­ Rixt van der Horst: "Jaar langer trainen, betekent ook een jaar extra kosten" - KNHS

Rixt van der Horst: "Jaar langer trainen, betekent ook een jaar extra kosten"

Geplaatst op 21 mei 2020 in Dressuur & Para

Door de coronacrisis zijn ruiters en coaches van TeamNL aan stal gekluisterd. De komende periode vertellen verschillende van deze toppers hoe zij deze periode beleven met hun paarden. Dit keer paralympisch kanshebber Rixt van der Horst die door haar longaandoeningen extra voorzichtig moet doen.

Rixt van der Horst is al jarenlang een vaste waarde voor het paralympische TeamNL dressuurteam. De amazone was de eerste paradressuurruiter die in het KNHS Talententeam werd gekozen en veroverde in 2014 de titel Talent van het Jaar.  De geboren Friezin kende haar eerste grote successen met paard Uniek N.O.P. Met deze imponerende zwarte groeide ze uit tot het gouden boegbeeld van de Nederlandse paradressuur tijdens het WK van 2014 in Frankrijk. Na Uniek kwam Caraat waarmee Rixt medailles wist te winnen op de Paralympische Spelen van Rio. Tegenwoordig is Findsley N.O.P. haar vaste troef, driemaal WK-goud in 2018 en tweemaal zilver- en teamgoud in 2019 op het EK in Rotterdam, onderstrepen hun kwaliteit.

Belangrijkste vraag is natuurlijk of iedereen in jouw omgeving gezond is?
“Gelukkig ben ik naast mijn bekende beperkingen gezond op dit moment en alle mensen in mijn omgeving ook. Dat is het allerbelangrijkste, maar verder is het wel een beetje een rare tijd.”

Wat betekent deze periode voor jou?
“Sinds begin dit jaar wonen we in Bergeijk en dat ligt wel echt in het gebied waar de grootste coronahaarden zijn. Met mijn longaandoeningen val ik in een verhoogde risicogroep, vanaf het begin ben ik daarom zelf in thuisquarantaine gegaan. Eerst was het allemaal best heel heftig, maar nu heb ik wel een aardige balans gevonden.”

Kun je dan nog wel paardrijden?
“Paardrijden is voor mijn lichaam sowieso belangrijk, dat wilde ik dus absoluut blijven doen. Met de uitbraak van corona heb ik wel het fysieke contact met mijn trainster direct verbroken om zo min mogelijk risico te nemen. Mijn vriend Luuc gaat dagelijks mee naar de paarden om me te helpen. Alleen opzadelen lukt mij bijvoorbeeld al niet, dus zijn hulp is geweldig. Hij werkt overdag dus we gaan nu aan het einde van de middag naar stal. Dat bevalt verder prima, want dan is het ook rustig. Mijn paarden staan op een kleine pensionstal waardoor ik het contact met mensen zoveel mogelijk kan vermijden. Naast Findsley heb ik ook Uniek nog om lekker mee te rijden.”

Hoe werk je nu met de paarden?
“Aan het begin probeerde ik wel zo gericht mogelijk door te trainen. Toen stonden er in mei nog wedstrijden op het programma en zou Tokio ook nog gewoon doorgaan. Inmiddels heb ik de training aangepast. Ik rijd meer lekker buiten en besteed meer aandacht aan het basiswerk en rijd minder proefgericht. Op die manier kom je ook aan dingen toe, die er normaal in het wedstrijdseizoen een beetje bij inschieten. Het belangrijkste is om er voor te zorgen dat de paarden lekker fris blijven.”

Heb je nu op een andere manier contact met je trainers?
“Inmiddels heb ik de training met mijn vaste trainster Chantal van Luttervelt weer een beetje opgepakt. Ze staat nu met een oortje langs de rijbaan. Als alles goed blijft gaan dan hoop ik ook binnenkort weer meer samen met haar te kunnen werken. Voor de coronatijd reed Chantal vaak Findsley los en dan ging ik er daarna op. Op die manier kan ik meer doen, maar voor nu is het even niet anders. Met bondscoach Joyce Heuitink ben ik ook zeker nog in contact. Met regelmaat stuur ik haar een filmpje en krijg daarop ook haar feedback. Binnenkort is het de bedoeling dat zij ook een keer naar ons toekomt voor een training, want reizen wil ik uit voorzorg voorlopig nog niet.”

Wat doe je verder naast de paarden?
“Doordat ik nu pas aan het einde van de dag naar de paarden kan, heb ik overdag iets meer tijd en energie voor mijn communicatie studie. Ook de voor mij belangrijke fysieke trainingen, die ik eerst onder begeleiding van een fysiotherapeut deed, doe ik nu thuis. Naar de paarden gaan is daardoor echt een uitje geworden, want verder kom ik even nergens.”

Is Tokio nog steeds het doel?
“Het uitstel van de Spelen is denk ik de enige juiste beslissing. Voor mij was het ook wel een beetje een opluchting omdat de risico’s te groot waren. Tokio blijft het doel en als het allemaal lukt hebben we een jaar extra om nóg beter te worden. Wel ben ik op dit moment heel druk bezig om bedrijven en/of personen te vinden die ons financieel kunnen ondersteunen op weg naar Tokyo 2021, want een jaar langer trainen, betekent ook een jaar extra kosten, die helaas niet door mij alleen te dragen zijn.”

©KNHS 2020, overname is niet toegestaan

Findsley N.O.P. en Uniek genieten van een snack.

 

 

Ander Nieuws

  • Toewijzing Nederlandse kampioenschappen paardensport 2022-2024
    Toewijzing Nederlandse kampioenschappen paardensport 2022-2024
  • Leren paardrijden: Wijken voor het been
    Leren paardrijden: Wijken voor het been
  • Topklasseringen Dinja van Liere in München
    Topklasseringen Dinja van Liere in München