­ Dit jaar geen KNHS Talent van het Jaar - KNHS

Dit jaar geen KNHS Talent van het Jaar

Geplaatst op 08 december 2020 in Dressuur & Para , Springen , Eventing

Helaas heeft de coronapandemie ook gevolgen voor de verkiezing van KNHS Talent van het Jaar. Jaarlijks wordt er uit het KNHS Talententeam een ‘Talent van het Jaar’ gekozen, een prestigieuze prijs die normaal gesproken in januari tijdens Jumping Amsterdam wordt uitgereikt. Door het gebrek aan wedstrijden, en de grote ongelijkheid voor de verschillende disciplines, is besloten om dit jaar geen verkiezing KNHS Talent van het Jaar te organiseren.

“Het is heel jammer, maar we vonden een verkiezing nu echt niet eerlijk”, vertelt Iris Boelhouwer, technisch directeur van de KNHS. “Gelukkig kunnen we wel terugkijken op een aantal hele mooie prestaties van onze talentent, maar de ongelijkheid tussen de verschillende disciplines is te groot. Het is onder normale omstandigheden al moeilijk vergelijken, maar nu krijg je echt geen eerlijke strijd. Mede om die reden heeft ook de FEI besloten haar jaarlijkse Awards anders vorm te geven. In navolging daarvan hebben wij ook besloten geen verkiezing te houden.
Hopelijk kan het huidige team in januari bijeenkomen en kunnen we dan met alle ruiters terugkijken op het afgelopen jaar en hun plannen en wensen voor komend jaar bespreken.”

Volgend jaar maart wordt het KNHS Talententeam 2021 bekend gemaakt. Afgelopen jaren gebeurde dit tijdens het internationale topconcours Indoor Brabant, hopelijk kunnen we komend jaar weer genieten van onze mooie sport tijdens dit evenement.

De leden van het KNHS Talententeam 2020
Het KNHS Talententeam 2020 bestaat uit 11 paardensporttalenten die door de bondscoaches zijn verkozen in dit keurkorps van hippische talenten. We blikken hier onder graag kort terug op de mooiste prestaties van de talenten in dit moeilijke sportjaar. Gedurende de maand december zullen we op de KNHS Facebook pagina de talenten zelf aan het woord laten over hun 2020.

Dressuur
Jeanine Nieuwenhuis (Serooskerke)
Geboortedatum: 06-05-1995, teamlid sinds 2017. KNHS Talent van het Jaar 2019.
Voor Jeanine Nieuwenhuis waren er dit jaar ondanks de coronacrisis tal van mooie successen. Met haar toppaard TC Athene werd ze Nederlands kampioen U25 en op het EK voor deze leeftijdscategorie droeg Jeanine bij aan het team goud en won ze individueel twee zilveren medailles.

Kimberly Pap (Nunspeet)
Geboortedatum: 22-05-2000, teamlid sinds 2020
Na een zeer succesvol 2019 in haar eerste jaar als Young Rider kwam Kimberly Pap in 2020 in het KNHS Talententeam. Helaas moest Kimberly al vroeg in het jaar afscheid nemen van haar toppaard Vloet Victory. Door het verlies van deze topper moest de amazone ook sportief een stap terug doen, maar inmiddels timmert zij weer hard aan de weg met nieuwe paarden.

Daphne van Peperstraten (Oude-Tonge)
Geboortedatum: 20-06-2000, teamlid sinds 2020
Met haar topper Greenpoint’s Cupido schitterde Daphne dit jaar op het NK en op EK. Eerst was er goud op het NK en later in het jaar in Boedapest teamgoud op het EK en ook nog eens een individuele gouden medaille in de kür en een bronzen plak in de individuele proef.

Thalia Rockx (Roosendaal)
Geboortedatum: 06-12-2000, teamlid sinds 2019
Thalia Rockx won in 2020 met Golden Dancer de la Fazenda brons op het NK Young Riders en was lid van het goud winnende team op het Europees kampioenschap. Helaas kon Thalia op dit kampioenschap door een ongelukkige gebeurtenis niet van start in de individuele proeven.

Marten Luiten (Winschoten)
Geboortedatum 25-10-2001, teamlid sinds 2020
Met zijn getalenteerde merrie Fynona won Marten dit jaar zilver op het NK voor Young Riders en reed hij een ijzersterk EK in Hongarije. Goud met het team, goud in de individuele proef en brons in de kür werd hun deel.

Springen
Kevin Jochems (Sliedrecht)
Geboortedatum: 29-07-1995, teamlid sinds 2014 en KNHS Talent van het Jaar in 2018
Na een zeer succesvolle periode als ruiter op verschillende grote stallen, begon Kevin eind 2019 in samenwerking met Stoeterij Blackhorse zijn eigen bedrijf. Al snel wist hij ook in deze nieuwe situatie weer internationaal van start te gaan en dat ondanks de coronacrisis.

Lars Kersten (Egchel)
Geboortedatum: 17-02-2000, teamlid sinds: 2019
Aan het begin van het jaar vertelde Lars Kersten dat hij hoopte van start te kunnen in een landenwedstrijd bij de senioren en stappen te kunnen maken op 3* en 4* niveau. Corona gooide ernstig roet in het eten. Toch kijkt Lars terug op een jaar met verschillende mooie successen.

Eventing
Janneke Boonzaaijer (Renswoude)
Geboortedatum: 09-06-1996, teamlid sinds 2017
Ondanks een verkort seizoen kan Janneke Boonzaaijer terugkijken op verschillende mooie successen in 2020. Ze was met ACSI Champ de Tailleur lid van het landenteam dat tweede werd in de FEI Nations Cup in Frankrijk. In november voldeed ze met hetzelfde paard aan de door het NOC*NSF gestelde kwalificatienorm voor de Olympische Spelen van Tokio.

Levi Driessen (Esch)
Geboortedatum: 30-06-1999, teamlid sinds 2020
In zijn laatste jaar als Young Riders helaas geen Europees kampioenschap voor deze eventingruiter. Op het NK in Varsseveld eindigde Driessen als vijfde met Lancero Dancer. In dit sportief relatief rustige jaar kon Levi meer tijd besteden aan de stal die hij samen met dressuuramazone Maxime van der Vlist runt. Driessen heeft samen met Van der Vlist 29 stallen beschikbaar die worden gevuld door hun eigen paarden, diverse trainingspaarden en paarden voor de verkoop.

Nina de Haas (Hengstdijk)
Geboortedatum: 12-04-1999, teamlid sinds 2019
Ook voor Nina de Haas in haar laatste jaar als Young Rider helaas geen Europees kampioenschap. Blessures van haar toppaarden stonden ook deelname aan het Nederlands kampioenschap voor deze leeftijdscategorie in de weg. Nina heeft zich in 2020 daardoor vooral toegelegd op de opleiding van haar jongere paarden. Daarnaast is de amazone derdejaars student sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy.

Para-dressuur
Maud de Reu (Zwolle)
Geboortedatum: 07-01-1999, teamlid sinds 2019
Ondanks de coronacrisis wist paradressuur amazone Maud de Reu in 2020 toch een aantal aansprekende resultaten neer te zetten. Met haar paard Webron N.O.P. eindigde de amazone op een knappe vierde plaats bij het Nederlands kampioenschap.
Tijdens de internationale wedstrijd in Genemuiden was Maud lid van het Nederlandse team dat de landenwedstrijd won en was ze ook individueel zeer succesvol. Mede door al deze successen is Maud ook nog in de race voor een ticket naar de Paralympische Spelen van Tokio.

Over het KNHS Talententeam
Het KNHS Talententeam is de top van de piramide van het KNHS Talentenplan en bestaat uit de meest veelbelovende talenten uit de Olympische disciplines (dressuur, springen en eventing) en de Paralympische discipline para-dressuur. Ruiters en amazones van 18 t/m 25 jaar die de potentie hebben om door te groeien naar het Olympisch kader maken kans om in het KNHS Talententeam te worden opgenomen. Opname in het team betekent voor de ruiters een erkenning en waardering van hun talent, sportieve prestaties en motivatie. De KNHS-bondscoaches spreken hiermee een groot vertrouwen uit in hun toekomst.
De teamleden krijgen een budget waarmee extra trainingen en begeleiding voor hun topsportcarrière bekostigd kan worden. De teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en zij moeten op termijn in staat zijn aansluiting te vinden bij het Olympisch/Paralympisch seniorenkader.
Opname in het KNHS Talententeam is de hoogste erkenning die je binnen het KNHS Talentenplan kan krijgen. Daarnaast behoren ook alle jeugdkaderleden, 100 nationale Beloften (gescout op de nationale KNHS Talentendag) en 40 perspectieven tot het KNHS Talentenplan. Deze groepen worden vanuit het KNHS Talentenplan door de topcoaches en -trainers van het KNHS Trainersplatform begeleid.

Foto KNHS Talententeam door Arnd Bronkhorst

Ander Nieuws

  • KNHS-Hartog Trophy: ‘Sommige ruiters onderscheiden zich nu al’
    KNHS-Hartog Trophy: ‘Sommige ruiters onderscheiden zich nu al’
  • Mooie winnaars in KNHS Topsport competitie
    Mooie winnaars in KNHS Topsport competitie
  • Verslag Springforum 16 januari 2023
    Verslag Springforum 16 januari 2023