­ Pilot voor Jeugdrubrieken eventing - KNHS

Pilot voor Jeugdrubrieken eventing

Geplaatst op 19 maart 2020

Naast de pilot Jeugdrubrieken voor dressuur en springen is er dit jaar ook een pilot voor jeugdrubrieken in de discipline eventing. De grootte van de pony speelt geen rol meer maar de leeftijd van het kind staat hierbij centraal. Het gaat om rubrieken voor eventingruiters van 8 t/m 18 jaar met een paard of pony. Het doel is om jonge ruiters tegen leeftijdsgenootjes te laten rijden en het plezier van de eventingsport te vergroten.

In plaats van de reguliere rubrieken tijdens ponywedstrijden die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, wordt er in de jeugdrubrieken juist gekeken naar de leeftijd van de ruiter. Kinderen rijden dan tegen leeftijdgenootjes in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De rubrieken en daarmee ook de invulling van de cross wordt opgebouwd rond de leeftijd van het kind. De klassenindeling wordt iets anders. We vermelden de hoogte van de klasse in plaats van B t/m Z. De inschalingstabel gaat er als volgt uitzien:

Huidige klasse             Leeftijdsgericht klasse

Klasse B ABC pony’s      60 cm
Klasse B DE  pony’s       70 cm
Klasse L ABC  pony’s     70 cm
Klasse B paarden           80 cm
Klasse L DE  pony’s       80 cm
Klasse M CDE  pony’s    90 cm
Klasse L paarden            90 cm
Klasse  Z CDE  pony’s    100 cm
Klasse M paarden          100 cm

De volgende rubrieken worden uitgeschreven:
Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 8 t/m 11 jaar
Jeugd onder 15= JO15 deelname mogelijk 12 t/m 14 jaar
Jeugd onder 19= JO19 deelname mogelijk 15 t/m 18 jaar
Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd bereikt is.

Jeugdrubrieken bieden kansen
Bondscoach Mans Buurman van de eventingpony’s geeft een toelichting op de pilot voor jeugdrubrieken: “Allereerst hoop ik natuurlijk dat de pilot wedstrijden sowieso kunnen gaan plaatsvinden. We moeten allemaal eerst deze moeilijke tijden in de coronacrisis goed en gezond doorkomen. Daar ligt natuurlijk de eerste prioritiet voor ons allen. Maar ervan uitgaande dat we straks het normale leven weer kunnen oppakken, zie ik veel kansen in de nieuwe jeugdrubrieken voor de eventing. Het principe dat kinderen in dezelfde leeftijd tegen elkaar kunnen rijden sta ik helemaal achter en maakt de sport voor jonge ruiters ook leuker. Ze kunnen bijvoorbeeld voor de wedstrijd samen onder begeleiding de cross lopen ter voorbereiding. Dan kun je als trainer op dezelfde manier dingen uitleggen. Want een ruiter van vijftien spreek je natuurlijk heel anders toe dan een ruitertje van negen jaar. Ook qua ruitervaardigheden vallen de verschillende leeftijden niet met elkaar te vergelijken. Je merkt dat juryleden daar bij de dressuurproef soms wel moeite mee hebben in de beoordeling. Plus dat het gewoon geen eerlijke concurrentie oplevert. Dus de jeugdrubrieken zullen zeker het plezier van de sport vergroten. Het zal voor kinderen ook een goede overstap zijn van de Bixie crossjes naar een cross over een hoogte van 60 cm. De bedoeling is dan om een mooie cross te bouwen over brede bospaden waarbij de ouders hun kind nog steeds goed kunnen blijven volgen.”

Kennis opdoen
Mans vervolgt: “Eventing is een discipline waarbij veiligheid altijd de absolute prioriteit heeft en ook bij de jeugdrubrieken besteden we daar veel aandacht aan. De Technische Commissie en het Eventingforum is steeds op zoek naar manieren om de cross en de eventingsport in zijn geheel te verbeteren. Op het moment dat we paarden en pony’s in de nieuwe jeugdrubrieken over dezelfde crosshindernissen laten rijden, komt daar wel een uitdaging bij. We moeten daarom samen ontdekken hoe we de juiste invulling aan de jeugdrubrieken kunnen geven. Dat proces zal in onze discipline wellicht iets langer duren dan bij de dressuur of het springen. We hopen dan ook dat de pilot ons veel nieuwe informatie gaat geven. Dus deelnemers moeten zich zeker aanmelden zodat zij hun ervaringen met ons kunnen delen. Daarbij is het ook belangrijk om kennis te blijven delen zodat we samen de eventingsport nog mooier, beter en veiliger kunnen maken.”

Pilotwedstrijden
De volgende pilotwedstrijden staan vooralsnog op de agenda: 24 mei in Markelo, Overijssel en 12-13 september in Den Burg, Texel. Je kunt je hiervoor binnenkort inschrijven via Mijn KNHS.

Bekijk hier meer informatie over de jeugdrubrieken eventing en de antwoorden op alle veel gestelde vragen

Categorie: jeugdrubrieken

Ander Nieuws

  • De vier basisbehoeften van een sportpaard
    De vier basisbehoeften van een sportpaard
  • KNHS-Hartog Trophy: ‘Sommige ruiters onderscheiden zich nu al’
    KNHS-Hartog Trophy: ‘Sommige ruiters onderscheiden zich nu al’
  • Mooie winnaars in KNHS Topsport competitie
    Mooie winnaars in KNHS Topsport competitie