­ Week van de official: Wat bezielt Mireille ten Have? - KNHS

Week van de official: Wat bezielt Mireille ten Have?

Geplaatst op 09 oktober 2020

Van 3 tot en met 17 oktober is het weer de 'Week van de Official', een initiatief van NOC*NSF. De perfecte gelegenheid om eens stil te staan bij de belangrijke taak van officials en ze tijdens wedstrijden extra in het zonnetje te zetten. Want zonder officials ook geen wedstrijdsport! Zij maken het mogelijk dat alle paardensporters, van jong tot oud, plezier hebben met hun pony of paard op wedstrijden. In Paard&Sport die dit najaar verscheen lees je over official en duizendpoot Mireille ten Have (1967). Marielle is paardensporter in hart en nieren. ‘Het is een investering in de toekomst, want ik wil graag bij de sport betrokken blijven.’

‘Ik ben jurylid, instructeur, FEI-steward en sinds 2018 ook I&R-controleur en federatievertegenwoordiger. Deze laatste twee houden kortgezegd in dat ik controles uitvoer op wedstrijden en dat ik voor een eerlijk en sportief verloop zorg. De verschillende functies vullen elkaar mooi aan. Als federatievertegenwoordiger werk je alleen op Nederlandse wedstrijden, terwijl je als FEI-steward ook internationaal actief bent. Hierdoor krijg ik een mooi beeld van de paardensport als totaliteit en dat vind ik erg leuk.

Het is voor mij echt een investering in de toekomst. Dat was, en is nog steeds, mijn belangrijkste drijfveer. Ik ben 53, dus ik zal heus nog wel wat jaren paardrijden, maar wedstrijden rijden zal uiteindelijk wel minder worden. Als dat straks niet meer kan of mijn lichaam stopt ermee, kan ik op deze manier nauw betrokken blijven bij de sport. Daar leef ik voor. Ik zou het heel erg vinden als ik het zou moeten opgeven. De paardensport is echt mijn ding; de liefde voor het paard en de connectie die je met het dier kan hebben vind ik prachtig.

Ik ben begonnen met paardrijden toen ik vijf jaar was. Ik ben ermee opgegroeid. Hoe druk het overdag ook op mijn werk is en hoe moe ik ook ben: ik trek ’s avonds mijn rijbroek aan, ga naar stal en mijn energie is weer helemaal terug. Ik heb te veel liefhebberij om achter de geraniums te gaan zitten. Ik moet er niet aan denken om een weekend thuis te zitten. Zolang ik gezond ben en ik met de auto naar allerlei plekken toe kan, wil ik genieten van de sport.

Ik denk dat het ook goed is dat officialfuncties worden uitgevoerd door mensen die ook rijden of hebben gereden. Je snapt dan hoe het spelletje werkt. Ik heb veel paarden in de hogere sport opgeleid en kan me daardoor goed verplaatsen in andere ruiters. Ik begrijp het helemaal als iemand eens teleurgesteld de ring uit komt. Die wedstrijdervaring heeft in mijn ogen meerwaarde.

Later wil ik mijn internationale functie ook uitbreiden naar de springsport. Momenteel doe ik als FEI-steward alleen dressuurwedstrijden. Ik werk 27 uur per week als opticien en contactlensspecialist en daarnaast maak ik een van mijn huidige paarden klaar voor de Grand Prix. Ze is nu Intermédiaire 1 geklasseerd. Ik weet niet of de Grand Prix ook echt gaat lukken, maar het is een mooi doel om naartoe te werken. Mijn FEI-functie uitbreiden bewaar ik dus nog maar even voor later.

Ik vind het belangrijk om op een goede manier om te gaan met een paard en samen het hoogst haalbare te bereiken. In mijn verschillende functies is het mijn missie om te zorgen dat iedereen op een positieve manier bij de sport betrokken is. Met elkaar moeten we de sport gezond houden. Als ik daar ook maar een klein steentje aan kan bijdragen, dan zou dat al heel mooi zijn.’

Ook official worden?
Toe aan een nieuwe ­uitdaging in onze mooie sport? Misschien is official worden wel iets voor jou! Je vindt alle informatie op www.knhs.nl/officials.

Paard&Sport
Dit artikel verscheen in Paard&Sport najaar 2020. Paard&Sport is het officiële ledenmagazine van de KNHS voor alle leden vanaf 13 jaar en vast onderdeel van het KNHS-lidmaatschap. Meer informatie vind je 
hier.
Heb je even tijd? Zou je dan het Paard&Sport lezersonderzoek in willen vullen? 

Beeld Sushilla Kouwen

 

Categorie: Week van de official

Ander Nieuws

  • Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022
    Witte van Moort wordt hoofdsponsor Hippiade 2022
  • Het nieuwe Officialopleidingen seizoen 2022/2023 gaat van start
    Het nieuwe Officialopleidingen seizoen 2022/2023 gaat van start
  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders