­ Expertspanel Beroepsgroep Hippische Instructeurs: Fenna Westerduin - KNHS

Expertspanel Beroepsgroep Hippische Instructeurs: Fenna Westerduin

Geplaatst op 25 juni 2020

Al ruim 600 instructeurs hebben zich aangesloten bij de Beroepsgroep Hippische Instructeurs! Van harte welkom! Als je aangesloten bent bij deze beroepsgroep, kun je gebruik maken van de kennis van een panel aangesloten adviseurs en experts. In dit panel staan de KNHS voor de sport en de FNRS als brancheorganisatie voor de hippische belangen in de sector en bij de overheid. Juridisch adviseur Britt Loeffen kan je bijstaan in juridische vraagstukken. Voor welzijnsvragen en advies hierover is Fenna Westerduin beschikbaar en mental coach Sanne Beijerman kan je helpen met hoe om te gaan met alle spanningen rondom de huidige situatie. We werken er hard aan om dit panel uit te breiden met nog meer kennis en expertise om jou als instructeur optimaal te kunnen voorzien van informatie waar je naar opzoek bent.

De komende tijd stellen we de experts van het panel aan je voor. Haike Blaauw, directeur van brancheorganisatie FNRS en Britt Loeffen hebben zich al voorgesteld. Vandaag is het de beurt aan Fenna Westerduin.

Dank dat ik als expert betrokken mag zijn bij de beroepsgroep voor hippische instructeurs! Ik ben Fenna Westerduin. Als paardendierenarts, opgeleid in Gent, heb ik eerst mijn eigen praktijk gehad. Daarna ben ik als dierenarts bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht een paar jaar bezig geweest met operaties, kreupelheden en anesthesiologie van paarden. Omdat dit specialistische werk uiteindelijk niet te combineren was met mijn gezin, heb ik de overstap gemaakt naar de HAS in Den Bosch. Hier heb ik veel projecten gedaan in de paardensport, paardensector breed en vooral ook op het gebied van paardenwelzijn. Voor de Sectorraad Paarden en het ministerie van LNV heb ik het Plan van Aanpak Welzijn in de Paardensector (2009) en de Gids voor Goede Praktijken samengesteld, in samenwerking met alle partijen van de SRP. Op een gegeven moment was het tijd om buiten de paarden nieuwe ervaringen op te doen, dus heb ik een uitstap gemaakt naar het ondersteunen van hoog innovatieve starters in de agro en food. Erg leuk en vooral ook leerzaam, maar het paardenbloed kruipt waar het niet gaan kan… Dus toen er drie jaar geleden bij de KNHS een vacature kwam voor het KNHS Young Leaders Program heb ik de overstap gemaakt. Sinds ruim een jaar ben ik binnen de KNHS ook verantwoordelijk voor Public Affairs en paardenwelzijn.

We doen binnen de paardensector heel veel goed wat paardenwelzijn aangaat. Maar we zien ook dat dingen niet goed gaan. We moeten voor allerlei ontwikkelingen ons hoofd niet in het zand steken en vooral ook open staan voor nieuwe inzichten. Er gebeurt gelukkig steeds meer onderzoek naar paarden en dierenwelzijn. Nederland loopt voorop met allerlei initiatieven qua ‘meten is weten’. Nu nog de vertaalslag naar hoe we de kennis kunnen gebruiken in de omgang met het paard en het rijden. Het kan zijn dat uit onderzoek blijkt dat we alles geweldig doen of dat we beter aanpassingen kunnen maken. We hoeven niet bang te zijn om te zeggen dat we iets totaal anders gaan doen. Dat hoort er gewoon bij! Gelukkig blijkt uit alles dat het paard het leuk vindt om te leren en met ons om te werken. Dus we gaan gewoon vooruit!

Je kunt bij mij terecht over vragen die het paardenwelzijn aangaat. Ik zal proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden en vraag anders hulp bij experts.

Nog voor de geïnteresseerden wat meer achtergrond: ik heb een man en twee (grote) dochters. We wonen in de Bilt. Ik heb qua opleidingen nog de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden (Tinley) en het grootste deel van de studie fysiotherapie (voor mensen) gedaan. Ik ben lid van de internationale wetenschappelijke organisatie ISES en heb zelf ook wetenschappelijke artikelen geschreven. Ik heb drie bestuursfuncties: bij de KNMvD Cluster paard, bij Kennisnetwerk Levende Have en bij het Instituut voor Antrozoologie. Oftewel, lekker bezig! Hopelijk tot binnenkort!

Heb je een vraag voor één van de panel leden van de beroepsgroep of wil je meer informatie over de Beroepsgroep Hippische Instructeurs? Stuur dan een e-mail naar: academy@knhs.nl.

OVER DE BEROEPSGROEP HIPPISCHE INSTRUCTEURS

Instructie is essentieel voor de paardensport en het welzijn van ruiter en paard in het algemeen en het voortbestaan ervan. Instructie is - evenals zoveel taken in het onderwijs - een vak. Het vereist vakmanschap in brede zin. Instructeurs hebben eveneens een taak bij de veiligheid van paard en ruiter én een taak om buitenstaanders voor te lichten. De maatschappij van nu oordeelt soms zonder kennis kritisch over huisvesten, verzorgen en het berijden van paarden en pony’s. Instructeurs weten wat een verantwoorde omgang met het paard is en kunnen het welzijn ervan garanderen.

Juist in deze tijd is er behoefte om kennis en kunde uit te wisselen en vragen met elkaar te delen, maar ook om zich met elkaar te verenigen en de krachten te bundelen. De KNHS heeft het initiatief genomen om de Beroepsgroep Hippische Instructeurs op te richten voor alle gediplomeerde Hippische Instructeurs in Nederland.

Ben jij Hippisch Instructeur, lid van de KNHS en je geeft (privé) lessen dan kun je hier terecht. De aangesloten instructeurs van de Beroepsgroep Hippische Instructeurs vormen een community. Doel van de community is belangenbehartiging, kennisdeling, kwaliteitsverhoging en dienstverlening.

Lees hier meer over de Beroepsgroep Hippische Instructeurs

FACEBOOKGROEP BEROEPSGROEP HIPPISCHE INSTRUCTEURS

Speciaal voor leden van de beroepsgroep is een (besloten) Facebook groep opgericht. In deze groep worden berichten geplaatst voor leden van de beroepsgroep. Daarnaast kunnen aangesloten instructeurs makkelijk met elkaar in contact komen voor bijvoorbeeld kennisdeling en het aangaan van gesprekken met elkaar. Ook kan er gebruik gemaakt worden van kennis van experts die zich aansluiten bij de beroepsgroep. De aangesloten instructeurs vormen samen een community. Doel van de community is belangenbehartiging, kennisdeling, kwaliteitsverhoging en dienstverlening. Heb jij je aangesloten bij de beroepsgroep maar nog niet bij de Facebookgroep? Meld je aan! Let op, deze groep is exclusief voor leden van de beroepsgroep. Op termijn wordt deze Facebook groep besloten voor leden van de beroepsgroep. Groepsleden die (nog) geen lid zijn van de beroepsgroep zullen van deze pagina verwijderd worden.

Meld je hier aan!

Ander Nieuws

  • Coronavirus en paardensport
    Coronavirus en paardensport
  • Corona-update: aanscherping maatregelen, avondklok ingesteld
    Corona-update: aanscherping maatregelen, avondklok ingesteld
  • Grondwerk: Met zes benen op de grond
    Grondwerk: Met zes benen op de grond