­ Handvatten voor (wedstrijd)rijden met warm weer - KNHS

Handvatten voor (wedstrijd)rijden met warm weer

Geplaatst op 05 augustus 2020

Er komt een aantal zonovergoten dagen aan. Zoals de weersvoorspelling het nu laat zien, wordt het vanaf donderdag erg warm. Dat geeft reden om extra goed naar jezelf en je paard te kijken. De een kan beter tegen de warmte dan de ander. Wij geven je hieronder handvatten voor (wedstrijd)rijden met warm weer.

Komend weekend staan er verschillende wedstrijden op de agenda door het hele land. Wij adviseren wedstrijdorganisaties maatregelen te treffen. Welke dat zijn kun je hier terugvinden.

Zet het welzijn altijd voorop
Er kunnen grote lokale verschillen qua temperatuur en omstandigheden per terrein zijn. Denk bijvoorbeeld aan een open wedstrijdveld zonder stallen versus een locatie met geventileerde stallen en losrijdmogelijkheden uit de zon. Heb je je ingeschreven voor een wedstrijd en twijfel je of je wel of niet wilt gaan? Bedenk dan goed dat niemand je verplicht om op wedstrijd te gaan. Ook hier geldt; kijk goed naar je paard, zet zijn welzijn voorop en meld af als je het niet ziet zitten. Overleg met de wedstrijdorganisatie hoe met het inschrijfgeld om te gaan. Soms zit er niks anders op dan het inschrijfgeld voor lief te nemen.

Soms vragen mensen zich af waarom de KNHS niet alle wedstrijden afgelast bij warm weer. Het is goed om te weten dat de KNHS niet de organisator is van de competitie zoals dit bij veel andere sportbonden het geval is, maar dat dit de wedstrijdorganisaties zijn. Uiteraard komt de KNHS wedstrijdorganisaties die vanwege het warme weer hun wedstrijd/meetmoment afgelasten tegemoet door geen wedstrijdafdracht in rekening te brengen.

Vervoeren van paarden
Wist je dat vanaf 27 graden de NVWA intensievere controles uitvoert op transport van paarden? Vanaf 30 graden is er een verbod op lang transport en vanaf 35 graden is ongeconditioneerd transport van paarden niet toegestaan. Heb je een volledig geconditioneerde wagen? Dan mag het wel. Uiteraard is spoedvervoer naar een kliniek wel toegestaan.  

Lees ook onze Do’s en don’t Paardentransport warm weer

Tot slot
Niet alleen als je aan het rijden bent moet je rekening houden met de warmte. Zorg er voor dat je paard de hele dag over genoeg vers drinkwater beschikt, een paard drinkt met dit weer soms wel 50 liter water per dag. Ook is het belangrijk dat je paard de schaduw kan opzoeken. Wil je meer tips? Lees dan deze 5 tips. En ook hier vind je extra tips.

 

 

 

 

 

Ander Nieuws

  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
  • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
    Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023