Geplaatst op 11 juni 2020 in Eventing
Door de coronacrisis waren ruiters en coaches van TeamNL aan stal gekluisterd. Voor eventingruiter Tim Lips een heftige periode waarin hij ook zijn toppaard Bayro verloor. De ruiter van TeamNL vertelt over deze bizarre tijd.
Tim Lips is al jaren de meest succesvolle eventingruiter van TeamNL. Hij voltooide knap drie Olympische Spelen en deed dat ook nog eens met verschillende paarden. De laatste jaren vierde Lips zijn mooiste successen met zijn vaste partner Bayro. Deze imponerende schimmel overleed in maart van dit jaar aan koliek. Een sportieve aderlating voor Lips. “Natuurlijk mis ik hem voor de sport, maar het ergste vind ik dat zo eindigt. Ik had Bayro na alles wat hij heeft gepresteerd echt een lang pensioen gegund, net als mijn andere toppaarden.”
Belangrijkste vraag is natuurlijk of iedereen in jouw omgeving gezond is?
“Mijn gezin is gelukkig gezond, maar in mijn naaste omgeving zijn er wel mensen besmet geraakt met het coronavirus. Van heel nabij heb ik daardoor meegemaakt hoe heftig het is. Wij hebben meerdere Chinese ruiters intern die bij ons trainen en corona was daardoor ook al heel vroeg een punt van aandacht bij ons op stal. Het is natuurlijk in China begonnen en onze ruiters wilden direct het erf niet af. We hebben op stal een streng protocol ingesteld waar iedereen zich goed aan heeft gehouden. Een van onze medewerkers en mijn vader zijn ook twee weken niet op stal geweest omdat ze niet helemaal fit waren.”
Tijdens de coronacrisis overleed jouw toppaard Bayro, is de crisis van invloed geweest op het verloop van zijn ziek zijn?
“Bayro kreeg voor het eerst wat koliekachtige problemen aan het einde van de Sunshinetour waar wij met verschillende paarden meededen aan de springwedstrijden. Hij reageerde toen heel goed op de medicatie en het leek beter te gaan. Terug in Nederland is hij naar de kliniek gebracht in België waar wij altijd komen met de paarden. Ook daar leek het goed te gaan en een paar dagen voor zijn overlijden kregen we te horen dat hij waarschijnlijk snel naar huis kon. Toen ging het toch nog helemaal mis en werd een gescheurde blinde darm hem fataal. Door de coronacrisis kon ik hem niet veel opzoeken toen hij in de kliniek stond. Een week voor zijn overlijden heb ik hem voor het laatst gezien, het was heel triest maar de coronacrisis heeft verder geen invloed gehad op zijn behandeling.”
Kun je aangeven wat het grootste gemis is?
“Een paard als Bayro mis je altijd. Sportief gezien is het natuurlijk een aderlating, maar dat is niet anders. Het ergste vind ik het dat hij na al zijn knappe prestaties niet heeft kunnen genieten van een verdiend pensioen. Als er bijvoorbeeld door een blessure een einde aan zijn sportieve carrière was gekomen en hij hier in de wei stond, had ik daar vrede mee kunnen hebben. Dit einde had hij niet verdiend. Mijn voormalige toppaarden Oncarlos en Keyflow genieten hier van hun oude dag, dat had ik hem ook gegund na al het moois wat we bereikt hebben.”
Voormalige Olympische troef Oncarlos geniet samen met zijn weidemaatje Odeon van zijn pensioen.
Hoe ga je verder zonder dit toppaard?
“Een paard waar mee je zoveel hebt meegemaakt mis je elke dag, maar ik heb meer paarden en het gaat weer verder. Ik denk zeker dat Eclips en Herby paarden zijn die ook nu al zeer goed kunnen meedoen. Kort na het overlijden van Bayro had ik weinig zin om te trainen. Mijn vader zei kom op, je moet juist harder trainen want die andere paarden zijn nog niet op het niveau van Bayro. Daar heeft hij wel gelijk in…”
Jullie zijn allemaal thuis gebleven, heb je nog bijzondere dingen gedaan in de corona periode?
“Aan het begin hadden we nog goede hoop dat in juni de wedstrijd in Luhmühlen door zou gaan. Daar wilde ik graag rijden en we hebben de eerste weken doorgewerkt met het idee dat de paarden daar fit voor moesten zijn. Toen duidelijk werd dat het allemaal langer ging duren, zijn de paarden terug gegaan in het werk. Om toch iets te kunnen doen voor onze sponsors in deze rare periode hebben we toen met het Bavaria0.0Eventingteam een online competitie opgezet. Dat was een enorm succes. We hebben geprobeerd mensen te motiveren om toch door te trainen en uitdagende dingen te doen met hun paarden. Samen met mijn teamleden Elaine Pen, Sanne de Jong, Aliene Ruyter en Nina de Haas hebben we alles beoordeeld. Het was echt super om te zien hoe honderden mensen filmpjes instuurden en thuis gemotiveerd bezig waren.”
Hebben jullie financieel veel last van de coronacrisis?
“Veel dingen lopen bij ons wel gewoon door, maar onze sponsors en de bedrijven van klanten worden zeker geraakt. Dat werkt dus zeker door en ik heb daar rekening mee gehouden in onze bedrijfsvoering. In de komende maanden zal ik ook mijn wedstrijden selectiever kiezen om de kosten niet hoger te maken dan echt noodzakelijk.
We hadden voor onze Chinese klanten bovendien 30 paarden in quarantaine staan voor vertrek naar China. Die konden niet meer weg en de meeste staan hier nu weer op stal. Hopelijk kunnen ze binnenkort weer in quarantaine en dan alsnog naar China, maar dat zijn natuurlijk wel enorme kostenposten.”
Mis je de wedstrijden?
“Als ik op wedstrijd ben dan denk ik wel is waarom doe ik dit? Zeker voor een dikke cross ben ik echt best zenuwachtig, maar nu de wedstrijden er niet zijn en alles te lang relaxed is, merk ik dat ik het mis. Zolang ik de paarden heb om competitief mee te kunnen doen, wil ik dan ook zeker doorgaan. Dat heb ik wel ervaren deze periode. Ik mis niet alleen de wedstrijden, maar ook juist het trainen er naar toe. Dat gevoel dat je paarden steeds beter voor elkaar zijn en het werken met alle verschillende paarden met hun eigen uitdagingen. Ik heb nu ook de training weer volop opgepakt en dat voelt goed.”
Zit er voor jou ook nog iets positiefs aan de coronacrisis?
“Ik heb nu meer tijd thuis kunnen doorbrengen. Onze dochter Isa is bijna 20 maanden en ik heb er van genoten haar zoveel te zien. Ik heb ervaren dat ik het echt enorm waardeer om thuis te zijn. Ook de band met de mensen waarmee we hier werken is beter. Als het mogelijk is wil ik wel wat dingen aanpassen in mijn schema en niet meer zo vaak op zondag thuiskomen en dinsdag weer vertrekken naar de volgden wedstrijd.”
Heb je nog een tip voor andere ruiters in deze ‘corona’ tijd?
“Zeker voor de eventing is het belangrijk dat de ruiters er voor zorgen dat hun paarden weer fit genoeg zijn voor ze een wedstrijd rijden. De verleiding is er misschien om meteen een cross te gaan rijden omdat het weer kan, maar doe dat alleen als je paard voldoende fit is.”
©KNHS 2020, overname is niet toegestaan