­ KNHS College Tour ‘Artrose bij paarden’ op 2 september - KNHS

KNHS College Tour ‘Artrose bij paarden’ op 2 september

Geplaatst op 27 augustus 2020

Op 2 september 2020 verzorgt Esmee Smiet, paardendierenarts en Europees Specialist Interne Geneeskunde van het paard, een KNHS College Tour over artrose bij paarden. Tijdens de College Tour krijg jij alle ins and outs en de nieuwste informatie over artose bij paarden te weten. Wat is de oorzaak, wat zijn de symptomen, hoe vaak komt artrose bij paarden voor, enzovoorts. Heel erg interessant om bij te zijn! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus geef je snel op als je er bij wilt zijn. Aanmelden kan tot 31 augustus.

Artrose is een chronisch probleem van het kraakbeen van het gewricht. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid. Artrose zien we vooral in de benen maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen in hals en rug. Dankzij een gewricht kunnen botdelen soepel bewegen ten opzichte van elkaar. Het bestaat uit kraakbeen, het kapsel, gewrichtsvloeistof en twee botdelen. Aan het uiteinde van deze botdelen zit het kraakbeen. Het kraakbeen is glad. Het is een beetje elastisch en geeft daardoor schokdemping tijdens belasting. Het smeermiddel, de gewrichtsvloeistof, werkt ook mee aan het soepel langs elkaar bewegen van de delen. Het probleem is dat kraakbeen heel slecht herstelt. Het is niet goed doorbloed en groeit heel langzaam. Het slijt als meer beschadiging optreedt dan dat het herstelt. Die slijtage begint met heel kleine beschadigingen die hand in hand gaan met ontsteking in het gewricht. Door de ontsteking wordt ook de gewrichtsvloeistof meer en wateriger. Dit is aan de buitenkant te zien als overvulling van het gewricht. Dit leidt weer tot minder soepel langs elkaar heen glijden van het kraakbeen, wat leidt tot meer beschadiging. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin het kraakbeen alsmaar dunner wordt en de ontsteking zichzelf onderhoudt. Het gewricht beweegt steeds minder soepel en raakt meer overvuld. Dat veroorzaakt pijn. Die uit zich in kreupelheid. Als de kraakbeenafbraak verder doorgaat, zijn soms zelfs onderliggende veranderingen van het bot mogelijk. Dit langdurige en chronische proces noemen we artrose. Dit en nog veel meer leer je tijdens de KNHS College Tour op 2 september.

Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol. Vanwege de coronamaatregelen en het waarborgen van 1,5 meter afstand, zijn er minder plaatsen beschikbaar dan voorheen. Heb jij je nog niet opgegeven? Dit kan nog tot 31 augustus. Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar, dus geef je nog gauw op:

Inschrijven via Mijn KNHS  

Datum: 2 september 2020
Locatie: NHC Ermelo, Foyer (ruimte boven FNRS)
Tijd: 19:00 uur – 21:00 uur
Prijs leden: € 30,-
Prijs niet-leden: € 40,-
Theoriepunten voor licentiehouders: 50 theoriepunten op de basiskwalificatie

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door onze partner in Paardenwelzijn Boehringer Ingelheim Animal Health.

Meer over de KNHS College Tour
Als je paardrijdt, dan ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd beter leren rijden, maar je kunt je zelf ook op andere vlakken ontwikkelen. Bijvoorbeeld via de 'KNHS College Tour'. Een KNHS College Tour is een cursus van één of meerdere dagen waarin je meer leert over een specifiek onderwerp. Voor sommige colleges kan je als instructeur of jurylid zelfs theoriepunten voor je licentie verdienen. Inschrijven voor een KNHS College Tour verloopt via Mijn KNHS. Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol.

De volgende KNHS College Tours staan reeds gepland:
23 september: KNHS College Tour Het paard en zijn gedrag met Annemarie van der Toorn
7 oktober: KNHS College Toor Springen met Albert Voorn

Er komen dit najaar nog meer KNHS College Tours, houd hiervoor onze website, nieuwsbrieven en social media in de gaten.

Meld je aan voor het Facebook Event van de KNHS College Tours om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws hierover. Kijk meer informatie en een overzicht van alle KNHS College Tours op www.knhs.nl/knhscollegetour

Ander Nieuws

  • Hessel Hoekstra: ‘Zowel Icoon als ik leren van ons verblijf in Herning’
    Hessel Hoekstra: ‘Zowel Icoon als ik leren van ons verblijf in Herning’
  • ‘Super begin’ voor NLO-WVM-TeamNL Para Dressuur in landenstrijd *UPDATE*
    ‘Super begin’ voor NLO-WVM-TeamNL Para Dressuur in landenstrijd *UPDATE*
  • Brons met gouden randje voor Frank Hosmar en Alphaville N.O.P.
    Brons met gouden randje voor Frank Hosmar en Alphaville N.O.P.