Geplaatst op 14 december 2021
UPDATE 14 DECEMBER
Het demissionair kabinet verlengt de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Alhoewel het aantal besmettingen daalt is de ziekenhuisbezetting nog steeds hoog en wordt reguliere zorg uitgesteld. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen.
Demissionair premier Rutte benadrukte in de persconferentie dat het financiële steunpakket voor de sport verlengd wordt.
UPDATE 26 NOVEMBER
Het demissionair kabinet heeft besloten om voor de komende drie weken een avondlockdown in te stellen. Dit om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond, 26 november, bekend tijdens de persconferentie. De meest ingrijpende maatregel voor de sport is dat de amateursport dicht gaat tussen 17.00 uur in de avond en 5.00 uur in de ochtend.
De aanvullende maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot zondag 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren.
Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport. Dit is op basis van wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen. Houd daarom onze website goed in de gaten.
Vanaf zondag 28 november 05:00 uur:
Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):
Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.
Klik hier voor het sportprotocol van NOC*NSF.
UPDATE 12 NOVEMBER
Het demissionair kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend tijdens de persconferentie. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. De belangrijkste aanvullende maatregel voor de paardensport is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden en trainingen en dat er een verplichte sluitingstijd geldt voor horeca. Ondanks de milde lockdown blijft alle sport, waaronder paardensport, gelukkig mogelijk.
De aanvullende maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren.
Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport:
Vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur
Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):
Klik hier voor het volledige bericht inclusief een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 4 november
Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de sport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.
Lees hier welke maatregelen gelden vanaf 6 november in de paardensport. Hierbij is nog niet alles volledig duidelijk en er zijn nog vragen die niet beantwoord kunnen worden. Onderstaande is gebaseerd op wat er op dit moment (4 november) bekend is. Indien er wijzigingen vanuit de overheid komen zullen wij dit aanpassen.
Buiten op een sportlocatie
Op sportlocaties buiten hoeven sporters en toeschouwers niet verplicht gecontroleerd te worden op het coronatoegangsbewijs. Wel geldt voor het publiek het advies om 1,5 meter afstand te houden. Gaan sporters of toeschouwers naar binnen naar het toilet of de kantine, dan moeten zij wel gecontroleerd worden. Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca.
Binnen op een sportlocatie
In de binnenruimtes van een sportlocatie is het vanaf zaterdag 6 november verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien voor sporters en toeschouwers. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca moet het coronatoegangsbewijs getoond worden.
Lees hier het volledige bericht en de FAQ.
UPDATE 4 november
Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de amateursport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.
De uitvoerbaarheid van de maatregel zorgt in de hippische branche voor vragen. Wie voert de controles uit, hoe moet dit georganiseerd worden en kan dit wel gevraagd worden van vrijwilligers?
Op dit moment is er nog veel onduidelijk over de praktische toepasbaarheid van deze maatregel. We proberen samen met de partijen van de Sectorraad Paarden, NOC*NSF en POS daar zo snel mogelijk meer duidelijkheid over te krijgen.
Aan het einde van de dag komen we met een update en zullen we wedstrijdorganisaties en verenigingen daar separaat over informeren.
UPDATE 3 november
De nieuwe maatregel die demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge op dinsdagavond 2 november bekend maakten, zorgt voor onbegrip in de sportwereld. Ook in de hippische sector is enige onrust ontstaan over de aankondiging en het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
De KNHS en FNRS zijn bezorgd over deze ontwikkeling. De sport moet toegankelijk blijven voor iedereen zodat Nederland gezond en vitaal blijft. We beseffen ook dat met het controleren van een coronatoegangsbewijs de sportsector wél open mag blijven. We doen een stap terug, maar paardrijden is nog steeds mogelijk. De uitvoerbaarheid van de maatregel zorgt echter in de hippische branche voor vragen. Wie voert de controles uit, hoe moet dit georganiseerd worden en kan dit wel gevraagd worden van vrijwilligers?
Lees hier het volledige bericht.
UPDATE 2 november
In aanloop naar de definitieve besluitvorming over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus hebben de KNHS, vertegenwoordigd door NOC*NSF en de FNRS, vertegenwoordigd vanuit het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), samen met de KNVB en NL Actief een brandbrief gestuurd naar minister de Jonge (VWS) en minister Grapperhaus (J&V). Als sportsector pleiten we voor het toegankelijk houden van de sport, om de gezondheid van de maatschappij te waarborgen.
Klik hier om de brandbrief te lezen.
Lees hier het volledige bericht.
UPDATE 22 SEPTEMBER
De nieuwe coronamaatregelen die per 25 september a.s. ingaan kunnen voor lastige situaties zorgen bij hippische bedrijven met een kantine, horecagelegenheid of bedrijven die evenementen organiseren. Wij ontvingen veel vragen over de praktische toepasbaarheid hiervan.
Onze partner de FNRS heeft vanuit het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) deze problematiek bij het ministerie van VWS aangekaart en om opheldering gevraagd. Er zijn een aantal uitzonderingen voor sportaccommodaties gemaakt.
UPDATE 15 SEPTEMBER
Gisteravond maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat we vanaf 25 september in Nederland verder kunnen zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. De vaccinatiegraad is echter nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Voor de hippische sector heeft dit voor de horeca, professionele wedstrijden en evenementen nog consequenties. In november kijkt het kabinet of deze maatregelen kunnen vervallen.
Paardrijden zonder restricties
Het opheffen van de 1,5 meter betekent dat de maximum groepsgrootte tijdens het sporten vervalt. Onderling afstand houden, ook tijdens het sporten, is nog wel een dringend advies.
Een aantal maatregelen blijft wél van toepassing. Zo blijven bepaalde hygiënemaatregelen (handen wassen) gelden, moeten mensen thuisblijven als ze ziek zijn en ventilatie in afgesloten ruimtes blijft een aandachtspunt. De gezondheidscheck en registratieplicht vervallen.
Horeca, professionele wedstrijden en evenementen alleen met coronapas
Waar sporten vanaf 25 september drempelloos kan, moet bij een bezoek aan de horeca of een evenement wel een coronatoegangsbewijs getoond worden. Dit geldt ook voor publiek bij professionele wedstrijden. Voor publiek bij amateurwedstrijden, lessen of trainingen is geen coronatoegangsbewijs nodig. Het is op dit moment niet duidelijk wat Rijksoverheid verstaat onder professionele wedstrijden. Hier proberen wij nog duidelijkheid over te krijgen.
De verplichting van het coronatoegangsbewijs voor bezoekers is voor veel sportaccommodaties met een eigen horecagelegenheid lastig van elkaar te scheiden. De coronapas is verplicht voor elk type horeca, van restaurant tot sportkantine. Voor afhaal- en doorstroomlocaties gelden geen restricties en is geen coronapas nodig. De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De coronapas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.
UPDATE 14 SEPTEMBER
We hebben kennisgenomen van de corona persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge. De SRP en de aangesloten partijen KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR, komen morgen met een update over wat dit mogelijk betekent voor de paardensector.
UPDATE 9 JULI
Het kabinet heeft vrijdagavond aangekondigd met ingang van 10 juli de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus te verscherpen. Voor de sportbeoefening zelf hebben deze maatregelen geen gevolgen. En publiek bij wedstrijden- of trainingen blijft welkom, maar moet een vaste plaats hebben op 1,5 meter afstand van elkaar.
Bij sportevenementen met coronatoegangsbewijzen mag tweederde van de capaciteit gebruikt worden. Bezoekers hoeven dan geen 1,5 meter afstand te houden, maar iedereen heeft wel een vaste zitplek. Lees hier meer over de maatregelen rond evenementen.
De sportkantines blijven de regels van de horeca volgen, waar vanaf 10 juli beperktere openingstijden (van 06.00 tot 0.00 uur) gelden. Lees hier de maatregelen voor de horeca.
De nieuwe maatregelen gelden vooralsnog tot en met 13 augustus.
UPDATE 18 JUNI
Vanavond, vrijdag 18 juni, maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat vanaf 26 juni bijna alles kan, waarbij 1,5 meter afstand de norm blijft. Dat betekent voor de paardensector ook goed nieuws. De mondkapjesplicht vervalt, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden en vanaf 26 juni mogen er weer wedstrijden worden georganiseerd voor iedereen. Ook is publiek toegestaan als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Medio augustus kijkt het kabinet wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden.
Hiermee vervallen veel maatregelen die in meer of mindere mate de afgelopen 1,5 jaar golden in de paardensector. De belangrijkste maatregel die overblijft is dat volwassenen vanaf 18 jaar, 1,5 meter afstand moeten houden en dat iedereen zich aan de hygiëne maatregelen houdt. Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.
Voor evenementen gelden nu nog andere regels. Houd hiervoor de website van de organisator van het betreffende evenement in de gaten.
Paardrijden en lessen
Het rijden van paarden, individueel en in groepsverband is zowel binnen als buiten toegestaan. Dit geldt voor alle hippische accommodaties. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dit nodig is voor de sportbeoefening.
Wedstrijden toegestaan
Wedstrijden zijn toegestaan en publiek mag aanwezig zijn als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het sportprotocol van NOC*NSF geeft goede handvatten bij de organisatie van wedstrijden. Deze wordt begin volgende week aangepast en zal gepubliceerd worden op: https://nocnsf.nl/sportprotocol.
Wedstrijdorganisaties die in de komende weken een activiteit hebben aangevraagd worden per mail door de KNHS geïnformeerd. Vanaf 1 juli brengt de KNHS bij wedstrijdorganisaties weer wedstrijdafdracht in rekening.
Overige paardensportactiviteiten
De afgelopen maanden konden er diverse tijdelijke ‘corona’ activiteiten georganiseerd worden. Deze vervallen nu de reguliere wedstrijdsport weer hervat kan worden. Om organisaties nog voldoende gelegenheid te geven geplande activiteiten om te zetten mogen onderstaande activiteiten nog georganiseerd worden tot en met 30 juni:
Omdat beoordelings- en meetmomenten een groot succes waren de afgelopen maanden heeft de KNHS besloten als vervolg hierop een nieuwe pilot meetmomenten te starten.
Pilot meetmomenten
Tijdens het overheidsverbod op wedstrijden was het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren die in aanmerking kwamen voor promotie- en winstpunten registratie. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het spring- als het dressuurforum enthousiast zijn geworden om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. En dan als sportvorm naast het rijden van een wedstrijd. Om die reden gaat een nieuwe pilot meetmomenten van start. De pilot loopt tot 1 oktober. Lees hier meer over de pilot meetmomenten.
Tijdelijke dispensatieregeling
Nu wedstrijden weer zijn toegestaan zullen veel ruiters weer willen deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden. Omdat veel ruiters thuis doorgetraind hebben maar weinig mogelijkheden hebben gehad om te promoveren is er een tijdelijke dispensatieregeling van kracht. Waar de ene combinatie wel toe is aan een hogere klasse, heeft de ander misschien behoefte om een klasse lager te starten. Aanvragen van dispensatie is mogelijk tot 17 juli 2021. Daarna vervalt deze dispensatieregeling. Lees hier wat de tijdelijke dispensatieregeling inhoudt.
Leeftijdsgericht wedstrijden rijden
Nu de wedstrijdsport weer geopend is krijgt de pilot jeugdrubrieken in de disciplines dressuur en springen een vervolg en start de pilot jeugdrubrieken in de discipline eventing. Aan deze jeugdrubrieken mogen zowel paarden als pony’s deelnemen en het klassement wordt opgemaakt op leeftijdsgroep van de ruiter. Lees hier meer.
Pilot Flex springwedstrijden
De KNHS start met een nieuwe pilot voor de discipline springen, de zogenaamde Flex wedstrijden. Flex wedstrijden zijn springwedstrijden waar ruiters zelf mogen kiezen op welke hoogte ze starten. Deelnemen aan een Flex wedstrijd telt niet mee voor winstpunten, maar er wordt wel een klassement opgemaakt en prijzen uitgereikt. Lees hier meer over Flex wedstrijden.
Lees hier het volledige bericht en een overzicht van veel gestelde vragen.
UPDATE 31 mei
Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd vrijdagavond 28 mei bekend gemaakt dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni gezet kan worden. In stap drie zitten opnieuw versoepelingen voor de sport. De belangrijkste versoepeling voor de wedstrijdsport is dat er vanaf die datum wedstrijden georganiseerd mogen worden voor jeugd en jongeren t/m 17 jaar. Op dinsdag 22 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 30 juni.
We verwachten dat er vanaf 30 juni weer wedstrijden voor iedereen mogelijk zijn als alle coronacijfers zich positief blijven ontwikkelen. Dit is uiteraard onder voorbehoud.
Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 5 juni de volgende activiteiten georganiseerd mogen worden:
1. Vanaf 5 juni wedstrijden voor de jeugd t/m 17 jaar.
Klik hier het protocol wedstrijden t/m 17 jaar.
2. Tot 30 juni onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor winstpunten.
Klik hier voor de bepalingen van manege en verenigingsactiviteiten.
3. Tot 30 juni de activiteiten met een beoordelings- en meetmoment zoals we die tijdens het verbod op wedstrijden kennen.
Klik hier voor de bepalingen van paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomten.
De huidige meetmomenten stoppen zodra het overheidsverbod op wedstrijden voor alle leeftijden is opgeheven. Daarvoor in de plaats komt een pilot meetmomenten (vanaf 30 juni) om te onderzoeken of er behoefte is om meetmomenten ook naast de reguliere wedstrijdsport in stand te houden.
