­ KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 4) - KNHS

KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 4)

Geplaatst op 22 mei 2020

Welke rol spelen paarden en pony’s onder de huidige omstandigheden in jouw leven? We vroegen het al eens eerder en dat leverde vele mooie verhalen op van onze leden. Gelukkig komen er meer en meer versoepelingen, maar ondanks dat blijft de vraag actueel. Dit keer vertelt Sien over het toegenomen plezier en de betere band met haar pony, Lonneke over het geluk dat ze niet in een isolement is terechtgekomen, Claire over hoe waardevol de pony voor haar dochter is en maakt springamazone Nina van de nood een deugd.

 

9 weken paardenplezier

'Ik las de oproep naar verhalen over de rol van paarden in de huidige omstandigheden in het leven van de leden. Wat een leuk initiatief, ik wil graag ons verhaal delen! 

Ik zit nu in mijn negende thuiswerkweek. Het is rare tijd. Als ik terugkijk op de afgelopen negen weken is er één ding (van ongeveer 450 kilo) waar ik elke dag van heb mogen genieten. Ik ben daar eigenlijk heel erg dankbaar voor en haal daar precies het portie positiviteit uit dat ik nodig heb om de rest van de dag weer thuis te zitten. 

Voor de intelligente lockdown was ik continu aan het rennen. De rust vind ik bij mijn lieve Gold. Deze pony-uit-de-bosjes (New Forest pony) kwam vijf jaar geleden op mijn pad. Na wat omwegen heb ik hem twee jaar geleden gekocht, zodat hij nooit meer weg hoeft. Ik ben nog nooit zo gek geweest op een dier. De onvoorwaardelijke liefde die hij elke dag weer geeft, is onbetaalbaar. Toch had ik tijd te kort en vond ik voor drie dagen in de week een perfect ander vriendinnetje voor hem als bijrijder. Ook wilde ik graag wedstrijden rijden, maar de trailer is een no-go. Dus dat moest eerst nog worden opgelost. 

In maart ging de intelligente lockdown van start. De periode van thuiswerken was begonnen. Onze stal ging deels op slot, wat betekende dat alleen de eigenaren van de paarden nog op het erf mochten komen. Ik had Gold weer full-time, maar ook genoeg tijd! Mijn instructrice staat met haar paard op onze stal, dus ik ben elke week gaan lessen. De motivatie kwam terug, we begrepen elkaar nog meer en gingen in een stijgende lijn. Ik genoot elk moment van hem, zo dankbaar dat dit nog mocht.

Op 1 april kwamen de eerste berichten dat de KNHS iets aan het ontwikkelen was zodat je thuis wedstrijden kon gaan rijden. Wat zou dat een uitkomst zijn. Vorig jaar heb ik mij drie keer aangemeld voor een wedstrijd, maar ik ben nooit aangekomen omdat hij de trailer niet opging, terwijl we er meer dan klaar voor waren om te shinen in de ring. Nu zouden we vanuit thuis kunnen rijden. Zodra het online ging, heb ik ons meteen opgegeven. Ik heb tijdens onze eerste proef denk ik 3 minuten geen adem gehaald. Ik was super zenuwachtig. We werden beloond met 190,5 punten met fijn commentaar. Ondertussen stond de tweede ook op de planning. Met 203 punten staan we nu met twee proeven op 3 winstpunten. Ik ben echt super trots op hem!! 

Naast het harde trainen gaan we op een mooie doordeweekse ook lekker het bos of duin in, dan is het niet zo druk. Voorheen was hij wel angstig buiten en ging hij nooit voorop. Doordat onze band de afgelopen tijd is gegroeid en we elkaar weer beter hebben leren kennen dan we al deden, loopt hij super stoer voorop en zet geen pas verkeerd!

Ik kijk de afgelopen negen weken, wat betreft op paardengebied, met een glimlach terug. We hebben samen ons plezier weer teruggevonden, sprongen gemaakt in het elkaar begrijpen wat wordt beloond met prachtige punten. Elke dag geniet ik weer van hem. Ik ben daar echt heel erg dankbaar voor. Ik werk waarschijnlijk tot september thuis en gelukkig heb ik Gold!' 

Sien Vlug

 

‘Beste hobby die je kan hebben’

'Ik ben 30 jaar en naast het (para)rijden met mijn grote KWPN-merrie Rozita, doe ik ook aan mennen en run een kleinschalige hobby ponyverhuur met mijn kleine pony Spikkel. Omdat ik ben afgekeurd door een collageenaandoening heb ik alleen de paarden en verder geen ander werk. Dit is dus mijn volledige dagelijkse bezigheid. Ik heb erg veel geluk gehad dat ik in deze coronacrisis nog naar mijn paarden toe kon blijven gaan (en ook moest vanwege de verzorging). Anders was ik volledig thuis komen te zitten in een totaal isolement. Mijn ouders werken allebei in de zorg, dus ook die zie ik momenteel niet. Zelf behoor ik door mijn aandoening tot de risicogroep, maar toch zou ik de paarden moeilijk één dag kunnen missen, laat staan langer... 

Wel vind ik het lastig dat alle activiteiten stil zijn komen te liggen. Niet alleen de verhuur en de menwedstrijden met mijn pony, maar ook met mijn paard. Met haar doe ik naast wedstrijden rijden namelijk momenteel ook de Aspirant Instructeur Opleiding. Gelukkig heeft de KNHS online theorie verstrekt, waardoor ik toch nog kan blijven studeren en ook thuis in ieder geval iets te doen blijf houden. 

Maar niets kan uiteraard vervanging bieden aan het op stal komen, de hinnik die jou al tegemoet komt, en het daadwerkelijke contact met jouw allerbeste maatje! Ook al zit ik er even doorheen, ik prijs mezelf toch gelukkig als ik weer eens mag lesgeven, of met een van beiden een bosrit maak. Ik heb immers de beste hobby die je kan hebben, ook in deze tijd!'

Lonneke van der Zijde 

 

‘Waardevol in mijn dochters leven’

'Voor mijn dochter is onze pony enorm belangrijk. Ze heeft twee jaar thuis gezeten wegens het ontbreken van passend onderwijs. Voor de coronacrisis ging ze pas drie weken weer naar school. Toen kwam zij wederom thuis te zitten. Gelukkig is er Diva, zo heet haar pony. Zij betekent ontspanning, een zinvolle dagbesteding, maar ook therapie. Diva heeft geen oordeel. Je kan alles bij haar kwijt. Ze spiegelt. En is daarom waardevol in mijn dochters leven. Eigenlijk betekent het alles voor mijn dochter, om juist in deze moeilijke tijden nog naar haar toe te mogen en het onvoorwaardelijke te mogen ontvangen.'

Claire Krill

 

Het roer om

'Ik rijd nu al bijna twee jaar voor een hobbymatige springfokker. Normaal gesproken gaan wij minimaal twee keer per maand naar springles op een andere locatie en meerdere keren per maand op concours. Door de coronacrisis viel dit alles weg. Les en concours waren niet meer mogelijk. Wij hebben toen op stal besloten het roer tijdelijk om te gooien. Wij zijn ons gaan focussen op de dressuur! Want ook bij de meeste springpaarden en ruiters kan het vaak geen kwaad om ook daar de focus eens op te leggen. Eén keer per week krijgt een aantal van ons dressuurles op stal (privéles) en ook de eerste online proeven zijn al gereden. En ook al missen wij tot heden het springen, we vinden het ook erg leuk om ons verder te ontwikkelen en de focus met onze paarden eens ergens anders op te richten.'  

Nina van Wensveen 

 

Wil je ook je verhaal met ons delen? Mail dit dan, bij voorkeur met een foto, naar redactie@knhs.nl. Eerder verschenen deel een, twee en drie in deze reeks.

 

Ander Nieuws

  • Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
    Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
  • Kom je werken bij de KNHS?
    Kom je werken bij de KNHS?
  • Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag
    Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag