­ Paralympisch TeamNL-ruiter Frank Hosmar aan het woord - KNHS

Paralympisch TeamNL-ruiter Frank Hosmar aan het woord

Geplaatst op 30 april 2020 in Dressuur & Para

Door de coronacrisis zijn ruiters en coaches van TeamNL aan stal gekluisterd. De komende periode vertellen verschillende van deze toppers hoe zij deze periode beleven met hun paarden. Dit keer paralympisch kanshebber Frank Hosmar.

Frank Hosmar is al jarenlang een vaste waarde voor het paralympische TeamNL dressuurteam. Samen met echtgenote Annelies en zonen Thijmen (12) en Jasper (8) woont hij in Haarle. Het echtpaar Hosmar heeft daar de paarden bij huis en volop mogelijkheid om thuis te trainen.

Belangrijkste vraag is natuurlijk of iedereen in jouw omgeving gezond is?
“Gelukkig zijn wij en de mensen om ons heen allemaal goed gezond. Na onze wintersportvakantie zijn we allemaal wel aan het pruttelen geweest, dat was nog voordat bekend werd dat corona ook in Europa was aangeland, maar nu gaat alles prima.”

Wat is de grootste verandering voor jou in deze tijd?
“Voor de coronatijd was ik gewend dat de kinderen ‘s morgens naar school gingen en Annelies naar haar werk en dat ik dan het rijk alleen had. Dan deed ik de paarden en ons erf en gaf veel lessen. Nu geef ik in de ochtend onze zoon Jasper thuisonderwijs, en ga daarna de paarden doen. In de middag geef ik nog een paar lessen, maar minder dan normaal. Thijmen doet zelf zijn schoolwerk en Annelies werkt ook thuis. Veel veranderingen dus. In de eerste week moesten we daar allemaal echt even aan wennen, maar nu loopt alles.”

Wat vind je het lastigste aan de situatie?
“Ik mis het dat je niet spontaan dingen kunt doen. Niet meer even zomaar langs bij vrienden of gewoon even op pad. Ook het contact met onze ouders is heel anders. Mijn ouders – 80 en 82 jaar oud – zijn heel gezond en redden zich super, maar je doet nu toch extra voorzichtig. Normaal gaan we op hun trouwdag gezellig uit eten bijvoorbeeld, dat zat er nu allemaal niet in en heb ik alleen even een bloemetje gebracht. Het gaat goed, maar ik mis het wel.”

Hoe gaat het met de paarden?
“De paarden lopen heel fijn. Voor mij is het seizoen van de para-dressuur verloren en ik heb daarom andere doelen gesteld. We trainen nu fijn door richting de Zware Tour met Alphaville N.O.P. en richting de Lichte Tour met Guetta. Ik hoop met beide paarden dit jaar nog in die klassen starten. De Lichte Tour sluit wel aan bij Grade V van de para-dressuur, maar de Zware Tour echt niet. Afgelopen jaren hebben we ook wel richting Zware Tour gewerkt, maar dat bleek toch lastig te combineren met starten bij de para-dressuur. Nu er geen wedstrijden zijn, hebben we mooi de tijd om daar mee door te werken en dat gaat heel goed.”

Krijg en/of geef je nog wel lessen nu?
“Ik geef nog wel les, maar dat is wel ongeveer met de helft afgenomen omdat mensen nu toch liever thuis blijven. Bij de lessen die ik geef werken we met ‘oortjes’ die iedereen zelf meebrengt en ik blijf buiten de baan op afstand. Op die manier kan ik prima de veiligheidsvoorschriften van het RIVM opvolgen. Bij Adelinde Cornelissen gaat het op dezelfde manier als ik daar ga trainen. De lessen hebben bij Adelinde aan het begin allemaal even stilgelegen, maar nu heeft zij ook het lesgeven op een veilige manier weer opgepakt.”

Tijdens het EK in Rotterdam vertelde je al dat je na Tokio ging stoppen met de grote paradressuurwedstrijden. Is dat nog steeds zo?
“Jazeker, ik heb het alleen een jaar opgeschoven. Ik ga zeker niet stoppen met rijden, maar wil me na Tokio meer richten op de reguliere sport.”

Zit er voor jou ook nog iets positiefs aan de coronacrisis?
“Het is mooi om iets meer tijd voor het gezin te hebben. Daarnaast is het fijn om de paarden nu iets meer door te kunnen trainen, maar daar blijft het bij. Ik zou graag zien dat alles weer bij het oude is.”

Heb je nog een tip voor andere ruiters in deze ‘corona’ tijd?
“Stel voor jezelf een doel om met je paard naar toe te werken. Dat helpt in je dagelijkse structuur. En verder probeer vooral gezond te blijven. Ik denk niet dat het helpt om heel krampachtig te doen, blijf gewoon goed opletten en houd de voorgeschreven afstand aan.”

©KNHS 2020, overname is niet toegestaan 

 

Ander Nieuws

  • Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
    Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
  • Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
    Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023