Geplaatst op 01 april 2020
Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een onhoudbare druk op de zorg te voorkomen, heeft het kabinet op 31 maart de bestaande maatregelen met drie weken verlengd. Dit betekent dat alle eerder genomen maatregelen ook in de paardensport worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. De paardensport behoudt op een aantal punten een uitzonderingspositie, waardoor het mogelijk blijft om paarden de juiste verzorging en beweging te geven. Tot slot blijft het verbod op vergunningplichtige evenementen tot 1 juni gehandhaafd.
Een verlenging van drie weken is lang. Dit heeft effect op iedereen en van iedereen wordt veel gevraagd. Voor ons als paardensporters geldt dat we naast de gezondheid van onszelf, onze familie en vrienden, een grote verantwoordelijkheid voelen en hebben voor de gezondheid van onze paarden. Daarom zal de KNHS zich samen met de FNRS en de Sectorraad Paarden blijven inzetten voor de uitzonderingspositie van de paardensport.
Help elkaar waar mogelijk
Voor veel maneges betekent een verlenging van de maatregelen een grote uitdaging. Er komen veel minder inkomsten binnen, maar de kosten voor de verzorging van de paarden blijven. Gelukkig zien wij in heel Nederland initiatieven ontstaan om maneges en verenigingen te helpen. Veel ruiters blijven hun lidmaatschappen en lesgelden betalen, ook al krijgen ze daar nu tijdelijk geen les voor. Wij vinden dat fantastisch en het getuigt van grote saamhorigheid en solidariteit in de paardensport community. Een groot dankjewel is op zijn plaats voor iedereen die daar aan bijdraagt! Zo kunnen we de paardensportinfrastructuur in stand houden en voor alle paarden blijven zorgen, zodat we straks, als deze crisis voorbij is, weer volop van de paardensport kunnen genieten.
Wat kun je doen?
Wil jij ook graag helpen, maar weet je niet zo goed hoe? Wil jij ook graag helpen, maar weet je niet zo goed hoe? Je zou jouw manege enorm kunnen helpen als je jouw les abonnement blijft betalen of initiatieven steunt die de verschillende ruitersportcentra organiseren, zoals het sponsoren van een paard of pony. Zo helpen we elkaar door deze crisis heen.
Onderstaand een overzicht van alle maatregelen die gelden tot en met 28 april
1. Geen wedstrijden, evenementen en bijeenkomsten toegestaan tot en met 28 april
Er mogen geen bijeenkomsten, evenementen en wedstrijden georganiseerd worden om zo de hoeveelheid bezoekers op paardensportaccommodaties te minimaliseren. Deze maatregel betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt tot 28 april geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.
2. Geen manege- en verenigingslessen, verzorging paarden blijft gewaarborgd
Manegebedrijven en verenigingen mogen tot en met 28 april geen manege- en verenigingslessen geven. De verzorging van de dieren dient uiteraard door te gaan. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven de manegebedrijven aangepast open voor dierenverzorgers (zoals eigenaren, bijrijders en huurders), personeel en dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers. Kantines, moeten net zoals alle horecagelegenheden gesloten blijven, tot en met 28 april.
3. Individueel rijden van paarden is toegestaan
Het individueel rijden van paarden is toegestaan. Dit kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden:
Klik hier voor een uitleg van de overheid op de geldende maatregelen in de sport.
4. Groepsactiviteiten en georganiseerde buitenritten niet toegestaan
Er mogen geen groepsactiviteiten georganiseerd worden. Hieronder vallen ook georganiseerde buitenritten in groepsverband. Een buitenrit met twee is mogelijk in verband met de veiligheid van mens en dier. Wel moet men altijd minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.
5. KNHS-verenigingen blijven gesloten
In lijn met NOC*NSF en het genomen overheidsbesluit blijven paardensportverenigingen zonder eigen paarden gesloten voor verenigingslessen, evenementen of andere activiteiten. Accommodaties waar paarden gestald staan kunnen met aangepaste maatregelen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften en moeten daarnaast sociale- en hygiënemaatregelen treffen en hun leden hierover informeren.
We verzoeken onze KNHS Regio’s en verenigingen de voorjaars ALV’s naar een latere datum te verplaatsen of geheel te laten vervallen en dit jaar eventueel alleen een najaars-ALV te organiseren. Déchargeverlening over het afgelopen boekjaar en verslag van de kascommissie moet dan mee verplaatst worden.
Maatregelen paardensportverenigingen:
6. Pensionstallen blijven met aangepaste maatregelen open voor paardeneigenaren en dierverzorgers
Pensionstallen mogen met extra maatregelen open blijven zodat paardeneigenaren hun paarden de nodige dagelijkse verzorging en beweging kunnen bieden. Wij verzoeken pensionhouders de volgende extra maatregelen te nemen:
7. Vervoer paarden
Het vervoeren van paarden is niet verboden. Wij adviseren echter iedereen zoveel mogelijk de paarden op de eigen stal te laten staan en geen mensen en paarden van buitenaf toe te laten op je eigen accommodatie.
8. Geen kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 28 april
De KNHS heeft alle kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 28 april geannuleerd.
9. Nationaal Hippisch Centrum en KNHS voor bezoekers gesloten
Het Nationaal Hippisch Centrum en het KNHS-kantoor blijven en tot en met 28 april gesloten voor bezoekers. De KNHS blijft van maandag tot en met vrijdag per WhatsApp en per e-mail en beperkt telefonisch bereikbaar.
Nog even onze bereikbaarheid op een rijtje:
Onderstaand een overzicht van alle aangescherpte maatregelen die gelden in de paardensport tot 1 juni:
1. Vergunningsplichtige wedstrijden en evenementen tot 1 juni verboden
De overheid stelt dat er geen planbare evenementen die vergunningsplichtig zijn georganiseerd mogen worden tot 1 juni.
Voor alle andere wedstrijden, evenementen en samenkomsten geldt een verbod tot en met 28 april. Deze maatregel betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt in ieder geval tot en met 28 april geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.
2. Gemeenten kunnen voor locaties een groepsvormingsverbod opleggen
Een burgemeester kan bepalen dat een bepaalde locatie, wijk of straat een verbod op groepsvorming krijgt. Dit betekent dat er op deze plaats geen groepsvorming mag plaatsvinden met meer dan 2 personen. Van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand in acht nemen en die geen huishouden vormen.
Indien een paardensportaccommodatie in een locatie of wijk valt waar dit verbod geldt dan moeten er extra maatregelen genomen worden om groepsvorming te voorkomen.
Je kunt worden beboet als je je niet aan de geldende regels van je gemeente houdt. De exacte hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. Je moet rekening houden met een boete die kan oplopen tot € 400,- voor personen. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot € 4.000,-.
Houd de berichtgeving van je gemeente in de gaten zodat je weet voor welke locaties een verbod geldt.
3. Extra advies paardensportaccommodaties
Voor paardensportaccommodaties en paardeneigenaren adviseren wij, in afstemming met onze partner FNRS, naast alle geldende maatregelen, een schema te maken waarin is vastgelegd wie wanneer op de accommodatie mag komen en alleen om zijn of haar paard te verzorgen en/of beweging te geven en/of te rijden. Te allen tijde moet 1,5 meter afstand van elkaar gehouden worden.
Uitzonderingspositie paardenbedrijven koesteren
De door de KNHS, FNRS, SRP en NOC*NSF gerealiseerde uitzonderingspositie in verband met de gezondheid en het welzijn van de paarden blijft van kracht. Daardoor is het voor paardeneigenaren, met aangepast beleid, nog steeds onder strenge voorwaarden toegestaan om voor hun paarden te zorgen.
Alle andere sporters in Nederland mogen op geen enkele wijze hun sport bij hun club of vereniging uitoefenen tot en met 28 april. Deze uitzonderingspositie voor de paardenhouderij willen wij graag behouden. Het is daarom extra belangrijk om deze mogelijkheid te koesteren en uiterst voorzichtig en begripvol met deze situatie om te gaan. Om deze uitzonderingspositie te behouden, dient iedereen in onze branche mee te werken aan een verantwoord beleid voor mens en dier.