­ Thamar Zweistra: ‘Hans Peter is meer een trainer, Leunus meer een coach’ - KNHS

Thamar Zweistra: ‘Hans Peter is meer een trainer, Leunus meer een coach’

Geplaatst op 02 juli 2020 in Dressuur & Para

Nu de (sport)wereld weer op gang komt na de coronacrisis, zijn ook de eerste successen geboekt door TeamNL ruiters. Dressuuramazone Thamar Zweistra is een van de ruiters die direct succesvol uit de startblokken schoot. In Hongarije reed zij haar Hexagon’s Double Dutch naar een mooie derde plaats in een wereldbekerkwalificatie.

Al jaren is Thamar Zweistra een succesvol Grand Prix amazone. Vele paarden wist zij op te leiden tot het hoogste niveau in de dressuursport. Dit jaar leek ze af te stevenen op een startplaats in de wereldbekerfinale, tot de corona-epidemie roet in het eten gooide. Nu de sport weer op gang komt, is de TeamNL amazone direct weer succesvol.

Natuurlijk de belangrijkste vraag, zijn jullie allemaal gezond?
“Ja gelukkig is er in mijn directe omgeving niemand getroffen door corona. Mijn moeder werkt bij de GGD, zij heeft het wel onwijs druk gehad, maar gelukkig is iedereen gezond.”

Hoe heb jij de coronaperiode besteed?
“De eerste drie weken heb ik het eigenlijk heel relaxed gehad. Ik heb toen geen lessen gegeven en natuurlijk geen concours, alleen mijn paarden getraind. Daarna is eigenlijk alles weer gewoon doorgegaan op stal. Voor Double was het wel lekker dat we even wat gas terug konden nemen. Ik heb de training ook iets aangepast en wat meer specifiek op kracht getraind. Voor mijzelf was het ook goed. Ik heb iets meer aan details kunnen werken en dat kunnen bevestigen. Ik vond op video’s bijvoorbeeld dat ik mijn teugels eigenlijk iets korter moest hebben en mijn handen iets meer naar voren. Allemaal kleine beetjes, maar wel dingen waar je even tijd voor moet hebben om ze aan te passen.”

Je werkt al heel lang op stal Hexagon van Leunus van Lieren, en je traint ook met Hans Peter Minderhoud. Kun je daar iets over vertellen?
“Thuis train ik veel met Leunus, maar ik probeer ook eens in de twee of drie weken naar Hans Peter te gaan en natuurlijk af en toe bij bondscoach Alex van Silfhout. Ik kom al jaren bij Hans Peter. Toen ik begon had ik een leuk, maar wat simpel paard. Hans Peter vond dat ook een leuk paard en wilde me wel helpen, dat vond ik toen zo positief en ik was er heel blij mee. Het is heel leuk om met een topper te werken, maar je hebt niet altijd een topper. Het is ook mooi om uit een iets minder talent het beste te halen.
De combinatie van Leunus en Hans Peter werkt voor mij heel goed. Hans Peter kan als het ware met je mee rijden, Leunus kijkt algemener. Eigenlijk is Hans Peter meer een trainer en Leunus meer een coach.”

Hoe zit jouw dag er meestal uit?
“Ik begin om 8 uur met rijden en dan eten we rond 12.30 uur met zijn allen. Daarna geef ik één of twee lessen en dan ga ik weer verder met rijden. Vaak geef ik dan in de avonduren ook nog wat lessen. Ik rijd 8 tot 10 paarden per dag en geef rond de 10 a 12 uur les per week. Gelukkig woon ik vlakbij stal. Vanuit mijn tuin zie ik de paarden in de wei lopen.”

Voor de eerste internationale wedstrijd reed je helemaal naar Hongarije. Kon dat niet dichterbij?
“De belangrijkste reden was, dat ik wist dat die wedstrijd door zou gaan. Ik had eerst dichterbij huis ingeschreven, maar dat ging toch niet door. Wij hebben een Hongaarse jongen rijden bij ons op stal en die kende het concours en wist zeker dat het door ging. Daarbij rijd ik een paard van iemand die in Hongarije woont, het was leuk dat die nu kon komen kijken. Naast Hexagon’s Double Dutch hadden we meer paarden mee die het ook goed deden allemaal. Het was een leuke gemoedelijke wedstrijd en hopelijk heb ik iets aan de wereldbekerkwalificatiepunten. Ik zat er dit jaar heel dichtbij en had heel graag een keer een wereldbekerfinale gereden. Ik ga voor de herkansing al weten we natuurlijk nog niet hoe het indoorseizoen gaat verlopen.”

Heb je nog een tip voor mensen die weer gaan beginnen aan wedstrijden?
“Het is denk belangrijk dat je ook in rustigere periodes fanatiek blijft en focust op kleine dingen die je kunt verbeteren.”

©KNHS 2020, overname is niet toegestaan

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
    Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
  • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
    Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend