­ KNHS Instructeursopleiding: planning en opbouw in training van het paard - KNHS

KNHS Instructeursopleiding: planning en opbouw in training van het paard

Geplaatst op 30 januari 2020

Als je de opleiding Instructeur Basissport met goed gevolg hebt afgerond (meer hierover onderaan het artikel), ben je mogelijk toe aan de juiste vervolgstap en is de opleiding Instructeur Wedstrijdsport iets voor jou. We bieden je alvast een kleine greep uit het lesmateriaal, met een voorproefje over de algemene planning en opbouw van de training van het paard.

Trainen van het paard - Algemene planning en opbouw
Training verstoort het biologisch evenwicht van het lichaam. Essentieel bij een goede training is rust. Het lichaam heeft rust nodig om te herstellen van de zware arbeid. Wanneer er door een training bijvoorbeeld een tekort aan ‘brandstof’ ontstaat, krijgt het lichaam een gevoel van vermoeidheid dat herstelprocessen stimuleert. Wanneer het paard voldoende rust krijgt, zal het lichaam de gebruikte hoeveelheden weer aanvullen. Belangrijk hierbij is dat rust niet betekent dat het paard 24 uur per dag op stal moet staan. Het is voor paarden uitermate belangrijk dat ze na zware inspanning actieve rust krijgen. Het lichaam van een paard is gebouwd op gemiddeld 16 uur beweging per dag. In de humane trainingsleer wordt gewerkt volgens het principe van verstoren (trainen), aanpassen (herstellen) en (super)compensatie.

 

In bovenstaande afbeelding is dit uitgewerkt in een model.

Wanneer trainingen onvoldoende zwaar zijn, kan dit niet leiden tot een trainingseffect. Om iets met training te bereiken, om het paard atletischer te maken, is het van belang dat de fase van supercompensatie wordt bereikt. Supercompensatie houdt in dat het paardenlichaam zich niet alleen herstelt in de rustfase, maar dat het lichaam zelfs sterker wordt dan vóór de training. Hoe lang een rustperiode moet zijn is erg afhankelijk van de gekozen trainingsmethode, de mate van getraindheid, de mate van vermoeidheid en de herstelsnelheid. Het oog van de meester is dan ook een belangrijk aspect van een training, aangezien een paard moeilijk kan aangeven wat hij voelt. De trainer is dus erg afhankelijk van het gevoel dat een paard geeft. Daarbij komt het feit dat deze trainingswetten nog niet wetenschappelijk zijn bewezen bij paarden. Wanneer een training regelmatig te zwaar is en het paard onvoldoende kan herstellen, is er sprake van overbelasting en/of overtraining. Dit kan leiden tot langdurige blessures.

De supercompensatie, zoals beschreven in bovenstaande alinea, kan niet eindeloos doorgaan. In de humane sportwereld zien we duidelijk dat wanneer er zeer systematisch en serieus wordt getraind, het lichaam nauwelijks meer in staat is om op tijd te herstellen, laat staan zich aan te passen op hoger niveau. De prestatieverbetering kost in verhouding steeds meer tijd en energie. Dit verschijnsel van meer moeten investeren voor een relatief geringer resultaat wordt het principe van verminderde meeropbrengst genoemd. Daarnaast is duurzaamheid erg belangrijk voor de prestatie. Zo zal een prestatieverbetering waar lang voor is getraind, bij onderbreking van een training (door bijvoorbeeld een blessure) langzaam afnemen. Maar wanneer prestatieverbetering snel tot stand is gekomen, zal deze bij een onderbreking ook snel afnemen. Hieruit blijkt wel dat het prestatievermogen, wanneer dat eenmaal is bereikt, moet worden onderhouden anders zakt het lichaam weer terug naar het uitgangsniveau. Dit wordt ook wel ‘continue belasting’ genoemd.

