­ KNHS-vereniging De Hoge Devel uitgelicht - KNHS

KNHS-vereniging De Hoge Devel uitgelicht

Geplaatst op 28 januari 2020

Deze maand staat de Regio Zuid-Holland centraal. Nadat we vorige week de grootste KNHS-regio van ons land uitgebreid introduceerden, richten we dit keer de aandacht op een van de vele mooie KNHS-verenigingen die Zuid-Holland rijk is, te weten rijvereniging en manege De Hoge Devel. Deze bijzondere vereniging bestaat sinds 1966 en is gevestigd in Zwijndrecht, onder de rook van Rotterdam. Het is één van 15 vijfsterren FNRS-accommodaties in de regio met een flink ledenbestand van zo’n 500 leden, variërend van enthousiaste recreatieruiters tot fanatieke wedstrijdruiters.

De Hoge Devel is primair een vereniging. Iedereen die wil rijden moet dus eerst lid van de vereniging worden. Het bestuur is het hoogste orgaan en eindverantwoordelijk voor het bedrijf. Het jongste lid is 6 jaar oud en tot aan zijn overlijden afgelopen december was medeoprichter de heer Hoogvliet met 92 jaar het oudste lid van de vereniging.

Jolanda Huigen is sinds acht jaar bedrijfsleider bij de Hoge Devel. Zij is graag bereid meer te vertellen over de vereniging, manege en pensionstal. Zodra we de manege binnen komen passeren we haar kantoor. “Hier zie ik iedereen langskomen en kan ik, als dat nodig is, mensen welkom heten, van informatie voorzien en de weg wijzen,” aldus Jolanda. “Terwijl ik zo in de gaten houd of alles goed gaat, vervul ik meteen wat administratieve taken zoals de boekhouding, les- en ledenadministratie en faciliteer dat medewerkers, instructeurs vrijwilligers, etc. hun werk kunnen doen. Het stalpersoneel zorgt dat op stal alles goed verloopt.


Buitenaanzicht van de stallen op De Hoge Devel.

Paardenpensioenfonds
“Elke dag als ik het terrein op kom denk ik: ‘Het staat er toch mooi bij…’, vervolgt Jolanda. “Dan ben ik trots op onze accommodatie, die er nu 15 jaar staat. Het is soms hard werken om alles netjes te houden, maar ik denk dat we het goed voor elkaar hebben. Het is in deze tijd toch best bijzonder dat een vereniging eigenaar is van zo’n vijfsterrenbedrijf. Ik ervaar vooral de voordelen hiervan. Je merkt dat we binnen de vereniging op een heel andere manier met elkaar omgaan dan op een ‘gewone’ manege. We hebben hier een heel betrokken bestuur, waar ik fijn mee samenwerk. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers. Die helpen op alle mogelijke manieren. Zo lopen ze naast beginnende ruiters, verzorgen ze de bar en zijn er tal van commissies. Een mooi voorbeeld is de onderhoudscommissie. Die mensen zijn hier elke zaterdag en pakken dan allerlei klussen aan. In de loop van de week schrijf ik in mijn groene onderhoudsboekje wat er gerepareerd, vervangen of aangelegd moet worden. Ik bespreek dat op zaterdagochtend met de commissie en dan gaan zij aan de slag. Twee keer per jaar organiseren we een algehele klusdag. Dan gaan we met een groot deel van de leden aan de slag en maken daar ook meteen een gezellige dag van!”

Een heel ander voorbeeld van de betrokkenheid van de leden is het paardenpensioenfonds. Donateurs maken het mogelijk dat de manegepaarden en pony’s, indien hun gezondheid dat toelaat, nog een aantal jaren van hun oude dag kunnen genieten.


Bedrijfsleider Jolanda Huigen: “Ik zeg altijd tegen personeel en vrijwilligers: Elk paard moet je verzorgen alsof het jouw eigen paard is!”

Vertroetelen
Iedereen binnen de vereniging voelt zich betrokken en verantwoordelijk. “Natuurlijk lijkt het zo af en toe of wij als personeel vijfhonderd bazen hebben, maar daar kunnen we wel mee omgaan. Het zijn doorgaans vooral heel aardige bazen!” zegt Jolanda met een knipoog.

“Net als op andere maneges besteden we steeds meer aandacht aan paardenwelzijn. We hebben hier niet lang geleden een gewichtslimiet ingevoerd. Met name voor beginnende ruiters. Die mogen niet meer dan 90 kg wegen. Zo willen we de ruggen van de manegepaarden ontzien. Via Staatsbosbeheer hebben we een stukje weiland achter de manege gekregen. Daar kunnen onze manegepaarden af en toe even bijkomen of geblesseerde paarden herstellen. Ik zeg altijd tegen personeel en vrijwilligers: ‘Elk paard, manege- of pensionpaard, moet je verzorgen alsof het jouw eigen paard is!’ Onze manegepaarden en -pony’s werken heel hard, die koesteren en vertroetelen we als het maar even kan.”
 

Kenmerken De Hoge Devel
Op het complex vind je een rijhal van 20 bij 60 meter en een rijhal van 20 bij 40 meter beiden met Agterberg bodem; een springtuin van 1200 m2 en een buitenbak van 20 bij 40 meter, beiden met Grecon All-Weather bodem; een overdekte stapmolen; twee gedraineerde paddocks; een longeerkraal; ruime, frisse buitenstallen voor de 40 manege paarden en -pony’s en 65 pensionpaarden. 8 vaste medewerkers en enkele freelance instructeurs zorgen dat alle paarden en pony’s er goed verzorgd bij staan, de banen en het terrein onderhouden zijn en dat alle leden in hun discipline en op hun niveau les krijgen. Er zijn maandelijks zowel KNHS als FNRS wedstrijden, twee keer per jaar springwedstrijden, er wordt carrousel gereden en tal van activiteiten georganiseerd. Alle lessen zitten vol en er is een wachtlijst voor de pensionboxen.

Het moge duidelijk zijn. Op De Hoge Devel komt elke paardensporter goed aan z’n trekken. Er is een groot aanbod lessen en activiteiten en een goed verzorgde accommodatie. En er is een grote saamhorigheid die de manege in deze tijd heel bijzonder maakt.

Lees hier het verhaal over de KNHS-regio Zuid-Holland dat eerder op onze website verscheen.

Categorie: Vereniging, De Hoge Devel, Regio, Regio Zuid-Holland, accommodaties

Ander Nieuws

  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022
    Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022
  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders