­ TeamNL springruiter Leopold van Asten aan het woord - KNHS

TeamNL springruiter Leopold van Asten aan het woord

Geplaatst op 15 april 2020 in Springen

Door de coronacrisis zijn ruiters en coaches van TeamNL aan stal gekluisterd. De komende periode vertellen verschillende toppers van TeamNL hoe zij deze periode beleven met hun paarden. Deze keer springruiter Leopold van Asten.

Springruiter Leopold van Asten werkt al jaren voor Stoeterij Duyselshof in Hoogeloon van de heer Van der Leegte. Met de VDL Groep-paarden boekte Van Asten al fraaie successen en kwam regelmatig in actie voor TeamNL.

Gaat het goed met jullie en hoe zien jouw dagen er nu uit?
“Het gaat gelukkig goed met mijn familie en het team, maar het is allemaal wel heel ingrijpend. Normaal ben ik de helft van de week op concours en niet thuis. Nu zijn we de hele week thuis.
Normaal werken we altijd ergens naar toe met de paarden, dan heb je een bepaald doel dat voor ieder paard verschillend is. Nu zijn we thuis vooral bezig met basiswerk en het gymnastiseren van de paarden en proberen op die manier ook progressie te boeken in de training. Paarden die veel mee op concours zijn, springen we thuis normaal eigenlijk niet, nu doen we daar ook gymnastisch werk mee. In principe vind ik het positief om nieuwe dingen te proberen, maar dit wil je natuurlijk niet.”

Wat vind je het lastigst van de situatie?
‘Ik vind het lastig om voor de paarden genoeg variatie in het werk te houden en ik mis de wedstrijden. Het wedstrijdelement, de competitie mis ik echt.’

Hoe gaat het met de paarden?
“Voor het hoogste niveau heb ik nu Miss en Beauty (officiële namen VDL Groep Miss Untouchable en VDL Groep Beauty, red.). Beauty is er een tijdje uit geweest, maar nu weer goed aan de gang. Voor haar waren de Olympische Spelen dit jaar te vroeg gekomen, dat is dan misschien voor ons een voordeel dat Tokio verschoven is.
Daarnaast heb ik een aantal hele fijne toekomstpaarden. Die kunnen we natuurlijk thuis goed verder werken, maar ze missen straks wel een stuk ritme en ervaring.”

Je bent ook bestuurslid van het CH Eindhoven dat altijd in het Hemelvaartsweekend wordt verreden. Dat gaat nu natuurlijk niet, hebben jullie al plannen voor de toekomst van het concours?
“Het is natuurlijk heel jammer dat het niet door kan gaan. We waren al vroeg begonnen en goed op weg om het evenement dit jaar vernieuwd te realiseren. Het zag er goed uit met de sponsoring en het is heel vervelend dat het wegvalt, maar dat geldt voor zoveel evenementen. We hebben in ons enthousiasme nog wel gedacht om het te verplaatsen, maar dat is eigenlijk niet haalbaar. In de huidige situatie kun en wil je de sponsors eigenlijk niet vragen om een bijdrage en dan komt er nog bij wanneer zou je het dan moeten houden. Na een kort beraad hebben we dan ook besloten om een jaar over te slaan. We hopen er volgend jaar met enthousiasme en allemaal gezond weer tegen aan te gaan.”

©KNHS 2020, overname is niet toegestaan

Foto boven: Leopold van Asten met VDL Groep Miss Untouchable op een ontspannen buitenrit.
Foto onder: Leopold van Asten onderweg naar de Nederlandse titel in 2019.

 

 

Ander Nieuws

  • WK Herning: Springruiters TeamNL klimmen op naar vierde plaats
    WK Herning: Springruiters TeamNL klimmen op naar vierde plaats
  • WK Herning: TeamNL voorlopig achtste, Van der Vleuten beste Nederlander op plaats 14
    WK Herning: TeamNL voorlopig achtste, Van der Vleuten beste Nederlander op plaats 14
  • EK Pony's: Yfke Priem sluit EK af met individuele achtste plaats
    EK Pony's: Yfke Priem sluit EK af met individuele achtste plaats