Geplaatst op 02 december 2020
Peesblessures komen vaak voor, ook bij paarden die recreatief worden gereden. Het probleem is dat je een peesblessure vaak niet opmerkt. Hoe herken je een peesblessure en hoe gaat het dan verder? Lees er meer over in dit artikel.
Wat is een pees?
Pezen vormen de verbinding tussen spier en bot. Ze zijn kort of lang zoals in de onderbenen. Daar zitten alleen pezen, geen spieren. Verwar pezen niet met banden of ligamenten. Die zijn van bindweefsel en lopen van bot tot bot. Een pees bestaat uit een bundels vezels. Hij ziet eruit als een touw met strengen. Pezen zijn sterk en enigszins rekbaar, maar veel minder dan spieren. De doorbloeding is ook minder goed. Daardoor kunnen bij beschadiging afval- en bouwstoffen niet makkelijk worden af- en aangevoerd en duurt herstel lang. De oppervlakkige buigpees gaat ter hoogte van de sesambeentjes als een hoes om de diepe buigpees heen. In de kootholte splitst hij in tweeën en hecht aan op de onderrand van het kootbeen en de bovenkant van het kroonbeen. De diepe buigpees gaat via de hoefkatrol naar het hoefbeen en hecht daaraan vast. Er is een groot verschil tussen draag- en strekpezen, Strekpezen lopen aan de voorzijde. Ze worden gebruikt om een been op te tillen. Ze dragen geen gewicht en worden niet uitgerekt als het been wordt neergezet. Daardoor zijn ze minder blessuregevoelig.
Wat is een peesblessure?
Als de pezen van de onderbenen bij herhaling teveel worden gerekt, kunnen ze scheuren. Zijn dat er weinig en krijgt het paard rust om te herstellen, dan komt het meestal wel goed.
Hoe ontdek je het?
Het probleem is dat je een peesblessure vaak niet opmerkt. Zelfs als een pees bijna door is, kan het gebeuren dat een paard niet kreupel loopt. Dat komt doordat er weinig zenuwen in zitten. Bij een kleine beschadiging zonder kreupelheid is de kans groot dat wordt door getraind. De omringende vezels krijgen het zwaarder te verduren, met grote kans dat die ook scheuren. Het lijkt dan of ineens een peesblessure ontstaat. Voel dagelijks de benen van je paard zodat je veranderingen opmerkt. Is een been warmer of dikker? Reageert hij als je erin knijpt? Ken je paard!
Wat zijn risicofactoren?
Wat doet de dierenarts?
Voel je iets of twijfel je, neem dan het zekere voor het onzekere en neem contact op met je dierenarts. Meer lezen over de behandeling en de prognose, lees dan dit artikel uit Paard&Sport najaar 2016.
Tekst: Paard&Sport
Beeld: Arnd Bronkhorst
Overname tekst en beeld niet toegestaan.