­ Opleiding Aspirant Manege Instructeur biedt veel mogelijkheden voor bedrijven - KNHS

Opleiding Aspirant Manege Instructeur biedt veel mogelijkheden voor bedrijven

Geplaatst op 25 juni 2020

Het vinden van goed opgeleid en gemotiveerd personeel is niet altijd even gemakkelijk. Veel enthousiaste instructeurs hebben een baan waarin zij het naar hun zin hebben en zijn niet altijd geneigd over te stappen naar een andere manege, met als gevolg dat het aantal openstaande vacatures voor gemotiveerde instructeurs erg hoog is. Het alternatief is natuurlijk om medewerkers te vinden die graag instructeur willen worden en die wellicht al enige tijd werkzaam zijn op een manege. De KNHS biedt vanaf 2019 in samenwerking met de FNRS specifieke manege instructeursopleidingen aan, waarbij ervaren ondernemers betrokken zijn bij het samenstellen van de inhoud. De opleiding wordt in verkorte vorm aangeboden waarbij de cursisten de opleiding binnen het manegebedrijf krijgen of in een vorm waarbij je 20 cursusavonden volgt in een groep van maximaal 12 deelnemers.

Over de opleiding Aspirant Manege Instructeur
De opleiding Aspirant Manege Instructeur opleiding is dé basisopleiding voor iedereen die in een manegebedrijf aan de slag wil gaan als instructeur. Het doel van deze opleiding is om een basis te leggen waarbij de kandidaat, na het behalen van het diploma, direct aan de slag kan gaan in de praktijk

Na deze opleiding is de kandidaat in staat om lessen te kunnen geven die aansluiten op de KNHS FNRS Ruiteropleiding "Brons". Ook het organiseren en begeleiden van manegeactiviteiten zoals poetslessen, ruiterkampen en kinderfeestjes op de manege zijn onderdeel van de opleiding. Daarnaast is deze opleiding uitstekend geschikt voor kandidaten die kennis willen maken met het instructeursvak of graag een aantal uren in de week willen lesgeven aan beginnende groepen. De instructeurs worden opgeleid om les te geven aan startende kinderen en beginnende ruiters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ervaring van een instructeur die minimaal niveau 3 heeft en die de lessen vakinhoudelijk samenstelt.

Na het behalen van het diploma Aspirant Instructeur kunnen kandidaten die op alle examenonderdelen minimaal een 7 hebben behaald doorstromen naar de opleiding Manege Instructeur Basissport. In deze opleiding kan de aankomende Basisinstructeur zelfstandig lesgeven en wellicht meer taken op zich nemen op de manege. De opleiding vindt plaats op het  FNRS-manegebedrijf zelf. De ondernemer of een instructeur op de manege met minimaal het opleidingsniveau 4 speelt daarbij een belangrijke rol in de opleiding.

Naast het lesgeven is ondernemerschap en klantgerichtheid een belangrijk onderdeel van de opleiding. Er zijn 5 centrale bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken in de opleiding opgenomen waarbij diverse thema’s aandacht krijgen. Zo is er bijvoorbeeld in de lesstof didactiek extra aandacht voor het lesgeven aan verschillende leeftijdsgroepen en dan met name het lesgeven aan kinderen.

Opleiding Aspirant Manege Instructeur groot succes maar weinig opvolging
De opleiding Aspirant Manege Instructeur is in februari 2019 voor het eerst gestart. In het eerste jaar waren er ruim 60 cursisten waarmee de verwachtingen werden overtroffen. Het slagingspercentage was hoog wat aangeeft dat de manegehouder zijn taak als opleider serieus heeft opgepakt. Van het aantal geslaagde aspirant instructeurs zijn er echter nog maar enkelen doorgestroomd naar de opleiding Basis Instructeur. Volgens Gert Naber, teammanager KNHS-Academy, is de doorstroom echter wel belangrijk. “De opleiding Aspirant Instructeur is echt nog maar het begin. Pas als je Instructeur Basissport bent mag je zelfstandig lesgeven. Dit zal bij de manegebedrijven goed onder de aandacht gebracht moeten worden. Goed opgeleide instructie is immers je visitekaartje als manege en iets waarmee je je als FNRS-bedrijf mee kunt onderscheiden.

In februari 2020 is opnieuw een opleiding Aspirant Manege Instructeur gestart  op de volgende locaties: Manege Snorrewind (Markelo), Manege Les Chevaux (Buinen), Manege De Burght (Barneveld), Manege Rijnenburg (Nieuwegein), Meers Paarden Ventrum (Nieuw Vennep) en Hippisch Centrum Nootdorp. Opnieuw hebben ruim 60 cursisten zich aangemeld. Deze groep heeft half juni het theorie examen afgelegd en gaat de komende maand het praktijkexamen doen. Een spannende tijd dus.”

Enthousiast geworden?
Heb jij ambitie om te leren lesgeven en ruiters de eerste beginselen van het paardrijden bij te brengen? Vind je het leuk om activiteiten op de manege te organiseren en lijkt het je wat om in de toekomst door te stromen naar de opleiding Instructeur Basissport waarna je zelfstandig les kunt geven? Dan is de opleiding Aspirant Manege Instructeur echt iets voor jou! Of ben je een ondernemer en ben kun je nieuwe Manege Instructeurs op je bedrijf gebruiken?

Vanaf dit najaar gaat de inschrijving weer open voor de Aspirant Manege Instructeursopleiding die begin 2021 gaat beginnen.

 

Meer informatie over de Aspirant Manege Opleiding is hier te vinden.

Meer informatie over de opleiding Instructeur Basissport Manege vind je hier.

 

Alle KNHS-instructeursopleidingen vind je op www.knhs.nl/instructeurs. Heb je vragen over een bepaalde opleiding? Stuur dan een e-mail naar academy@knhs.nl

Categorie: hippische opleiding, instructeursopleiding

Ander Nieuws

  • Twee instructeurs in opleiding aan het woord: ‘Lesgeven maakt me bewuster van mijn eigen rijden’
    Twee instructeurs in opleiding aan het woord: ‘Lesgeven maakt me bewuster van mijn eigen rijden’
  • Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
    Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
  • Tips van de Top: Paardrijden in ontspanning
    Tips van de Top: Paardrijden in ontspanning