­ KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 5) - KNHS

KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 5)

Geplaatst op 01 juni 2020

Welke rol spelen paarden en pony’s onder de huidige omstandigheden in jouw leven? We vroegen het al eens eerder en dat leverde vele mooie verhalen op van onze leden. Gelukkig komen er meer en meer versoepelingen, maar ondanks dat blijft de vraag actueel. Dit keer vertellen Shannon en Sydney hoe een tijdelijk ‘project’ uitgroeide tot een pony van onschatbare waarde, werd voor Sylvana een droom werkelijkheid en realiseerden de ouders van Lois een heus crossterrein, waar zij en haar vriendinnen dankbaar gebruik van maken.

 

Een nieuw gezinslid

‘Graag willen wij het volgende ledenverhaal delen over de rol van onze pony in coronatijd. Een jaar geleden hebben wij als ‘project’ een D-pony aangeschaft. Na het overlijden van onze zelf gefokte familiepony van 23 jaar oud, ontdekten we dat de prijzen van pony’s en paarden enorm hoog waren.
Samen met mijn broer hebben we toen voor onze dochter een jonge D-pony, genaamd Basje, aangeschaft. Onze 13-jarige dochter kreeg de kans met een startbedrag te investeren in deze onervaren pony. Het plan was de pony in april 2020 te verkopen en van dat bedrag zou ze weer toe kunnen werken naar een volgende stap. Het ‘project’ werd echter al snel een gezinslid en Basje werd omgedoopt tot sportpony met de naam Basically Perfect. De investering in Bas kwam uit het gehele gezin. Mijn man werkte aan gehoorzaamheid en samen met mijn dochter werkten wij aan veiligheid, vertrouwen en een goede rijtechnische basis. 

‘Alhoewel we in februari goed wisten waar wij naar toe werkten, heeft corona onze koers gewijzigd. Vanaf maart lag alles ineens stil. Ons leven vol paardenplannen veranderde volkomen. Alle plannen waar wij naar toe hadden gewerkt, vielen stukje bij beetje uit. De concoursplannen, het leuke instructiekamp, de buitenritjes… De weekenden zagen er nu ineens volledig anders uit. Voor ons als gezin was het een structuurloos geheel. Geen hockey en paardrijwedstrijden, geen samenkomst met vrienden en familie, en zelfs mijn werk zag er geheel anders uit. Onze achtbaan kwam tot stilstand. Het was onze pony die opeens richting en invulling gaf aan onze dag. Hij werd het uitstapje waar wij naar uit keken. Terwijl de hele buurt thuisbleef, zagen zij ons dagelijks in onze auto stappen.

‘Voor mijn dochter is het moment naar de paarden nog steeds het enige uitje. Ondanks dat ik naar mijn werk mag, mag zij pas beperkt naar school per 1 juni. Met vrienden durft ze minder het contact op te zoeken, omdat ze weet dat 1,5 meter een lastige regel is om je aan te houden. Dat is voor ons heel belangrijk omdat mijn man een risicopatiënt is. Met onze pony daarentegen kan ze het fysieke wat ze zo mist wel aangaan. Het is ook zo’n knuffel! Wij hebben besloten om nog even te genieten op deze manier. Dus doen wij vanaf dag 1 met alle online evenementen mee, verzinnen we schriktrainingen en rijdt mijn dochter veel meer lessen dan ze ooit heeft gedaan. Wij houden hoop dat er nog leuke avonturen op ons pad komen voordat wij hem los moeten laten. Wij zouden op dit moment niet zonder hem kunnen!’ 

Shannon Jansen en Sydney van den Bout

  

Een klik van onschatbare waarde

‘Ik vind het super leuk om te laten weten hoe mijn paard en ik het doen tijdens deze coronatijd. Voordat alles begon met de corona reed ik VB’s Charismata bij Van Bruggen Stables, in de weet dat zij te koop stond. Charismata en ik kennen elkaar al langer omdat ik vijf jaar geleden bij hen stage liep. In die tijd was ze een absolute draak te noemen. We konden absoluut niet samen! Toen ik Charismata mocht rijden, had ik wel twijfel of het een goede match zou zijn, maar na wat maanden met elkaar gewerkt te hebben, was die klik opeens daar. Een klik van onschatbare waarde! De coronatijd brak aan en gelukkig mocht ik Charismata blijven verzorgen. Ik was daar ontzettend blij mee. Gelukkig kan ik mijn sport nog beoefenen, was het enige dat ik dacht. 

‘Op een ochtend was ik Charismata aan het rijden en toen kwam uiteindelijk de vraag of ik Charismata wilde kopen. Ik zei volmondig JA! Ja, want dit paard is tenslotte waar ik altijd van gedroomd heb. Dit paard brengt het beste in mij naar boven, elke dag. Ze is absoluut geen makkelijke, maar gelukkig zijn wij dat allebei niet! Ik vind het moeilijk om een dag weg te blijven bij haar omdat ze zo blij is als ik de stal weer in kom lopen. We trainen nu superhard met onze instructrice Iris van Bruggen. Zij stoomt ons helemaal klaar voor de wedstrijden die hopelijk weer in september plaats gaan vinden!’ 

Sylvana Vonk

  

Lekker crossen

‘Toen ik tijdens de coronatijd niet meer naar de vereniging kon, heb ik met mijn vader en moeder een crossterrein gemaakt op een leegstaand stuk land, met allemaal dingen die we in de schuur hadden of in de tuin. Tonnen, pallets, takken, boomstammen, autobanden van mijn opa’s garage, noem maar op. Mijn papa heeft een galop- en crossbaan in het zand gesleept en ook een dressuurbak en longeercirkel, zodat ik geen kalkoenen hoef in te draaien, en mijn mama heeft alle hindernissen zelf gemaakt. En ik? Ik ging ze meteen testen met mijn pony Mabel!!

‘Nu we weer iets meer mogen komt mijn oma weer. Ze logeert elke week een paar dagen bij ons. Ze woont sinds twee jaar in Friesland, maar geeft hier bij ons paardrijlessen. Ik krijg elke week dressuurles van haar bij ons thuis, naast de clublessen en de springlessen bij het Spring Eventing Plan. Nu het crossterrein er ligt, vroegen veel mensen of ze eens een rondje mochten rijden. Met oma hebben we wat crosslessen ingepland en ik kan daardoor lekker crossen samen met vriendinnen die naar de les komen!

‘Bij ons in het noorden van Noord-Holland is er behalve het bos geen crosstrainingsterrein opengesteld voor iedereen. Daarom vonden we het leuk om iedereen, die het eens wil proberen, lekker laagdrempelig kennis te laten maken met crosstraining inclusief goede instructie van Sylvana Scheeve. Ik heb online lessen van Nick Ros gevolgd en ook dat was erg leerzaam. Ik verveel me dus zeker niet, maar ik mis wel de uitdaging van de wedstrijden. Het rijden van online wedstrijden voegt voor ons niet zoveel toe, dus we hopen nu dat het wedstrijdrijden snel weer in het echt kan!’

Lois Krijnsen

 

Wil je ook je verhaal met ons delen? Mail dit dan, bij voorkeur met een foto, naar redactie@knhs.nl. Wil je de andere delen lezen, kijk dan hier.

 

Ander Nieuws

  • Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
    Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend