­ Rieky Young: “Je moet niet op je gat gaan zitten, maar gewoon doorgaan.” - KNHS

Rieky Young: “Je moet niet op je gat gaan zitten, maar gewoon doorgaan.”

Geplaatst op 17 mei 2020 in Reining

Rieky Young is een van Nederlandse beste en bekendste Reiningamazones. Dit weekend stond voor haar eigenlijk het Nederlands kampioenschap op het programma, maar het verhaal rondom de wedstrijden is bekend. Geen kampioenschap, maar gelukkig heeft Rieky Young nog genoeg andere dingen te doen.

Samen met haar partner Dave Young runt Rieky in Vorstenbosch Burgmeijer Quater Horses. Een stal die ruimte biedt aan een grote diversiteit aan Quarter horses die worden ingezet voor de sport en fokkerij. Daarnaast staan er de laatste jaren ook de nodige dressuurpaarden op stal Burgmeijer.

Dagschema
“We zijn allemaal hard aan het werk zoals altijd, maar ik klaag zeker niet”, steekt Rieky  Young enthousiast van wal. “Ik heb al jaren een strak dagschema en dat bevalt me goed. In de ochtend geef ik meestal eerste één of twee lessen en daarna ga ik de hele dag rijden. Vlak voor het eten geef ik vaak nog een les en dan in de avond nog een aantal lessen. Ik houd dat goed vol zo en vind het ook nog steeds leuk. Mijn echtgenoot kookt altijd, dus dat scheelt..”

NK
“Vorig jaar was ik in het weekend van het NK in het buitenland jureren, maar dit jaar had ik normaal gesproken mee gedaan. Het was een mooie wedstrijd geweest voor mijn nieuwe paard Walker. Thuis trainen we hard door, maar de wedstrijden mis je toch. Dat is altijd een goede test om te kijken waar je staat en te zien wat er nog beter moet. Als het thuis niet voor elkaar is, dan zal dat op wedstrijd zeker ook niet zo zijn. Maar als het thuis goed gaat, kun je op wedstrijden altijd nog genoeg leren. Zeker met minder ervaren paarden moet je toch altijd weer uitvinden hoe ze reageren op een entourage, hoe lang je precies los moet rijden en dat soort zaken. Ook het pieken op het goede moment moet je leren. Dat gaat alleen maar door het rijden van shows. Vaak rijd ik een aantal kleinere wedstrijden om de puntjes op de i te zetten in aanloop naar een belangrijke show. Dan kun je iedere keer kleine dingen verbeteren tot je het idee hebt dat het echt goed is.”

“Ik vind het nu wel lastig dat je geen speciaal doel hebt om naar toe te werken. Ik probeer dat wel een beetje na te bootsen. Dan stel ik mijn training af op een denkbeeldige show op een bepaalde datum. Dat helpt mij om toch ergens naar toe te werken en dan straks hopelijk in vorm te zijn als de echte wedstrijden weer beginnen. Je moet niet op je gat gaan zitten, maar gewoon doorgaan.”

Dressuurstal
Rieky Young is niet alleen een bekend gezicht in de reiningwereld. Ook veel dressuurruiters weten haar stal te vinden. “Er wordt hier wel eens grappend gezegd dat het bijna een dressuurstal lijkt”, lacht Young. “Toch valt dat mee hoor. Ik heb vijf dressuurpaarden van klanten staan en meer wil ik er ook niet. Ik geef wel veel lessen: Reining en dressuur.
Ik weet ook niet precies hoe het zo gekomen is dat dressuurruiters bij mij komen lessen. Vroeger heb ik wel veel dressuur gereden, maar ik denk dat het mijn net iets andere visie op sommige zaken is waarom ruiters hier komen. Dressuurpaarden moeten van de grond af lopen en westernpaarden moeten alles dicht bij de grond uitvoeren. Dat is wel echt anders, maar verder zijn er ook veel overeenkomsten. Ik denk dat ik goed kan helpen met het rechtrichten van een paard en met het snel aan het been hebben. Reining paarden zijn heel vlug aan de hulpen, dat onderschatten mensen nog wel eens. In de reining sturen we ook met heel kleine hulpen aan een losse teugel. Vooral het ‘bedienen’ van de schouder is daarbij belangrijk. Dat is goed te vertalen naar de reguliere dressuur. Verder ben ik vrij nuchter en praktisch ingesteld, zo geef ik ook les.
Ik werk al een paar jaar met Dinja van Liere, zij zegt ‘jij geeft een beetje Jip en Janneke les. Je zegt simpel wat er moet en maakt er geen heel verhaal van’.”

“Voor mij is ook de persoonlijkheid van een paard belangrijk. Als je iets wil bereiken, moet je inzicht hebben in je eigen kunnen en het kunnen van je paard en daar eerlijk over zijn. Als iets in de training niet lukt, moet je nagaan hoe dat dat komt. Begrijpt het paard je niet? Wil hij niet? Is hij bang? Je moet paarden als een individu benaderen om die vragen te kunnen beantwoorden en om verder te kunnen komen.”

Populariteit western
Enkele jaren gelden kroop Anky van Grunsven ook in het zadel van een Quarter horse. Ze ging zelfs van start op het EK in Aken. Dat bracht de Reining sport meer onder de aandacht bij ruiters die actief zijn in de in Nederland bekendere disciplines. Heeft het de sport ook bekender gemaakt?
“Toen Anky western ging rijden, verwachte ik dat veel mensen die dressuurrijden te eng vinden, met western zouden beginnen. Dat is niet helemaal zo gegaan. Ik denk dat dit mede komt doordat het best ingewikkeld is om in te stappen op een lager niveau. Het zou mooi zijn als we dat eenvoudiger kunnen maken voor de nieuwkomers. Ik denk dat het de populariteit van onze sport groter zou maken.”  

Kampioenen van 2019
De toppers van 2019 blijven nog een jaar regerend Nederlands kampioen. Toen ging het goud naar Anne Grether (senioren), Yessie van der Zwan (Young Riders) en Talitha Cosijnse (Junioren). Lees hier meer over het NK van 2019.


Anne Grether

 

 

Yessie van der Zwan

Talitha Cosijnse

Foto Rieky Young uit privéarchief Rieky Young overige beeld Lux Company / DRHA

©KNHS 2020, overname is niet toegestaan

 

Ander Nieuws

  • Topsportprogramma Reining door KNHS beëindigd
    Topsportprogramma Reining door KNHS beëindigd
  • KNHS NK Reining: Anne van de Wouw en Petra van Ede nieuwe kampioenen
    KNHS NK Reining: Anne van de Wouw en Petra van Ede nieuwe kampioenen
  • Toewijzing Nederlandse kampioenschappen paardensport 2022-2024
    Toewijzing Nederlandse kampioenschappen paardensport 2022-2024