­ Week van de official: Wat bezielt Rob de Bruin? - KNHS

Week van de official: Wat bezielt Rob de Bruin?

Geplaatst op 13 oktober 2020

Van 3 tot en met 17 oktober is het weer de 'Week van de Official', een initiatief van NOC*NSF. De perfecte gelegenheid om eens stil te staan bij de belangrijke taak van officials en ze tijdens wedstrijden extra in het zonnetje te zetten. Want zonder officials ook geen wedstrijdsport! Zij maken het mogelijk dat alle paardensporters, van jong tot oud, plezier hebben met hun pony of paard op wedstrijden. In Paard&Sport (editie najaar 2019) kon je lezen over Rob de Bruin (1971), internationaal viersterrenjurylid in de voltige, fokker van Friese paarden en monsterknecht. ‘Nu doe ik alleen nog wat ik leuk vind.’

‘Vijftien jaar geleden had ik een kantoorbaan bij een softwarebedrijf, compleet met stropdas en pak. In het weekend was ik altijd met de paarden bezig. Op een dag was ik voor keuringen in de Verenigde Staten. Ik huurde een auto en ging toeren. Ik belde mijn baas en zei: “Ik kom voorlopig niet terug.” “Denk er maar even over na,” zei hij. Maar dat had ik al gedaan. Nu doe ik alleen nog wat ik leuk vind. Toen ik thuiskwam, zei mijn moeder dat een hengstenboer uit Frankrijk had gebeld. Of ik daar wilde oppassen. Ik ben er gaan kijken en eigenlijk nooit meer weggegaan. Normandië is sinds mijn thuisbasis. Ik fok Friese paarden en breng daarnaast allerlei paarden voor op keuringen. Monsterknecht, zoals dat heet. Ik rijd ook paarden aan en corrigeer paarden voor klanten. Van dat alles kan ik prima leven.

Als jongetje van zes reed ik al bij manege De Nieuwe Heuvel in Lunteren. Ik deed alles op de fiets, totdat ik op mijn zestiende een brommer kreeg. Ik wilde meer bewegen en besloot te gaan voltigeren, wat veel werd gedaan op de manege. Die kunst op een paard leek me wel wat, maar het duurde wel een les of vijf voordat ik er in galop op kwam. De sport was toen nog niet zo groot en ik was al snel een van de beteren van het land. Ik ben ook internationaal gestart en heb meegedaan aan een EK en een WK. Ik vond mezelf niet bijzonder getalenteerd. Voor de echte top ben ik ook te laat begonnen. Ik ben ver gekomen in de sport op andere manieren.

Het mooie is de eenheid tussen voltigeur, paard en longeur. Het is indrukwekkend wat een groep kan doen en hoe een paard het nog mooier te maken. Een galop met veel sprong is heel mooi bij zwaaioefeningen. Daardoor kan die voltigeur echt hoogtes bereiken. Je moet elkaar helpen om de beste prestatie neer te zetten en bent afhankelijk van je paard, de longeur en je medeatleten. Je hebt als voltigeur paardengevoel nodig. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een goede turner op een voltigepaard zetten.

Ik waardeer het als atleten iets moeilijks proberen. Lef en originaliteit mogen in de beoordeling terugkomen. Soms geef ik punten en denk ik nadien, dat had ik misschien anders moeten doen. Dan zou je zo’n proef nog wel een keer willen terugkijken. Wij beoordelen in een minuut dertig onderdelen. Dat kun je niet tot je zeventigste zo geconcentreerd blijven doen.

De sport doet iets met je. Voltige is een soort virus. Mensen die stoppen met voltige, komen vaak terug in een andere rol, bijvoorbeeld als dierenarts. Ik kan niet zo goed beschrijven wat het is. Het houdt ons allemaal in die sport. Elke wedstrijd is een soort reünie. Wat vind ik niet mooi aan paarden? Ze zijn prachtig. Ik communiceer makkelijker met paarden dan met mensen. Bij mij lopen wat jonge paarden om het huis. Eén merrie van elf maanden oud kan ik op het moment niet aanraken. Ze is wel heel nieuwsgierig. Ik laat haar een beetje en geef de andere paarden aandacht. Dan loopt ze mee en raak ik haar af en toe aan. Als een moeilijk paard bij me op stal komt, ga ik eerst een paar uur in een hoekje van de stal zitten. Eerst is hij niet blij, maar hij komt vanzelf een keer bij me kijken. Zo van, wat moet je toch van me? Prachtig om te ervaren hoe elk paard zich ontwikkelt.’

Ook official worden?
Toe aan een nieuwe ­uitdaging in onze mooie sport? Misschien is official worden wel iets voor jou! Je vindt alle informatie op www.knhs.nl/officials.

Paard&Sport
Dit artikel verscheen in Paard&Sport najaar 2020. Paard&Sport is het officiële ledenmagazine van de KNHS voor alle leden vanaf 13 jaar en vast onderdeel van het KNHS-lidmaatschap. Meer informatie vind je 
hier.
Heb je even tijd? Zou je dan het Paard&Sport lezersonderzoek in willen vullen? 

Beeld Sushilla Kouwen

 

Categorie: Week van de official

Ander Nieuws

  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
  • Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’
    Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’
  • Zonder officials geen paardensport
    Zonder officials geen paardensport