­ #Welzijnsweetje atypische myopathie - KNHS

#Welzijnsweetje atypische myopathie

Geplaatst op 18 november 2020

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening, die vooral in het najaar optreedt met slecht weer bij (vooral jonge) dieren met weidegang. De ziekte kan acuut beginnen en zich soms zo snel ontwikkelen dat paarden met deze aandoening dood gevonden worden. Vaak treft de aandoening meerdere dieren uit een koppel. Reden genoeg om paardeneigenaren en dierenartsen attent te maken op de symptomen, risico's en maatregelen.


Esdoorn

De zaden (in het najaar) van de esdoorn (Acer) en spruiten (jonge plantjes in het voorjaar) worden op dit moment gezien als de belangrijkste veroorzakers van weidemyopathie. Weidemyopathie wordt ook wel atypische myopathie genoemd. Het gif is waarschijnlijk hypoglycine A, die de vetstofwisseling verstoort, waardoor de spieren worden aangetast.


Symptomen en behandeling
De symptomen van Atypische Myopathie (esdoornvergiftiging) zijn trillen, zweten, moeilijk lopen of niet meer kunnen staan, harde spieren en koffiekleurige urine. Paarden met deze aandoeningen moeten niet worden vervoerd, maar eerst ter plaatse door een dierenarts worden behandeld. Esdoorns kunnen dus beter niet rond een paardenwei worden geplant en als ze er al staan, is het verstandig om de plaatsen waar in het najaar de zaden vallen, af te zetten met schriklint of de bladeren en zaden te verwijderen. Paarden met weidemyopathie moeten rust hebben en warm worden gehouden. De dierenarts zal onder meer pijnstillers en infusen geven.

Preventie
Als atypische myopathie wordt geconstateerd is het belangrijk andere paarden uit dezelfde weide direct te verplaatsen en liever nog binnen te halen. Het betreffende weiland kan daarna langere tijd niet meer worden gebruikt. Overleg met een dierenarts of deskundige hoe verder om te gaan met het weiland. Bladeren, scheuten en zaden moeten zo goed mogelijk uit de wei verwijderd worden. Bied de paarden een goede kwaliteit ruwvoer en krachtvoer aan. En natuurlijk is het belangrijk de algemene gezondheid van de paarden goed te bewaken.

Lees meer over atypische myopathie in onderstaande artikelen uit Paard&Sport en In de Strengen (PDF):
Artikel Paard&Sport 2009
Artikel In de Strengen 2013


Bron: Universiteitskliniek Utrecht

Overname tekst en beeld niet toegestaan

Categorie: atypische myopathie, esdoorn, esdoornvergiftiging, weidemyopathie, woensdagwelzijnsweetje, spieraandoening

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje verharen
    #Welzijnsweetje verharen
  • #Welzijnsweetje rotstraal
    #Welzijnsweetje rotstraal