­ Impact van de versoepeling van de coronamaatregelen op de paardensportsector - KNHS

Impact van de versoepeling van de coronamaatregelen op de paardensportsector

Geplaatst op 26 juni 2020

Vanaf 1 juli worden er in Nederland een aantal coronamaatregelen versoepeld. Premier Rutte gaf hier afgelopen woensdag een persconferentie over. Deze versoepeling heeft veel positieve invloed op de paardensportsector. Wij hebben alle feiten nog even op een rij gezet.

De maatregelen in het kort: 

 • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport. 
 • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
 • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
 • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan. 

Voor de paardensportsector betekent dit in ieder geval dat vanaf 1 juli: 

 1. Weer wedstrijden kunnen worden georganiseerd. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen. Klik hier voor meer informatie voer het organiseren van wedstrijden vanaf 1 juli. Dressuurproeven mogen worden voorgelezen.
 2. Toeschouwers weer zijn toegestaan tijdens manegelessen. Zij dienen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Twijfel je of je dit op jouw accommodatie kunt waarborgen, neem dan maatregelen door bijvoorbeeld het aantal bezoekers te beperken of plaatsten aan bezoekers toe te wijzen en eventueel een routing aan te leggen op de accommodatie. 
 3. Er weer in de binnenbaan lesgegeven mag worden. Tijdens het sporten hoeft er door niemand 1,5 meter afstand gehouden te worden. Voor en na het sporten wel. 
 4. Jeugd tot 18 geen 1,5 meter afstand hoeft ook voor en na het sporten geen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Wel dienen 13 tot 18-jarigen deze afstand tot de instructeur/trainer te bewaren. Ondersteuning door de instructeur/trainer bij het veilig uitoefenen van de sport is mogelijk bij alle leeftijdsgroepen
 5. Ruiterkampen definitief doorgang kunnen vinden. Jeugd tot 18 jaar hoeft geen 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Wel dienen 13 tot 18-jarigen deze afstand tot de instructeur/trainer en de begeleiding te bewaren. Vanaf 18 jaar geldt dat de 1,5 meter afstand alleen tijdens het paardrijden niet hoeft te worden bewaard voor en na het sporten wel.
 6. De wijzigingen ingaan op 1 juli maar pas van kracht zijn als in de veiligheidsregio’s de noodverordeningen zijn aangepast. Dit betekent ook dat er verschillen per regio kunnen ontstaan.

 De hygiëneregels van het RIVM blijven voorlopig, ook na 1 juli, van kracht:  

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.

 

NOC*NSF werkt nog aan een aangepast protocol voor de totale sport. Dit protocol wordt vanmiddag gepubliceerd op de website van NOC*NSF. 

 

 

Categorie: coronacrisis

Ander Nieuws

 • Motie sport is essentieel aangenomen
  Motie sport is essentieel aangenomen
 • Corona update: Houd sport toegankelijk
  Corona update: Houd sport toegankelijk
 • Corona-update: persconferentie met een week uitgesteld
  Corona-update: persconferentie met een week uitgesteld