4. Vanaf 30 juni starten we direct een pilot met meetmomenten om te kijken of er behoefte is om dit naast reguliere wedstrijden te behouden.
Tijdens het overheidsverbod op wedstrijden was het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren. Organisaties konden onder strikte voorwaarden en richtlijnen beoordelings- en meetmomenten organiseren in de paardensport, zoals bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het spring- als het dressuurforum enthousiast zijn geworden om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. En dan als sportvorm naast het rijden van een wedstrijd. Om die reden gaat er vanaf 30 juni 2021 (wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is) een pilot meetmomenten van start. De pilot zal lopen van 30 juni tot 1 oktober. Lees hier meer over de pilot meetmomenten vanaf 30 juni.
Klik hier voor de aangepaste bepalingen voor meetmomenten die ingaan per 30 juni.
UPDATE 28 MEI
Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekend gemaakt dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni gezet kan worden. Dit is eerder dan verwacht. In stap drie zitten opnieuw versoepelingen voor de sport. Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er zowel binnen als buiten paardgereden mag worden zonder beperkingen. Daarnaast zijn wedstrijden toegestaan voor jeugd t/m 17 jaar. Op dinsdag 22 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 30 juni.
Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen vanaf 5 juni:
Klik hier voor het hele bericht en een overzicht van veel gestelde vragen.
UPDATE 17 MEI
Zojuist heeft het kabinet bekend gemaakt dat de in de vorige week tijdens de persconferentie aangekondigde versoepelingen door gaan.
Dat betekent dat er vanaf woensdag 19 mei binnen paardgereden en les gegeven mag worden in groepen van maximaal twee personen op 1,5 meter afstand, voor jeugd t/m 17 jaar gelden hier geen beperkingen. Voor groepslessen buiten geldt een maximum van 30 personen voor volwassenen vanaf 27 jaar. Ook mogen de terrassen van sportaccommodaties, onder voorwaarden, open. Vanaf woensdag is het ook weer mogelijk om paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten te organiseren.
Klik hier voor het bericht met alle geldende maatregelen vanaf 19 mei.
Klik hier voor het bericht over paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten.
UPDATE 12 MEI
Tijdens de persconferentie op 11 mei van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd bekend gemaakt dat als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen er vanaf woensdag 19 mei een aantal versoepelingen wordt doorgevoerd. Stap twee van het openingsplan van de overheid kan dan gezet worden. Hierin zijn ook versoepelingen voor de sport opgenomen. Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er binnen paardgereden en les gegeven mag worden in groepen van maximaal twee personen op 1,5 meter afstand, voor jeugd t/m 17 jaar gelden hier geen beperkingen. Voor groepslessen buiten geldt een maximum van 30 personen voor volwassenen vanaf 27 jaar. Ook mogen de terrassen van sportaccommodaties, onder voorwaarden, open. Maandag 17 mei kan het kabinet, bij onvoldoende daling van de cijfers, besluiten de versoepelingen niet door te voeren. Op dinsdag 1 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 8 juni.
Nu stap twee van het openingsplan gezet is heeft de KNHS besloten, naast onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten, ook paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten vanaf 19 mei in de buitenlucht toe te staan. Hierbij geldt de voorwaarde dat er voldoende daling van de cijfers moet zijn en de aangekondigde versoepelingen ook daadwerkelijk door gaan.
Paardensportactiviteiten zijn belangrijk voor de sport. Ze geven paardensporters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de opleiding of training met en van hun paard. Het is voor het welzijn belangrijk dat paarden in beweging blijven en op een juiste wijze getraind worden. Om de ontwikkeling te kunnen monitoren is het belangrijk om te weten waar je staat in je training zodat je dit indien nodig bij kunt stellen. Paardensportactiviteiten dragen daar aan bij en hebben louter een educatief- en trainingsdoel.
Gerard Arkema, manager wedstrijdsport bij de KNHS, licht toe waarom paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten vanaf 19 mei weer mogen: “Allereerst wil ik duidelijk zijn, het overheidsverbod op wedstrijden blijft onveranderd. Paardensportactiviteiten zijn geen wedstrijden, er is geen competitie en er wordt geen klassement opgemaakt. Het zijn ook geen onderlinge wedstrijden. Wat zijn paardensportactiviteiten dan wel? Paardensportactiviteiten zijn individuele activiteiten met louter een educatief- of trainingsdoel. Een ruiter kan bijvoorbeeld in de buitenrijbaan een dressuurproef rijden en krijgt vervolgens feedback op hoe er gereden is. Het is dus een training. Voor volwassenen vanaf 27 jaar geldt dat er volgens de nieuwe versoepelingen buiten paardgereden, lesgegeven, dan wel getraind mag worden in groepen van maximaal 30 ruiters. Tijdens een activiteit zijn er doorgaans maximaal twee combinaties in de rijbaan. Minder dus dan tijdens een reguliere les. Aan deze overheidsregel wordt daarom ruimschoots voldaan. Daarnaast werken alle verenigingen met het sportprotocol van NOC*NSF, waardoor alle basisregels goed nageleefd worden. Bovendien is de paardensport geen contact- of teamsport. Normaal gesproken houden combinaties al meer dan 1,5 meter afstand tot elkaar. Ik wil wel benadrukken dat de activiteiten kleinschalig moeten zijn.”
Lokaal beleid leidend
Gemeenten kunnen individuele afspraken met organisaties maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is voor sportaanbieders dus belangrijk om te weten wat er in jouw omgeving geldt. Het lokale beleid is leidend. De regels van veiligheidsregio’s en gemeenten dienen in acht genomen te worden. Activiteiten moeten te allen tijde voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Bekijk wat mogelijk is op je vereniging of manege binnen de geldende maatregelen. Degene die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en het handhaven van het protocol. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen en vraag toestemming bij je gemeente.
Lees hier het volledige bericht, de bepalingen en een overzicht van veel gestelde vragen.
UPDATE 11 MEI
Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekend gemaakt dat als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen er vanaf woensdag 19 mei een aantal versoepelingen wordt doorgevoerd. Stap twee van het openingsplan van de overheid kan dan gezet worden. Hierin zijn ook versoepelingen voor de sport opgenomen. Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er binnen paardgereden en les gegeven mag worden in groepen van maximaal twee personen op 1,5 meter afstand, voor jeugd t/m 17 jaar gelden hier geen beperkingen. Voor groepslessen buiten geldt een maximum van 30 personen voor volwassenen vanaf 27 jaar. Maandag 17 mei kan het kabinet, bij onvoldoende daling van de cijfers, besluiten de versoepelingen niet door te voeren. Op dinsdag 1 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 8 juni.
De KNHS kijkt op of het op basis van deze nieuwe versoepelingen ook mogelijk is om vanaf 19 mei paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten te gaan organiseren. Hierover volgt morgen, 12 mei, extra informatie.
Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen vanaf 19 mei:
Klik hier voor het volledige bericht en een uitgebreid overzicht van alle geldende maatregelen.
UPDATE 3 MEI
De persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge die vanavond zou plaatsvinden is met een week uitgesteld. Reden hiervoor is dat er op dit moment nog geen ruimte is voor verdere versoepeling van de huidige overheidsmaatregelen. De druk op de ziekenhuizen is nog te hoog.
Dit betekent dat de volgende stap van het openingsplan van de overheid, waarin ook versoepelingen voor de sport zijn opgenomen, op 11 mei niet gezet wordt. Wel is de verwachting dat op dinsdagavond 11 mei een persconferentie plaatsvindt. Dan wordt er meer duidelijk over mogelijke versoepelingen vanaf 18 mei.
UPDATE 26 APRIL
Vorige week werd in de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge aangekondigd dat per 28 april lichte versoepelingen doorgevoerd worden. Één van die versoepelingen is de openstelling van terrassen. Met deze eerste berichtgeving leek het ook voor hippische (sport)accommodaties met een horecavergunning mogelijk om hun terrassen vanaf die datum te openen. Helaas is de berichtgeving na de persconferentie verder aangescherpt, waardoor terrassen bij alle sportaccommodaties gesloten dienen te blijven.
De kamerbrief van demissionair minister de Jonge aan de kamer licht dit toe: “De buitenterrassen bij sportaccommodaties (zowel commercieel als paracommercieel) blijven gesloten om het aantal contactmomenten buiten de sportactiviteiten om zoveel mogelijk te beperken. Sportaccommodaties zijn geopend om te kunnen sporten zonder toeschouwers, waarbij de regels erop gericht zijn het bezoek daartoe te beperken: er naartoe om te sporten, na het sporten weer weg. Ook het toeschouwersverbod, zowel voor trainingen of wedstrijden blijft gelden.”
Lees hier het volledige bericht.
UPDATE 20 APRIL
Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat er een aantal lichte versoepelingen worden doorgevoerd per 28 april. Voor de paardensector is de belangrijkste versoepeling het afschaffen van de avondklok vanaf 28 april 04.30 uur. Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat we niet met nul risico uit deze crisis kunnen komen, maar tegelijkertijd moet het risico wel verantwoord zijn. De KNHS heeft in lijn hiermee besloten dat per 28 april de leeftijdsgrens van 27 jaar voor onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor winstpunten wordt opgeheven.
De eerste stap in het eerder gepresenteerde openingsplan van de overheid is met de versoepelingen vanaf 28 april gezet. De volgende stap, waarin ook verdere versoepelingen voor de sport zijn opgenomen, wordt vanaf 11 mei verwacht. Drie mei wordt duidelijk of deze stap ook daadwerkelijk gezet kan worden.
UPDATE 13 APRIL
Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat de huidige maatregelen met één week worden verlengd t/m 28 april. Rutte en De Jonge vroegen nog even geduld te hebben. Er is een openingsplan, maar dit kan pas ingaan als de piek van de derde golf voorbij is. Het kabinet gaat daarom vanaf nu wekelijks bekijken of versoepelingen mogelijk zijn. Hierbij sprak De Jonge de verwachting uit met twee weken meer versoepelingen in de sport door te kunnen voeren als de cijfers dat toelaten. Op dinsdag 20 april neemt de overheid een besluit over de periode na 28 april.
Voor de paardensector betekent dit dat de huidige coronamaatregelen ook met een week worden verlengd.
UPATE 23 MAART
Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat, vanwege het aantal oplopende besmettingen, de huidige maatregelen met drie weken worden verlengd t/m 20 april. De avondklok blijft van kracht, maar gaat vanaf 31 maart één uur later in en geldt dan van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur in de ochtend. Op dinsdag 13 april neemt de overheid een besluit over de periode na 20 april.
Voor de paardensector betekent dit dat de huidige coronamaatregelen, waaronder de avondklok, ook met drie weken worden verlengd. Helaas ziet de overheid op dit moment nog geen mogelijkheden voor versoepelingen, daarbij werd tijdens de persconferentie wel aangegeven dat zodra de cijfers zich weer de goede kant op bewegen, er ook direct gekeken wordt naar de mogelijkheid om maatregelen te versoepelen. Zodra enige versoepeling aangekondigd wordt zal de KNHS direct weer meetmomenten mogelijk maken.
Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 20 april:
Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 8 MAART
Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekend gemaakt dat volwassenen vanaf 16 maart weer met vier personen mogen sporten in de buitenlucht. Dat is een lichte versoepeling, nu mag dat met maximaal twee personen. Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 16 maart er weer in groepen van vier personen mag worden paardgereden. Groepslessen van vier, exclusief instructeur, zijn dan in de buitenlucht toegestaan voor volwassen vanaf 27 jaar, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. De overige maatregelen worden met drie weken verlengd t/m 30 maart. Op dinsdag 23 maart neemt de overheid een besluit over de periode na 30 maart.
Voor de paardensector betekent dit dat de huidige coronamaatregelen, waaronder de avondklok, ook met drie weken worden verlengd.
Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 30 maart:
1. Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.
Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.
2. Individueel rijden en verzorgen toegestaan
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen voor alle leeftijden niet toegestaan.
Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden.
3. Verbod op wedstrijden
Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.
4. Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’(zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).
5. Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
6. Avondklok – Geldt t/m 31 maart half vijf in de ochtend
De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor dringend (medische) hulp van paarden. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok)
Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag je wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok)
Klik hier voor het hele bericht en de meest gestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 24 FEBRUARI
ERMELO (KNHS) – Sinds 18 februari kent de KNHS tijdelijk winst- en promotiepunten aan onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar. Deze activiteiten moeten buiten plaatsvinden en zijn alleen toegankelijk voor leden van de eigen vereniging of manege. Vanaf 3 maart verruimt de KNHS de leeftijdsgrens voor onderling manege- en verenigingsactiviteiten van 17 jaar naar 26 jaar.
Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op 23 februari werd duidelijk dat het vanaf 3 maart jongvolwassenen t/m 26 jaar onder dezelfde voorwaarden als kinderen en jeugd t/m 17 jaar buiten in teamverband mogen sporten op de eigen sportaccommodatie. Dat betekent dat voor ruiters van 18 t/m 26 jaar vanaf dat moment (per 3 maart) buiten ook onderlinge activiteiten georganiseerd mogen worden, zoals trainingen en onderlinge dressuurproeven en parcoursen op de eigen vereniging of manege die meetellen voor winst- en promotiepunten.
Voor het deelnemen aan en organiseren van onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor de jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar zijn bepalingen verbonden. Klik hier voor alle bepalingen per 3 maart en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 23 FEBRUARI
Corona-update: lichte verruiming maatregelen, groepslessen t/m 26 jaar buiten toegestaan
Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat de huidige maatregelen op slechts enkele vlakken worden versoepeld. Ook binnen de sport vindt een versoepeling plaats: voor jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar wordt buitensporten in teamverband op de sportaccommodatie weer toegestaan. Dit betekent voor de paardensport dat er vanaf 3 maart weer groepslessen in de buitenrijbaan gegeven mogen worden aan ruiters t/m 26 jaar. De overige overheidsmaatregelen en daarmee ook de maatregelen in de paardensport worden met twee weken verlengd t/m 15 maart 2021. Op maandag 8 maart neemt de overheid een besluit over de periode na 15 maart.
Voor de paardensector betekent dit ook dat de coronamaatregelen, waaronder de avondklok, met twee weken worden verlengd t/m 15 maart 2021.
Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 15 maart:
1. Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.
Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.
2. Individueel rijden en verzorgen toegestaan
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen niet toegestaan voor alle leeftijden. Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten paardrijden, buitenritten maken en deelnemen aan een groepsles.
Aan volwassenen vanaf 27 jaar mogen geen groepslessen gegeven worden. Voor volwassenen vanaf 27 jaar geldt voor lessen of buitenritten een maximale groepsgrootte van twee personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. Privélessen zijn buiten toegestaan voor alle leeftijden.
3. Verbod op wedstrijden
Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.
De KNHS kijkt op basis van de huidige verruiming van de maatregelen voor sporters t/m 26 jaar of er ook een verruiming in leeftijd mogelijk is als het gaat om het toekennen van winst- en promotiepunten aan onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar op de eigen manege of vereniging. Hierover zal woensdag 24 februari meer informatie beschikbaar komen op knhs.nl.
4. Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’(zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).
5. Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
6. Avondklok – Geldt t/m 15 maart half vijf in de ochtend
De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor dringend (medische) hulp van paarden. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok)
Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok)
Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.
Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.
Verklaring voor paardenverzorgers
De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:
De verklaringen moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.
LEES HIER HET VOLLEDIGE BERICHT INCLUSIEF EEN OVERZICHT VAN ALLE MAATREGELEN EN VEELGESTELDE VRAGEN
UPDATE 19 FEBRUARI
KNHS KENT TIJDELIJK WINSTPUNTEN TOE AAN MANEGE- EN VERENIGINGSACTIVITEITEN JEUGD T/M 17 JAAR EN ONLINE PAARDRIJDEN KLASSE Z1 T/M ZZ-LICHT
ERMELO (KNHS) - Sinds de afgekondigde maatregelen van 13 oktober 2020 kunnen er geen officiële KNHS-wedstrijden worden verreden. Voor jeugd t/m 17 jaar is het wel toegestaan mee te doen aan jeugdactiviteiten op de eigen manege of vereniging. Het is vanaf 18 februari mogelijk om tijdelijk winst- en promotiepunten aan deze onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar toe te kennen. Deze activiteiten moeten wel buiten plaatsvinden en zijn alleen toegankelijk voor leden van de eigen vereniging of manege.
Voor de jeugd is het belangrijk om ook in coronatijd te blijven sporten en bewegen, dit draagt bij aan vitaliteit en gezondheid. Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar mogen op dit moment activiteiten georganiseerd worden, zoals trainingen en onderlinge dressuurproeven en parcoursen op de eigen vereniging of manege. Gerard Arkema, manager wedstrijdsport: “Als KNHS zijn we continu op zoek naar mogelijkheden voor onze ruiters en verenigingen binnen de geldende overheidsmaatregelen. Omdat het verbod op wedstrijden nu al zo lang duurt is het tijdelijk mogelijk om winst- en promotiepunten toe te kennen aan onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugdruiters. Dit biedt in ieder geval weer iets meer perspectief voor onze jonge leden.” Onder manege- en verenigingsactiviteiten vallen bijvoorbeeld het rijden van dressuurproeven of parcoursen. Het is alleen toegestaan om dit te organiseren op de eigen manege of vereniging en de activiteit moet buiten plaatsvinden. Voor het deelnemen aan en organiseren van onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor de jeugd zijn bepalingen verbonden.
Klik voor alle bepalingen en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
Winstpunten voor online proeven klasse Z1 t/m ZZ-Licht
Ook heeft de KNHS in samenspraak met het dressuurforum besloten vanaf 1 maart tijdelijk winstpunten toe te kennen aan ruiters die hun proeven in de klassen Z1 t/m ZZ-Licht online laten beoordelen op paardrijden.nl. Arkema licht toe: “We hebben hier lang over nagedacht en samen met het dressuurforum alle voors- en tegens tegen elkaar afgewogen. Omdat het verbod op wedstrijden al zo lang duurt komen we ook hiermee tegemoet aan de steeds grotere vraag van Z-ruiters. Er wordt vaak wel thuis doorgetraind en het is natuurlijk mooi als je daarvoor beloond wordt. Wel gelden er aparte bepalingen voor deze klassen en gaat het echt om een tijdelijke uitzondering.” Aan deelname voor winstpunten zijn voorwaarden verbonden. Zodra er weer meetmomenten en/of wedstrijden georganiseerd mogen worden vervalt de mogelijkheid om in de klassen M en hoger online dressuurproeven te kunnen laten beoordelen via paardrijden.nl.
Klik hier voor de aanvullende bepalingen voor deelname aan online dressuurproeven klassen Z1 t/m ZZ-Licht en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
Lees hier het volledige bericht.
UPDATE 2 11 FEBRUARI
SECTORRAAD PAARDEN VRAAGT OM VERRUIMING MAATREGELEN BINNENRIJHAL
De Sectorraad Paarden en haar dragende organisaties (KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, FNHB, Koepel Fokkerij en SNDR) vragen om verruiming van de overheidsmaatregelen voor binnenrijhallen. Reden hiervoor is het recente wetenschappelijk onderzoek van de Oostenrijkse Paardensportverenigingen (NOEPS) waaruit blijkt dat het besmettingsgevaar met COVID-19 in binnenrijhallen (maneges) van paardensportaccommodaties minimaal is.
Maatwerk per sector nodig
De SRP pleit met de oproep tot verruiming van de maatregelen voor binnenrijhallen voor maatwerk per sector. Welke maatregelen gelden bij welk risiconiveau verschilt per sector. De paardensector leent zich bij uitstek voor verruiming van de maatregelen. Paardrijden is niet te vergelijken met een contact- of teamsport zoals voetbal, hockey of volleybal in een sporthal. Paardrijden gebeurt in een grote binnenrijhal, wat qua grootte en temperatuur en ventilatie eerder te vergelijken is met een buitenaccommodatie dan een sporthal, ijshal of zwembad. Bovendien is er meer dan voldoende ruimte om genoeg afstand tot elkaar te houden, iets wat in een normale situatie ook al gebeurt. Het besmettingsrisico in de paardensport is daarom zeer klein.
UPDATE 1 11 FEBRUARI
CORONAMONITOR NR. 7: HIPPISCHE SPORTAANBIEDERS TONEN VEERKRACHT IN CORONATIJD
De FNRS-KNHS Coronamonitor is een online peiling waarmee de impact van het coronavirus voor FNRS-ondernemers en KNHS-verenigingen gedurende de coronacrisis in kaart wordt gebracht. Met de Coronamonitor monitoren we sinds begin 2020 regelmatig hoe het gaat met onze KNHS-FNRS hippische sportaanbieders. De aangescherpte maatregelen in december voor het gebruik van binnenaccommodaties gaf aanleiding om de Coronamonitor nu weer te verzenden.
De uitslagen van de Coronamonitor worden gepubliceerd middels twee factsheets, één voor de verenigingen (met eigen accommodatie) en één voor de hippische ondernemers. Download de factsheets onderaan dit bericht. Hierbij een toelichting.
UPDATE 10 FEBRUARI
AVONDKLOK VERLENGD
Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart half vijf in de ochtend.
Lees onderstaand of via deze link het bericht over alle geldende maatregelen tot en met 2 maart.
UPDATE 2 FEBRUARI 21:00 UUR
MAATREGELEN MET DRIE WEKEN VERLENGD TOT EN MET 2 MAART
De overheidsmaatregelen in de bestrijding tegen het coronavirus worden met drie weken verlengd tot en met 2 maart 2021. Dit werd zojuist bekend gemaakt tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Wel gaan de basisscholen vanaf 8 februari open. Op 23 februari neemt de overheid een besluit over de periode na 2 maart.
Voor de paardensector betekent dit dat ook de coronamaatregelen met drie weken worden verlengd, dus tot en met dinsdag 2 maart 2021.
Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen tot en met 2 maart:
Klik hier voor het volledige bericht en bijbehorende Q&A.
UPDATE 22 JANUARI
Corona-update: aanscherping maatregelen, avondklok ingesteld
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van premier Rutte en minister De Jonge om een avondklok in te voeren van zaterdag 23 januari tot in ieder geval 10 februari in heel Nederland. De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor de noodzakelijke (medische) verzorging van paarden.
Uitzondering voor paardenverzorgers
Mede op aandringen van de Sectorraad Paarden zijn er uitzonderingen gemaakt voor de noodzakelijke verzorging van paarden. Paarden moeten verzorgd worden en bewegen omwille van gezondheid en welzijn.
Verzorgers van paarden mogen, wanneer het (medisch) noodzakelijk is, na 21.00 uur hun paard(en) verzorgen. Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.
Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.
Verklaring voor paardenverzorgers
De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:
De verklaring moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.
Reizen van en naar het buitenland
Als u van of naar Nederland reist dan moet u aantonen dat u uit het buitenland komt of er naar toe gaat (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist. Controleer op de website van de Rijksoverheid of u een geldige PCR-testuitslag nodig heeft.
De Sectorraad Paarden roept iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen en de avondklok te respecteren. Zorg voor een goede spreiding van lessen/training en overige activiteiten over de dag zodat alleen de noodzakelijke verzorging na 21.00 uur plaatsvindt. We zitten in een strenge lockdown en het vraagt de inzet van iedereen om het coronavirus er onder te krijgen. Vermijd contacten en blijf thuis bij klachten.
Klik hier voor een overzicht van alle overige geldende maatregelen voor de paardensector t/m 9 februari.
Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij de Sectorraad Paarden bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig.
Klik hier voor het volledige bericht.
UPDATE 20 JANUARI
GEVOLGEN EVENTUELE AVONDKLOK LATER BEKEND
Premier Rutte en minister De Jonge maakten tijdens de persconferentie van 20 januari bekend dat ze voornemens zijn een avondklok in te stellen. Deze avondklok zal naar verwachting gelden tot 10 februari in alle delen van Nederland van 20.30 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. De Sectorraad Paarden dringt erop aan om uitzonderingen te maken voor de noodzakelijke verzorging van paarden. Paarden moeten verzorgd worden en bewegen omwille van gezondheid en welzijn. Het instellen van een avondklok die komende zaterdag of zondag mogelijk ingaat moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. De Sectorraad Paarden en de dragende organisaties (KNHS, FNRS, LTO Nederland, KWPN, FNHB, Koepel fokkerij en SNDR) komen zodra hier meer over bekend is zsm met een update voor de paardensector.
UPDATE 12 JANUARI
Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd duidelijk dat de huidige coronamaatregelen van de overheid met drie weken worden verlengd. Het aantal besmettingen in Nederland is nog te hoog om versoepelingen door te kunnen voeren. Ook de dreiging van de Britse variant van het virus baart grote zorgen. Dit betekent dat ook de coronamaatregelen in de paardensector met drie weken worden verlengd t/m dinsdag 9 februari 2021. De lockdown heeft helaas gevolgen voor de gehele paardensector.
Paarden moeten bewegen omwille van gezondheid en welzijn en het berijden van paarden is hier een belangrijk onderdeel van. Door de lobby van de afgelopen weken van de Sectorraad Paarden bestaande uit LTO Nederland, KNHS, FNRS, KWPN, FNHB, Koepel Fokkerij en SNDR is inmiddels ook een paragraaf over hippische binnenaccommodaties opgenomen in de maatregelen van de overheid:
“In hippische accommodaties zijn de binnenruimten gesloten voor algemeen publiek. Alleen houders van paarden, werknemers van de hippische accommodaties en vrijwilligers mogen de paarden en pony’s binnen verzorgen en berijden. Rijden in de buitenbaan en buitenritten zijn - met inachtneming van de algemene coronaregels – wel voor publiek toegestaan.”
Bron: website van de Rijksoverheid.
Deze uitzondering is ook opgenomen in het coronaprotocol voor de sport van NOC*NSF, Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en Vereniging van Sport en Gemeentes (VSG) (p. 6 onder ‘Uitzonderingen).
Bekijk hier het protocol van NOC*NSF.
Op basis van de overheidsmaatregelen die nu bekend zijn gelden de volgende maatregelen voor de paardensector.
Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de dieren, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen blijven paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.
Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.
Individueel rijden en verzorgen toegestaan
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen niet toegestaan voor alle leeftijden. Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Buiten mogen geen groepslessen gegeven worden aan volwassenen (vanaf 18 jaar). Voor volwassenen geldt voor lessen of buitenritten een maximale groepsgrootte van twee personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. Privélessen zijn buiten wel toegestaan voor alle leeftijden. Kinderen en jeugd tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten blijven paardrijden, buitenritten maken en deelnemen aan een groepsles.
Verbod op wedstrijden
Paardensportactiviteiten zoals wedstrijden, oefenspringen, oefendressuur en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.
Fokkerij
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).
Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, hoefsmeden, zadelmakers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
Kijk voor branchespecifieke protocollen op de website van de Sectorraad Paarden.
KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE BERICHT INCLUSIEF ALLE GELDENDE MAATREGELEN EN VRAAG EN ANTWOORD
UPDATE 15 DECEMBER
CORONA UPDATE: HIPPISCHE BINNENSPORT ACCOMMODATIES AANGEPAST OPEN
De KNHS en FNRS hebben vanochtend uitvoerig overleg gehad met NOC*NSF, VWS, LNV en POS om duidelijkheid te krijgen over de aanscherping van de maatregelen en wat dit betekent voor de paardensport. Het doel hierbij was om het welzijn en de veiligheid van paard en ruiter te kunnen waarborgen. Paardensport-accommodaties en paardeneigenaren moeten uiteraard in staat blijven om de paarden op een juiste en veilige manier te verzorgen en te laten bewegen. We hebben naast de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze medemens ook de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze paarden.
Dit heeft ertoe geleid dat hippische binnensportaccommodaties aangepast open kunnen blijven voor de dagelijkse verzorging en beweging. Het individueel rijden van paarden is toegestaan in de binnenrijbaan. Het gebruik van de buitenbaan is wel de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Rijden in de binnenrijbaan kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden.
OVERZICHT VAN ALLE MAATREGELEN DIE GELDEN VOOR DE PAARDENSPORT VAN 15 DECEMBER TOT EN MET 19 JANUARI 2021:
Op basis van hetgeen er nu bekend is gelden de volgende maatregelen voor de paardensport.
Klik hier voor het volledige bericht en veelgestelde vragen en antwoorden.
UPDATE 15 DECEMBER
KNHS en FNRS vragen meer duidelijkheid voor maatregelen paardensport
De KNHS en FNRS zijn op dit moment in overleg met VWS, NOC*NSF, LNV en POS om duidelijkheid te krijgen over de aanscherping van de maatregelen en wat dit betekent voor de paardensport. Doel is om het welzijn en de veiligheid van paard en ruiter te kunnen waarborgen.
Meer duidelijkheid nodig over gebruik binnenrijbaan
Vanuit de overheid is het voor alle sporten niet toegestaan gebruik van de binnensportaccommodatie. Voor de paardensport kan dit tot voor onwenselijke en onveilige situaties zorgen Daarom proberen we snel meer duidelijkheid te krijgen over een mogelijk uitzondering voor het gebruik van de binnenrijbaan op paardensportaccommodaties. Paarden moeten bewegen omwille van gezondheid en welzijn. Het berijden van paarden is hier een belangrijk onderdeel van, dit zomaar stopzetten kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Daarnaast zijn de meeste binnenrijbanen grote, natuurlijk geventileerde hallen. Paardrijden is een individuele sport waarbij de anderhalve meter goed gewaarborgd kan worden. Omwille van veiligheid van mens en dier is het verstandig om het paardrijden in de binnenrijbaan voor alle leeftijden toe te staan. Uiteraard met in achtneming van de geldende maatregelen voor de sport.
Zodra hier meer duidelijkheid over is zullen wij in de loop van deze dag met een update van de geldende maatregelen voor de paardensport komen.
Klik hier voor het volledige bericht.
UPDATE 14 DECEMBER 22:00 UUR
Zojuist heeft de Nederlandse overheid besloten per direct aangescherpte maatregelen door te voeren in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. “Nederland gaat de komende vijf weken in een lockdown”, aldus Premier Rutte. De verscherpte maatregelen gaan dinsdag 15 december. De maatregelen hebben ook invloed op de sport. Alle binnensportlocaties worden gesloten. Er kan nog wel buiten gesport worden in groepjes van maximaal twee personen met in achtneming van 1,5 meter onderlinge afstand. De lockdown heeft ook effect op de paardensport. Belangrijkste aanscherpingen op de huidige maatregelen is dat er niet binnen mag worden paardgereden en dat groepslessen voor volwassenen niet zijn toegestaan.
Paardensportaanbieders mogen georganiseerde paardensportactiviteiten onder begeleiding aan blijven bieden aan kinderen tot en met 17 jaar, mits dit in de buitenlucht gebeurt. Er mogen geen ouders langs de rijbaan staan en de kantines blijven gesloten. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: blijf thuis.
Individueel paardrijden en privélessen zijn toegestaan voor volwassenen vanaf 18 jaar in de buitenrijbaan.
Op basis van hetgeen er nu bekend is gelden de volgende maatregelen voor de paardensport. Zodra er meer details bekend zijn over de consequenties voor de paardensport komen de KNHS en FNRS zo spoedig mogelijk met een update.
Meer duidelijkheid nodig over gebruik binnenrijbaan
Vanuit de overheid is het voor alle sporten niet toegestaan gebruik van de binnensportaccommodatie, dit geldt dus ook voor een binnenrijbaan bij paardensportaccommodaties. KNHS en FNRS realiseren zich dat dit in het huidige seizoen voor onwenselijke en onveilige situaties kan zorgen. Daarom proberen we snel meer duidelijkheid te krijgen over een mogelijk uitzondering voor het gebruik van de binnenrijbaan op paardensportaccommodaties.
Wij adviseren gemeentes en veiligheidsregio’s dringend om paardrijden in de binnenrijbaan op paardensportaccommodaties toe te staan. Paarden moeten bewegen omwille van gezondheid en welzijn. Het berijden van paarden is hier een belangrijk onderdeel van, dit zomaar stopzetten kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Daarnaast zijn de meeste binnenrijbanen grote, natuurlijk geventileerde hallen. Paardrijden is een individuele sport waarbij de anderhalve meter goed gewaarborgd kan worden. Omwille van veiligheid van mens en dier is het verstandig om in dit seizoen het paardrijden in de binnenrijbaan voor alle leeftijden toe te staan. Uiteraard met in achtneming van de geldende maatregelen voor de sport.
Lokale verschillen
Paardensportaccommodaties en sportverenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.
Onder voorbehoud van wijzigingen, uitgebreid overzicht volgt 15 december
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Dinsdag 15 december komen de KNHS en FNRS met een uitgebreid overzicht met vragen en antwoorden over de maatregelen die de komende weken gelden voor de paardensport. Wij blijven dit overzicht actualiseren indien nodig.
Klik hier voor het oorspronkelijke bericht.
UPDATE 10 december 15:00 uur
Update 1:
Paardensportactiviteiten in coronatijd
Het jaar 2020 gaat in de boeken als een uniek jaar voor de paardensport met meerdere keren een verbod op wedstrijden. De paardensport wordt hiermee geraakt. Het liefst zouden we zeggen dat we de paardensport weer kunnen beoefenen zoals we gewend zijn, maar we moeten realistisch zijn het kan op dit moment niet en de eerste prioriteit blijft de gezondheid van ons allemaal. Gelukkig zien we ook dat veel activiteiten wel kunnen waarbij alle geldende maatregelen en voorwaarden strikt nageleefd worden.
De ene organisatie krijgt lokaal meer ruimte van de veiligheidsregio dan de andere organisatie. Onder de nu geldende maatregelen mogen er onder strikte voorwaarden paardensportactiviteiten, zoals oefenparcoursen en oefendressuur georganiseerd worden.
Waarom paardensportactiviteiten?
Paardensportactiviteiten zijn belangrijk voor de sport. Ze geven paardensporters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de opleiding of training met en van hun paard. Het is voor het welzijn belangrijk dat paarden in beweging blijven en op een juiste wijze getraind worden. Om de ontwikkeling te kunnen monitoren is het belangrijk om te weten waar je staat in je training zodat je dit indien nodig bij kunt stellen. Paardensportactiviteiten dragen daar aan bij en hebben louter een educatief- en trainingsdoel.
Paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten
Onder de nu geldende maatregelen is het al mogelijk om oefenspringen en oefendressuur te organiseren onder de voorwaarde dat er vooraf toestemming aan de betreffende gemeente of veiligheidsregio moet worden gevraagd. Aan de activiteiten die de afgelopen weken door het land georganiseerd zijn, hebben we kunnen zien dat dit goed binnen de geldende maatregelen georganiseerd kan worden. Dit komt omdat paardensport geen contact- en teamsport is, er altijd minimaal en vaak veel meer dan 1,5 meter afstand gehouden wordt en dat de paardensport veelal buiten dan wel in zeer grote goed geventileerde ruimtes (rijhallen) plaats vindt. Tegelijkertijd zien we ook dat wat er nu georganiseerd wordt kan zorgen voor meer landelijke reisbewegingen van ruiters. Sommigen reizen nu van de ene naar de andere kant van het land om hun paard te trainen door bijvoorbeeld een oefenparcours te rijden. Dit staat haaks op het advies van de overheid om reisbewegingen te beperken. Bovendien vindt er nu geen toezicht plaats op paardenwelzijn en veiligheid.
De KNHS geeft daarom per 14 december de mogelijkheid om paardensportactiviteiten onder de vlag/auspiciën van de KNHS te organiseren. Wanneer wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden kunnen deze activiteiten in aanmerking komen voor puntenregistratie. Verenigingen en organisaties kunnen, daarom na uitdrukkelijke toestemming van de betreffende gemeente of veiligheidsregio, hun paardensportactiviteiten zoals oefendressuur en oefenspringen omzetten naar beoordelings- en meetmomenten. Hier zijn duidelijke voorwaarden en bepalingen op van toepassing, waardoor KNHS- officials toezicht kunnen houden op paardenwelzijn en veiligheid, twee belangrijke speerpunten van de KNHS. Bovendien komt er zo meer landelijke spreiding van het aantal paardensportactiviteiten waardoor grote reisbewegingen voorkomen worden.
Voorwaarden en bepalingen paardensportactiviteiten
Voor de paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten zijn bepalingen opgesteld. Voorwaarde is dat deze strikt worden nageleefd. Organisaties die lokaal toestemming hebben voor het organiseren van een activiteit met beoordelings- en meetmoment kunnen deze aanvragen via de KNHS zodat deze onder voorwaarden mee kan tellen voor puntenregistratie.
Lees hier het hele bericht en alle voorwaarden en bepalingen
Update 2:
Topsportcompetitie vanaf 17 december weer toegstaan
Tijdens de persconferentie van dinsdag 8 december schepten premier Rutte en minister De Jonge geen positief beeld van de huidige coronabesmettingen. De geldende maatregelen van de Rijksoverheid blijven van kracht. Ondanks dat bericht werd ook bekend gemaakt dat topsporters weer deel mogen nemen aan topsportcompetities omdat het van belang is dat zij aansluiting houden bij de internationale top.
Daarom is het vanaf 17 december weer toegestaan om, onder strikte voorwaarden, FEI wedstrijden in Nederland te organiseren mits er vooraf toestemming is gevraagd aan de betreffende gemeente of veiligheidsregio. Ruiters die op dit niveau rijden kunnen hier vanaf dat moment aan deelnemen. Belangrijkste reden voor deze versoepeling vanuit de Rijksoverheid is dat topsporters zich moeten kunnen voorbereiden op belangrijke toernooien in 2021, waaronder de Olympische Spelen in Tokyo.
In de paardensport bekent dit concreet dat de geplande FEI wedstrijden in januari, indien zij toestemming krijgen van de betreffende veiligheidsregio, door kunnen gaan. Hierbij moeten wel alle geldende maatregelen in acht genomen worden, zoals 1,5 meter afstand, geen publiek, etc.
UPDATE 2 december 13.30 uur
De mondkapjesplicht is gisteren, dinsdag 1 december, in Nederland ingegaan. Voor een groot deel van de paardensport geldt deze mondkapjesplicht omdat zij aangemerkt zijn als sportaccommodatie. Sportaccommodaties zijn door de overheid aangemerkt als ‘publieke binnenruimte’, waar een mondkapje voor én na de sport verplicht is. Zie hiervoor de website van Rijksoverheid en de website van NOC*NSF.
Het is mogelijk dat bepaalde paardensportaccommodaties niet als publieke binnenruimte aangemerkt worden, maar als privaat of besloten. Neem hiervoor contact op met de lokale autoriteiten. De feitelijke omstandigheden zijn bepalend voor de vraag of een plaats voor publiek toegankelijk is of dat er sprake is van een besloten karakter. Bepalend is hoe de betreffende plaats in werkelijkheid overwegend wordt geëxploiteerd. Bij twijfel is het verstandig om als accommodatiehouder na te gaan of op uw accommodatie een mondkapjesplicht geldt. Er kunnen hierdoor verschillen per type bedrijf en gemeente ontstaan.
UPDATE 30 november 17.00 uur
Mondkapjesplicht in de paardensport vanaf 1 december
De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in publieke binnenruimtes, zoals een binnensportaccommodatie. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de overheid. FNRS en KNHS beantwoorden veelgestelde vragen over de mondkapjesplicht aan de hand van de informatie die wij op dit moment (30 november 17.00 uur) beschikbaar hebben. Rijksoverheid en NOC*NSF publiceren dinsdag 1 december 2020 meer informatie. Aan de hand van deze informatie passen wij onze berichtgeving aan waar nodig.
Klik hier voor de veelgestelde vragen over de mondkapjesplicht in de paardensport.
UPDATE 18 november 12.30 uur
Corona update: milde versoepeling maatregelen
Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op 17 november is aangekondigd dat vanaf 19 november 0.00 uur de extra maatregelen vervallen en we teruggaan naar de maatregelen zoals deze zijn afgekondigd op 13 oktober jl. De belangrijkste boodschap van de overheid hierbij is dat het aantal besmettingen aan het dalen is, maar dat het aantal nog niet laag genoeg is. We moeten dus nog even volhouden, ook in de paardensport. Wel zijn vanaf donderdag groepslessen in de paardensport weer toegestaan.
Minister de Jonge sprak de verwachting uit dat begin december, als de daling doorzet, er mogelijk een verdere versoepeling van de maatregelen komt. Met de dan geldende maatregelen wordt gekeken of meetmomenten of misschien zelfs een vorm van competitie vanaf dat moment weer mogelijk is. Indien de besmettingen en ic-opnames nog verder dalen, is de verwachting dat de tweede helft van januari een tweede versoepeling kan worden doorgevoerd en dat we dan weer op het niveau zitten van deze zomer. Volgens de routekaart van rijksoverheid en NOC*NSF zou dat betekenen dat er dan ook weer verruiming komt in het rijden van wedstrijden.
NB: Het door de overheid gestelde maximum aantal van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte is voor alle sporten hetzelfde. Een zelfstandige binnenruimte gaat over de gehele, zelfstandige ruimte in een gebouw. Dit gaat dus verder dan alleen de binnenrijbaan. In de praktijk is het niet mogelijk om 30 combinaties (met 1,5 meter onderlinge afstand) te laten rijden in een standaard binnenrijbaan.
UPDATE 17 november 19:30 uur
We hebben kennisgenomen van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zojuist. We komen morgen met een update voor de paardensport.
UPDATE 5 november 2020 15.30 uur
Onderstaande is wat nu bekend is en wat de overheid zegt. Er zijn nog gesprekken met de overheid en NOC*NSF gaande, wellicht dat hier nog wijzigingen op komen. Twijfel je als sportaanbieder over wat mag, dan adviseren we je altijd even contact met je veiligheidsregio of gemeente op te nemen.
Paardrijden, lessen en trainingen voor personen > 18 jaar
Groepslessen zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor personen vanaf 18 jaar. Individuele lessen, individueel rijden en trainingen in groepjes van maximaal 2 personen (exclusief instructeur) zijn voor iedereen vanaf 18 jaar zowel binnen als buiten in ieder geval wel toegestaan, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. Bij individueel rijden mag een begeleider aanwezig zijn om toezicht te houden in verband met veiligheid en waarborgen van de onderlinge afstand.
Paardrijden, lessen en trainingen voor personen < 18 jaar
Voor groepslessen, individuele lessen, individueel rijden en trainingen voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn er geen beperkingen. Voor hen kunnen de reguliere (groeps)lessen doorgang vinden. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden.
Klik hier voor alle geldende maatregelen.
UPDATE 5 november 11:30 uur
Op dit moment is nog onvoldoende duidelijk of groepslessen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) in de paardensport de komende twee weken zijn toegestaan. Er zijn veel tegenstrijdige berichten vanuit de overheid. Zodra hier meer duidelijkheid over komt zullen we dat melden.
UPDATE 4 november 17:30 uur
Premier Rutte en minister De Jonge hebben op 3 november extra maatregelen aangekondigd. “We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen.” aldus de premier. Belangrijkste doel van de extra maatregelen is om reisbewegingen en sociale contacten nog verder te reduceren. De nieuwe maatrelen gelden voor twee weken, van woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november. Vanaf 19 november gaan we weer terug naar de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Helaas betekent dit ook dat we voorlopig geen officiële wedstrijden kunnen rijden. Ondertussen blijven de KNHS en FNRS zich inzetten voor meer mogelijkheden binnen de paardensport.
De KNHS en FNRS hebben met het ministerie van VWS, NOC*NSF en het POS gekeken wat de tijdelijke verscherping van de maatregelen betekenen voor de paardensport. Op dit moment is het nog onvoldoende duidelijk of groepslessen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) de komende twee weken zijn toegestaan. Zodra daar meer over bekend wordt zullen we dat melden.
Onderstaand geven we door middel van vraag en antwoord duidelijkheid over de maatregelen die gelden in de paardensport vanaf 4 november 22:00 uur t/m 18 november:
Het is op dit moment onvoldoende duidelijk of groepslessen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) de komende twee weken zijn toegestaan. Zodra hier meer duidelijkheid over komt, zullen we dat hier melden.
Individuele lessen en trainingen in groepjes van maximaal 2 personen (exclusief instructeur) voor iedereen vanaf 18 jaar zijn in ieder geval toegestaan, mits er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Voor de binnenrijbaan geldt hierbij een maximum van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte.
Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn er geen beperkingen. Voor hen kunnen de reguliere (groeps)lessen doorgang vinden. Zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden. Na afloop van de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen.
Zowel in de binnen- als buitenrijbaan mag je individueel paardrijden indien je onderling 1,5 meter afstand houdt. Voor de binnenrijbaan geldt hierbij een maximum van 30 personen in een zelfstandige binnenruimte. Wil je samen paardrijden, dan geldt een maximum van 2 personen per groepje.
Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn hier geen beperkingen, zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het paardrijden. Na afloop van het paardrijden, de les of training geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen. Vanaf 18 jaar geldt ook dat er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. En zodra je klaar bent met rijden verlaat je de accommodatie.
Buitenrijden cq buitenritten: voor buitenritten geldt een maximale groepsgrootte van twee (exclusief instructeur) en er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden. Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn hier geen beperkingen. Na afloop van de buitenrit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen en vanaf 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand houden.
Lees hier het volledige bericht.
UPDATE 4 november 15.00 uur
De KNHS en FNRS zijn op dit moment in overleg met VWS, NOC*NSF, LNV en POS om duidelijkheid te krijgen over de aanscherping van de maatregelen en wat dit betekent voor de paardensport. Doel is om zo veel mogelijk reisbewegingen en sociale contacten te reduceren aan de ene kant en aan de andere kant de paardensport zo veel mogelijk verantwoorde ruimte te geven binnen de geldende maatregelen. Zodra hier meer duidelijkheid over is zullen wij in de loop van deze dag met een update van de geldende maatregelen voor de paardensport komen.
UPDATE 3 november
We hebben kennisgenomen van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zojuist. We komen zo spoedig mogelijk met een update over wat de aangekondigde extra maatregelen mogelijk betekenen voor de paardensport.
UPDATE 28 oktober
De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zullen naar verwachting in ieder geval nog tot in december duren. Dat zei minister De Jonge gisteravond in het persmoment over de coronapandemie. Het betekent onder meer dat de horeca nog dicht blijft en dat de huidige maatregelen voor de paardensport van kracht blijven. De gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden is begonnen, heeft nog geen duidelijk beeld opgeleverd, zei premier Rutte. "Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen." Volgende week dinsdag 3 november is er weer een persconferentie, tenzij de cijfers zo alarmerend zijn dat er eerder maatregelen nodig zijn.
Het kabinet publiceerde eerder de routekaart waarmee per risiconiveau wordt aangegeven welke maatregelen gelden. De KNHS en FNRS hebben een eigen routekaart voor de paardensport gemaakt waarbij overzichtelijk de maatregelen voor de hippische sector staan. De routekaart biedt perspectief en toont aan dat verruimingen weer mogelijk zijn zodra het aantal besmettingen daalt en het risiconiveau zakt naar ‘zorgelijk’ en ‘waakzaam’. Indien de besmettingen verder oplopen, kan het kabinet als laatste stap nog een volledige lockdown instellen. Deze laatste stap heeft logischerwijs ook verdergaande gevolgen voor de hippische sector. Alle adviezen en maatregelen van de overheid en het RIVM zijn erop gericht om de gevolgen van de virusuitbraak in te perken, dan wel te vertragen om zo de druk op de zorg te verlichten. De KNHS en FNRS zetten zich, samen met diverse partijen zoals NOC*NSF, SRP en de POS, in dat paardensportaccommodaties bij een volledige lockdown niet hoeven te sluiten omdat de paarden dagelijks verzorging en beweging nodig hebben voor hun gezondheid en welzijn. De precieze maatregelen die dan gelden voor de paardensport zijn nog niet bekend. Lokaal of regionaal kunnen aanvullend nog andere maatregelen gelden. Voor ieder risiconiveau geldt: volg de basisregels. De routekaart kan op basis van nieuwe beschikbare informatie vanuit de overheid tussentijds aangepast worden.
Klik hier voor de KNHS en FNRS routekaart paardensport
Klik hier voor het volledige bericht
Klik hier voor de geldende maatregelen in de paardensport
Klik hier voor de veelgestelde vragen en antwoorden
UPDATE 15 oktober 18.00 uur
Als gevolg van alle nieuwe maatregelen zijn er zowel in Nederland als daarbuiten weer diverse evenementen afgelast. Daaronder ook het NK eventing dat eind oktober verreden zou worden tijdens Dutch Open Eventing bij De Peelbergen in Kronenberg.
Ook de diverse wereldbekerkwalificaties in het Franse Lyon zijn alsnog afgeblazen. Voor de vierspannen is recent een compleet overzicht van het seizoen gepubliceerd, welke gevolgen het niet doorgaan van Lyon op deze planning heeft wordt later bekend.
UPDATE 15 oktober 16.00 uur
De KNHS en FNRS hebben veel vragen ontvangen naar aanleiding van de gepubliceerde maatregelen van gisteren. Na overleg met het ministerie van VWS en de regiovoorzitters van KNHS-regio’s hebben wij een aantal punten verduidelijkt met betrekking tot de huidige maatregelen die gelden in de paardensport.
Belangrijkste reden voor de huidige coronamaatregelen is om reisbewegingen en sociale contacten zo veel mogelijk te reduceren. Als we ons nu allemaal aan de regels houden, krijgen we het virus eerder onder controle en kunnen de maatregelen ook sneller weer versoepeld worden. De huidige maatregelen gelden voor tenminste twee weken, misschien nog langer. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.
Klik hier voor de veelgestelde vragen en de antwoorden hierop.
UPDATE 14 oktober 17.15 uur
Het kabinet heeft dinsdag 13 oktober nieuwe maatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Een aantal maatregelen gelden specifiek voor de sportsector en hebben invloed op de paardensport. Het belangrijkste doel van deze maatregelen is om groepsvorming, sociale contacten en reisbewegingen zo veel mogelijk te reduceren. De nieuwe maatregelen gaan in op 14 oktober om 22:00 uur en gelden voor tenminste twee weken, misschien nog langer. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.
Wel paardrijden, geen wedstrijden voor volwassenen
Paardrijden en het volgen van lessen of trainingen is toegestaan indien 1,5 meter afstand gehouden wordt. Dit is mogelijk omdat de paardensport geen teamsport en geen contactsport is. Paardensport vindt voornamelijk buiten of in een grote natuurlijk geventileerde ruimte zoals een binnenrijbaan plaats, waardoor bij de meeste disciplines altijd 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Er geldt een verbod op wedstrijden voor volwassenen. Onderlinge wedstrijden voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar van dezelfde club/vereniging zijn toegestaan, zonder publiek.
Samengevat gelden de volgende maatregelen voor tenminste de komende twee weken en misschien langer, in de paardensport:
UPDATE 14 oktober 16 uur
Op dit moment worden de bestaande protocollen op het gebied van sport door de overheid en NOC*NSF verder aangescherpt. KNHS en FNRS wachten deze aanscherping af zodat een juiste doorvertaling van de nieuwe maatregelen voor de paardensport gemaakt kan worden. De verwachting is dat deze beschikbaar zijn voordat de nieuwe maatregelen vanavond ingaan (14 oktober 22 uur).
UPDATE 13 oktober 19.30 uur
We hebben kennisgenomen van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zojuist. We komen zo spoedig mogelijk met een update over wat de aangekondigde extra maatregelen mogelijk betekenen voor de paardensport.
UPDATE 12 oktober
De afgelopen weken zijn het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen aanzienlijk gestegen. De Rijksoverheid heeft al laten weten dat verdere maatregelen waarschijnlijk onontkoombaar zijn. De persconferentie van 13 oktober zal duidelijk maken welke kant het op gaat. Het is nu nog niet duidelijk wat de te nemen maatregelen voor de sport in het algemeen en de paardensport in het bijzonder gaat betekenen. Achter de schermen wordt er door KNHS en FNRS hard gewerkt om de nadelige gevolgen voor onze sector zoveel mogelijk te beperken zonder dat dit haaks op het overheidsbeleid staat.
UPDATE 1 oktober
Het bericht Corona update: extra maatregelen van 29 september t/m 20 oktober is aangevuld met de FAQ van NOC*NSF, het bijgewerkte sportprotocol en organisatie van de ALV's.
Klik hier om naar de bijgewerkte FAQ van NOC*NSF te gaan.
Klik hier om naar het bijgewerkte Protocol verantwoord sporten te gaan.
Organisatie ALV’s verenigingen
Wij adviseren ALV’s online plaats te laten vinden indien niet voldaan kan worden aan de maximale groepsgrootte van 30 personen en de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Binnen de Corona spoedwet kan de voorjaars ALV georganiseerd worden tot 1 december. De kennissheet ALV in Corona tijd, is te vinden op https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/corona-en-paardensport. Meer informatie over de wijze waarop de digitale ALV georganiseerd kan worden, vind je op nocnsf.nl in het corona-dossier: advies over organiseren algemene vergadering tijdens de corona-crisis.
UPDATE 30 september
Naar aanleiding van de persconferentie van 28 september hebben de KNHS en FNRS een overzicht gemaakt van de maatregelen en de impact die het heeft op de hippische sector. Veel vragen zijn er gekomen over de sluiting van de horeca.
Om hier voor sportaanbieders meer duidelijkheid over te krijgen adviseren we hen om contact op te nemen met uw eigen gemeente. Er is mogelijk ruimte voor lokaal maatwerk en uiteindelijk is de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving. Gelukkig zien wij in de praktijk dat enkele gemeentes meegaan in deze redenatie.
KNHS en FNRS zullen met hun partners waaronder het Platform voor Ondernemende Sportaanbieders (POS) bij verschillende overheden blijven aankaarten dat voor horecagelegenheden met een volledige horecavergunning een gelijk speelveld gecreëerd moet worden.
UPDATE 29 september
Gisteravond (maandag 28 september) kondigden premier Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen aan die per 29 september 18.00 uur voor minimaal 3 weken gelden. Welke maatregelen zijn van toepassing voor de paardensport? Let op er kunnen regionale verschillen zijn. Kijk voor actuele informatie op de website van de gemeente waarin je woont of die je bezoekt.
Voor de landelijke maatregelen kijk op de website van de rijksoverheid.
Samengevat gelden de volgende maatregelen voor de komende drie weken in de paardensport:
Lees hier de nadere toelichting op bovenstaande maatregelen
UPDATE 28 september 19:30 uur
We hebben kennisgenomen van de persconferentie van Rutte en De Jonge zojuist. We komen zo spoedig mogelijk met een update over wat de aangekondigde extra maatregelen mogelijk betekenen voor de paardensport.
UPDATE 28 september
Sinds zondagavond 27 september zijn er naast de zes veiligheidsregio’s in Nederland waar extra maatregelen van kracht waren, nog eens acht regio's toegevoegd. Klik hier voor een overzicht van de veiligheidsregio's waarvoor extra maatregelen gelden. Klik hier voor de aangescherpte maatregelen.
Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen.
UPDATE 24 september
Corona: tegemoetkoming voor verenigingen
Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft het kabinet in het voorjaar van 2020 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de amateursport. Voor sportverenigingen zonder winstoogmerk die door de coronacrisis 20% of meer omzetverlies hebben geleden, kan er vanaf 22 september tot 11 oktober een beroep gedaan worden op TASO 2.
FAQ
De FAQ’s op de website van NOC*NSF worden continue aangevuld met vragen en antwoorden omtrent de laatste maatregelen. Klik hier voor de FAQ van NOC*NSF.
Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen.
UPDATE 22 september
Er is vandaag een update gekomen vanuit NOC*NSF over de meldplicht voor sportactiviteiten op/in sportaccommodaties die van toepassing zijn op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden:
Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht, dus óók voor sportactiviteiten op/in sportaccommodaties.
De meldplicht geldt voor elke afzonderlijke ruimte in/op binnen, of buitensportaccommodatie waar meer dan 50 personen tegelijk zijn. Dat melden kan in één keer voor een langere periode, bijvoorbeeld: “tot eind december 2020 hebben we elke dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag meer dan 50 personen op de accommodatie”. Melden uiterlijk 48 uur voor die samenkomst. Bij de melding moet aangegeven worden wie per samenkomst toezicht houd(t)en vanuit de vereniging. Daarnaast kunnen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio nemen. Het melden kan bij de voorzitter van de veiligheidsregio. Op dit moment richten de veiligheidsregio’s dit meldingsproces in.
Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen.
UPDATE 21 september
Tijdens de persconferentie van 18 september werden aangescherpte maatregelen door het kabinet aangekondigd. Het overgrote deel van de maatregelen blijven hetzelfde maar op regionaal niveau enkele zijn er aangescherpte maatregelen getroffen. Op dit moment overlegt NOC*NSF met de overheid om nog een aantal openstaande vragen voor de sport te beantwoorden. Aanvullende informatie wordt in dit bericht toegevoegd zodra er meer bekend is.
Sinds zondagavond 20 september 18.00 uur zijn in zes veiligheidsregio’s in Nederland extra maatregelen van kracht. De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Klik hier voor de aangescherpte maatregelen.
Het actuele advies aan sportclubs in bovenstaande veiligheidsregio’s is op dit moment
Zorg ervoor dat er altijd een corona coördinator (herkenbaar) aanwezig is op de vereniging. Deze coördinator is aanspreekpunt voor eventuele handhavers die een controle uitvoeren. (Dit is niet nieuw maar in het kader van handhaving van de nieuwe maatregelen nog belangrijker geworden.)
‘Better safe than sorry’: Neem contact op met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden of aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden. Onze verwachting is dat je dat op dit moment voor meerdere dagen tegelijk kunt melden.
Lees hier over de belangrijkste zaken op dit moment rond de aangescherpte regionale maatregelen.
UPDATE 3 september
Aandachtspunten voor wedstrijdorganisaties ten tijde van Corona
Met het oog op de indoorwedstrijden krijgt de KNHS vragen over de coronamaatregelen. Op veel buitenaccommodaties is genoeg ruimte om de richtlijnen van het RIVM in acht te kunnen nemen. Op indooraccommodaties is soms minder ruimte beschikbaar. We geven wedstrijdorganisaties graag een aantal aandachtspunten mee.
Lees hier de aandachtspunten voor wedstrijdorganisaties over coronamaatregelen tijdens indoorwedstrijden.
UPDATE 1 juli
Bepalingen beoordelings- en meetmomenten aangepast
De bepalingen van activiteiten met beoordelings- en meetmomenten zijn aangepast op de verdere versoepelingen van de maatregelen rondom het coronavirus.
De belangrijkste wijzigingen:
De bepalingen voor activiteiten met beoordelings- en meetmomenten zijn hier te downloaden.
UPDATE 25 juni
Wedstrijden vanaf 1 juli weer toegestaan, informatie voor wedstrijdorganisaties en ruiters
In navolging op de berichtgeving van gisteren dat de wedstrijdsport vanaf 1 juli weer doorgang kan vinden, geven we vandaag meer informatie aan wedstrijdorganisaties en ruiters.
Wat betekent dit besluit voor wedstrijdorganisaties?
Vanaf 1 juli mogen er weer wedstrijden georganiseerd worden, uiteraard met in achtneming van de spelregels voor de sport in Nederland vanaf 1 juli en van de (hygiëne-) maatregelen van de overheid en het RIVM.
Wedstrijdorganisaties kunnen weer conform de kalenderprocedure via Mijn KNHS een wedstrijd aanvragen bij de regio. (Vraagprogramma’s van wedstrijden die we vanwege de coronacrisis hebben moeten annuleren zullen weer opnieuw ingediend moeten worden.) Organisaties die al een vraagprogramma hebben ingediend voor een beoordelings- of meetmoment kunnen deze vanaf vandaag t/m 30 juni zelf via Mijn KNHS aanpassen en omzetten naar een wedstrijd. Na 30 juni kan de organisatie zelf geen aanpassingen meer doen. Indien er al inschrijvingen gekoppeld zijn aan het vraagprogramma blijven deze behouden. Wanneer een wedstrijdorganisatie het vraagprogramma wijzigt is het belangrijk om de deelnemers, die zich al hebben ingeschreven, per e-mail over de wijzigingen te informeren. Advies hierbij is om in deze informatie e-mail een redelijke termijn te benoemen waarbinnen de deelnemer de mogelijkheid heeft zich kosteloos af te melden.
Tot 1 september blijft de mogelijkheid bestaan beoordelings- en meetmomenten te organiseren. Vanaf 1 juli zal de KNHS voor zowel de beoordelings- en meetmomenten als de reguliere wedstrijden wedstrijdafdracht in rekening brengen. Wedstrijdorganisaties die via Mijn KNHS het online inschrijfgeld innen, brengen we geen wedstrijdafdracht in rekening. De korting van 50% op het online innen van inschrijfgeld via Mijn KNHS wordt verlengd tot 1 januari 2021.
Wat betekent dit besluit voor deelnemers?
Deelnemers die zich al hebben ingeschreven voor een beoordelings- of meetmoment wordt aangeraden via Mijn KNHS het vraagprogramma te raadplegen om zich op de hoogte te stellen van eventuele wijzigingen. Indien de wijziging van het vraagprogramma aanleiding is om de inschrijving te annuleren kan de deelnemer dit via Mijn KNHS doen. Als de sluitingsdatum verstreken is kan er contact opgenomen worden met de wedstrijdorganisatie.
Te allen tijde dienen de spelregels voor de sport in Nederland vanaf 1 juli en van de (hygiëne-) maatregelen van de overheid en het RIVM in acht genomen te worden.
Lees hier het hele bericht en de spelregels voor de paardensport vanaf 1 juli.
UPDATE 24 juni
Vandaag maakte premier Rutte bekend dat, na een stop van meer dan drie maanden, vanaf 1 juli wedstrijden weer georganiseerd mogen worden. Ook het binnensporten is vanaf 1 juli, onder bepaalde voorwaarden, weer toegestaan. Dit is, na een wekenlange lobby bij NOC*NSF en de Overheid, goed nieuws voor de paardensport!
Nadere informatie voor het organiseren van paardensportwedstrijden
De KNHS werkt de komende dagen nadere informatie uit voor het organiseren van wedstrijden vanaf 1 juli. Deze informatie zal zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden op knhs.nl en gedeeld worden met alle aangesloten wedstrijdorganisaties.
UPDATE 12 juni
VERSOEPELING IN ADDITIONEEL PROTOCOL EN BEPALINGEN
Nu de maatregelen verder versoepelen zien we ruimte voor versoepeling in het additioneel protocol en de bepalingen van de beoordelings- en meetmomenten. Daarnaast hebben we van sportaanbieders en officials feedback ontvangen. Met de aanpassingen ontstaat er voor sportaanbieders meer ruimte om te kijken naar de beste invulling van de activiteit op basis van de lokale mogelijkheden.
UPDATE 10 juni
Het is lang spannend geweest, maar nu is er meer duidelijk: deze zomervakantie kunnen er weer ruiterkampen georganiseerd worden. Het coronavirus zorgt er wel voor dat ruiterkampen en andere activiteiten er dit jaar anders uit zien. Onder de noemer #Avonturenzomer2020 hebben organisaties aangesloten bij Steunpunt Kindervakanties een campagne voor deze zomer opgezet. Onderdeel daarvan is het gedetailleerde protocol om zomerkampen in 2020 in Nederland mogelijk te maken. De KNHS en FNRS hebben een sjabloon gemaakt waarmee organisatoren van ruiterkampen de maatregelen op hun accommodatie overzichtelijk kunnen maken voor handhaving of gemeente. Ook is er een poster en een formulier beschikbaar.
Klik hier voor het hele bericht.
UPDATE 29 mei 10.30 uur
Andere betaalsystemen voor beoordelings- en meetmomenten toegestaan
De KNHS heeft veel vragen gekregen over het verplicht online betalen voor de inschrijving van beoordelings- en meetmomenten. We hebben goed geluisterd naar de constructieve opmerkingen van meedenkende organisaties en verenigingen. Daarom hebben wij besloten deze voorwaarde op twee punten aan te passen.
50% korting op het tarief
De KNHS geeft 50% korting op het tarief dat het online betalen via Mijn KNHS met zich meebrengt. Dit tarief geldt tijdens de corona maatregelen, dus totdat er wedstrijden mogen worden georganiseerd. Dit geldt uiteraard ook voor de grote groep van organisaties die zich al had aangemeld. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar sportaanbiedersdesk@knhs.nl.
Andere betaalsystemen toegestaan
Organisatoren van een beoordelings- en meetmoment voor winstpunten mogen zelf bepalen hoe zij de betaling van inschrijfgeld faciliteren. De KNHS adviseert daarbij met klem om dit online te laten plaatsvinden.
Lees hier het hele bericht.
UPDATE 28 mei 19:00 uur
Binnensportaccommodaties en sportkantines vanaf 1 juli weer open
Het kabinet heeft besloten om het openen van sportscholen en fitnesscentra te vervroegen van 1 september naar 1 juli. Wel plaatst het kabinet een voorbehoud. Alleen als de geldende situatie in Nederland eind juni het toelaat wordt de versoepeling doorgezet, maar het doel is om het binnen sporten zo snel mogelijk verantwoord en veilig toe te staan. Voor veel paardensportaanbieders is dit goed nieuws.
Lees hier het hele bericht.
UPDATE 25 mei 23.00 uur
Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten
De KNHS heeft zich vanaf het begin van deze coronatijd samen met haar partners ingezet om ruimte te creëren en te behouden voor het verzorgen en beweging geven van paarden. Nu de maatregelen versoepelen ontstaat er ruimte voor georganiseerde paardensport activiteiten. Hoe de activiteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd kunnen worden binnen de geldende richtlijnen van de overheid hebben wij uitgeschreven in het document Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten. Aan de hand van de bepalingen is het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren, mits de KNHS als overkoepelende sportbond de regie kan houden op de georganiseerde activiteiten en de gemeente daarvoor toestemming geeft.
Activiteiten met beoordelings- en meetmomenten
Officiële wedstrijden en competities zijn - volgens de huidige regels - tot 1 september niet mogelijk. De tot nu toe goedgekeurde wedstrijden worden tot 1 september geannuleerd. Dit doen we enerzijds omdat dit wedstrijden zijn en die dus niet zijn toegestaan, maar anderzijds ook voor het overzicht. Onderlinge (club) trainingswedstrijdjes/potjes zijn mogelijk in eigen teamverband en binnen de club. Het nadrukkelijke doel is primair om te sporten en te bewegen. Het is mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren in de paardensport, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Hierbij maakt de KNHS in coronatijd waarbij wedstrijden nog niet mogen, een uitzondering dat meetmomenten voor winstpunten kunnen tellen. Deze beoordelings- en meetmomenten geven de paardensporters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de opleiding of training met hun paard. Deze meetmomenten hebben louter een educatief- en trainingsdoel.
Belangrijk om de bepalingen te kennen
Voor de beoordelings- en meetmomenten zijn dus de bepalingen opgesteld. De bepalingen zijn geldig voor de sporters die deelnemen, voor de organisatoren van de activiteiten en uiteraard de officials en vrijwilligers. Het is belangrijk om de bepalingen te kennen.
Download hier Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten
Lees hier de FAQ over de activiteiten met beoordelings- en meetmomenten
Klik hier voor het volledige bericht
UPDATE 14 mei 19.30 uur
KNHS ziet mogelijkheden om weer de ring in te kunnen
Vanaf 1 juni mogen er weer buitenactiviteiten, die niet onder wedstrijden en competities vallen, plaatsvinden. Daar zit de ruimte ook om binnen de paardensport weer de ring in te kunnen. Het geeft de mogelijkheid om beoordelings- en meetmomenten te organiseren in de paardensport. Denk aan bijvoorbeeld het rijden van een proef, parcours of cross. Het kan voor elke discipline en in de buitenlucht.
Op deze manier kunnen wedstrijdsporters voor officiële KNHS-juryleden verschijnen, maar ook voor winstpunten rijden en verder werken aan hun trainingsdoelen. Er wordt geen klassement opgemaakt. Je rijdt echt voor jezelf en niet voor prijzen. Deze oefendagen zijn geen wedstrijden waar je tegen elkaar strijdt. Ook gelden er duidelijke regels waar een organisatie aan moet voldoen. Want het is nog steeds essentieel dat de regels van de Overheid en het RIVM worden aangehouden, zodat we met z’n allen voorkomen dat er een tweede golf van het coronavirus komt.
Klik hier voor het volledige bericht.
Om sportaanbieders te ondersteunen heeft de KNHS in samenwerking met de FNRS en NOC*NSF de volgende protocollen en posters ontwikkeld:
Protocol verantwoord sporten voor kinderen en volwassenen van NOC*NSF: Met het protocol verantwoord sporten willen NOC*NSF, de sportbonden en de VSG de gemeenten en uitvoerende partijen richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken. Hierbij willen we zoveel mogelijk ruimte voor lokaal maatwerk bieden, uiteraard binnen de kaders van het kabinetsbeleid en de richtlijnen van het RIVM.
Protocolsjabloon voor paardensportaccommodaties: Het kan zijn dat uw gemeente om een aanvullend protocol specifiek voor uw paardensportaccommodatie vraagt om vanaf 11 mei, naast paardensportactiviteiten voor jeugd t/m 18 jaar ook verantwoord paardensportactiviteiten voor volwassenen aan te bieden. De KNHS en FNRS ondersteunen KNHS-verenigingen en FNRS-ondernemers met een voorbeeldsjabloon waarmee u uw eigen verenigings- of bedrijfsspecifieke protocol kunt opstellen en indienen bij uw gemeente. U kunt het protocolsjabloom opvragen bij de sportaanbiedersdesk van de KNHS: sportaanbiedersdesk@knhs.nl of downloaden in uw organisatieportaal in Mijn KNHS onder werkmap sportaanbieders.
Additioneel (model) Protocol Verantwoorde Paardensport per 1 juni 2020: De KNHS heeft een additioneel modelprotocol ontwikkeld dat is bedoeld voor hippische sportaanbieders om in goede afstemming met de gemeente en binnen de lokaal geldende noodmaatregelen de gelegenheid te bieden om op een verantwoorde manier vanaf 1 juni 2020 aan variabele paardensportactiviteiten deel te nemen met beoordelings- en meetmomenten. Het sportprotocol van NOC*NSF is hierin leidend.
Posters paardrijden in coronatijd: De KNHS en FNRS ondersteunen sportaanbieders bij de opstart om weer veilig ruiters te ontvangen op de hippische accommodaties in corona tijd. Hiervoor hebben we samen posters ontworpen om de maatregelen op uw hippische accommodatie kenbaar te maken. U kunt kiezen uit posters voor volwassenen of voor de speciale Bixie&Friends posters voor de jongste jeugd.
UPDATE 7 mei 13.00 uur
Verruiming maatregelen vanaf maandag 11 mei
Tijdens de persconferentie van het kabinet op woensdag 6 mei heeft premier Rutte met een routekaart perspectief geboden voor verschillende sectoren in Nederland. Hierbij is aangekondigd dat vanaf 11 mei niet-contactsporten, zoals paardrijden, voor alle leeftijden buiten weer zijn toegestaan, mits de 1,5 meter gewaarborgd blijft. Wedstrijden zijn helaas nog niet toegestaan. De KNHS en FNRS hebben gekeken naar wat de nieuwe maatregelen en routekaart betekenen voor de paardensport.
1. Paardensportactiviteiten zoals lessen, trainingen, oefenparcoursen en buitenritten vanaf 11 mei voor iedereen toegestaan in de buitenlucht
Paardensportaccommodaties mogen vanaf 11 mei weer georganiseerde paardensportactiviteiten aanbieden zoals trainingen, oefenparcoursen, oefendressuur en buitenritten aan volwassenen, mits dit in de buitenlucht gebeurt en er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het uitgangspunt blijft zo min mogelijk verplaatsen van personen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt nog steeds: blijf thuis.
In de paardensport wordt onder niet-contactsporten verstaan disciplines waarin je de anderhalvemeter afstand kunt garanderen.
2. Verwachting vanaf 1 september weer wedstrijden mogelijk
De verwachting is dat vanaf 1 september wedstrijden en competities weer mogen plaatsvinden zonder publiek. Tot die tijd is het helaas niet toegestaan wedstrijden en competities te organiseren. De KNHS brengt tot 1 september geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.
Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden. De overheid komt voor 1 september met een update.
3. Verwachting vanaf 1 september mogen binnensportaccommodaties en kantines open
Binnensportaccommodaties mogen weer volledig open vanaf 1 september. Per sector of sport wordt in overleg met de overheid gekeken of binnensportaccommodaties van bepaalde sporten eerder open mogen.
4. Uitzonderingspositie binnensportaccommodaties paardensport
Tot 1 september geldt voor de paardensport nog steeds de uitzonderingspositie dat individueel rijden en verzorgen van paarden in de binnenaccommodatie is toegestaan voor paardeneigenaren en verzorgers in verband met het welzijn en de gezondheid van de paarden. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven binnensportaccommodaties (verenigingen, maneges, stallen, etc.) aangepast open voor dierverzorgers (zoals eigenaren, bijrijders en huurders), personeel en dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers.
Het organiseren van sportactiviteiten in binnenaccommodaties is landelijk niet toegestaan. Echter, lokaal beleid blijft bepalend. Gemeenten kunnen individuele afspraken met verenigingen en bedrijven maken. De KNHS en FNRS zijn in gesprek met diverse partijen om op landelijk niveau eenheid in deze regelgeving te verkrijgen. Voor sportaanbieders geldt: ga in gesprek met je gemeente en bespreek wat mogelijk is op jouw vereniging, stal of manege binnen de geldende maatregelen.
5. Sportkantines zonder horecavergunning blijven vooralsnog gesloten
Kantines van sportbedrijven en -verenigingen blijven vooralsnog gesloten tot 1 september. Terrassen en zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand gehouden kunnen per 1 juni weer open. Met een horecavergunning mag je maximaal 30 personen (incl. personeel) op reservering ontvangen. De horecavergunninghouder moet in een gesprek vooraf inschatten of een bezoek risico’s oplevert.
UPDATE 6 mei 19:30 uur
Corona: na 11 mei buitensporten voor iedereen
Tijdens de persconferentie van het kabinet op woensdag 6 mei heeft premier Rutte met een routekaart perspectief geboden voor verschillende sectoren in Nederland. Hierbij is aangekondigd dat na 11 mei niet-contactsporten, zoals paardrijden, voor alle leeftijden buiten weer mogen, mits de 1,5 meter gewaarborgd blijft. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan. Dit lijkt wederom goed nieuws voor een groot deel van de hippische ondernemers en verenigingen.
De komende dagen werken de KNHS en FNRS samen met NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en Vereniging van Sport en Gemeenten (VSW) gezamenlijk een nieuw algemeen sportprotocol en sportspecifiek-protocol voor paardrijden uit die door verenigingen, paardensportaccommodaties, ondernemers en gemeentes gebruikt kunnen worden om de sport op hun locatie goed in te richten naar de eisen van de anderhalvemetersamenleving.
Daarnaast komen wij de komende dagen met een update over de geldende maatregelen in de paardensport vanaf 11 mei.
UPDATE 22 april 13:30 uur
Geldende maatregelen paardensport van 29 april tot en met 19 mei
Naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet afgelopen dinsdag 21 april hebben de KNHS en FNRS gekeken naar wat de nieuwe maatregelen betekenen voor de paardensport. Belangrijkste wijziging op de huidige maatregelen is dat kinderen en jeugd t/m 18 jaar weer samen buiten kunnen sporten, mits dit georganiseerd en onder begeleiding is.
Dit betekent dat paardensportaccommodaties vanaf woensdag 29 april weer georganiseerde paardensportactiviteiten onder begeleiding mogen aanbieden aan kinderen tot en met 12 jaar, mits dit in de buitenlucht gebeurt. Ook jeugd van 13 t/m 18 jaar mogen weer deelnemen aan georganiseerde paardensport activiteiten in de buitenlucht, maar hierbij moet wel minimaal 1,5 meter afstand worden gehouden tussen elkaar. Er mogen geen ouders langs de rijbaan staan en de kantines blijven gesloten. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: blijf thuis.
Sportverenigingen en –clubs blijven gesloten voor volwassenen
Alle sportverenigingen en sportclubs in Nederland blijven op last van de overheid gesloten. Er is alleen een uitzondering voor accommodaties wanneer zij buitensporten voor jongeren tot en met 18 jaar aanbieden. Dit betekent dat er nog geen paardensportactiviteiten voor volwassenen georganiseerd mogen worden.
Paardenwelzijn blijft gewaarborgd
In verband met het welzijn van de paarden blijft het mogelijk voor paardeneigenaren om hun paarden te verzorgen en te rijden zoals dat nu ook het geval is. Hierbij moeten wel alle geldende sociale en hygiëne maatregelen van de overheid nageleefd worden.
Verbod op wedstrijden verlengd tot en met 19 mei
Het verbod op wedstrijden en competities blijft gehandhaafd en wordt verlengd met drie weken tot en met in ieder geval 19 mei. Het verbod op vergunnings- en meldingsplichtige evenementen wordt verlengd tot en met 1 september.
UPDATE 21 april 20:00 uur
Naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet op dinsdag 21 april zijn de KNHS en FNRS in overleg over wat de nieuwe maatregelen betekenen voor de paardensport. Belangrijkste wijziging op de huidige maatregelen is dat na 28 april kinderen t/m 12 jaar weer buiten en in teamverband mogen sporten. Jeugd van 13 t/m 18 jaar krijgt ook meer ruimte om buiten te sporten, maar moeten hierbij wel minimaal 1,5 meter afstand houden. Dit lijkt goed nieuws voor met name maneges waar een groot deel van de ruiters jonger is dan 19 jaar. De komende dagen werken de KNHS en FNRS gezamenlijke richtlijnen uit hoe we hier invulling aan kunnen geven. Uiterlijk vrijdag komen we met een update.
UPDATE 11 april 19:30 uur
Bereden Politie Nederland geeft richtlijnen voor buitenrijden.
De Bereden Politie Nederland krijgt veel vragen over welke regels er gelden voor het buitenrijden. Daarom geven zij een aantal richtlijnen. Het is belangrijk hierbij de geldende maatregelen van de overheid en het RIVM te allen tijde aan te houden.
Lees hier de richtlijnen van de Bereden Politie Nederland.
UPDATE 1 april 10:30 uur
Geldende maatregelen paardensport verlengd tot en met 28 april
Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een onhoudbare druk op de zorg te voorkomen, heeft het kabinet op 31 maart de bestaande maatregelen met drie weken verlengd. Dit betekent dat alle eerder genomen maatregelen ook in de paardensport worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. De paardensport behoudt op een aantal punten een uitzonderingspositie, waardoor het mogelijk blijft om paarden de juiste verzorging en beweging te geven. Tot slot blijft het verbod op vergunningplichtige evenementen tot 1 juni gehandhaafd.
Klik hier voor een overzicht van alle geldende maatregelen in de paardensport.
UPDATE 31 maart, 19:30 uur
Tijdens de persconferentie op 31 maart heeft de overheid gemeld dat alle huidige maatregelen die gelden tot en met 6 april worden verlengd met een periode van drie weken. Dit betekent dat alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. De KNHS kijkt in overleg en afstemming met partners FNRS, Sectorraad Paarden en NOC*NSF wat dit betekent voor de paardensport. Wij komen 1 april met een update.
Update 30 maart, 16.00 uur
Vandaag kwam de officiële bevestiging van het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatie betreffende de data van de Olympische- en Paralympische Spelen van Tokio in 2021. De Olympische Spelen zullen van 23 juli tot en met 8 augustus plaatsvinden. De Paralympische Spelen staan van 24 augustus tot en met 5 september op de agenda. Lees hier meer
UPDATE 26 maart, 9 uur
Dinsdag 31 maart komt de overheid met een update over de maatregelen die gelden tot en met 6 april.
UPDATE 25 maart, 13:30 uur
Extra duidelijkheid verscherpte maatregelen paardensport
Naar aanleiding van de op 23 maart gegeven persconferentie van de Nederlandse overheid over de verscherpte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, ontstond er in de sport veel onduidelijkheid hoe deze verscherping te interpreteren. Inmiddels heeft de overheid een verduidelijking gegeven op het verbod op evenementen tot 1 juni.
De overheid stelt dat het verbod op evenementen geldt voor planbare evenementen die vergunningsplichtig zijn. Voor alle andere evenementen, wedstrijden en samenkomsten blijft het verbod vooralsnog tot en met 6 april staan.
Dinsdag 31 maart komt de overheid met een update over de geldende maatregelen tot en met 6 april.
Wij volgen dit op de voet en zullen zodra hier meer over bekend wordt dit melden op onze website.
Klik hier voor een actueel overzicht van alle geldende maatregelen in de paardensport.
UPDATE 24 maart, 14:30 uur
De Olympische en Paralympische Spelen van Tokio worden vanwege de wereldwijde coronacrisis niet zoals gepland komende zomer gehouden. De nieuwe data van de Spelen zijn nog niet bekend. Het grootste sportevenement ter wereld wordt volgens het IOC in ieder geval niet in 2020 gehouden en niet later dan de zomer van 2021 opnieuw ingepland. NOC*NSF laat weten dat nadere informatie zo spoedig mogelijk volgt.
UPDATE 24 maart, 13:30 uur
Op 23 maart heeft de Nederlandse overheid besloten per direct aangescherpte maatregelen door te voeren in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn ook van invloed op de geldende maatregelen in de paardensport die sinds 15 maart van kracht zijn. Wel neemt de paardensport op een aantal fronten een uitzonderingspositie in. Zo blijft het mogelijk om paarden de juiste verzorging en beweging te geven.
Op basis van hetgeen er nu bekend is gelden de volgende maatregelen voor de paardensport. Het kan zijn dat hier in de loop van deze dagen nog wijzigingen op komen.
UPDATE 23 maart, 20:00 uur
De KNHS heeft kennisgenomen van de zojuist gehouden persconferentie over de verscherpte maatregelen. Wij zijn in overleg met onze partner FNRS en NOC*NSF en komen morgen met een update over de mogelijke gevolgen voor de paardensport.
UPDATE 17 maart, 14:00 uur
Grote solidariteit, ook in de (paarden)sport
Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt, zo ook de (paarden)sport. Iedereen draagt op zijn of haar eigen wijze bij aan het zoveel mogelijk indammen en vertragen van de verspreiding van dit virus zodat we met zijn allen de mensen die een groter risico lopen zo veel mogelijk afschermen. Sporters, trainers, instructeurs, coaches, zzp-ers, verenigingen, maneges, bonden en ook andere sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten moeten staken. Vaak met grote financiële gevolgen. De KNHS is in samenwerking met andere sportbonden en onder leiding van NOC*NSF in gesprek met de rijksoverheid en de gemeenten om te bezien hoe de nu door hen gecreëerde noodmaatregelen en noodfondsen er aan kunnen bijdragen dat de sport in Nederland ook na deze crisis haar grote maatschappelijke functie weer snel op kan pakken.
UPDATE 16 maart, 14:30 uur
Maatregelen voor paardensportaccommodaties
Naar aanleiding van het besluit van de Nederlandse overheid dat alle sportclubs in Nederland, per direct en in ieder geval tot en met 6 april, moeten sluiten, hebben wij alle maatregelen die vanaf nu gelden in de paardensport op een rij gezet.
Lees hier het overzicht van alle maatregelen die gelden voor de paardensport tot en met 6 april.
UPDATE 15 maart, 20:00 uur
Paardensportaccommodaties voor publiek dicht tot en met 6 april
De Nederlandse overheid heeft zondagmiddag 15 maart besloten dat alle sportclubs in Nederland, per direct en in ieder geval tot en met 6 april, moeten sluiten. Deze maatregel geldt ook voor alle paardensportaccommodaties. Wel vormen paardensportaccommodaties op een aantal fronten een uitzondering hierop. Zij blijven met aangepaste maatregelen beperkt geopend om paarden te voorzien in hun basisbehoeften. Manegelessen moeten helaas per direct afgelast worden.
Paardensportaccommodaties en paardeneigenaren moeten uiteraard in staat blijven om de paarden op een juiste manier te verzorgen en te laten bewegen. We hebben naast de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze medemens ook de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze paarden.
We realiseren ons dat dit een ingrijpende maatregel is voor iedereen en met name degenen die hun brood verdienen in de paardensport. Toch hebben we begrip voor het genomen besluit en kunnen we niet anders dan dit overheidsbesluit volgen. Welke gevolgen dit exact heeft en hoe we vanuit de paardensport hier het beste invulling aan kunnen geven wordt momenteel in samenwerking met onze partner de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) bekeken. We komen waar nodig met een update. Lees hier het advies dat de FNRS in afstemming met de KNHS geeft aan de bij hun aangesloten paardensportaccommodaties.
De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.
Geen paardensportwedstrijden tot en met 6 april
De KNHS vraagt alle wedstrijdorganisaties alle wedstrijden af te gelasten tot en met 6 april. Dit advies betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt tot en met 6 april geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.
KNHS-verenigingen per direct gesloten
In lijn met NOC*NSF en het genomen overheidsbesluit dienen paardensportverenigingen zonder eigen paarden hun accommodatie de komende tijd te sluiten voor verenigingslessen, evenementen of andere activiteiten. Accommodaties waar paarden gestald staan kunnen met aangepaste maatregelen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften en moeten daarnaast serieuze maatregelen treffen en hun klanten hierover informeren.
Maatregelen paardensportverenigingen:
Sluit de accommodatie t/m 6 april 2020
Geen lessen, evenementen of andere activiteiten
Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.
Geen kadertrainingen en bijeenkomst tot en met 6 april
De KNHS heeft alle kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 6 april geannuleerd.
Nationaal Hippisch Centrum en KNHS voor bezoekers gesloten
Het Nationaal Hippisch Centrum en het KNHS-kantoor zijn per direct en tot en met 6 april, gesloten voor bezoekers. De KNHS blijft van maandag tot en met vrijdag per WhatsApp en per mail en beperkt telefonisch bereikbaar.
Nog even onze bereikbaarheid op een rijtje:
Het KNHS-kantoor is gesloten.
Antwoorden op veel van je reguliere vragen vind je op onze website: Vraag&Antwoord.
Het KNHS-kantoor is in beperkte mate telefonisch bereikbaar via de KNHS Servicedesk, 0577-408300 van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Het kan zijn dat je per e-mail antwoord krijgt op je telefonische vraag.
Neem bij voorkeur contact op per e-mail: servicedesk@knhs.nl of via WhatsApp: 06-22645441.
De KNHS zal de nadere berichtgeving omtrent het coronavirus nauwgezet blijven volgen en via onze website iedereen op de hoogte houden over verdere ontwikkelingen. Mocht de overheid of NOC*NSF verdere maatregelen treffen die ook van invloed zijn op de paardensport dan zullen wij deze direct doorvoeren en daarover via deze website communiceren. In dit bericht op onze website vind je de laatste updates rond het coronavirus.
Het zijn ingrijpende maatregelen die momenteel in ons land genomen worden. Let op elkaar en op onze paarden. Laten we hopen dat het aantal besmettingen door deze extra maatregelen snel afneemt zodat we snel weer volop kunnen genieten van onze prachtige sport.
UPDATE 13 maart, 16.00 uur
FEI World Cup Finals 2020 Las Vegas afgelast
De FEI heeft bekend gemaakt dat ook de FEI World Cup Finals, die van 15 tot en met 19 april in Las Vegas stonden gepland, niet door gaan. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de wereldbeker dat de finales moeten worden geannuleerd.
UPDATE 13 maart, 15.50 uur
CAI Exloo geannuleerd
Ook het CAI Exloo, dat van 26 tot en met 29 maart op de agenda stond gaat niet door. Naast de internationale menwedstrijd stond daar ook de eerste competitiewedstrijd van de KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy op het programma.
UPDATE 13 maart, 11:30 uur
Nederlands Kampioenschap Springen Mierlo afgelast
Het bestuur van Concours Hippique Mierlo heeft in nauw overleg met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie besloten om het concours en dus ook de vier Nederlandse Kampioenschappen voor Springruiters, geen doorgang te laten vinden. Het evenement zou van 23 tot en met 26 april in Mierlo gehouden worden.
UPDATE 12 maart, 17.00 uur
Geen wedstrijden t/m 31 maart
Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de indamming van het coronavirus in Nederland geeft de KNHS gevolg aan de oproep van het RIVM en de Nederlandse overheid. De KNHS vraagt alle wedstrijdorganisaties alle wedstrijden af te gelasten tot en met 31 maart. Dit advies betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt t/m 31 maart geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.
De KNHS annuleert ook alle KNHS-evenementen op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Ook bijeenkomsten met minder dan 100 personen. De KNHS wil bijdragen aan het indammen van het coronavirus en verdere verspreiding van het virus voorkomen.
KNHS Indoorkampioenschap Springen afgelast
Het KNHS Indoorkampioenschap Springen op 20, 21, 27 en 28 maart vervalt. Het kampioenschap vindt ook geen doorgang op een andere datum. We zijn ons ervan bewust dat we hiermee veel ruiters en hun fans teleurstellen, maar we stellen de gezondheid van onze ruiters en bezoekers voorop.
The Dutch Masters afgelast
Naar aanleiding van de persconferentie van premiere Rutte en de daar aangekondigde richtlijnen rondom het Corona virus heeft de directie van The Dutch Masters besloten om per direct de wedstrijden te annuleren. Daarmee komt een einde aan The Dutch Masters 2020.
UPDATE 11 maart, 12.00 uur
Geen KNHS-wedstrijden komend weekend in Noord-Brabant
Vandaag heeft ons het bericht bereikt dat vanuit NOC*NSF geadviseerd wordt om alle (sport)evenementen in Noord-Brabant komend weekend af te gelasten uit angst voor verdere verspreiding van het Coronavirus. De KNHS neemt dit advies over. KNHS-wedstrijdorganisaties in Noord-Brabant die dit weekend een wedstrijd hebben gepland zijn hierover geïnformeerd. Lees hier het hele bericht.
The Dutch Masters zonder publiek
De organisatie van de internationale FEI-wedstrijd The Dutch Masters heeft besloten om, in tegenstelling tot het bericht van gisteren, geen publiek toe te laten tijdens het evenement. Klik hier voor het bericht van de organisatie.
UPDATE 10 maart, 20 uur
Het bestuur van Hippisch Gelderland heeft besloten om het evenement in verband met het coronavirus niet door te laten gaan. Het evenement, dat gepland stond van 25 tot en met 28 juni 2020 wordt verplaats naar een nog nader te bepalen datum in 2021.
UPDATE 10 maart, 18 uur
Het bestuur van de The Dutch Masters (Indoor Brabant) heeft in overleg met de veiligheidsregio Brabant Noord en de gemeente Den Bosch besloten dat het evenement in beperkte vorm door gaat. Per dagdeel mogen er niet meer dan 1.000 bezoekers naar binnen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet bekend. The Dutch Masters zal iedereen hier zo snel mogelijk over informeren. Bestuurslid Anky van Grunsven: "We hebben gekozen voor de minst slechte oplossing denk ik. Hopelijk begrijpt iedereen dat er sprake is van overmacht."
De NOS sprak met de burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, over de beslissing om The Dutch Masters in beperkte vorm door te laten gaan: "Het evenement kan gewoon door gaan, maar dan wel met veel minder publiek. Gezien de grootte van de hal, 60.000 vierkante meter, is dat een acceptabele verdeling op 1.000 mensen."
UPDATE 6 maart
Vooralsnog worden er geen verdere maatregelen getroffen in de paardensport. Alle wedstrijden en de KNHS-Indoorkampioenschappen gaan vooralsnog gewoon door. Zodra hier wijzigingen op komen zullen wij dat via deze pagina melden.
Voor internationale wedstrijden verwijzen wij naar NOC*NSF: https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport. Hierin staat welke mogelijke maatregelen gelden bij sommige internationale wedstrijden in het buitenland en welke internationale wedstrijden zijn afgelast.
We adviseren deelnemers en bezoekers van paardensportevenementen de actuele adviezen van de RIVM op te volgen en in ieder geval onderstaande maatregelen te treffen:
Schud geen handen en was regelmatig minimaal 20 seconden je handen.
Afstand (minimaal 1 meter) houden van mensen die ziek zijn, hoesten en niezen.
Voorkom aanraking van ogen, neus en mond met handen.
Als je verkouden/grieperig bent vooral thuis blijven.
Neem contact op met je huisarts als je koorts hebt en / of kortademig bent.
Alle actuele informatie is hier te vinden:
https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus