­ KNHS College Tour 23 maart: Welzijn, Training en Wetenschap - KNHS

KNHS College Tour 23 maart: Welzijn, Training en Wetenschap

Geplaatst op 24 januari 2020

Op maandag 23 maart staat de KNHS College Tour volledig in het teken van welzijn. Paarden, zo toont onderzoek aan, zijn fysiek en mentaal gezonder, presteren beter en zijn veiliger in de omgang, onafhankelijk van de gereden discipline, wanneer we een paard geven waar hij ALS PAARD behoefte aan heeft. Dat gegeven is niet alleen van belang voor de toptrainer en sportruiter, waar elke punt op het scorebord telt, ook een recreatiepaard voelt zich graag begrepen.

Hoe houdt je 24/7 rekening met soorteigen behoeften, - gedrag, - gevoelens en - cognitieve vermogens? De International Society for Equitation Science (ISES[1]) heeft met 10 richtlijnen[2], op basis van wetenschappelijk onderzoek, antwoord gegeven op de vraag hoe we, onder voorwaarden, ‘stress-arm’ kunnen trainen en/of recreatief genieten.

De ‘ISES 10’ geven rekenschap aan de nieuwe tijdsgeest. Wat zijn wel en wat zijn niet (meer) te verantwoorden trainingstechnieken? Een kritische maatschappij vraagt om ethische grenzen, een nieuwe norm. In samenwerking met ISES maakte WOW, Werken aan Optimaal paard Welzijn van de ISES richtlijnen een meer toegankelijke versie[3].

Het ISES - WOW project omvat onder andere een vertaalslag van wat gedragswetenschappers al zo’n 50 jaar kennen als ‘Leertheorie’. Iets leren, wat dan ook, bij mens én dier, gebeurt op basis van voorwaarden, wetmatigheden, patronen en mechanismen. Aan elke eerlijke methode of duurzame training ligt deze theorie ten grondslag. Leertheorie is van niemand en werkt voor iedereen op dezelfde manier, of je je daar al bewust van bent of (nog) niet. Met de ‘open source’ lesmaterialen van ISES-WOW kan een lesgever/trainer/docent deze kennis eenvoudiger doorgeven, op ieder niveau en voor elke discipline.

Wil je snappen hoe een paard denkt en gedrag aanleert? Is een werkwijze stressvol? Hoe reduceer of compenseer je stress? Waarom werkt iets niet of juist wel? En dan… al die nieuwe methodes, wat is daar precies nieuw aan? Met de leertheorie kan je zelfs eenvoudig jouw eigen methode ontwikkelen.

Tijdens deze KNHS College Tour krijg je een beknopt theoretisch overzicht en voorbeelden in de praktijk. Welzijn, training en wetenschap, een veelbelovende combinatie, een positief geluid, met het oog op de toekomst.

De theorie duurt circa 1 uur, aanvang praktijk 20.30 uur met meerdere combinaties van verschillende niveaus.

Sprekers: Barbara Koot, Machteld van Dierendonck, Anne Muller

Datum: 23 maart
Locatie: Nationaal Hippisch Centrum Ermelo (Foyer en Amaliahal)

Tijd: 19:00 - 22:00 uur
De prijs voor leden is €40,-
De prijs voor niet-leden is €50,- (Voor €25,75 ben je een heel jaar lid van de KNHS en kun je profiteren van heel veel voordeel. Klik hier voor meer info)
Theoriepunten voor instructeurs met een licentie: 50 theoriepunten op de basiskwalificatie.

 

Klik hier om je in te schrijven

 

[1] ISES werkt samen met de FEI en maakt deel uit van het bestuur van het Global Dressage Forum

[2] www.equitationscience.com

[3] www.paardwelzijn.nl

Categorie: KNHS College Tour, Welzijn, bijscholing, licentiepunten

Ander Nieuws

  • Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
    Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
  • KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
    KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
  • 18 september KNHS Instructeurscongres 2022
    18 september KNHS Instructeurscongres 2022