­ Longines FEI Nations Cup serie begint voor de springruiters van TeamNL in mei - KNHS

Longines FEI Nations Cup serie begint voor de springruiters van TeamNL in mei

Geplaatst op 14 februari 2020 in Springen

In mei gaat voor de springruiters van TeamNL de Longines FEI Nations Cup van start. Een prestigieuze competitie die bovendien belangrijk is als voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio. Nederland is met negen concurrerende landen ingedeeld in Europese divisie 1. Het CHIO Rotterdam van 18 tot en met 21 juni is een van de zeven wedstrijden in de competitie. De finale staat zoals gebruikelijk begin oktober in Barcelona op de agenda.

Aankomend weekend is in Wellington (Florida) de eerste FEI Nations Cup wedstrijd van het seizoen. De wedstrijd is onderdeel van de Amerikaanse en Caraïbische League waarin de Verenigde Staten, Mexico en Canada strijden om een plaats in de finale het eerste weekend van oktober in Barcelona.

Voor de springruiters van TeamNL is de wedstrijd op 17 mei in het Franse La Baule de eerste van de reeks wedstrijden van de FEI Nations Cup series. In de Europese divisie 1 krijgt Nederland concurrentie van België, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Ierland, Italië, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

De serie bestaat uit zeven wedstrijden, waarvan CHIO Rotterdam van 18 tot en met 21 juni de vierde is. Het Nederlandse springruiterteam rijdt de wedstrijden in La Baule, Sopot, Rotterdam en Dublin voor de punten. Dit jaar vinden alle wedstrijden in Europa plaats voordat de springruiters afreizen naar Tokio voor de Olympische Spelen.

De beste landen uit de verschillende leagues rijden begin oktober in Barcelona de finale van de FEI Nations Cup. Nederland won die finale al twee maal. Ook vorig jaar nam het team van bondscoach Rob Ehrens deel op Real Club de Polo.

Bondscoach Rob Ehrens: “Natuurlijk is de Longines FEI Nations Cup belangrijk voor ons. De wedstrijden zijn observatiemomenten richting Tokio en we willen ons plaatsten voor de finale in Barcelona.”
Na de opwaardering van de EEF serie, voorheen de tweede divisie van de FEI Nations Cup, hebben ook die landenwedstrijden een belangrijkere plaats op de kalender. 
“De EEF serie is door de opwaardering veel aantrekkelijker geworden voor de ruiters en het is ook een mooie gelegenheid om jonge combinaties een kans te geven zich verder te ontwikkelen en te laten zien waar ze staan. Het is een mooie wedstrijdenreeks met de halve finale in ons eigen Geesteren en een interessante finale in Polen. De eerste wedstrijd van de EEF serie waarin wij uitkomen is die in Le Touquet, een week voor La Baule”, laat bondscoach Ehrens weten.

Kalender FEI Nations Cup, Europa divisie 1
La Baule (Fra), 14 – 17 mei (*)
Sankt Gallen (Zwi), 21 – 24 mei
Sopot (Pol), 11 – 14 juni (*)
Rotterdam, 18 – 21 juni (*)
Falsterbo (Zwe), 9 – 12 juli
Dublin (Ier), 15 – 19 juli (*)
Hickstead (Eng), 23 – 26 juli
Finale Barcelona (Spa), 1 – 4 oktober

Klik hier voor het overzicht van alle wedstrijden en deelnemende landen.

Kalender FEI Nations Cup, EEF Serie met Nederlandse teamdeelname
CSIO3* Le Touquet (Fra) 7-10 mei
CSIO3* Drammen (Nor) 14-17 mei
CSIO3* Uggerhalne (Den 20-24 mei
CSIO3* Lissabon (Por) – 28-31 mei
CSIO3* Geesteren (Halve Finale) (NED) 1 – 5 juli
CSIO4* Warschau (Finale) (Pol) 3 – 6 september

Olympische Spelen
Tijdens de Olympische Spelen in Tokio staan de wedstrijden voor de springruiters gepland van dinsdag 4 tot en met zaterdag 8 augustus. Op 5 augustus is de medailleverdeling van de individuele titelstrijd, op 8 augustus volgt de verdeling van de teammedailles. Meer over het format van de hippische wedstrijden in Tokio volgt later.
De Nederlandse springruiters hebben zich dankzij de vijfde plaats in de Landenwedstrijd tijdens de Wereldruiterspelen in 2018 in Tryon geplaatst voor de Olympische Spelen.

Foto Rob Ehrens in gesprek met teamleden Bart Bles en Frank Schuttert op EK Rotterdam 2019 door Hippofoto

Ander Nieuws

  • WK Lanaken: bronzen medaille voor Nicole Eggens en Loharna-P
    WK Lanaken: bronzen medaille voor Nicole Eggens en Loharna-P
  • Children derde in FEI Jumping Nations Cup Youth Final
    Children derde in FEI Jumping Nations Cup Youth Final
  • Britt Schaper tweede in GP Children bij FEI Jumping Nations Cup Youth Final
    Britt Schaper tweede in GP Children bij FEI Jumping Nations Cup Youth Final