Verder moeten trainingen specifiek zijn. Een goed gedoseerde training heeft altijd de bedoeling om heel gericht een bepaald systeem te prikkelen. Zo zijn er bijvoorbeeld drie soorten oefeningen te onderscheiden bij de training van een sportpaard:

 • Algemene oefeningen: het dressuurmatig rijden. Of een bewegingsvorm die gericht is op de ontwikkeling van het lichaam in zijn geheel, los van een bepaalde tak van sport.
 • Specifieke oefeningen: zijn gericht op het trainen van techniek, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht. Voor een springpaard is dit bijvoorbeeld het springen van zes in-uitjes. Voor een dressuurpaard is dit bijvoorbeeld het rijden van een schouderbinnenwaarts.
 • De laatste, de wedstrijdoefening, is de meest complexe oefening. Hierbij wordt het specifieke prestatievermogen van een tak van sport geoefend. Voor een springpaard zijn dit de oefenparcoursen.

Alle trainingsvormen zijn een onderdeel van het trainingsplan. Voor een goede planning en opbouw is het noodzakelijk dat er voldoende wisseling (systematisch) is van belasting en herstel. Daarnaast is het belangrijk dat de trainingen om het beoogde doel te bereiken van een bepaalde zwaarte zijn voor wat betreft omvang en intensiteit.

Een greep uit het lesmateriaal
Bovenstaande is een voorproefje van een van de onderwerpen die je in de opleiding Instructeur Wedstrijdsport Springen, Dressuur, Allround, Eventing en Mennen kunt verwachten. De reader ‘Eigen Vaardigheid wedstrijdsport springen’ geeft je de theoretische basis die je nodig hebt, om (nog) beter te leren rijden. Je vindt er de uitleg over alle achtergronden van houding en zit, rijtechniek springen en dressuur en het trainen van een paard. In de eerste fase van de opleiding gebruik je de reader om zelf beter te leren rijden en inzicht te krijgen in de verschillende oefeningen. In de tweede fase gebruik je de theorie om de oefeningen die je geeft, tijdens de eigen lessen te voorzien van een goede uitleg. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Door het bestuderen van de theorie word je zelf beter en leer je beter uit te leggen.

Toe aan de opleiding Instructeur Wedstrijdsport?
Heb je de opleiding Instructeur Basissport goed afgerond en minimaal een ‘7’ voor Trainen van paarden en voor het Geven van lessen gehaald, en wil je een stap verder om jezelf te specialiseren in één discipline in de paardensport. Dan is de opleiding Instructeur Wedstrijdsport iets voor jou. Dit voorjaar gaan de opleidingen Instructeur Wedstrijdsport Dressuur, Instructeur Wedstrijdsport Springen en Instructeur Wedstrijdsport Allround van start. Je kunt je hiervoor aanmelden via Mijn KNHS tot 1 maart.

Over de opleiding Instructeur Wedstrijdsport
In de opleiding leer je om wedstrijdsporters te begeleiden. Je verdiept je nog meer, naast de basisprincipes, in de verdere ontwikkeling van ruiter en paard om ze daarnaast op wedstrijden te kunnen begeleiden. Je traint zelf op het hoogste niveau van de breedtesport.

Als je de opleiding Instructeur Wedstrijdsport volgt, krijg je les van de beste mensen uit de praktijk. Tijdens de opleiding ligt de verdieping in het biomechanische inzicht in het functioneren van het paard en daarom maken we gebruik van de online training van Bastiaan de Recht. Voor het begeleiden van wedstrijdsporters is kennis en toepassing van mentale vaardigheden van groot belang en daar helpen de workshops én online training van Sanne Beijerman aan mee.

Training, trainingsleer, trainen met een hartslagmeter om het welzijn van het paard in de gaten te houden is essentieel in de opleiding. Cees van Beckhoven helpt de cursisten om de theoretische kennis te kunnen koppelen naar de praktijk.

Enthousiast geworden?
Je vindt op www.knhs.nl/instructeurs meer informatie over onze instructeurs opleidingen. Hier vind je alle informatie over de opleiding Instructeur Wedstrijdsport.
Je kunt je tot 1 maart aanmelden voor de opleidingen Wedstrijdsport Dressuur, Instructeur Wedstrijdsport Springen en Instructeur Wedstrijdsport Allround via Mijn KNHS. Heb je nog vragen over deze opleiding of KNHS-opleidingen in het algemeen? Stuur dan een e-mail naar academy@knhs.nl, we helpen je graag!

Categorie: KNHS Instructeursopleiding, hippische opleiding

Ander Nieuws

 • Data Indoorkampioenschappen 2023 bekend!
  Data Indoorkampioenschappen 2023 bekend!
 • Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
  Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
 • KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
  KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’