­ Leren paardrijden: Vaktermen springen 4 - KNHS

Leren paardrijden: Vaktermen springen 4

Geplaatst op 24 februari 2020 in Springen

Elke week lees je meer over beter leren paardrijden op onze website. Vandaag leggen we weer een aantal vaktermen uit die binnen het springen veel gebruikt worden. Tijdens je lessen en ook tijdens wedstrijden kom je een aantal vaktermen tegen. Dit zijn termen die veelvuldig worden gebruikt. Het is belangrijk dat je weet wat ze betekenen. Weet jij wat er bijvoorbeeld bedoeld wordt als een paard 'zonder rug' springt?

Er zijn héél veel termen die specifiek binnen de paardensport gebruikt worden. Leg iemand die niets van paarden weet maar eens uit wat ‘achter de loodlijn’, ‘niet aan het been’, ‘een halve ophouding maken’, ‘van hand veranderen’, ‘op het verkeerde been’ of ‘aan de teugel gaan’ betekent. Het springen heeft ook nog zijn eigen vaktermen. Eerder hebben we er al een aantal uitgelicht. Deze vind je hier deel 1, deel 2 en deel 3. Binnenkort lichten we er weer een aantal andere uit.

Ruggebruik
Bij goed ruggebruik wordt de rug rond. Om in de boog te kunnen springen, moet een paard langer worden in de bovenlijn. Spieren en wervelkolom moeten de ronding kunnen bewerkstelligen. Met training kunnen de spieren worden opgerekt. Het springen in een ronde boog vergt bij de hogere hindernissen wel veel vermogen. Paarden die niet het laatste aan vermogen hebben worden in het tweede gedeelte van de sprong vaak rechter. Ze beginnen rond, worden boven de sprong iets rechter, door het omlaag brengen van hoofd en hals, en krijgen daardoor een wat meer voorwaartse beweging. Het rechter worden komt dan niet doordat ze de rug of achterhand vasthouden.

Uitslaan
Een paard dat uitslaat opent in de achterhand en brengt zijn achterbenen naar achteren. Een paard kan uitslaan met zijn achterhand als hij los is in de bovenlijn.

Vasthouden
Om in de boog te kunnen springen, moet een paard langer worden in de bovenlijn. Op het moment dat een paard gespannen is, trekt hij zijn spieren samen. De spieren worden kort en je krijgt dus het tegengestelde van de ronde boog. Het paard houdt zich dan vast. Het is echter niet zo dat elk paard dat zonder ruggebruik springt zijn rug vasthoudt. Er zijn ook topspringpaarden die ‘zonder rug’ springen omdat ze gewoonweg het onvermogen hebben om in de bovenlijn rond te worden. In dat geval is er geen sprake van vasthouden door spanning. Bij jonge paarden leidt spanning wel vaak tot sprongen zonder ruggebruik.

Verkrampt
Een paard kan door spanning verkrampen en daardoor de achterhand onder zich trekken. In de hoek van het achterbeen kan er dan makkelijk een balk afgegooid worden. Er zijn paarden die in een vreemde omgeving wat gespannen worden en dan minder goed gaan springen. Als dat soort paarden dan aan de omgeving gewend raakt, ontspannen ze zich weer en openen ze weer in de achterhand.

Zonder rug springen
Bij goed ruggebruik springt het paard in een mooie ronde boog. Er zijn paarden die de capaciteit missen om rond te worden. Zij blijven dan recht boven de sprong, ze springen zonder rug. Een paard dat zonder rug springt, kan dat compenseren met vermogen, voorzichtigheid en mentaliteit.

Heb je nog vragen over vaktermen binnen het springen? Vraag je instructeur om je te helpen.

Eerder verschenen in de reeks 'Leren Paardrijden - Springen' de volgende artikelen:

Verlichte zit
Lijnen en hindernissen
Losrijden
Fasen van een sprong
Grondtempo, controle en ritme bij het springen
Parcoursverkennen en rijden
Springtermen
Springtechniek van het paard
Combinaties en lijntjes
Afstanden tussen de hindernissen
De galop van een springpaard
Springtermen deel 2
Springoefeningen
Weigeren en stoppen
Passend naar de sprong rijden
Springtraining: in-uitjes
Omstandigheden die afstanden in het parcours kunnen beïnvloeden
Oog voor de sprong ontwikkelen
Springtermen deel 3

Meer weten?
De informatie uit bovenstaand artikel vind je in de boeken brons en zilver van onze ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met Plezier’. Je kunt deze boeken sinds kort bestellen in onze webshop. De boeken kosten €27,50 per stuk, maar ben je lid van de KNHS dan betaal je maar €15,95.

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
  • Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen
    Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen
  • Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
    Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken