­ Koos de Ronde: ‘Liever mennen dan schilderen’ - KNHS

Koos de Ronde: ‘Liever mennen dan schilderen’

Geplaatst op 25 juni 2020 in Mennen & para en KNHS

Door de coronacrisis is het ritme van menners, ruiters en coaches van TeamNL totaal veranderd. De komende periode vertellen verschillende van deze toppers hoe zij deze periode beleven met hun paarden. Dit keer Koos de Ronde die eigenlijk dit weekend zijn Nederlands titel bij de vierspannen had zullen verdedigen.

Koos de Ronde runt samen met zijn echtgenote Marie en hun drie kinderen Stal de Ronde, een grote trainings/ pensionstal in het Zuid-Hollandse Zwartewaal waar 125 paarden onderdak vinden. Twee grote binnenhallen en twee grote buitenbanen zorgen ervoor dat ruiters en menners voldoende ruimte hebben om te trainen.
Dit weekend stond voor de vierspanmenners oorspronkelijk het NK in Beekbergen op het programma. Koos de Ronde zou daar van start gaan als titelverdediger. Helaas werd alles anders, maar voor de familie De Ronde bleef er nog genoeg over om te doen.

Natuurlijk de belangrijkste vraag, zijn jullie allemaal gezond?
"Ja gelukkig zijn we thuis en onze naasten allemaal gezond."

Hoe ziet jullie bedrijf er uit?
“We hebben rond de 125 paarden staan, waarvan de meeste in pension staan. Daarnaast natuurlijk onze eigen menpaarden en we hebben wat paarden in training staan. We fokken ook op kleine schaal wat veulens. Rond de vijf springsport gerichte veulens per jaar, maar die worden in principe ook al jong verkocht. Ik vind die fokkerij wel leuk, maar het is vooral mijn vader die zich daarmee bezig houdt. We hebben het bedrijf van hem overgenomen, maar hij werkt nog volop mee. We hebben in het verleden ook wel voor ons zelf gefokt, maar daar zijn we mee gestopt. Voor de mensport was dat te lastig, of de kleur sloot niet aan of het formaat niet of ze hadden toch niet het talent dat wij zoeken.”

Hoe zijn jullie de coronaperiode tot nu doorgekomen?
“We hebben eigenlijk gewoon doorgetraind. In het begin was ook nog niet duidelijk hoe lang het ging uren en toen hoopten we toch dat evenementen als Aken en Windsor gewoon door konden gaan. Nu er weer wat lijkt te beginnen wil je de paarden klaar hebben staan. Doordat er veel niet door ging, hebben we wel tijd gehad voor zaken waar je vaak in het seizoen niet aan toe komt. Zo hebben we duidelijk meer tijd kunnen besteden aan de jonge paarden en veel klussen gedaan. Ik hoop vooral dat we snel weer van start kunnen. Ik heb veel geklust, maar rijd liever met het vierspan dan dat ik een deur sta te schilderen. Ik mis het echt, mennen doe ik ook voor mijn lol, het is mijn hobby.”

Wat betekent de coronacrisis voor jullie bedrijf?
“De pensionstal gaat gewoon door, maar er valt ook veel uit. In ieder geval lopen we prijzengeld mis. Ik had vorig jaar een heel goed jaar, en mijn span is nu ook super in vorm. Hopelijk gaan er komend indoorseizoen wel wat wereldbekers door, zoals het nu is lijkt dat er wel op. Verder ga ik regel matig naar Amerika om te trainen en zouden er deze zomer ook verschillende Amerikanen overkomen, dat gaat nu allemaal niet.
Ons bedrijf moesten we natuurlijk sluiten voor het publiek, pensionklanten mochten alleen hun paard komen doen en weer weg. Normaal hebben we ook één keer per maand een dressuur-, spring- en menevenement. Tot nu toe hebben we al 20 activiteiten moeten schrappen”

Hoe kijk je naar de nabije toekomst?
“Ik geloof er zelf niet zo in dat er een tweede coronagolf komt en heb er wel vertrouwen in dat alles weer op gang komt. Maar je kunt niet zeggen hoe de wereld er over vijf maanden uitziet. Hopelijk blijft het goed gaan, we hebben natuurlijk niet al die paarden staan om thuis te zitten. Ik hoop op nog wat mooie wedstrijden in september en oktober.”

In welke mate is jullie familie betrokken bij het bedrijf?
“Mijn vader weet precies hoe alles loopt hier en woont ook op het terrein, hij is volop betrokken bij het bedrijf. Onze kinderen studeren of zitten nog op school, maar hebben de afgelopen periode ook volop meegewerkt. Oudste dochter Anne studeert en is vrij fanatiek aan het mennen met een tweespan. Zoon Pieter -ook student- vindt het indoorwerk wel heel mooi en zit graag op de tractor, maar hij heeft minder met de dressuur. Julia zit in 4-vwo, zij heeft minder ambitie om zelf ook te starten, maar vindt het weer heel leuk om in de kantine te staan. Iedereen is betrokken heeft zo zijn eigen taak.”

Heb je nog een tip voor andere menners in deze ‘corona’ tijd?
“Je moet sowieso zorgen dat je paarden in training blijven. Het is niet goed als ze er heel lang uit zijn. Als er in september weer meer mag of wedstrijden zijn, dan moeten de paarden minimaal twee maanden van te voren weer in training zijn.”

©KNHS 2020, overname is niet toegestaan

Bekijk hier de reportage die NOS Sport vorig jaar heeft gemaakt op het Nederlands kampioenschap.

Foto Marie de Ronde

Ander Nieuws

  • Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
    Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
  • Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 11 tot en met 17 juli 2022
  • Programma Hippiade 2022 is bekend!
    Programma Hippiade 2022 is bekend!