­ Pilot Jeugdrubrieken springen, dressuur en eventing - KNHS

Pilot Jeugdrubrieken springen, dressuur en eventing

Geplaatst op 04 augustus 2020

Na een verlate opstart van het wedstrijdseizoen door het Corona-virus gaan we opnieuw van start met de jeugdrubrieken dressuur, springen en eventing. Anders dan in de reguliere rubrieken die op categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter. Nieuw is dat in de leeftijdsgroep 12 t/m 18 jaar deelname met een paard aan de jeugdrubrieken is toegestaan.

Paardensport is uniek. Het is de enige sport waarbij een kind samenwerkt met een ander levend wezen. Dit vraagt veel van kinderen, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Door daar in ons wedstrijdsportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt het tot meer plezier in het sporten. Leeftijdsgericht sportaanbod en een verantwoorde omgang met het pony’s of paarden vormen de basis voor het goed leren paardrijden. Het is daarom belangrijk steeds na te denken over hoe de paardensport toegankelijker en aantrekkelijker kan worden voor de jeugd.

Als we kijken naar de pedagogische aspecten van de ontwikkeling van kinderen blijkt dat onze huidige inrichting van de wedstrijdsport hier niet of onvoldoende op aansluit. Wanneer je als 8-jarige op een C-pony rijdt vanwege je lengte of omdat je oudere broer of zus hier ook op rijdt, rijd je dezelfde proeven of parcoursen als je 14-jarige zus en word je ook nog eens op dezelfde manier beoordeeld door de jury. Je wordt als 8-jarige in hetzelfde klassement opgenomen als bijvoorbeeld 16-jarigen die op een D-pony rijden. Dit is niet reëel en voor de kinderen niet leuk!

Dit willen we graag veranderen! Daarom starten we met een pilot van jeugdrubrieken in de dressuur, eventing en het springen. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony of het paard geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony of het paard speelt dan geen rol meer maar het kind staat meer centraal. De klassenindeling blijft wel hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden met dezelfde proeven / hoogtes van het parcours/ de cross. De winstpunten die zij behalen in de jeugdrubrieken tellen dus ook gewoon mee. Nieuw is dat in de leeftijdsrubrieken vanaf 12 jaar paarden en pony’s door elkaar deelnemen en in 1 klassement worden opgenomen.

Informatie en achtergronden over de jeugdrubrieken zijn te vinden op onze website

Klik hier voor meer informatie over leeftijdsrubrieken dressuur

Klik hier voor meer informatie over leeftijdsrubrieken springen

Klik hier  voor meer informatie over leeftijdsrubrieken eventing

Pilotwedstrijden

We zijn nog opzoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen aan onze pilot. Organiseer je een wedstrijd dressuur, springen of eventing en lijkt het je leuk om jeugdrubrieken uit te schrijven? Kijk dan hier voor meer informatie. Heb je interesse om een wedstrijd te organiseren of wil je meer informatie dan kun je mailen naar: wedstrijden@knhs.nl.

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022
  • Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
    Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start