dat van 26 tot en met 29 maart op de agenda stond gaat niet door. Naast de internationale menwedstrijd stond daar ook de eerste competitiewedstrijd van de KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy op het programma.

UPDATE 13 maart, 11:30 uur
Nederlands Kampioenschap Springen Mierlo afgelast
Het bestuur van Concours Hippique Mierlo heeft in nauw overleg met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie besloten om het concours en dus ook de vier Nederlandse Kampioenschappen voor Springruiters, geen doorgang te laten vinden. Het evenement zou van 23 tot en met 26 april in Mierlo gehouden worden.

Lees hier het hele bericht.

UPDATE 12 maart, 17.00 uur
Geen wedstrijden t/m 31 maart
Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de indamming van het coronavirus in Nederland geeft de KNHS gevolg aan de oproep van het RIVM en de Nederlandse overheid. De KNHS vraagt alle wedstrijdorganisaties alle wedstrijden af te gelasten tot en met 31 maart. Dit advies betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt t/m 31 maart geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

De KNHS annuleert ook alle KNHS-evenementen op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Ook bijeenkomsten met minder dan 100 personen. De KNHS wil bijdragen aan het indammen van het coronavirus en verdere verspreiding van het virus voorkomen.

KNHS Indoorkampioenschap Springen afgelast
Het KNHS Indoorkampioenschap Springen op 20, 21, 27 en 28 maart vervalt. Het kampioenschap vindt ook geen doorgang op een andere datum. We zijn ons ervan bewust dat we hiermee veel ruiters en hun fans teleurstellen, maar we stellen de gezondheid van onze ruiters en bezoekers voorop.

Lees hier het hele bericht.

The Dutch Masters afgelast
Naar aanleiding van de persconferentie van premiere Rutte en de daar aangekondigde richtlijnen rondom het Corona virus heeft de directie van The Dutch Masters besloten om per direct de wedstrijden te annuleren. Daarmee komt een einde aan The Dutch Masters 2020.

UPDATE 11 maart, 12.00 uur
Geen KNHS-wedstrijden komend weekend in Noord-Brabant
Vandaag heeft ons het bericht bereikt dat vanuit NOC*NSF geadviseerd wordt om alle (sport)evenementen in Noord-Brabant komend weekend af te gelasten uit angst voor verdere verspreiding van het Coronavirus. De KNHS neemt dit advies over. KNHS-wedstrijdorganisaties in Noord-Brabant die dit weekend een wedstrijd hebben gepland zijn hierover geïnformeerd. Lees hier het hele bericht

The Dutch Masters zonder publiek
De organisatie van de internationale FEI-wedstrijd The Dutch Masters heeft besloten om, in tegenstelling tot het bericht van gisteren, geen publiek toe te laten tijdens het evenement. Klik hier voor het bericht van de organisatie.

UPDATE 10 maart, 20 uur
Het bestuur van Hippisch Gelderland heeft besloten om het evenement in verband met het coronavirus niet door te laten gaan. Het evenement, dat gepland stond van 25 tot en met 28 juni 2020 wordt verplaats naar een nog nader te bepalen datum in 2021.

UPDATE 10 maart, 18 uur
Het bestuur van de The Dutch Masters (Indoor Brabant) heeft in overleg met de veiligheidsregio Brabant Noord en de gemeente Den Bosch besloten dat het evenement in beperkte vorm door gaat. Per dagdeel mogen er niet meer dan 1.000 bezoekers naar binnen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet bekend. The Dutch Masters zal iedereen hier zo snel mogelijk over informeren. Bestuurslid Anky van Grunsven: "We hebben gekozen voor de minst slechte oplossing denk ik. Hopelijk begrijpt iedereen dat er sprake is van overmacht." 

De NOS sprak met de burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, over de beslissing om The Dutch Masters in beperkte vorm door te laten gaan: "Het evenement kan gewoon door gaan, maar dan wel met veel minder publiek. Gezien de grootte van de hal, 60.000 vierkante meter, is dat een acceptabele verdeling op 1.000 mensen." 

UPDATE 6 maart
Vooralsnog worden er geen verdere maatregelen getroffen in de paardensport. Alle wedstrijden en de KNHS-Indoorkampioenschappen gaan vooralsnog gewoon door. Zodra hier wijzigingen op komen zullen wij dat via deze pagina melden.

Voor internationale wedstrijden verwijzen wij naar NOC*NSF: https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport. Hierin staat welke mogelijke maatregelen gelden bij sommige internationale wedstrijden in het buitenland en welke internationale wedstrijden zijn afgelast.

We adviseren deelnemers en bezoekers van paardensportevenementen de actuele adviezen van de RIVM op te volgen en in ieder geval onderstaande maatregelen te treffen:

 • Schud geen handen en was regelmatig minimaal 20 seconden je handen.

 • Afstand (minimaal 1 meter) houden van mensen die ziek zijn, hoesten en niezen.

 • Voorkom aanraking van ogen, neus en mond met handen.

 • Als je verkouden/grieperig bent vooral thuis blijven.

 • Neem contact op met je huisarts als je koorts hebt en / of kortademig bent.

 

Alle actuele informatie is hier te vinden:

https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

 

 

Ander Nieuws

 • Noodloket ondernemers ook voor sportverenigingen en ondernemers in de sport
  Noodloket ondernemers ook voor sportverenigingen en ondernemers in de sport
 • IOC: behaalde kwalificaties blijven geldig
  IOC: behaalde kwalificaties blijven geldig
 • Geldende maatregelen paardensport per 23 maart
  Geldende maatregelen paardensport per 23 maart