­ Leren Paardrijden: Oog voor de sprong ontwikkelen - KNHS

Leren Paardrijden: Oog voor de sprong ontwikkelen

Geplaatst op 15 maart 2021 in Springen

Elke week geven je tips om beter te leren paardrijden. Vandaag staat het ontwikkelen van oog voor de sprong bij het springen centraal. Oog voor de sprong is één van de belangrijkste capaciteiten van een springruiter. Tijdens het rijden van een parcours moet je leren inschatten of je de galop van je paard soms moet verkorten of verruimen. Klinkt logisch, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Oog voor de sprong is de kunst om het paard bij alle hindernissen op de meest gunstige afzetplaats te brengen. Oog voor de sprong is een van de belangrijkste capaciteiten van een springruiter. Zolang jijzelf nog geen ‘oog voor de sprong’ hebt, kun je dit het beste leren op een ervaren paard. Een ervaren paard maakt zelf vaak de afstand passend in een parcours of lijntje. Hij laat zich veel minder snel storen in zijn ritme en zijn balans dan een jong of onervaren paard.

Als je balans en ritme hebt, zelf stilzit en je paard niet stoort zal hij vaak zelf de afstand zoeken en passend maken door zijn galopsprong te verruimen of te verkorten. Vaak wil je als ruiter te snel ingrijpen en zoek je soms te vroeg een afstand. Op bijvoorbeeld vijf of zes galopsprongen voor de hindernis al. Dat is echt niet nodig, het kan zelfs averechts werken als je steeds wilt corrigeren. Je paard wordt onzeker en gaat hierdoor niet beter springen.

Het belangrijkste is dat je je blijft concentreren op balans en ritme, en dat je het geduld hebt om te blijven wachten en stil te zitten. Naarmate jullie verder gevorderd raken, je paard beter aan het been is en hij zich makkelijker laat sluiten en naar voren rijden, zal het eenvoudiger worden om de afstanden goed passend te rijden. Het is wel lastiger om een mooie afstand te rijden met een paard met een grote galopsprong dan met een paard met een wat kleinere galopsprong. Toch heeft een ruimere beweging een voordeel: deze kun je makkelijker sluiten dan bij een paard dat van nature kortere beweging heeft. Een kort galopperend paard moet juist leren zijn sprong te verruimen. In een dubbelsprong die groot staat (op een ruime afstand) moet je kunnen verruimen. Een paard met een kortere galop moet dan, om veilig over de tweede sprong te komen, vaak versnellen of een galopsprong extra maken.

Hoe leer je een paard verruimen?
Je kunt een paard leren zijn galopsprong te verruimen door hem van achter sterker te maken door te variëren in tempo. Dus terug en voorwaarts rijden. Het is bij het voorwaarts rijden niet de bedoeling dat je sneller gaat! Zit in balans en vraag van achteruit grotere galopsprongen. Ook kun je het verruimen trainen door te werken met grondbalken. Bij een normale galop leg je de balken op zo’n 3,5 meter afstand. Leg er niet meer dan vier achter elkaar. Een paard met een kortere galop moet zijn galop verruimen om de afstanden te halen.

Hoe leer je een paard verkorten?
Ook een paard met een ‘te ruime’ galop kun je leren zijn galop te verkorten, door hem van achter sterker te maken. Dit doe je onder andere door het rijden van variaties in tempo, in stap, draf en in galop. Belangrijk is ook dat je paard gesloten aanspringt in de galop. Door hem te leren gesloten aan te springen, ga je al beter van start omdat je paard zich dan vanaf de eerste galopsprong draagt. Zodra hij uit elkaar valt en lang wordt, ga je weer over in draf en spring je opnieuw aan.

De goede galop
Ieder paard heeft een voorkeur om na de hindernis in een bepaalde galop te landen. Toch heeft een ruiter hier veel invloed op. Het is belangrijk om in de goede galop te landen na de sprong. Je kunt dan in een goed galopritme doorrijden naar de volgende sprong. Eerst is het belangrijk dat je leert te voelen in welke galop je landt. Als je dit onder de knie hebt dan ga je proberen je paard subtiel de hulpen te geven om in de goede galop te landen.

Je doet dit door boven de sprong de hand aan de kant waar je heen wilt iets van de hals te brengen. Je geeft daarmee al aan bij het paard welke kant je heen wilt na de sprong. Tevens breng je je onderbeen aan de buitenzijde iets naar achteren. Dit kun je het beste oefenen op een volte. Het paard is dan immers meer gebogen in de richting van de volte en zal automatisch in de goede galop landen. Door de volte steeds wat groter te maken wordt deze oefening moeilijker. Doe dit afwisselend op beide handen.

Voel goed aan of je paard in de goede galop is geland dan kun je als dit niet het geval is zo snel mogelijk de galop corrigeren. Dit doe je door voor de wending het paard terug te nemen en via enkele drafpassen of een galopwissel de galop te herstellen. Indien je na de landing rechtdoor gaat naar de volgende hindernis (een rechte lijn) dan maakt het niet uit in welke galop je door rijdt.

Heb je nog vragen over oog voor de sprong? Vraag je instructeur om je te helpen.

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden
Fasen van een sprong
Grondtempo, controle en ritme bij het springen
Parcoursverkennen en rijden
Springtermen
Springtechniek van het paard
Combinaties en lijntjes
Afstanden tussen de hindernissen
De galop van een springpaard
Springtermen deel 2
Springoefeningen
Weigeren en stoppen
Passend naar de sprong rijden
Springtraining: in-uitjes
Omstandigheden die afstanden in het parcours kunnen beïnvloeden

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten €27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar €15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF