­ Dagelijks poetsen levert veel voordelen - KNHS

Dagelijks poetsen levert veel voordelen

Geplaatst op 31 januari 2020

De dagelijkse poetsbeurt heeft een aantal positieve effecten. Het geeft jou bijvoorbeeld de gelegenheid het paard te controleren op kleine verwondingen. Maar de reiniging van de huid voorkomt ook schuurplekken door het zadel of tuig en het masserende effect van een goede poetsbeurt bevordert de bloedsomloop en huidactiviteit. En de huid is een belangrijk orgaan die in grote mate de gezondheid van het paard beïnvloedt. Nog een reden om je borstels te pakken: een poetsbeurt versterkt de band tussen jou en je paard en vormt een goede warming-up voor het rijden.

Poets je paard liever niet in de stal, maar op een aparte poetsplaats. Er kan namelijk nogal wat stof vrijkomen en dat is niet goed voor het stalklimaat. Een goede poetsplaats is voldoende verlicht en heeft een kraan. Als je het paard tussen twee bevestigingspunten vastzet, blijft hij vaak rustiger staan.

Wat heb je nodig? Een hoevenkrabber, een rubberen rosborstel, een harde en een zachte borstel, een paar doeken en een manenkam. Zorg ook dat je wat wasgerei klaarzet, zoals een emmer, enkele sponzen, doeken, een harde borstel, een zweetmes, een milde shampoo en antiklitspray. De wasspullen heb je niet elke dag nodig, want elke dag shampoo gebruiken kan huidproblemen veroorzaken. Zet eerst al je spullen klaar en haal dan pas je paard.

Een vaste volgorde bij het poetsen helpt bij het opbouwen van een dagelijkse routine. Begin met het uitkrabben van de hoeven. Gebruik dan de rubberen rosborstel om grof vuil los te wrijven. Begin bij de nek aan de linkerkant van het paard. Neem de rosborstel in je linkerhand en masseer in krachtige ronddraaiende bewegingen hals, boeg, schouder, rug, buik, kruis, dijen en het vlezige, bespierde gedeelte van de benen. Herhaal dit aan de andere kant van het paard.

Neem dan de zachte borstel, begin weer aan de linkerkant en borstel het losse stof en vuil in zachte streken weg. Werk steeds met de haargroei mee en veeg de borstel na iedere streek aan de roskam af en sla de roskam af en toe uit. Met deze zachte borstel kun je ook het hoofd en de benen poetsen. De manen kunnen met de harde borstel of de manenkam eerst allemaal naar de ene kant en dan allemaal naar de andere kant worden geborsteld.

Pluis dan de staart uit, het liefst met je vingers. Met een borstel of kam trek je er al snel haren uit, waardoor de staart steeds dunner wordt. Zijn de haren erg vies, dan kun je de staart wassen. Spoel de shampoo goed uit om huidirritatie door achtergebleven zeepresten te voorkomen. Spuit na het wassen antiklit in het haar. Dit geeft een mooie glans en heeft een vuilafstotende functie.

Maak tot slot ogen, neus en mond schoon met een uitgeknepen spons. Met een andere spons maak je de staartwortel en het gebied eromheen schoon. Gebruik verschillende kleuren sponsen, zodat je steeds dezelfde kunt gebruiken voor het hoofd.

Let op: de meeste paarden genieten van huidverzorging, maar sommige paarden zijn ronduit kietelig. Hengstige merries kunnen bijvoorbeeld extra gevoelig zijn. Wees bedacht op een onverwachte reactie, zoals slaan of happen. Paarden die voornamelijk buiten verblijven, hebben een talglaag in hun vacht nodig om zich te beschermen tegen weersinvloeden. Bij deze paarden beperkt het poetsen zich tot het weghalen van oppervlakkige zand- en modderresten, vooral op plaatsen waar de tuigage zit.

Deze informatie is afkomstig uit het boek Paard&Welzijn, uitgave KNHS 2009
De vernieuwde versie van het populaire boek Paard&Welzijn is sinds kort verkrijgbaar! Dit boek boordevol up-to-date informatie over de juiste wijze van verzorgen en houden van paarden vind je in de webshop van de KNHS. Een ideaal naslagwerk voor jezelf of om weg te geven.

Foto: Arnd Bronkhorst 

 

Categorie: poetsen, hoevenkrabber, schuurplekken, warming-up, vacht, borstel, massage, paardenwelzijn

Ander Nieuws

  • Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart
    Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart
  • Voervolgorde: eerst ruwvoer dan krachtvoer
    Voervolgorde: eerst ruwvoer dan krachtvoer
  • Samen laten we aan Nederland zien wat we met paarden doen!
    Samen laten we aan Nederland zien wat we met paarden doen!