­ Meer balans en stabiliteit in het zadel door KNHS College Tour Ruiterfitheid - KNHS

Meer balans en stabiliteit in het zadel door KNHS College Tour Ruiterfitheid

Geplaatst op 15 januari 2020

Kan best dat ze bestaan; mensen die zo net na de feestdagen beter in hun vel zitten dan ervoor. Maar waarschijnlijk zijn er veel ruiters wiens vel (of rijbroek) gekrompen lijkt na het kerstdiner en de oliebollen. Vandaar waarschijnlijk dat het zo druk was, tijdens de KNHS College Tour van 13 januari, waar alles draaide om ruiterfitheid.

De ruiters die op maandagavond afreisden naar het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo hadden de rijbroek verruild voor sportkleding. Op gymschoenen en met ligmatjes waren ze present om te werken aan hun goede voornemen voor het nieuwe jaar. Het programma dat Oefentherapeut Karin Oomen hen voorschotelde bestond namelijk niet alleen uit práten over fit zijn. Het was de bedoeling dat er ook echt gewerkt werd: aan een fit ruiterlichaam en een goede houding en zit.

Karin Oomen
Karin heeft van jouw bewegen en functioneren haar werk gemaakt en gebruikt haar kennis en kunde dagelijks om ook ruiters te helpen. Ze geeft lezingen en traint ruiters die meer zeggenschap willen hebben over hun lijf. Haar passie ligt bij dressuur, maar ze kan de verleiding van een sprong ook niet weerstaan.

Rug- en schouders
Karin begon haar lezing met een vraag aan de aanwezige ruiters: “Ik zou graag weten waarom jullie vanavond hier zijn. Wil je gewoon meer weten over ruiterfitheid of heb je een specifiek probleem? En als dat laatste het geval is: wat heb je de allemaal geprobeerd om fijner te kunnen paardrijden of om van de pijn af te komen?”

De antwoorden waren divers maar over het algemeen bleek toch wel dat er veel ruiters aanwezig waren met rug- en schouderklachten. “Vaak ontstaan klachten dat doordat mensen gespannen op hun paard zitten”, zegt Karin. “In een verkeerde houding. Wanneer het je lukt je bekken en heupen te omspannen en daardoor mee te gaan met de beweging van je paard, kun je veel problemen voorkomen.”

Karin vertelt dat als iemand zijn rug of schouders vastzet, je vaak ziet dat andere lichaamsdelen extra gaan bewegen. “Sommige ruiters gaan ja-knikken of kunnen hun benen niet meer stilhouden. Veel ruiters hebben ooit geleerd dat je je hakken zo ver mogelijk moet uitdrukken en je knieën aan het zadel moet klemmen. Dat geeft spanning. Ik denk dat je beter je hak ontspannen, net iets onder de bal van je voet kunt houden en dat het helemaal niet erg is als dat A-viertje niet blijft zitten tussen jouw knie en het zadel.”

Bewust worden
Na het theoretische gedeelte worden de stoelen aan de kant geschoven en mogen de deelnemers plaatsnemen op hun matjes. Na de warming-up laat Karin samen met haar collega Christel Verburg zien hoe je bepaalde oefeningen kunt doen. Om je bewust te worden van je lichaam. Hoe kantel je je bekken, wat gebeurt er dan? Waar zitten je zitbeenknobbels? Hoe belangrijk zijn je rug- en buikspieren en hoe train je die? Karin: “Natuurlijk kun je naar de sportschool gaan om een fit lichaam te krijgen, maar ik wil graag dat mensen leren hoe ze daar op het paard profijt van kunnen hebben. Het is fantastisch om te zien hoe snel je als ruiter meer balans en stabiliteit in het zadel kunt krijgen. Een groot gedeelte zit hem in het stukje bewustwording. Wanneer je meer op je eigen houding gaat letten en je paard leert volgen in zijn beweging, krijg je daar ontspanning voor terug. Ik ben ervan overtuigd dat ruiters hierdoor nog veel meer plezier kunnen halen uit de paardensport. En niet te vergeten, de paarden ook.”

Meer over de KNHS College Tour
Als je paardrijdt, dan ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd beter leren rijden, maar je kunt je zelf ook op andere vlakken ontwikkelen. Bijvoorbeeld via de 'KNHS College Tour'. Een KNHS College Tour is een cursus van één of meerdere dagen waarin je meer leert over een specifiek onderwerp. Voor sommige colleges kan je als instructeur of jurylid zelfs theoriepunten voor je licentie verdienen. Inschrijven voor een KNHS College Tour verloopt via Mijn KNHS. Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol.

De op 23 maart staat er weer een nieuwe KNHS College Tour gepland: Welzijn, Training en Wetenschap. Tijdens deze KNHS College Tour krijg je een beknopt theoretisch overzicht en voorbeelden in de praktijk. Welzijn, training en wetenschap, een veelbelovende combinatie, een positief geluid, met het oog op de toekomst. De sprekers deze avond zijn Barbara Koot, Machteld van Dierendonck, Anne Muller.

Er staan dit jaar nog meer KNHS College Tours op de agenda. Houd daarvoor onze website en Facebookpagina in de gaten. Alle KNHS College Tours vind je op www.knhs.nl/knhscollegetour

Categorie: KNHS College Tour, ruiterfitheid

Ander Nieuws

  • KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
    KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
  • KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
    KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders