­ KWPN-bestuurslid Minne Hovenga overleden - KNHS

KWPN-bestuurslid Minne Hovenga overleden

Geplaatst op 01 mei 2020

Ons bereikte het intens droevige bericht van het overlijden van KWPN bestuurslid Minne Hovenga (63). Minne Hovenga trad in 2018 toe tot het Algemeen Bestuur van het KWPN. Hij was de ideale kandidaat: een aimabel persoon die zich goed kon verplaatsen in de positie en de mening van de leden en een grote historische kennis had van het KWPN. Hij had een brede kennis en een groot netwerk binnen de paardenbranche en heeft in dat kader diverse (bestuurs-)functies bekleed.

Tot 2016 was Minne directielid en uitgever bij Eisma, onder meer bekend van Horses.nl, De Paardenkrant, Bit en Dressuur. Van 1995 t/m 2004 vervulde hij de functie van voorzitter van de Bond van KWPN Hengstenhouders. Voorafgaand aan zijn rol binnen het Algemeen Bestuur was hij voorzitter van KWPN-regio Friesland en voorzitter van de selectiecommissie van de Starsale Veulenveiling. Minne vervulde vanuit het KWPN-bestuur tevens de functie van voorzitter van de Fokkerijraad Rijpaard en daar lag één van zijn belangrijkste ambities binnen het KWPN: “Samen met de Fokkerijraadsleden – en dus de leden – de route uitzetten die we als KWPN de komende 10 tot 15 jaar moeten gaan bewandelen om nationaal, maar vooral ook internationaal, succesvol te zijn.”

Samen met zijn partner dierenarts Esther de Melker runde hij in het Friese Jelsum een fokkerijstal, ‘Seldsum Stables’, waar niet alleen de sport, maar vooral ook moderne voortplantingstechnieken als embryotransplantaties en OPU’s aan de orde van de dag zijn. Daarnaast tellen de Seldsum-bedrijven vier verschillende takken, onder meer Stro en Fourage. De eigen fokkerij speelde ook altijd een grote rol, zo staan op het bedrijf van Minne en Esther ongeveer 15 eigen fokmerries. Minne startte zijn fokkerij in 1976 met een merrieveulen uit de Oldenburgse Condria-lijn van Paul Wendeln. Als tweejarige werd ze reservekampioene op de UTV en als driejarige vierde. Maar het meeste succes boekte hij met de Nimmerdor-merrie Ibalia-W. Zij bracht diverse goede springpaarden als ook de kampioene vrijspringen van 2008 Abalia SMH elite preferent sport-springen en sport-dressuur (v.Chin Chin). Haar Cardento-dochter Bybalia SMH sprong met de Amerikaanse ruiter Jeffrey Fields 1.50m en is tevens de moeder van de door Minne en Esther gefokte en goedgekeurde KWPN-hengst Impala SMH.

In oktober 2019 werd bij Minne een hersentumor geconstateerd waarvoor Minne een intensief behandeltraject is ingegaan. Diezelfde maand trad hij in het huwelijk met zijn partner Esther, met wie hij eerder al drie kinderen kreeg: Arwin Frits,  Anne-Hilde en Minne-Jan. Minne had tevens twee kinderen uit zijn eerste huwelijk; zoon Jort Gabe en dochter Marrit, die Minne al een kleinzoon schonk.

KWPN-voorzitter Andries van Daalen: ”Het proces van ziek worden naar het overlijden is maar heel kort geweest. Eind december was het voor Minne dankzij de wensambulance mogelijk om de hengstencompetitie in Zuidbroek bij te wonen, in januari bezocht hij de Friesian Proms. Ik ging met en namens het KWPN-bestuur regelmatig bij hem langs, maar het contact ging steeds moeizamer. Gingen we in het begin nog de stal in om paarden te kijken, met het verstrijken van de tijd verslechterde zijn gezondheid dermate waardoor gesprekken voor hem moeilijk werden. De KWPN Stallion Show kon hij – wederom dankzij de wensambulance – op donderdag nog bezoeken. Vele collega’s en vrienden uit de paardenwereld hebben hem hier nog wat kunnen zeggen.”

“Minne was een ontzettend sterke man die zich gesteund zag door familie, vrienden en zijn vrouw Esther. Ik heb ongelooflijk veel respect voor Esther, die naast de zorg voor Minne ook het bedrijf draaiende wist te houden en daarnaast de zorg had voor hun meervoudig gehandicapte zoon Minne-Jan, die onlangs nog in het ziekenhuis opgenomen moest worden. Esther stond 24 uur per dag voor Minne klaar met haar liefdevolle zorg.”

Minne is op donderdagavond 30 april in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen ingeslapen.

De KNHS wenst de familie en nabestaanden van Minne heel veel sterkte met het verlies.

Bron bericht KWPN Foto Sandra Karman

 

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • IJsbrand Chardon wint bij seizoenstart in Exloo
    IJsbrand Chardon wint bij seizoenstart in Exloo
  • Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
    Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek