­ KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 1) - KNHS

KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 1)

Geplaatst op 17 april 2020

Welke rol spelen paarden en pony’s onder de huidige omstandigheden in je leven? We vroegen het aan onze leden, met het verzoek hun verhaal met ons te delen. De oproep leverde een bijzondere mix aan persoonlijke verhalen op, langere en kortere verhalen, bovenal met veel emoties, van droevig tot grappig en alles wat daar tussenin zit. In dit eerste deel vertelt verpleegkundige Gabrielle over paardrijden als eerste levensbehoefte, Albertine over het contrast bij haar dochters, Nikita over het noodgedwongen afscheid van haar pony en Maja over de lastige situatie van haar dochter met een beperking.

Eerste levensbehoefte
‘Ik werk als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Elke dag zijn wij bezig met de gevolgen van de huidige coronacrisis. Wij verplegen, troosten, nemen veelvuldig afscheid, hebben angst en buffelen door. In de huidige situatie geeft mijn werk mij een verantwoordelijkheid naar collega’s en cliënten toe, een verantwoordelijkheid die soms loodzwaar is.

Meer nog dan eten, drinken en slaap is het paardrijden in deze periode voor mij absoluut een eerste levensbehoefte. Niets kan mijn accu zo opladen, de balans weer terugbrengen en mijn hoofd zo leegmaken. Dressuurles, in het bos rijden of gewoon een beetje rondklungelen in de bak. Dat alles maakt dat ik steeds weer opnieuw mijn werk met liefde en enthousiasme op kan pakken. En daar waar ik altijd fanatiek en wedstrijdgericht reed, mis ik nu de wedstrijden totaal niet. Ik heb het gevoel dat ik, nu ik het presteren losgelaten heb, meer in harmonie en balans ben met mijn paarden dan ooit tevoren. Dat wat niet meer vanzelfsprekend is, wordt plots extra waardevol. 

Wij hebben onze twee paarden en twee pony’s aan huis staan. Allen worden normaal gesproken redelijk succesvol uitgebracht in de Z-dressuur, door mijzelf of door onze jongste dochter. Momenteel dus even niet. Mijn paarden hebben nu een veel belangrijkere functie. Ze houden mij gezond en happy, zodat ik dat andere, waar ik goed in ben, kan blijven doen: zorgen voor mensen die deze zorg momenteel zo heel hard nodig hebben. Op die manier zorgen onze paarden dus niet alleen voor mij maar indirect ook voor heel veel andere mensen.’ 

Gabrielle van der Sluis 
 

 

Lichtpuntje
‘Onze twee jongste dochters rijden paard. Daphne van 8 al bijna een jaar bij de manege en Floortje van 11 heeft haar eigen pony. En daar zit het verschil. Daphne mag nu dus niet rijden en haar zus Floortje wel. Wanneer je een eigen paard of pony hebt, kun je naar stal om hem te verzorgen en beweging te geven, maar vriendinnetjes meenemen mag niet meer. Ook mag je niet naar stal komen bij verkoudheidsverschijnselen. Omdat ze hoestte is Floortje daarom twee weken niet geweest. Niets bijzonders eigenlijk, maar we hebben het zekere voor het onzekere genomen.

Wat vond ze het héérlijk toen ze na die twee weken thuis zitten weer mocht rijden. Het straalde eraf! Vooral van het springen geniet ze enorm. Het gevoel van vrijheid...zeker wanneer je boven de hindernis je armen durft te spreiden. Het gevoel alsof je vliegt. Ja, het mag duidelijk zijn. Haar grote vriend is haar lichtpuntje in deze gekke tijd. Zo komen we er wel doorheen met zijn allen.’ 😉 

Albertine van Veldhuizen
 

 

Verloren door corona
‘Mijn verhaal gaat over hoe ik mijn lievelingspony eerst heb ontmoet en later heb verloren door het coronavirus. Het begon allemaal op 1 maart 2012. Mijn eerste les op de allerleukste pony, genaamd Deezie. Ze is een leuke Appaloosa en zo'n 1.55m hoog. Ze vindt alles leuk, van het spelen met kleine kindjes tot en met springen over hoge hindernissen. Deezie heeft me heel veel geleerd, van de basis tot het springen van 1 meter hoog.

Dit jaar kwam het coronavirus en werd alles anders. Ik dacht eerst nog aan lange wandelingen en lekker rijden met mijn pony. Maar toen kreeg ik het slechte nieuws op 26 maart. Deezie moest verkocht worden omdat de manege niet genoeg geld had voor de verzorging van alle andere paarden. Op 6 april kreeg ik te horen dat ze verkocht was aan een meisje. Ik kende haar al wel. Zij vertelde me dat ik haar nog mocht verzorgen, maar dat ik pas kon komen als alle sportverenigingen en horeca weer opengaan. 

Ik schrijf dit op de dag dat ik te horen heb gekregen dat Deezie op zaterdagochtend vroeg weggaat. Ik mag vrijdag voor de laatste keer een wandeling maken en haar natuurlijk nog een grote poetsbeurt geven. Ik gun haar alles en ze is mijn beste vriendin. Houden van, is ook laten gaan.’ 

Nikita Cornelissens 
 

 

Impact op mijn dochter
‘Ik heb een dochter met een lichte beperking, onder andere met ADHD en autisme. Voor haar zijn ritme en regelmaat heel belangrijk. Sinds ze is gaan paardrijden zijn haar tics enorm afgenomen en soms zelfs bijna weg. We hebben geen eigen paard, maar ze rijdt op een manege, waar ze zelfs een speciale les hebben gemaakt voor mensen met een lichte beperking. In die les rijden maximaal zes personen, ieder gewoon op zijn eigen niveau. Mijn dochter voelt in die les geen druk en kan ontspannen rijden. Sinds zij in die les rijdt, is haar zelfvertrouwen gegroeid. De manege heeft haar zelfs een kans gegeven om meer te groeien, want ze voert nu twee keer per week en dat gaat super. Mijn dochter heeft oog voor details. Zelfs de kleinste veranderingen vallen haar op bij paarden. Via haar MBO opleiding loopt ze ook stage op de manege. Ikzelf ben er vrijwilliger en maak er onder andere schoon. Zeker nu is schoonmaken heel belangrijk. 

De coronacrisis heeft op mijn dochter heel veel impact. Zij is haar ritme en regelmaat kwijt. Paardrijles is er niet en ik merkte meteen dat haar tics terugkwamen. Omdat ze medewerker is, mag zij gelukkig wel helpen met de paarden en ook nog rijden want de paarden moeten in beweging blijven. Ze krijgt geen les, maar rijdt met een andere medewerker samen. Ze poetst de paarden en helpt ook met wassen. 

Ik denk dat alle mensen met een beperking dubbel getroffen worden met alles en ik denk dat er ook meer aandacht aan deze doelgroep besteed mag worden, nu en ook buiten de coronatijd. Mijn dochter rijdt momenteel met een PGB en dat stopt dit jaar omdat ze 18 wordt. Hoe dan verder weten we nog niet. Voor nu bieden paarden haar rust en ontspanning. Ze nemen haar zoals ze is en hebben geen vooroordeel.’

Maja

Wil je ook je verhaal met ons delen? Mail dit dan, bij voorkeur met een foto, naar redactie@knhs.nl. Volgende week verschijnt deel twee van deze reeks.

 

Korte verhalen

Via Facebook kregen we ook een aantal kortere reacties en foto’s toegestuurd. Een selectie hiervan vind je hieronder:

'Wij hebben onze pony aan huis staan. Samen met nog twaalf pensionpaarden. Mijn dochter (10) is momenteel eerder klaar met school, of kan het zelf plannen. En we hoeven niet naar voetbal dus er is extra tijd om te rijden. Mijn dochter beseft wel dat ze geluk heeft dat haar hobby door kan gaan.

Op stal zijn er heel veel afspraken gemaakt met dank aan LTO en de KNHS, die iedere keer ons de regelgeving doorspelen. Iedereen komt zijn paard nog dagelijks verzorgen en je merkt dat de klanten dat erg fijn vinden. Er is genoeg ruimte om afstand te houden. Ze komen verspreid over de dag, er is genoeg ruimte om afstand te houden en er worden geen extra bezoekers meegenomen.'

Astrid van Hofslot

 

 

Schoolwerk gaat natuurlijk gewoon door in deze tijd, maar er gaat geen dag voorbij zonder haar lieveling Iggy. Dus dat wordt mooi gecombineerd 😂😂

Francis Melchers

 

Zelf werkend in een ziekenhuis, geniet ik van de momenten dat ik nog naar mijn paard kan. Met regels op stal lukt dat ook. Snel poetsen, zadelen en hup naar buiten. Maar het is ook een super kerel. Bijna 22 jaar en overal voor in. Vooral op buitenrit zijn we helemaal senang samen...genieten dus en opladen voor de volgende werkdag.

Willeke Wijbenga

 

Ander Nieuws

  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
    Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
  • Dressuur legende Parzival overleden
    Dressuur legende Parzival overleden