­ Paardensport verbindt: een bijzondere ontmoeting tussen een official en topamazone - KNHS

Paardensport verbindt: een bijzondere ontmoeting tussen een official en topamazone

Geplaatst op 05 oktober 2020 in Dressuur & Para

Van 3 tot en met 17 oktober is het weer de 'Week van de Official', een initiatief van NOC*NSF. De perfecte gelegenheid om eens stil te staan bij de belangrijke taak van officials en ze tijdens wedstrijden extra in het zonnetje te zetten. Want zonder officials ook geen wedstrijdsport! Zij maken het mogelijk dat alle paardensporters, van jong tot oud, plezier hebben met hun pony of paard op wedstrijden. Eerder dit jaar publiceerden we een artikel over een bijzondere ontmoeting tussen een official en een topamazone.

Er was een bijzonder weerzien tussen twee paardenprofessionals tijdens Jumping Amsterdam 2020, beiden actief in de topsport. De Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin en FEI steward Anita van Os. Een knuffel en een handdruk stonden symbool voor wederzijds respect. Van Os was degene die afgelopen jaar bij Dujardins paard Mount St John Freestyle een druppeltje bloed constateerde wat leidde tot uitsluiting van het Europees Kampioenschap in Rotterdam. Dit kostte Groot-Brittannië de tweede plaats in de landenwedstrijd. Tijdens Jumping Amsterdam troffen de dames elkaar weer in dezelfde rol, Anita van Os controleerde Mount St John Freestyle op onregelmatigheden nadat zij haar proef in de Grand Prix gereden had. Dit keer kwam het tweetal glansrijk door de keuring.

We spraken Anita van Os over dit bijzondere moment tijdens Jumping Amsterdam. ‘Eigenlijk kende ik Charlotte Dujardin helemaal niet persoonlijk voor het voorval tijdens het EK in Rotterdam. We waren elkaar nog niet eerder tegengekomen.’ Van Os was daar samen met een team van acht stewards namens de FEI werkzaam om het paardenwelzijn te garanderen. Ze is al vele jaren actief als steward uit liefde voor de paarden. Eén druppeltje bloed bracht Dujardin en Van Os bij elkaar. De gevolgen voor Dujardin en het Britse team waren groot. Dit raakte Anita van Os. ‘Wij zijn mensen, geen machines’, vertelt ze aan de Duitse Sabine Kowalczyk van het platform horsesinside. Kowalczyk is degene die het moment vastlegt van de knuffel en handdruk tussen Anita en Charlotte tijdens Jumping Amsterdam. (Lees hier meer)

 

Geen woorden nodig
‘Er wordt vaak gezegd dat stewards bepalen of ruiters uitgesloten worden’, vertelt Van Os. ‘Dat is niet waar. Uiteindelijk is het altijd de voorzitter van de jury die beslist of een deelnemer uitgesloten wordt van deelname. Stewards stellen vast en werken, zeer zorgvuldig, volgens een vastgestelde procedure. De Chief Steward informeert de juryvoorzitter, die het eindoordeel geeft. Stewards werken altijd in een team, dat is essentieel. Ieder heeft zijn eigen taak en soms zijn er geen woorden nodig om elkaar te begrijpen of om duidelijk te maken wat er op een bepaald moment moet gebeuren. Wij zijn er om te helpen, te voorkomen en in grijpen. Dat laatste hoeft zelden te gebeuren maar daar zijn we wel op voorbereid. Regelmatig volgen we trainingen en bijscholingen bij de FEI.’

‘Ik vind het geweldig dat ik op deze manier iets voor de sport en de paarden kan betekenen’, vervolgt Anita haar verhaal. ‘Je leest helaas de laatste tijd zo veel negatieve dingen over de sport in de (sociale) media. Je kunt natuurlijk overal tegenaan schoppen, maar je kunt ook zelf op een positieve manier wat voor de sport en de paarden betekenen.’

Eerlijke competitie
‘Het is een eer om deel te mogen uitmaken van het team van FEI-stewards’, voegt Anita toe, waarbij ze benadrukt dat er veel wederzijds respect tussen de ruiters, de trainers en de stewards is. ‘Natuurlijk is het niet leuk als iemand moet worden uitgesloten, maar uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel. Het beste voor de paarden en een eerlijke competitie. Dit bereik je alleen maar door samenwerking. Voor Charlotte vond ik de negatieve reacties op het bericht dat ze zelf plaatste over de uitsluiting tijdens het EK heel triest. Zoiets laat niemand koud. Gelukkig kreeg ze ook veel hartverwarmende reacties. Dit was ook hoe ik de reacties van de overige ruiters en officials ervaarde en dit is ook hoe wij Charlotte kennen. Sabine Kowalczyk beschreef dit ook zo pakkend in haar blog.’

De ontmoeting tijdens Jumping Amsterdam tussen Anita van Os en Charlotte Dujardin was een treffend voorbeeld van de constructieve samenwerking met en het wederzijdse respect tussen topruiters en officials. Onmisbaar voor onze sport!

 

Wil jij ook bijdragen aan de paardensport?
Kijk dan eens of een officialfunctie iets voor jou is. Om de paardensport mogelijk te maken zijn er heel veel officials nodig. Juryleden bijvoorbeeld, maar ook parcoursbouwers, federatievertegenwoordigers, ringmeesters, omroepers, technisch afgevaardigden, hinderniswaarnemers, I&R-controleurs en ponymeters. Als sportbond verzorgen we allerlei opleidingen voor deze leuke vrijwilligersfuncties zoals toezichthouder op het voorterrein. Wil jij ook een steentje bijdragen? Lees hier meer over alle official-opleidingen. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar officialopleidingen@knhs.nl.

Foto's: Sabine Kowalczyk

Ander Nieuws

  • Hoogendoorn, Hollands, Verweijen en Van Westing winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Exloo
    Hoogendoorn, Hollands, Verweijen en Van Westing winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Exloo
  • Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
    Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
  • Para-dressuur opgenomen in het programma van de Paralympische Spelen Los Angeles 2028
    Para-dressuur opgenomen in het programma van de Paralympische Spelen Los Angeles 2028