­ Siebe Leemans eerste winnaar KNHS Hartog Lucerne Trophy - KNHS

Siebe Leemans eerste winnaar KNHS Hartog Lucerne Trophy

Geplaatst op 13 januari 2020 in Springen

De eerste competitiewedstrijd van de KNHS-Hartog Lucerne Trophy 2020 werd in Bunschoten gewonnen door Siebe Leemans. “Er is goed gereden en ik heb enkele beloftevolle combinaties en veel goede pony’s gezien”, klonk Edwin Hoogenraat enthousiast.

De fraaie piste van Ruitercentrum Stal Groenendaal in Bunschoten vormde het decor van de eerste KNHS-Hartog Lucerne Trophy wedstrijd van het seizoen 2020. Er verschenen 25 ponycombinaties die in de klasse ZZ uitkomen aan start.
“Het was een mooie eerste wedstrijd van het seizoen. Er is goed gereden en ik heb enkele beloftevolle combinaties en veel goede pony’s gezien”, klonk Edwin Hoogenraat enthousiast. De bondscoach beoordeelde alle combinaties en voorzag ze na het parcours van positief en instructief commentaar.
De hoogste punten in de eerste op stijl beoordeelde ronde waren voor Siebe Leemans en zijn schimmel Voodstock de l’Astree. Siebe reed zijn pony met heel veel ritme door het parcours, zit heel licht en mooi in balans. Met 81,5 punten won de ruiter uit Oost en West Middelbeers het eerste onderdeel. In de tweede ronde direct op tijd reed Siebe de vijfde tijd, wat hem over beide wedstrijdonderdelen van de KNHS Hartog Lucerne Trophy de verdiende overwinning bezorgde.

“Ik was ook heel blij met de punten van de bondscoach in de eerste ronde”, vertelt Siebe Leemans. “En ik heb ook nog wat tips gekregen waar ik heel veel mee kan. Dus daar ga ik nog aan werken. Mijn vader Koen is altijd ruiter geweest, dus ik denk dat ik wel wat van hem opgepikt heb.”
Het 13-jarige talent kreeg het goede paardrijden thuis met de paplepel ingegeven en heeft in zijn zus Fleur een goed voorbeeld. “Mijn pony Noriego de Rilloo is van Fleur geweest, dus daar kon ik vrij snel mee verder in het Z en in de Hartog Trophy. Voodstock heb ik nog niet zo lang, maar deze heeft ook al wel internationaal gelopen. Die snapt wel goed hoe het spelletje werkt. Voodstock is net nog wat makkelijker te rijden dan Noriego.”
Met Noriego de Rilloo wist Siebe ook te overtuigen en eindigde met de als paard gefokte en in de ponymaat gebleven zoon van For Pleasure in de top 5.
“Thuis rijd ik veel dressuurmatig, maar dat is toch anders dan dat je hier Hartog rijdt en tips meekrijgt van de bondscoach. Ik word daar niet zenuwachtig van. Ik zie hem vaker op wedstrijden. Mijn vader helpt me thuis en één keer in de week komt Teun van de Broek. Dat is ook heel fijn. Hij let goed op mijn stijl en let er op dat ik de lijnen goed recht rijd en dat ik mijn pony goed voor elkaar heb.” Siebe is gedreven maar ziet nog geen toekomst bij de paarden. “Ik ben 13 en niet zo groot, dus blijf nog wel even bij de pony’s. Ik heb vorig jaar al een keer internationaal gestart en hoop dit jaar verder Europa in te gaan, naar wedstrijden in Zwitserland bijvoorbeeld.”

Jersey Kuipers was in de barrage – waarin de vijftien best scorende combinaties uit het op stijl beoordeelde parcours terugkwamen - de snelste met Black Line JK Horsetrucks. Haar gedecideerde manier van rijden bracht haar in de eerste omloop op de vijfde plaats. Totaal werd de amazone tweede achter Siebe Leemans.
Op de derde plaats eindigde Lotte Hermans en haar fijn en lichtvoetig springende Apache des Bruyeres.

Uitslag KNHS Hartog Lucerne Trophy, Bunschoten 12 januari
1. Siebe Leemans, Voodstock des l’Astree
2. Jersey Kuipers, Black Line JK Horsetrucks
3. Lotte Hermans, Apache des Bruyeres

De kalender van de KNHS-Hartog Lucerne Trophy 2020:
Zondag 19 januari 2020, De Mortel
Zaterdag 8 februari 2020, Exloo
Zaterdag 23 februari 2020, Wierden
Zaterdag 18 april 2020, Geesteren
Zondag 10 mei 2020, Schijndel
Zondag 23 mei 2020, Oudkarspel
Zondag 7 juni 2020, Delft
FINALE
Zaterdag 20 juni 2020, Almelo

Kijk hier voor alle bepalingen van de KNHS-Hartog Lucerne Trophy.

Kijk hier voor meer informatie over het paardenvoer van Hartog-Lucerne

Foto: Siebe Leemans en Voodstock de l'Astree

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  • FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan
    FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan