­ Maatregelen voor paardensportaccommodaties tot en met 6 april - KNHS

Maatregelen voor paardensportaccommodaties tot en met 6 april

Geplaatst op 16 maart 2020

De Nederlandse overheid heeft zondagmiddag 15 maart besloten dat alle sportclubs in Nederland, per direct en in ieder geval tot en met 6 april, moeten sluiten. Deze maatregel geldt ook voor alle paardensportaccommodaties. Wel vormen paardensportaccommodaties op een aantal fronten een uitzondering hierop. Zij blijven met aangepaste maatregelen beperkt geopend om paarden te voorzien in hun basisbehoeften.

Paardensportaccommodatiehouders en paardeneigenaren moeten uiteraard in staat blijven om de paarden op een juiste manier te verzorgen en te laten bewegen. We hebben naast de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze medemens ook de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze paarden. Manege- en verenigingslessen moeten helaas per direct afgelast worden.

Onderstaand een overzicht van alle maatregelen die gelden tot en met 6 april:

1. Manege- en verenigingslessen per direct afgelast, verzorging paarden blijft gewaarborgd
Als gevolg van de uitspraak van minister Bruins tijdens de persconferentie moeten manegebedrijven en verenigingen tot 6 april 2020 de manege- en verenigingslessen afgelasten. De verzorging van de dieren dient uiteraard door te gaan. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven de manegebedrijven open voor paardeneigenaren, personeel, dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers. Kantines, moeten net zoals alle horecagelegenheden per direct sluiten, tot ten minste 6 april 2020.


2. Groepsactiviteiten en georganiseerde buitenritten niet toegestaan
Er mogen geen groepsactiviteiten georganiseerd worden om de hoeveelheid bezoekers op paardensportaccommodaties te minimaliseren. Hieronder vallen ook georganiseerde buitenritten in groepsverband. Individueel rijden van paarden is wel toegestaan. Dit mag enkel onder begeleiding indien dit strikt noodzakelijk is. Vermijd hierbij fysiek contact en houdt minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.


3. KNHS-verenigingen per direct gesloten

In lijn met NOC*NSF en het genomen overheidsbesluit dienen paardensportverenigingen zonder eigen paarden hun accommodatie de komende tijd te sluiten voor verenigingslessen, evenementen of andere activiteiten. Accommodaties waar paarden gestald staan kunnen met aangepaste maatregelen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften en moeten daarnaast sociale- en hygiënemaatregelen treffen en hun leden hierover informeren.

We verzoeken onze KNHS Regio’s en verenigingen de voorjaars ALV’s naar een latere datum te verplaatsen of geheel te laten vervallen en dit jaar eventueel alleen een najaars-ALV te organiseren. Déchargeverlening over het afgelopen boekjaar en verslag van de kascommissie moet dan mee verplaatst worden.

Maatregelen paardensportverenigingen:

 • Sluit de accommodatie t/m 6 april 2020 voor lessen, evenementen of andere activiteiten.

 • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.

 • Vaste leden mogen de accommodatie gebruiken voor de dagelijkse en individuele training van hun paard. Daar waar mogelijk doe je dit bij voorkeur zonder begeleiding.

4. Pensionstallen met aangepaste maatregelen open voor paardeneigenaren
Pensionstallen moeten met extra maatregelen open kunnen blijven zodat paardeneigenaren hun paarden de nodige dagelijkse verzorging en beweging kunnen bieden. Wij verzoeken pensionhouders  de volgende extra maatregelen te nemen.

 • Pensionklanten mogen hun stal bezoeken voor de dagelijkse verzorging en training van hun paard.

 • Pensionklanten met verkoudheidsklachten moeten verzocht worden thuis te blijven tot zij hersteld zijn. Samen met de pensionhouder moet in dat geval gezocht worden naar ondersteuning in verzorging en eventueel training van het betreffende paard.

 • Vraag pensionklanten:

  • Geen extra bezoekers mee te nemen. Alleen indien strikt noodzakelijk.

  • Niet in groepjes samen te komen.

  • Contact te vermijden en minimaal 1,5 meter uit elkaar te blijven.

  • Alleen voor de noodzakelijke verzorging en training op stal te blijven en daarna direct weer huiswaarts te keren.

  • De sociale- en hygiënemaatregelen in acht te nemen.

 • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie betreden en gebruiken voor training.

 • Vraag ruiters rijhandschoenen te dragen om zo fysiek contact met de omgeving te beperken.

 • Kantines, moeten net zoals alle horecagelegenheden per direct sluiten, tot ten minste 6 april 2020.

 • Neem de voorgeschreven hygiënemaatregelen in acht. 

5. Vervoer paarden
Het vervoeren van paarden is niet verboden. Wij adviseren echter iedereen zoveel mogelijk de paarden op de eigen stal te laten staan en geen mensen en paarden van buitenaf toe te laten op je eigen accommodatie.

6. Geen paardensportwedstrijden tot en met 6 april
De KNHS vraagt alle wedstrijdorganisaties alle wedstrijden af te gelasten tot en met 6 april. Dit advies betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt tot en met 6 april  geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

7. Geen kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 6 april
De KNHS heeft alle kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 6 april geannuleerd.

8. Nationaal Hippisch Centrum en KNHS voor bezoekers gesloten
Het Nationaal Hippisch Centrum en het KNHS-kantoor zijn per direct en tot en met 6 april, gesloten voor bezoekers. De KNHS blijft van maandag tot en met vrijdag per WhatsApp en per e-mail en beperkt telefonisch bereikbaar.

Nog even onze bereikbaarheid op een rijtje:

 • Het KNHS-kantoor is gesloten.
 • Antwoorden op veel van je reguliere vragen vind je op onze website: Vraag&Antwoord.
 • Het KNHS-kantoor is in beperkte mate telefonisch bereikbaar via de KNHS Servicedesk, 0577-408300 van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Het kan zijn dat je per e-mail antwoord krijgt op je telefonische vraag.

Hulp overheid voor MKB-bedrijven
We realiseren ons dat dit een ingrijpende maatregel is voor iedereen en met name degenen die hun brood verdienen in de paardensport. Toch hebben we begrip voor het genomen besluit en kunnen we niet anders dan dit overheidsbesluit volgen.

De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel. Kijk ook voor meer informatie op de website van de FNRS.

Volg ons voor de laatste updates
De KNHS en FNRS zullen de nadere berichtgeving omtrent het coronavirus nauwgezet blijven volgen en via onze websites iedereen op de hoogte houden over verdere ontwikkelingen. Mocht de overheid of NOC*NSF verdere maatregelen treffen die ook van invloed zijn op de paardensport dan zullen wij deze direct doorvoeren en daarover via deze website communiceren. In dit bericht op onze website vind je de laatste updates rond het coronavirus.

Op de website van de rijksoverheid volg je de laatste ontwikkelingen.

Let op elkaar en op onze paarden
Het zijn ingrijpende maatregelen die momenteel in ons land genomen worden. Let op elkaar en op onze paarden en heb begrip voor elkaar en de moeilijke situatie waarin paardensportaanbieders en paardeneigenaren zich nu begeven. Laten we er samen het beste van maken en hopen dat het aantal besmettingen door deze extra maatregelen snel afneemt zodat we snel weer volop kunnen genieten van onze prachtige sport.

 

Persbericht opgesteld in overleg en samenwerking met onze partner in paardrijden FNRS.

 

 

 

 

Ander Nieuws

 • Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
  Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
 • Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
  Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
 • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden