­ Vernieuwde examens opleiding Instructeur Basissport afgenomen - KNHS

Vernieuwde examens opleiding Instructeur Basissport afgenomen

Geplaatst op 13 februari 2020

Afgelopen maandag 10 en dinsdag 11 februari werden de vernieuwde examens afgenomen voor de opleiding Instructeur Basissport. 22 kandidaten van drie verschillende cursuslocaties reisden na anderhalf jaar cursus naar Ermelo af voor het examen. Ben je benieuwd wat dit examen inhoudt en wat de beoordelingseisen zijn? Lees dan gauw verder.

In aanloop naar het examen hebben de cursisten hun theoretische toetsen en examens al behaald. Ze hebben ook de stage die beoordeeld werd door experts uit de praktijk met een voldoende afgerond. Het opgestelde portfolio lichtten de kandidaten na het praktische examen mondeling toe.

Het praktijkexamen bestond uit rijden op je eigen paard (op L-niveau) en daarnaast ook het rijden van een door loting aangewezen tweede paard van een cursist van een andere cursus.

Na dat examen vond er een gesprek plaats met de examinatoren over "de geschiktheid van het 2e paard." Dit is een nieuw onderdeel van het examen. Cursisten lichtten toe hoe het paard is gebouwd en wat ze tijdens het rijden hebben geconstateerd. Besproken werd welk plan de kandidaten hebben gevolgd tijdens het rijden en welke aandachtspunten er waren qua rijden maar ook voor exterieur en gedrag.

‘s Middags werd er een parcours gesprongen met zowel het eigen als een tweede paard van een medecursist.

Het examen sloot af met het examen lesgeven aan twee ruiters. Dit examen begon met een startgesprek met daarna de praktische uitvoering van het rijden en springen vervolgd met een reflectie interview. Tot slot was er met de examinator de bespreking van het portfolio waar de cursisten anderhalf jaar aan gewerkt hebben.

Examinatoren Ab van Olst en Roel Poppe Lubbers over het vernieuwde examen: ‘We kijken met veel plezier terug op de afgenomen examens van de opleiding Instructeur Basissport tijdens de afgelopen dagen. De inhoudelijke kwaliteitsverbetering van de opleiding en de vernieuwde vorm van examineren hebben een positief effect laten zien. Het eigen rijden is verbeterd en de sterke verbetering van de mondelinge onderbouwing van de gedreven examenkandidaten is opvallend. We zijn in Nederland een paar professionele en talentvolle instructeurs rijker waar we trots op mogen zijn!’

Onderstaand het springparcours dat deel uitmaakt van het examen. Ben je benieuwd naar de beoordelingseisen van het examen? Deze vind je hier:
Praktijkbeoordeling: Geven van lessen
Praktijkbeoordeling: Trainen van paarden

 

Enthousiast geworden?
Lijkt het jou ook leuk om één van de KNHS Instructeursopleidingen te volgen? Meer informatie vind je hier.

Categorie: instructeursopleiding, examens

Ander Nieuws

  • Twee instructeurs in opleiding aan het woord: ‘Lesgeven maakt me bewuster van mijn eigen rijden’
    Twee instructeurs in opleiding aan het woord: ‘Lesgeven maakt me bewuster van mijn eigen rijden’
  • Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
    Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
  • Start Instructeursopleidingen dit najaar
    Start Instructeursopleidingen dit najaar