­ Verveling bij je paard tegengaan *Pavo Voedingsweetje* - KNHS

Verveling bij je paard tegengaan *Pavo Voedingsweetje*

Geplaatst op 22 januari 2020

Als paarden op stal, in de paddock en soms ook in de wei weinig te doen hebben, kan dit verveling tot gevolg hebben. Dit kan zich vervolgens uiten in stalondeugden, het eten van zand of bijten aan de omheining. Onze partner Pavo Paardenvoer legt uit waar verveling vandaan komt en wat jij kunt doen om verveling bij je paard tegen te gaan.

WAAROM VERVEELT MIJN PAARD ZICH?

Van origine stond een paard niet in een stal of wei, maar leefde het in een kudde in de vrije natuur. Daar waren ze veel tijd kwijt met het zoeken naar voedsel, het vluchten voor vijanden en het sociale contact met de rest van de kudde. Ondanks het feit dat paarden al jaren door mensen worden gehouden - gedomesticeerd zijn - en gewend zijn om (individueel) gehuisvest te worden in een stal en/of wei, betekent dit niet dat er geen aandacht moet zijn voor zijn natuurlijke behoeften. Het gedomesticeerde paard hoeft niet of minder te zoeken naar voedsel, beweegt daardoor minder en heeft soms minder contact met soortgenoten. Dit alles kan leiden tot verveling.

 

DE SYMPTOMEN: HOE WEET JE DAT JE PAARD ZICH VERVEELT?

Verveling zorgt ervoor dat het paard stress krijgt en dit kun je vaak herkennen in de vorm van stalondeugden. Door de verveling gaat het paard bepaald gedrag vertonen, zoals:

 • Weven: langdurig (soms wel uren) heen en weer zwaaien van het lichaam
 • Luchtzuigen: lucht naar binnen zuigen
 • Kribbebijten: de tanden in de omheining of voerbak zetten
 • Boxlopen/ heen en weer lopen

Door dit gedrag komt endorfine vrij, waardoor het paard zich prettig voelt. Dit zorgt ervoor dat je paard het gedrag vaker zal vertonen, want het voelt immers fijn. Door de verveling kan het paard ook meer gaan eten en dan vooral dingen die hij niet hoort te eten, zoals het houtwerk.

 

MIJN PAARD VERVEELT ZICH OP STAL

Op stal heb je de meeste kans dat een paard zich gaat vervelen, aangezien ze op de wei (vaak) voldoende voedsel hebben om happend en stappend te eten. Daarnaast staan sommige paarden in kuddeverband in de wei, waardoor er meer sociaal contact is en je paard minder snel verveeld raakt. Op stal staat het paard echter meestal alleen en heeft het buiten de voerbeurten om weinig te doen.

 

Wil je tips over hoe je verveling bij je paard tegen kunt gaan of heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan het Pavo VoerAdvies-team. 

Meer tips tegen verveling

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pavo, KNHS-partner op het gebied van paardenvoeding. www.pavo.nl

Ander Nieuws

 • Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022
  Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022
 • Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
  Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
 • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start